Ο τουρισμός της Ιαπωνίας είναι θύμα της ίδιας της επιτυχίας του
Αντιμέτωπη με την άφιξη 33 εκατομμυρίων ταξιδιωτών που εκμεταλλεύονται το αδύναμο γεν, η χώρα λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει τον αριθμό των επισκεπτών.
- Νέος σεισμός στην Κρήτη - Καθησυχαστικός ο Λέκκας
- Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για τον ιό mpox - 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα
- ΠΑΣΟΚ: Όσους Βελόπουλους και αν χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, οι πολίτες δεν αποπροσανατολίζονται
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης μπέρδεψε τους μπλε φακέλους στο υπουργικό, διαβάζοντας αυτούς του… 2019
Σε απόσταση αναπνοής από την απομονωτική εποχή των Σαμουράι, η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έχει γίνει θύμα της ίδιας της επιτυχίας της όσον αφορά την υποδοχή επισκεπτών. Ένας προορισμός που κάποτε θεωρούνταν εκτός χάρτη για την πλειονότητα των τουριστών λόγω της απόστασης του και του γλωσσικού εμποδίου, η Ιαπωνία κατάφερε να πολλαπλασιάσει τα τουριστικά της στοιχεία το 2023, κάνοντας ένα κβαντικό άλμα από τα τρία στα 25 εκατομμύρια τουρίστες σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Ιαπωνικού Οργανισμού Τουρισμού (JNTO).
Και αυτό το τουριστικό τσουνάμι αναμένεται να γίνει ακόμη πιο συντριπτικό το 2024: η χώρα έχει ήδη υποδεχθεί περίπου 12 εκατομμύρια επισκέπτες και αναμένει ότι ο αριθμός αυτός θα φθάσει τα 33 εκατομμύρια μέχρι τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2019 με 32 εκατομμύρια.
Αν και περισσότερες από τις μισές αφίξεις στην Ιαπωνία προέρχονται από άλλες ασιατικές χώρες, η πιο σημαντική αύξηση προέρχεται από το Μεξικό
Φόρος 2.000 γιεν
Το να θαυμάσετε τη θέα του όρους Φούτζι μέσα από την ομίχλη ή να βγάλετε μια selfie στη συνοικία της γκέισα του Κιότο είναι από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα της χώρας.
Τώρα, όμως, αν οι επισκέπτες προσπαθήσουν να βγάλουν την εμβληματική φωτογραφία του βουνού στην άκρη του δρόμου, η θέα τους θα καλύπτεται από την περίφραξη ύψους 1,8 μέτρων που εγκατέστησε πρόσφατα το Υπουργείο Μεταφορών και Τουρισμού για να αποτρέψει την κατάρρευση του δρόμου από την πλημμύρα των επισκεπτών στο ορεινό χωριό Καβαγκούτσι.
Τώρα, αν θέλουν να ανέβουν στο βουνό, θα πρέπει να πληρώσουν φόρο 2.000 γιεν (11,78 ευρώ ή 12,64 δολάρια).
Τον Μάιο, το γεν έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990
Η ξαφνική άνοδος του αριθμού των τουριστών είναι αναμφίβολα συνέπεια της στρατηγικής που ανακοίνωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida για την αύξηση του αριθμού των τουριστών σε 60 εκατομμύρια ετήσιους επισκέπτες έως το 2030.
Αν και περισσότερες από τις μισές αφίξεις στην Ιαπωνία προέρχονται από άλλες ασιατικές χώρες, η πιο σημαντική αύξηση προέρχεται από το Μεξικό, με αύξηση 104% σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία, ακολουθούμενη από τους ταξιδιώτες των ΗΠΑ (47,3%) και τους επισκέπτες της Μέσης Ανατολής (44,6%), σύμφωνα με τον Ιαπωνικό Οργανισμό Τουρισμού.
Η εισροή τουριστών, που ενισχύεται από την ελκυστική συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου-γιεν, συνεισέφερε 5,3 τρισεκατομμύρια γιεν (31,4 δισεκατομμύρια ευρώ ή 33,7 δισεκατομμύρια δολάρια) στην ιαπωνική οικονομία το 2023. Τον Μάιο, το γεν έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990, στα 160 ανά δολάριο, μετά την ιστορική αντιστροφή της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων που εφάρμοσε η Τράπεζα της Ιαπωνίας τον Μάρτιο.
Η έλλειψη προσωπικού έχει οδηγήσει σε αριθμό ρεκόρ εταιρικών πτωχεύσεων: Τον Μάιο καταγράφηκαν 1.016 πτωχεύσεις
Ρεκόρ εταιρικών πτωχεύσεων
Παρά την επιτυχία της τουριστικής στρατηγικής του πρωθυπουργού, οι τοπικές περιοχές, που επιβαρύνονται από την έλλειψη εργατικού δυναμικού, έχουν αρχίσει να βιώνουν το κρυφό κόστος του μαζικού τουρισμού.
Περισσότερες από τις μισές ιαπωνικές εταιρείες δηλώνουν ότι δεν έχουν αρκετούς υπαλλήλους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Teikoku Databank, μιας εταιρείας πιστωτικών ερευνών.
Η έλλειψη προσωπικού έχει οδηγήσει σε αριθμό ρεκόρ εταιρικών πτωχεύσεων: Τον Μάιο καταγράφηκαν 1.016 πτωχεύσεις, με τους τομείς των υπηρεσιών και των μεταφορών να είναι από τους πιο σκληρά πληγέντες.
Νέα μέτρα της omotenashi
Η Ιαπωνία, διάσημη για την κουλτούρα της omotenashi ή φιλοξενίας, αναγκάστηκε να λάβει σαρωτικά μέτρα, στοχεύοντας τον τουρισμό παντού, από το Τόκιο μέχρι τα πιο απομακρυσμένα νησιά.
Στη Σιμπούγια, για παράδειγμα, την μοντέρνα συνοικία της πρωτεύουσας, οι αρχές περιόρισαν τη νυχτερινή ζωή λόγω του θορύβου και της κακής συμπεριφοράς. Τα νησιά της Ιαπωνίας έχουν επίσης αρχίσει να αισθάνονται τους μετασεισμούς αυτής της τουριστικής έκρηξης. Το κύμα των ξένων σε ορισμένα απομακρυσμένα νησιά στην περιοχή της Οκινάουα ώθησε αρκετές τοπικές κυβερνήσεις να επιβάλουν φόρο εισόδου στους ταξιδιώτες.
Το νησί Μιγιατζίμα, στα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας, άρχισε να χρεώνει 100 γιεν (0,59 ευρώ ή 0,63 δολάρια) στους ξένους που φθάνουν με πλοίο για να επισκεφθούν το ιερό της Ιτσουκουσίμα τον περασμένο Οκτώβριο. Το ποσό αυτό μπορεί να φαίνεται αμελητέο, αλλά η τοπική κυβέρνηση αναμένει να κερδίσει 250 εκατομμύρια γιεν (1,4 εκατομμύρια ευρώ ή 1,5 εκατομμύρια δολάρια) από το τέλος αυτό φέτος, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.
*Με στοιχεία από elpais.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις