Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Μινιμαλισμός ή επιδειξιμανία; Τα παράθυρα χωρίς κουρτίνες είναι τάση

Μινιμαλισμός ή επιδειξιμανία; Τα παράθυρα χωρίς κουρτίνες είναι τάση

Ένας νέος δείκτης κοινωνικής θέσης έχει ανέβει ψηλά: τεράστιες, εντελώς γυμνές τζαμαρίες σαν απογυμνωμένες βιτρίνες της ιδιωτικής ζωής.

Ένας νέος δείκτης κοινωνικού status έχει πάρει τα ινία της διακόσμησης: τεράστια, εντυπωσιακά παράθυρα κατασκευασμένα από εκλεκτά υλικά, αλλά εντελώς γυμνά από κουρτίνες και τα οποία προβάλλουν την ιδιωτική ζωή των ιδιοκτητών των ανακαινισμένων διαμερισμάτων στις αναβαθμισμένες περιοχές των μεγάλων πρωτευουσών του κόσμου.

Οι New York Times αναφέρονται στα υποχρεωτικά παράθυρα χωρίς κουρτίνες του Brooklyn Heights, περιγράφοντάς τα ως «εθνολογικά διοράματα» των λευκών και των χιλιόχρονων κατοίκων του West Village και του Park Slope.

Ο Guardian τα έχει βρει στα αρχοντικά διαμερίσματα του Δυτικού Λονδίνου και το TikTok τα έχει κάνει viral περιεχόμενο. Τα hashtags #NakedWindows και #staresinrichpeoplewindowsnyc είναι από τα πιο δημοφιλή στο Μανχάταν, συγκεντρώνοντας τους TikTokers που βγαίνουν στους δρόμους με πραγματικό ανθρωπολογικό ενδιαφέρον κατασκοπεύοντας, μέσα από τέτοια παράθυρα, τη ζωή των πλούσιων γειτόνων τους, προκειμένου, όπως λένε, να αντιγράψουν τη διακοσμητική τους δεινότητα. Σε ορισμένα βίντεο εμφανίζονται ακόμη και οι ιδιοκτήτες, περήφανοι και χαμογελαστοί, μέσα από τα τεράστια, γυμνά τζάμια τους.

Είμαι τόσο πλούσιος που το δείχνω

Τα παράθυρα χωρίς κουρτίνες επιτρέπουν στους περαστικούς να βλέπουν ανοιχτούς χώρους με διάσπαρτα ακριβά κομμάτια. Οι γείτονές τους θα το αποκαλούσαν σίγουρα επίδειξη: πολυτελή πιάνα, ένας σκύλος του Jeff Koons, ένα ζευγάρι καναπέδες Togo, ένα ελλειπτικό μηχάνημα εκγύμνασης Technogym, τεράστιες νησίδες κουζίνας από συμπαγές μάρμαρο και ένας ασημένιος πολυέλαιος.

Όλα σε τάξη. Ένα κατοικίδιο ζώο, ίσως μια περσική γάτα ή ένα αφγανικό κυνηγόσκυλο, θα μπορούσε να ολοκληρώσει το σκηνικό.

Η τέταρτη σεζόν του Succession (HBO), της σειράς που ερεύνησε τους κοινωνικούς κώδικες της σύγχρονης ανώτερης τάξης, συνοψισμένους σε καπέλα μπέιζμπολ Loro Piana και πουλόβερ Brunello Cucinelli vicuña, είχε επίσης τους πάμπλουτους και τρομερούς χαρακτήρες της να ζουν τον τρόπο ζωής χωρίς κουρτίνες. Υπήρχε η Shiv Roy (Sarah Snook) στην υπέροχη σοφίτα της με τα 35 παράθυρα, όπου προφανώς μόνο η κρεβατοκάμαρα και τα μπάνια ήταν αδιαφανή. Ο μεγαλύτερος αδελφός της Kendall (Jeremy Strong), κάτοικος του Upper West Side, κατοικεί σε ένα πολυτελές ρετιρέ με θέα στο Μανχάταν που δεν επιβαρύνεται από ούτε ένα κάλυμμα παραθύρου.

