Όλοι σε περιδίνηση – Κερδισμένοι και χαμένοι των ευρωεκλογών σε νέο κύκλο εσωστρέφειας
Μπορεί οι ευρωεκλογές να τελείωσαν πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες, ωστόσο, ίσως για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, ακόμα και οι κερδισμένοι αναζητούν επανασύνδεση με τον κόσμο που τους γύρισε την πλάτη
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Για όλα τα πολιτικά κόμματα στη χώρα μας – για διαφορετικούς λόγους για το καθένα – οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου αποτελούσαν ένα στοίχημα: για τη Νέα Δημοκρατία, το ζητούμενο ήταν να επιβεβαιώσει την απόλυτη κυριαρχία της και όχι μόνο την πρωτιά της – εξάλλου, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλάμβανε διαρκώς πως οι εκλογές αυτές είχαν σημασία εθνικής κάλπης.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, το στοίχημα ήταν να επανέλθει σε τροχιά κυβερνησιμότητας, μετά την πανωλεθρία των εθνικών εκλογών του 2023, την σοκαριστική αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία και την… εξίσου σοκαριστική, για τους περισσότερους στο κόμμα, ανάληψη της προεδρίας από τον Στέφανο Κασσελάκη, με όσα την ακολούθησαν – εσωκομματικός «πόλεμος», διάσπαση, ακόμα και κίνδυνος διάλυσης.
Όσο για το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, στόχευε στο να βάλει τα γερά εκείνα θεμέλια που θα του επέτρεπαν στις επόμενες εθνικές εκλογές να αντιπαρατεθεί από τη δεύτερη θέση, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέναντι στη ΝΔ του Μητσοτάκη, κάτι που φάνηκε, για ένα διάστημα, πως ίσως και να μπορούσε να το πετύχει – αν και, για μία ακόμη φορά στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, ήταν προφανές πως η άνοδος του ενός οφειλόταν βασικά στην πτώση του άλλου, εν προκειμένω του ΣΥΡΙΖΑ.
Όλοι εναντίον όλων στα τρία μεγάλα κόμματα – Εσωκομματική «μουρμούρα» έφεραν οι ευρωεκλογές
Στις δυνάμεις της «αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας», όπως θα έλεγε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας του ΚΚΕ – το οποίο, μετά από ένα θρίλερ με την Ελληνική Λύση, κατάφερε να μην χάσει δυνάμεις, όπως φαινόταν στις δημοσκοπήσεις – ανήκει και η νεοσύσταση Νέα Αριστερά, που γεννήθηκε μετά την πρόσφατη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, από στελέχη τα οποία διαφωνούσαν με την πολιτική, το ύφος και τις απόψεις Κασσελάκη.
Για το νέο κόμμα, το στοίχημα ήταν προφανές: να εκλέξει έστω και έναν ευρωβουλευτή, προκειμένου να εδραιώσει τη θέση του στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, καθώς οι 11 έδρες που διαθέτει στο ελληνικό κοινοβούλιο προέρχονται από μία διάσπαση και όχι από μία επιτυχημένη εκλογική κάθοδο – κάτι που όχι μόνο δεν κατάφερε, αλλά μάλλον υπέστη πανωλεθρία.
Δέχεται «πυρά» από τους βουλευτές του ο Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές και επιδιώκοντας μία αποτίμηση για τις επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες ευρωεκλογές, εξακολουθεί να περιφέρεται με το 41% του 2023, για να αποκρούσει την εσωκομματική δυσαρέσκεια για το 28% του 2024.
Αφού πρώτα έκανε ανασχηματισμό, βασικά θυσιάζοντας ως άλλη «Ιφιγένεια» τον Κώστα Σκρέκα για την επίμονη – «εισαγόμενη» για την κυβέρνηση – ακρίβεια, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα για να κάνει μία «παραγωγική» συζήτηση, η οποία, πάντως, απεδείχθη τουλάχιστον αποκαλυπτική.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, πέρα από τις συνήθεις δυσαρέσκειες που προκαλούνται μέσα από εσωκομματικούς ανταγωνισμούς μεταξύ στελεχών, αρκετοί βουλευτές «κατακεραύνωσαν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι είναι μακριά από τα προβλήματα των πολιτών και δεν δίνει λύσεις στα φλέγοντα ζητήματα της ακρίβειας, της φορολόγησης, ιδίως των ελεύθερων επαγγελματιών, και του πρωτογενούς τομέα, κάτι που πλήρωσε η «γαλάζια» παράταξη στις ευρωεκλογές.
Όσο για τον αρχηγό τού κυβερνώντος κόμματος, ενδεικτικό είναι το ότι επέλεξε, σε πολλές περιπτώσεις, να απαντήσει στην εσωκομματική κριτική για το ποσοστό που κατέγραψε η ΝΔ το 2024, επιδεικνύοντας το ποσοστό των εθνικών εκλογών του 2023, παρότι ο πήχης που ο ίδιος έθεσε δεν ήταν το 41%, αλλά το 33% των ευρωεκλογών του 2019 – από το οποίο απέχει κατά πέντε μονάδες.
