Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
HELLENiQ ENERGY: Με ουσιαστική συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη, πρωταγωνιστεί στη νέα εποχή της Ενέργειας

HELLENiQ ENERGY: Με ουσιαστική συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη, πρωταγωνιστεί στη νέα εποχή της Ενέργειας

Η εταιρεία, μέσω του Vision 2025, στοχεύει να μετεξελιχθεί σε ένα οργανισμό που θα δραστηριοποιείται σε όλο το ενεργειακό φάσμα και με κριτήρια ESG.

Η ΗΕLLENiQ ENERGY συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή μετεξέλιξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υλοποιώντας με γοργά βήματα το στρατηγικό πλάνο μετασχηματισμού “Vision 2025”. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο και φιλόδοξο πλάνο, που ενσωματώνει όλες τις αναγκαίες δράσεις για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και διασφαλίζει το μέλλον του Ομίλου. Στόχος είναι η μετεξέλιξή του, από μια εταιρεία με δραστηριότητες κυρίως στον κλάδο του πετρελαίου (oil&gas) σε έναν οργανισμό που θα δραστηριοποιείται σε όλο το ενεργειακό φάσμα, υιοθετώντας κριτήρια ESG στην επιχειρηματική στρατηγική και την κατανομή κεφαλαίων και μειώνοντας δραστικά το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.

Με στόχο την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 και διαβλέποντας τις σημαντικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται από την ενεργειακή μετάβαση, χαράσσουν τη δική τους πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και καθορίζουν το ενεργειακό τοπίο της χώρας. Το επενδυτικό πλάνο της HELLENiQ ENERGY στοχεύει να εκσυγχρονίσει τις παραδοσιακές της δραστηριότητες και να τις καταστήσει συμβατές με το νέο περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα θα αναπτύξει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο με έμφαση στην παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων και ενέργειας, επενδύοντας σημαντικά σε δράσεις μείωσης των άμεσων και έμμεσων εκπομπών CO2, με στόχο τη μείωση των εκπομπών Scope 1 και Scope 2 κατά 30% μέχρι το 2030.

Αιολικό πάρκο στη Μάνη 55 MW

Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η HELLENiQ ENERGY, μέσω της θυγατρικής της  HELLENiQ Renewables, αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στη ΝΑ Ευρώπη σε νέα έργα. Διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ 356 MW, με το συνολικό χαρτοφυλάκιο σε διάφορα στάδια ανάπτυξης να ξεπερνά τα 4,2 GW, ενώ στοχεύουν σε πάνω από 1 GW εγκατεστημένης ισχύος έως το 2025 και άνω των 2 GW μέχρι το 2030, μέσα από έναν συνδυασμό οργανικής. Οι επενδύσεις σε καινοτόμες τεχνολογίες και ΑΠΕ, δίνουν τη δυνατότητα στην HELLENiQ ENERGY να έχει το δικό της, διακριτό, στίγμα στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.

Παράλληλα, προκειμένου να διατηρηθεί η ηγετική θέση που κατέχει η HELLENiQ ENERGY και στον κλάδο των πετρελαιοειδών, υλοποιούνται στις βιομηχανικές της εγκαταστάσεις σημαντικά έργα εκσυγχρονισμού, εφαρμόζοντας καινοτόμες πρακτικές για την παραγωγή ανανεώσιμων ενεργειακών προϊόντων και επενδύοντας στην παραγωγή προηγμένων βιοκαυσίμων νέας γενιάς, στη σταδιακή υποκατάσταση μέρους της τροφοδοσίας των διυλιστηρίων με πρώτες ύλες χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, στον εκσυγχρονισμό των υποδομών παραγωγής ενέργειας και καυσίμων, καθώς και στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Συνεχείς είναι οι επενδύσεις για την αναβάθμιση των τριών διυλιστηρίων του Ομίλου, για την παραγωγή καυσίμων χαμηλών εκπομπών.

Πιο συγκεκριμένα, εκτός των σημαντικών έργων ενεργειακής αποδοτικότητας, αλλά και ενός έργου συμπαραγωγής ενέργειας, το οποίο θα καταστήσει ένα απ’ τα διυλιστήρια ενεργειακά αυτόνομο και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα λειτουργίας του, στοχεύουν στην παραγωγή μπλε υδρογόνου μέσω δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης. Παράλληλα, μέρος του δεσμευμένου διοξειδίου του άνθρακα θα αξιοποιηθεί για την παραγωγή συνθετικών καυσίμων, τα οποία συνεισφέρουν σημαντικά στις προσπάθειες μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος των αερομεταφορών. Επίσης, αξιολογούνται καινοτόμες τεχνολογίες παραγωγής αμμωνίας, ενός από τα μελλοντικά εναλλακτικά καύσιμα χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος για χρήση στη ναυτιλία.

Η HELLENiQ ENERGY έχει διεισδύσει δυναμικά και στην αγορά της ηλεκτροκίνησης. Η ανάπτυξη αυτής της δραστηριότητας συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς, με τη δημιουργία νέων σταθμών σε πρατήρια της ΕKO και της bp, καθώς και σε κομβικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, εμπορικά κέντρα και άλλα στρατηγικά σημεία ενδιαφέροντος. Επιπλέον, επιδιώκουν το σύνολο των ιδιολειτουργούμενων πρατηρίων EKO και bp να έχει σχεδόν μηδενικό αποτύπωμα όσον αφορά στην κατανάλωσή τους σε ενέργεια.