«Οι Ολλανδοί έχουν μετατρέψει τα ακάλυπτα παράθυρά τους σε εθνικό θρύλο, αν και νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει με ένα φαινόμενο του 20ού αιώνα που έχει αποδοθεί στην προτεσταντική κληρονομιά»

Photo: Polina Kuzovkova / Unsplash

Η επιδειξιμανία και η κρυφή σήμανση του πλούτου

Έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα -ισμοί για να θεωρητικοποιήσουν την τάση αυτή. Η πιο κλασική και αρχαία εξήγηση είναι αυτή του καλβινισμού, η οποία εξηγεί γιατί, σε πόλεις όπως το Άμστερνταμ, η πρακτική αυτή δεν είναι κάτι καινούργιο.

Σύμφωνα με τις επιταγές του, μια καλή οικογένεια δεν έχει τίποτα να κρύψει – και υπό αυτό το πρίσμα, μια κουρτίνα μπορεί ακόμη και να φανεί ύποπτη. Μια άλλη εξήγηση για την εκκαθάριση των κουρτινών είναι ο μινιμαλισμός και το κυνήγι του για φωτεινούς, καθαρούς χώρους που προάγουν την ηρεμία και την αρμονία.

Η επιδειξιμανία και η κρυφή σήμανση του πλούτου είναι η τρίτη εξήγηση. Σύμφωνα με τους παρατηρητές αυτού του φαινομένου, η σιωπηλή πολυτέλεια κυριαρχεί στον κόσμο και, όπως ακριβώς και στη μόδα, λειτουργεί μέσω κωδικοποιημένης γλώσσας. Δεν είναι προφανής και μόνο λίγοι άνθρωποι κατέχουν τα κλειδιά για την αποκωδικοποίησή της. Προφανώς, αυτό δεν αναφέρεται στον σκύλο του Jeff Koons πάνω σε μια μαρμάρινη πλάκα, αλλά μάλλον στο σβήσιμο των φώτων στα δωμάτια με τα toggles της Forbes & Lomax, κομψές συσκευές του 1930 από μπρούντζο, νικέλιο και ορείχαλκο που, σύμφωνα με τους διακοσμητές εσωτερικών χώρων, είναι «τα κοσμήματα του στέμματος».

Λογική της οπτικοποίησης του status

Το 2013, μια μελέτη του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ είχε ήδη συνδέσει τον οικογενειακό πλούτο με την απόφαση να ζει κανείς με γυμνά παράθυρα. Σύμφωνα με την έκθεση, οι κάτοικοι των ΗΠΑ που έβγαζαν περισσότερα από 150.000 δολάρια το χρόνο είχαν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να ζουν χωρίς κουρτίνες από εκείνους που έβγαζαν από 20.000 έως 29.000 δολάρια.

Μια δεκαετία αργότερα, τέτοιοι αριθμοί έχουν δώσει το έναυσμα για μια γενιά νέων ανθρώπων που ζουν σε αναβαθμισμένες αστικές περιοχές της χώρας.

Ο Daniel Jütter είναι καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και συγγραφέας του βιβλίου «Διαφάνεια: Η υλική ιστορία μιας ιδέας», στο οποίο επιχειρεί να καταδείξει ότι αυτή η ανθρώπινη ιστορία της διαφάνειας συνδέεται στενά με ένα από τα βασικά στοιχεία της δυτικής αρχιτεκτονικής: τα γυάλινα παράθυρα.

