Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Μεσολαβούν ώστε ισραηλινοί Patriot να πωληθούν στο Κίεβο

ΗΠΑ: Μεσολαβούν ώστε ισραηλινοί Patriot να πωληθούν στο Κίεβο

Μετά την ρωσική επίθεση αντιπόινων σε συστήματα αεράμυνας αλλά και επιθετικών πυραύλων, οι ΗΠΑ προσπαθούν να προσφέρουν περισσότερους Patriot στην Ουκρανία.

Η μεταφορά έως και οκτώ συστοιχιών Patriot θα σηματοδοτήσει αλλαγή στις σχέσεις του Ισραήλ με τη Μόσχα όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times. Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Ουκρανία βρίσκονται σε συνομιλίες για την προμήθεια στο Κίεβο έως και οκτώ συστημάτων αεράμυνας Patriot, βελτιώνοντας δραματικά την ικανότητά του να αντιμετωπίζει τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

H συμφωνία θα περιλαμβάνει πιθανότατα τα ιδιαίτερα πολύτιμα συστήματα Patriot να αποστέλλονται πρώτα από το Ισραήλ στις ΗΠΑ, πριν παραδοθούν στην Ουκρανία.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή στις σχέσεις του Ισραήλ με τη Μόσχα, έχουν συζητηθεί μεταξύ υπουργών και ανώτερων αξιωματούχων των τριών χωρών, σύμφωνα με πέντε άτομα που έχουν ενημερωθεί για τις διαπραγματεύσεις.

Το Ισραήλ δήλωσε τον Απρίλιο ότι θα αρχίσει να αποσύρει τις οκτώ συστοιχίες Patriot, οι οποίες χρονολογούνται εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, και να τις αντικαταστήσει με πιο προηγμένα συστήματα.

Όμως οι συστοιχίες, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν στον τρέχοντα πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, δεν έχουν ακόμη αποσυρθεί λόγω των ανησυχιών ότι οι εντάσεις με την υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ θα μπορούσαν να ξεσπάσουν σε έναν ολοκληρωμένο πόλεμο.

Οι 4 συστοιχίες θα γίνουν 12, αλλά οι σχέσεις με τη Ρωσία θα καταστραφούν

Εάν πραγματοποιηθεί, μια τέτοια μεταφορά θα αποτελούσε αναβάθμιση στις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας. Η χώρα διαθέτει επί του παρόντος τουλάχιστον τέσσερα συστήματα Patriot, τα οποία έχουν προμηθεύσει τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γερμανία.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει συχνά από τους δυτικούς συμμάχους να της προμηθεύουν συστήματα αεράμυνας, ιδίως τους αμερικανικής κατασκευής Patriot. Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν την παράδοση πυραύλων αναχαίτισης Patriot σε άλλα έθνη για να δώσουν προτεραιότητα στην προμήθεια στην Ουκρανία.

Το Ισραήλ ήταν επιφυλακτικό ως προς το να πάρει θέση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεδομένης της επιρροής που έχει η Μόσχα στη Συρία, όπου η ισραηλινή πολεμική αεροπορία δρα συχνά κατά των Ιρανών πληρεξουσίων.

«Η Ουκρανία συνεχίζει να εργάζεται με διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο για την απόκτηση πρόσθετων συστημάτων Patriot», δήλωσε ο Ντμίτρι Κουλέμπα.

Η Ρωσία περιπολεί τον εναέριο χώρο της Συρίας και μέχρι στιγμής δεν έχει σταματήσει τις Ισραηλινές επιθέσεις

Αλλά αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει να πείσουν την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι ολοένα και στενότεροι δεσμοί της Ρωσίας με το Ιράν, ιδίως στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας, αποτελούν πιο επιτακτική ανησυχία. Η Ουάσινγκτον παρέχει στο Ισραήλ περίπου 3,8 δισ. δολάρια ετησίως σε στρατιωτική υποστήριξη και μέχρι τον Απρίλιο είχε αποδεσμεύσει επιπλέον 14 δισ. δολάρια σε κεφάλαια έκτακτης ανάγκης για τον σύμμαχό της από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς.

«Θα ήταν πολύ ευχάριστο αν αυτοί οι παλαιότεροι πύραυλοι Patriot χρησιμοποιούνταν σε άλλο θέατρο (μαχών) πριν γεράσουν», δήλωσε ο Τομ Καράκο, επικεφαλής του προγράμματος για την αντιπυραυλική άμυνα στη δεξαμενή σκέψης Center for Strategic and International Studies στην Ουάσινγκτον, «ιδίως με δεδομένο το ύψος της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ». Παρότι συζητείται η μεταφορά και των οκτώ συστημάτων, μπορεί να μην καταλήξουν όλα στην Ουκρανία, είπαν τέσσερις από τους ανθρώπους.

