Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ο τουρισμός της Ιαπωνίας είναι θύμα της ίδιας της επιτυχίας του

Ο τουρισμός της Ιαπωνίας είναι θύμα της ίδιας της επιτυχίας του

Αντιμέτωπη με την άφιξη 33 εκατομμυρίων ταξιδιωτών που εκμεταλλεύονται το αδύναμο γεν, η χώρα λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει τον αριθμό των επισκεπτών.

Σε απόσταση αναπνοής από την απομονωτική εποχή των Σαμουράι, η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έχει γίνει θύμα της ίδιας της επιτυχίας της όσον αφορά την υποδοχή επισκεπτών. Ένας προορισμός που κάποτε θεωρούνταν εκτός χάρτη για την πλειονότητα των τουριστών λόγω της απόστασης του και του γλωσσικού εμποδίου, η Ιαπωνία κατάφερε να πολλαπλασιάσει τα τουριστικά της στοιχεία το 2023, κάνοντας ένα κβαντικό άλμα από τα τρία στα 25 εκατομμύρια τουρίστες σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Ιαπωνικού Οργανισμού Τουρισμού (JNTO).

Και αυτό το τουριστικό τσουνάμι αναμένεται να γίνει ακόμη πιο συντριπτικό το 2024: η χώρα έχει ήδη υποδεχθεί περίπου 12 εκατομμύρια επισκέπτες και αναμένει ότι ο αριθμός αυτός θα φθάσει τα 33 εκατομμύρια μέχρι τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2019 με 32 εκατομμύρια.

Αν και περισσότερες από τις μισές αφίξεις στην Ιαπωνία προέρχονται από άλλες ασιατικές χώρες, η πιο σημαντική αύξηση προέρχεται από το Μεξικό

Photo: Unsplash

Φόρος 2.000 γιεν

Το να θαυμάσετε τη θέα του όρους Φούτζι μέσα από την ομίχλη ή να βγάλετε μια selfie στη συνοικία της γκέισα του Κιότο είναι από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα της χώρας.

Τώρα, όμως, αν οι επισκέπτες προσπαθήσουν να βγάλουν την εμβληματική φωτογραφία του βουνού στην άκρη του δρόμου, η θέα τους θα καλύπτεται από την περίφραξη ύψους 1,8 μέτρων που εγκατέστησε πρόσφατα το Υπουργείο Μεταφορών και Τουρισμού για να αποτρέψει την κατάρρευση του δρόμου από την πλημμύρα των επισκεπτών στο ορεινό χωριό Καβαγκούτσι.

Τώρα, αν θέλουν να ανέβουν στο βουνό, θα πρέπει να πληρώσουν φόρο 2.000 γιεν (11,78 ευρώ ή 12,64 δολάρια).

Τον Μάιο, το γεν έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990

Η ξαφνική άνοδος του αριθμού των τουριστών είναι αναμφίβολα συνέπεια της στρατηγικής που ανακοίνωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida για την αύξηση του αριθμού των τουριστών σε 60 εκατομμύρια ετήσιους επισκέπτες έως το 2030.

Αν και περισσότερες από τις μισές αφίξεις στην Ιαπωνία προέρχονται από άλλες ασιατικές χώρες, η πιο σημαντική αύξηση προέρχεται από το Μεξικό, με αύξηση 104% σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία, ακολουθούμενη από τους ταξιδιώτες των ΗΠΑ (47,3%) και τους επισκέπτες της Μέσης Ανατολής (44,6%), σύμφωνα με τον Ιαπωνικό Οργανισμό Τουρισμού.

Η εισροή τουριστών, που ενισχύεται από την ελκυστική συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου-γιεν, συνεισέφερε 5,3 τρισεκατομμύρια γιεν (31,4 δισεκατομμύρια ευρώ ή 33,7 δισεκατομμύρια δολάρια) στην ιαπωνική οικονομία το 2023. Τον Μάιο, το γεν έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990, στα 160 ανά δολάριο, μετά την ιστορική αντιστροφή της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων που εφάρμοσε η Τράπεζα της Ιαπωνίας τον Μάρτιο.

Η έλλειψη προσωπικού έχει οδηγήσει σε αριθμό ρεκόρ εταιρικών πτωχεύσεων: Τον Μάιο καταγράφηκαν 1.016 πτωχεύσεις

Photo: Unsplash

Ρεκόρ εταιρικών πτωχεύσεων

Παρά την επιτυχία της τουριστικής στρατηγικής του πρωθυπουργού, οι τοπικές περιοχές, που επιβαρύνονται από την έλλειψη εργατικού δυναμικού, έχουν αρχίσει να βιώνουν το κρυφό κόστος του μαζικού τουρισμού.

Περισσότερες από τις μισές ιαπωνικές εταιρείες δηλώνουν ότι δεν έχουν αρκετούς υπαλλήλους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Teikoku Databank, μιας εταιρείας πιστωτικών ερευνών.

Η έλλειψη προσωπικού έχει οδηγήσει σε αριθμό ρεκόρ εταιρικών πτωχεύσεων: Τον Μάιο καταγράφηκαν 1.016 πτωχεύσεις, με τους τομείς των υπηρεσιών και των μεταφορών να είναι από τους πιο σκληρά πληγέντες.

Photo: Unsplash

Νέα μέτρα της omotenashi

Η Ιαπωνία, διάσημη για την κουλτούρα της omotenashi ή φιλοξενίας, αναγκάστηκε να λάβει σαρωτικά μέτρα, στοχεύοντας τον τουρισμό παντού, από το Τόκιο μέχρι τα πιο απομακρυσμένα νησιά.

Στη Σιμπούγια, για παράδειγμα, την μοντέρνα συνοικία της πρωτεύουσας, οι αρχές περιόρισαν τη νυχτερινή ζωή λόγω του θορύβου και της κακής συμπεριφοράς. Τα νησιά της Ιαπωνίας έχουν επίσης αρχίσει να αισθάνονται τους μετασεισμούς αυτής της τουριστικής έκρηξης. Το κύμα των ξένων σε ορισμένα απομακρυσμένα νησιά στην περιοχή της Οκινάουα ώθησε αρκετές τοπικές κυβερνήσεις να επιβάλουν φόρο εισόδου στους ταξιδιώτες.

Το νησί Μιγιατζίμα, στα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας, άρχισε να χρεώνει 100 γιεν (0,59 ευρώ ή 0,63 δολάρια) στους ξένους που φθάνουν με πλοίο για να επισκεφθούν το ιερό της Ιτσουκουσίμα τον περασμένο Οκτώβριο. Το ποσό αυτό μπορεί να φαίνεται αμελητέο, αλλά η τοπική κυβέρνηση αναμένει να κερδίσει 250 εκατομμύρια γιεν (1,4 εκατομμύρια ευρώ ή 1,5 εκατομμύρια δολάρια) από το τέλος αυτό φέτος, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

*Με στοιχεία από elpais.com

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024