«Δεν ξέρω αν τα γυμνά παράθυρα είναι παγκόσμια τάση, αλλά είναι στη Νέα Υόρκη, όπου ζω», λέει. «Οι Ολλανδοί έχουν μετατρέψει τα ακάλυπτα παράθυρά τους σε εθνικό θρύλο, αν και νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει με ένα φαινόμενο του 20ού αιώνα που έχει αποδοθεί στην προτεσταντική κληρονομιά. Προσωπικά, είμαι επιφυλακτικός όσον αφορά αυτή τη θεωρία, καθώς στην πλειονότητα των σύγχρονων μεγαλουπόλεων, τα παράθυρα χωρίς κουρτίνες αποτελούν μέρος, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, της λογικής της οπτικοποίησης του status».

Ένα «ορισμένο παγκόσμιο κόλλημα»

Το σπίτι Farnsworth, που χτίστηκε το 1945 από τον Ludwig Mies van der Rohe ως δεύτερο σπίτι για τη γιατρό Edith Farnsworth, είναι ίσως ένα από τα πιο ριζοσπαστικά πειράματα στη διαφάνεια. Με το θρυλικό ανοιχτό δάπεδο και τους διαφανείς τοίχους του, ο δημιουργός του επιδίωξε να δημιουργήσει μια επανασύνδεση με τη φύση μέσω της χρήσης γυαλιού που έφερε σε επαφή το εσωτερικό και το εξωτερικό της κατοικίας.

Στον Frank Gehry αποδίδεται η φράση: «Αν κάποιος ζούσε στο σπίτι Farnsworth, θα ξυπνούσε το πρωί και θα μάζευε όλα τα ρούχα του από το πάτωμα. Θα πρόσεχαν πού αφήνουν τα πράγματά τους».

Ο καθηγητής Jütter σημειώνει ένα «ορισμένο παγκόσμιο κόλλημα» με τις διαφανείς προσόψεις και τα τεράστια γυάλινα παράθυρα. «Νομίζω ότι το σύγχρονο μάντρα μας για την κοινωνική έννοια της διαφάνειας υποστηρίζεται από τη μαζική, μεγάλης κλίμακας εμπειρία της διαφάνειας ως υλικής και αρχιτεκτονικής πραγματικότητας», γράφει στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο.

«Το αποδίδουμε στην ψηφιοποίηση της ζωής»

Ωστόσο, ο σχεδιαστής Nicholas Korody, συγγραφέας του βιβλίου Uses of Decorating, μιας συλλογής τεσσάρων δοκιμίων, προτείνει μια διαφορετική ανάγνωση: «Σήμερα, σε γενικές γραμμές, οι υπερπλούσιοι κρύβουν τον πλούτο τους, ενώ οι αστικές τάξεις ή όσοι επιθυμούν να είναι αυτές, αναλαμβάνουν μια επιδεικτική κατανάλωση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αν όντως υπάρχει μια επιτελεστική διάσταση στην έλλειψη κουρτινών, θα πρέπει να αντιστρέψουμε την ανάγνωση της λειτουργίας της, επειδή το παράθυρο έχει γίνει αναχρονιστικό ως συσκευή που οριοθετεί το ιδιωτικό από το δημόσιο, η πανταχού παρούσα παρουσία των καμερών έχει καταρρίψει αυτή την ιδέα», αναφέρει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η Francesca Sapey, του στούντιο Teresa Sapey + Partners, αρχίζει να βλέπει περισσότερα έργα που διαθέτουν γυμνά παράθυρα. «Βλέπουμε όλο και περισσότερα σπίτια όπου η κουρτίνα εξαφανίζεται», λέει σε συνομιλία της με την EL PAÍS. «Το αποδίδουμε στην ψηφιοποίηση της ζωής, η οποία εκθέτει τόσα πολλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αμβλύνει τους φραγμούς μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού και μας κάνει να θέλουμε διαφανείς, ανοιχτές κατοικίες όπου οι χώροι δεν είναι πλέον τόσο καθορισμένοι».

*Με στοιχεία από elpais.com

Must in

Το πρώτο μήνυμα της κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ που πήρε θέση «αξιωματικής αντιπολίτευσης»

Αριθμητικά τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει προετοιμασμένο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024