Αναφορικά με τις επιδόσεις της HELLENiQ ENERGY στον πυλώνα Περιβάλλον, συνεχίστηκε το 2023 η σημαντική μείωση όλων των βασικών δεικτών αέριων εκπομπών, οξειδίων του θείου (SOX) και του αζώτου (NOX), των σωματιδίων (PMs) και των πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs), έως και 68% σε σχέση με το έτος 2013 ενώ παρέμειναν υψηλά τόσο τα ποσοστά ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης νερού (31%) όσο και τα ποσοστά ανάκτησης και αξιοποίησης αποβλήτων (87%).

Οι επιδόσεις της στον πυλώνα Κοινωνία, τόσο όσο αφορά στους ανθρώπους της αλλά και στην ευρύτερη κοινωνική της συνεισφορά παραμένουν υψηλές. Η HELLENiQ ENERGY την τελευταία πενταετία έχει προχωρήσει σε δυναμική ανανέωση του προσωπικού η οποία έχει συμβάλει στην εμπέδωση μιας νέας «εταιρικής κουλτούρας» αξιοκρατίας και υψηλής απόδοσης, βοηθώντας στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μετασχηματισμού που έχει θέσει ο Όμιλος. Επίσης, η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού (πάνω από 130 χιλιάδες ώρες εκπαίδευσης σε εργαζόμενους του Ομίλου και πάνω από 75 χιλιάδες ώρες για θέματα Υγείας και Ασφάλειας για τους εργαζόμενους και συνεργάτες του Ομίλου), η εφαρμογή πιστοποιημένων συστημάτων διαχείρισης Υγείας και Ασφάλειας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας σε όλες τις δραστηριότητες και η διεξαγωγή ασκήσεων ετοιμότητας έχουν συμβάλει στη βελτίωση των βασικών δεικτών που παρακολουθούνται σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο (ενδεικτικά, δείκτης συχνότητας ατυχημάτων απουσίας (LWIF), δείκτης συνολικών τραυματισμών (AIF), δείκτης συχνότητας συμβάντων ασφάλειας διεργασιών (PSER)).

Στιγμιότυπο από την τελετή βράβευσης των αριστούχων αποφοίτων Λυκείων των Όμορων Δήμων της Δ. Αττικής, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού,, τον Σεπτέμβριο του 2023.

Βασικό στοιχείο της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης αποτελεί και η στοχευμένη κοινωνική συνεισφορά και συμβολή της στην κοινωνική πρόοδο και ευημερία, με τους επωφελούμενους από τις δράσεις της στην Ελλάδα και το εξωτερικό να ξεπερνάνε τους 750.000. Πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι τα προγράμματα αποκατάστασης και αύξησης της ανθεκτικότητας του φυσικού περιβάλλοντος από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως δράσεις αναδάσωσης και  αντιδιαβρωτικά έργα σε όμορες περιοχές, οι δράσεις βελτίωσης συνθηκών διαβίωσης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και την προαγωγή της κοινωνικής ευημερίας, καθώς και οι δράσεις για τη νέα γενιά που αφορούν σε προγράμματα υποτροφιών και εκπαιδεύσεων.

Αντιδιαβρωτικά έργα της HELLENiQ ENERGY στις καμένες δασικές εκτάσεις της Δυτικής Αττικής.

Στον πυλώνα Διακυβέρνηση, η HELLENiQ ENERGY, εφαρμόζει διεξοδικούς και συνάμα ευέλικτους μηχανισμούς εταιρικής διακυβέρνησης καθώς και πρακτικές διαχείρισης, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου και την αδιάβλητη επικοινωνία με τους μετόχους και τους κοινωνικούς εταίρους για όλα τα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Επίσης, έχει υιοθετήσει ένα σύγχρονο τρόπο λειτουργίας σε κάθε περιοχή επιχειρηματικής δραστηριότητας του Ομίλου, εισάγοντας ψηφιακά εργαλεία και σύγχρονες πρακτικές που επιταχύνουν την ολιστική μετάβαση και καθορίζουν ένα νέο μοντέλο λειτουργίας στην αιχμή της τεχνολογικής καινοτομίας. Η αυτοματοποίηση των εργασιών για τη βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης, η ενδυνάμωση του ανθρώπινου κεφαλαίου μέσω της καλλιέργειας νέων δεξιοτήτων και γνώσεων και η υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων λειτουργίας, έχουν θέσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως μοχλό ανάπτυξης του Ομίλου.

Η συνεχής βελτίωση, όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης αλλά και τις επιδόσεις στα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης με βάση δείκτες και κριτήρια ESG, αναγνωρίζεται και από εξωτερικούς οίκους και φορείς αξιολόγησης ESG, όπου η HELLENiQ ENERGY συμμετέχει, με ενδεικτικά παραδείγματα την αξιολόγηση CDP για τα θέματα κλιματικής αλλαγής (Management Level: B), τις αξιολογήσεις ESG από την S&P (85% percentile: 52) και LSEG (3rd quarter: B-) καθώς και την αξιολόγηση κινδύνων ESG από την Sustainalytics (Medium risk: 27,37).

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024