Τρεις από τους ανθρώπους με γνώση των συζητήσεων δήλωσαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα είχε συνομιλίες για το θέμα με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν τις τελευταίες εβδομάδες. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είχε μιλήσει για το θέμα τουλάχιστον δύο φορές με τον Αντρίι Γιέρμακ, τον προσωπάρχη του Ουκρανού προέδρου, είπαν οι τρεις άνθρωποι.

Υπάρχουν και απευθείες συνομιλίες Ισραήλ – Ουκρανίας και με την μεσολάβηση των ΗΠΑ

«Η Ουκρανία συνεχίζει να εργάζεται με διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο για την απόκτηση πρόσθετων συστημάτων Patriot», δήλωσε ο Κουλέμπα στους FT, αν και δεν επιβεβαίωσε τις συνομιλίες. «Καλούμε για άλλη μια φορά όλες τις χώρες που διαθέτουν τέτοια συστήματα να τα παράσχουν στην Ουκρανία», πρόσθεσε. Εκτός από τις συζητήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, άτομο που γνωρίζει αναφέρει ότι υπήρξαν επίσης απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και του Κιέβου για τη μεταφορά των Patriot.

Η Ουκρανία δίνει μάχη για να αμυνθεί ενάντια στις ρωσικές επιθέσεις που έχουν παραλύσει τις υποδομές της και έχουν τρομοκρατήσει τις πόλεις της. Η πιο πρόσφατη και πιο έντονη εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών μεγάλου βεληνεκούς της Ρωσίας κλιμακώθηκε τον Μάρτιο. Οι συστοιχίες M901 PAC-2 του Ισραήλ είναι παλαιότερης τεχνολογίας από πολλά από τα συστήματα Patriot που βρίσκονται σήμερα στην Ουκρανία. Αλλά σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, το παλαιότερο μοντέλο εξακολουθεί να είναι πλήρως συμβατό με τα νεότερα.

Το κρίσιμο είναι ότι το Ισραήλ διαθέτει επίσης άφθονα αποθέματα πυραύλων αναχαίτισης – τα οποία επίσης χρειάζεται η Ουκρανία – για να συνοδεύσουν τις συστοιχίες, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το μέγεθος του οπλοστασίου του Ισραήλ.

Οι παλιοί ισραηλινοί πύραυλοι αναχαίτισης PAC-2 είχαν μεγαλύτερο βεληνεκές και μεγαλύτερη κεφαλή από το νεότερο μοντέλο PAC-3.

Οι Ισραηλινοί πύραυλοι αναχαίτισης έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές από τους δυτικούς

Αναλυτές ανέφεραν επίσης ότι οι παλιοί ισραηλινοί πύραυλοι αναχαίτισης είχαν μεγαλύτερο βεληνεκές και μεγαλύτερη κεφαλή από το νεότερο μοντέλο PAC-3. Αυτό τους καθιστά καταλληλότερους για την αναχαίτιση των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών που ρίχνουν βόμβες ολίσθησης σε ουκρανικές πόλεις και στρατιωτικές θέσεις πίσω από τις γραμμές του μετώπου.

«Το PAC-2 είναι στην πραγματικότητα πιο χρήσιμο από το PAC-3 για αναχαιτίσεις μεγάλης εμβέλειας εναντίον αεροσκαφών, οπότε θα ήταν σίγουρα χρήσιμο (στην Ουκρανία)», δήλωσε ο Τζάστιν Μπρονκ, ανώτερος ερευνητής στο Royal United Services Institute στο Λονδίνο. Αναλυτές δήλωσαν ότι τα ισραηλινά συστήματα πιθανότατα θα πωλούνταν πίσω στις ΗΠΑ, οι οποίες θα μπορούσαν στη συνέχεια να τα στείλουν στην Ουκρανία.

Πρόσθεσαν όμως ότι το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να αποξενώσει τη Ρωσία, παρά την ολοένα και στενότερη σχέση της Μόσχας με το Ιράν. Το Ισραήλ έχει στο παρελθόν αρνηθεί τα ουκρανικά αιτήματα για συστήματα αεράμυνας. Έχει επίσης μια συμφωνία με τη Ρωσία που επιτρέπει στα ισραηλινά αεροσκάφη να έχουν πρόσβαση στον εναέριο χώρο της Συρίας.

Must in

Απότομη πτώση στα αποθέματα γλυκού νερού – Ανησυχία για παγκόσμια ξηρασία

Η ποσότητα γλυκού νερού που χάθηκε σε μια δεκαετία ξεπερνά κατά 35.000 φορές τη λίμνη του Μαραθώνα. Η προειδοποίηση του ΟΗΕ και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024