Νέες γκρίνιες, αποχωρήσεις και… περιπέτειες για τον Κασσελάκη
Αυτές οι ευρωεκλογές κόστισαν πολύ και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσδοκούσε, όπως έλεγε ο Στέφανος Κασσελάκης, να βάλει τον αριθμό «2» μπροστά από το ποσοστό του, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να «πιάσει» ούτε το 15% (14,92%).
Η αλήθεια είναι ότι ο νέος πρόεδρος του κόμματος, που κρίθηκε για πρώτη φορά σε επίπεδο εθνικής κάλπης, τα «έδωσε όλα» με τον δικό του τρόπο, αυτόν της «αμεσοδημοκρατίας», στην οποία πιστεύει τόσο πολύ και την οποία επιδιώκει να επιβάλλει στον «δικό του ΣΥΡΙΖΑ», αλλάζοντας το καταστατικό του κόμματος.
Τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά, ωστόσο, οι θέσεις Κασσελάκη για μία σειρά ζητημάτων, όπως το, τουλάχιστον, ατυχές άνοιγμα της συζήτησης περί «μαύρου χρήματος» στα ταμεία των κομμάτων, με αιχμές ακόμη και απέναντι στην ηγεσία Τσίπρα – που μάλλον γύρισε «μπούμερανγκ» για τον ΣΥΡΙΖΑ – το κλείσιμο της ημερήσιας «Αυγής», οι αλλαγές που θέλει να επιφέρει στο κόμμα και οι προοπτικές συνεργασιών στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ήταν αυτές που επέφεραν νέο κύκλο εσωστρέφειας, όπως και νέες αποχωρήσεις στελεχών.
Τώρα, ο Στέφανος Κασσελάκης, που βρίσκεται ακόμη στις ΗΠΑ, κάνοντας επαφές για το δικό του Ινστιτούτο, το οποίο θα αφορά στην Ευρώπη, αλλά θα σχεδιαστεί – ίσως και χρηματοδοτηθεί – από την Αμερική, αποφάσισε την σύγκλιση των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, με την Πολιτική Γραμματεία να συνεδριάζει την Πέμπτη 4 Ιουλίου, με σκοπό την προετοιμασία της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Ιουλίου.
Εξάλλου, πολλά ήταν τα δυσαρεστημένα στελέχη από τις εξελίξεις – και μάλλον, όχι τόσο πλέον από τις εκλογικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές – που ζητούσαν επιτακτικά την άμεση σύγκλιση των κομματικών οργάνων, διακινώντας σχετικό κείμενο και συλλέοντας υπογραφές.
Στο «μάτι του κυκλώνα» ο Ανδρουλάκης
Οι «φτωχές» επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές (12,79%), όπως όλα δείχνουν, είναι η αφορμή και όχι η αιτία για να εκδηλωθεί μία ευρεία αμφισβήτηση της ηγεσίας του Νίκου Ανδρουλάκη.
Μία σειρά κορυφαίων στελεχών του κόμματος, παλαιότερων και νέων, ζητούν ανοιχτά να στηθούν εσωκομματικές κάλπες πριν την ώρα τους (2025), για την ανάδειξη νέου/ας προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αφού χρεώνουν στον κ. Ανδρουλάκη τόσο το γεγονός ότι δεν πλησίασε καν στο να πιάσει τον στόχο της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές, αλλά και έναν «αρχηγισμό» που ενόχλησε πολλούς.
Παράλληλα, τον κατηγορούν πως δεν συγκάλεσε όσο συχνά έπρεπε τα κομματικά όργανα, έβαλε στο περιθώριο στελέχη, καθώς και ότι οι θέσεις της παράταξης σε κρίσιμα νομοσχέδια δεν συζητήθηκαν θεσμικά, προκειμένου να ληφθούν συντεταγμένα κοινές αποφάσεις.
Η κορυφή του «παγόβουνου», ωστόσο, ήταν οι απειλές Ανδρουλάκη για διαγραφές όσων επιμείνουν σε «τοξικό λόγο, εσωστρέφεια και διχόνοια», όπως δήλωσε στην πρώτη δημόσια παρέμβασή του (ΕΡΤ) μετά τις ευρωεκλογές και από τη στιγμή που ετέθη θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.
Η επεισοδιακή κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ ήδη είχαν εμφανιστεί στο προσκήνιο «δελφίνοι» που διεκδικούν την ηγεσία του κόμματος, έληξε με το κλείσιμο κάθε σεναρίου περί άμεσης ανακοίνωσης για εσωκομματικές κάλπες από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος μετέθεσε τις αποφάσεις για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στις 30 Ιουνίου.
Εν τω μεταξύ, η «σπουδή» του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την ηγεσία του ιστορικού κόμματος παραμένοντας δήμαρχος, δέχεται ήδη σφοδρά «πυρά», όχι τόσο από τα στελέχη και τον πρόεδρο, όσο από κόσμο, ακόμη και από όσους δεν ψηφίζουν την «πράσινη» παράταξη, κάτι που – αν μη τι άλλο – δεν αναμένεται να ωφελήσει το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη νέα του περιδήνηση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις