Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Εργαζόμενοι στην πολιτική προστασία της Γάζας σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό

Live: Εργαζόμενοι στην πολιτική προστασία της Γάζας σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ - Εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση στις εχθροπραξίες IDF και Χεζμπολάχ στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου

Ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF, Τεντ Τσάιμπαν, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι «τα σώματα χιλιάδων αγνοούμενων παιδιών παραμένουν θαμμένα κάτω από τα ερείπια» στη Γάζα.

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και 17 τραυματίστηκαν, ορισμένοι σοβαρά, σε ενέδρα που έστησαν Παλαιστίνιοι μαχητές στην κατεχόμενη πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» όσον αφορά την υποστήριξη των ΗΠΑ για την «αύξηση των δυνάμεων» του Ισραήλ και την προμήθεια όπλων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ουάσινγκτον.

Οι κόντρες στην ισραηλινή ηγεσία συνεχίζονται με τον Γκάλαντ να συγκρούεται δημόσια με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη στάση της χώρας απέναντι στις ΗΠΑ.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

06:10 Σφυρίζει αδιάφορα ο Τραμπ για το παλαιστινιακό κράτος

Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε ν΄ απαντήσει σε ερώτηση για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, κατά τη διάρκεια της πρώτης του τηλεμαχίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που πραγματοποιήθηκε στην Ατλάντα της Τζόρτζια.

«Πρέπει να το δω», είπε, προτού αρχίσει να μιλάει για τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

05:40 Η ράβε-ξήλωνε προβλήτα των 230 εκατομμυρίων δολαρίων

Η προβληματική προβλήτα που κόστισε 230 εκατομμύρια δολάρια και κατασκευάστηκε από τον αμερικανικό στρατό στην ακτή της Γάζας για να διευκολύνει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας δια θαλάσσης θα μπορούσε ν’ αφαιρεθεί το συντομότερο δυνατόν σήμερα λόγω θαλασσοταραχής, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (AP).

Δύο αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο ότι θ’ απομακρυνθεί ξανά και η Ουάσιγκτον εξετάζει εναλλακτικούς τρόπους για την αποστολή της βοήθειας στη Γάζα.

Εάν αυτό συμβεί, θα είναι η τρίτη φορά που διακόπτεται λόγω καιρού η βραχύβια λειτουργία της.

Η πλωτή προβλήτα επανατοποθετήθηκε στην ακτογραμμή της Γάζας στις 19 Ιουνίου, αφού σφοδρή θαλασσοταραχή και ισχυροί άνεμοι είχαν αναγκάσει τον στρατό να την αποσυνδέσει. Τον Μάιο, είχε πάλι σταματήσει η λειτουργία της εξαιτίας ανάλογων συνθηκών.

Ο ΟΗΕ και οι υπηρεσίες του διέκοψαν τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας από την προβλήτα εν αναμονή του πορίσματος έρευνας που σχετίζεται με θέματα ασφαλείας, μετά τους ισχυρισμούς ότι μπορεί να έπαιξε ρόλο στην ισραηλινή επιχείρηση της 8ης Ιουνίου για την απελευθέρωση ομήρων που άφησε πίσω της εκατοντάδες νεκρούς άμαχους στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα.

05:10 «Τι ήταν αυτό που τόσο πολύ φοβόταν το Ισραήλ»;

Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, τονίζει ότι το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει την πρόσβαση σε διεθνείς παρατηρητές για να αξιολογήσουν την κατάσταση σ’ αυτό που η ίδια αποκαλεί «γκέτο της Γάζας».

Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Αλμπανέζε αναρωτιέται τι ήταν αυτό που τόσο πολύ «φοβόταν» το Ισραήλ και απέκοψε τον κατεστραμμένο από τον πόλεμο θύλακα από τους διεθνείς παρατηρητές.

Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) στη Χάγη έχει ήδη καλέσει το Ισραήλ να παράσχει πρόσβαση στη Γάζα, θυμίζει η Αλμπανέζε. «Αυτό ζήτησε το [ICJ] και έπρεπε να είχε ήδη συμβεί», επισημαίνει.

04:40 Ο Τραμπ λέει ότι ο Μπάιντεν «έγινε σαν Παλαιστίνιος»

Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «έγινε σαν Παλαιστίνιος», στη διάρκεια του προεδρικού ντιμπέιτ που διεξάγεται στην Ατλάντα της Τζόρτζια.

«[Ο Μπάιντεν] είπε ότι ο μόνος που θέλει να συνεχίσει [να πολεμά] είναι η Χαμάς, στην πραγματικότητα το Ισραήλ είναι αυτός. Και θα έπρεπε να τους αφήσει να ολοκληρώσουν τη δουλειά», είπε ο Τραμπ.

«[Ο Μπάιντεν] δεν θέλει να το κάνει, έχει γίνει σαν Παλαιστίνιος. Αλλά δεν τον συμπαθούν γιατί είναι πολύ κακός Παλαιστίνιος, είναι αδύναμος», πρόσθεσε.

04:10 Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν την «πυρηνική κλιμάκωση» του Ιράν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατήγγειλαν την «πυρηνική κλιμάκωση» του Ιράν και ως απάντηση ανακοίνωσαν κυρώσεις με στόχο να πληγεί ο πετρελαϊκός του τομέας, την παραμονή των προεδρικών εκλογών στην Ισλαμική Δημοκρατία.

«Κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, το Ιράν ανακοίνωσε μέτρα που αποσκοπούν στην περαιτέρω επέκταση του πυρηνικού του προγράμματος με τρόπους που δεν έχουν αξιόπιστο ειρηνικό σκοπό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι να μην αφήσουμε ποτέ το Ιράν ν’ αποκτήσει πυρηνικό όπλο και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα στοιχεία της εθνικής ισχύος για να εξασφαλίσουμε αυτό το αποτέλεσμα», προστίθεται (περισσότερα εδώ).

03:40 Επίθεση κατά της Υεμένης μετά το ψήφισμα του ΟΗΕ

Για την ιστορία, είναι η δεύτερη φορά που διεξάγεται επίθεση τις ώρες μετά από ψήφισμα του ΟΗΕ εναντίον της Υεμένης. Το ψήφισμα δεν αδειοδότησε εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας επίθεση στην Υεμένη. Τυπικά θεωρείται μονομερής ενέργεια. Πρακτικά, δεν είναι απρόκλητη επίθεση.

03:25 Μέσα ενημέρωσης της Υεμένης: Αμερικανοβρετανική επίθεση με τέσσερις αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Dhahra στο Κυβερνείο Taiz στα νότια της Υεμένης

03:01 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απαιτεί από τους Χούθι να σταματήσουν τις επιθέσεις σε πλοία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο απαιτεί από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης να σταματήσουν όλες τις επιθέσεις εναντίον πλοίων και ζήτησε να αντιμετωπιστεί επειγόντως η διαταραχή της ασφάλειας στη θάλασσα σε μια κρίσιμη υδάτινη οδό της Μέσης Ανατολής.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με ψήφους 12-0, ενώ η Ρωσία, η Κίνα και η Αλγερία απείχαν.

Μιλώντας εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας, οι οποίες υποστήριξαν το ψήφισμα, ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ δήλωσε ότι οι επιθέσεις των Χούθι «απειλούν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» και ότι αποτελούν «παγκόσμια πρόκληση» που «απαιτεί παγκόσμια λύση».

«Με αυτό το ψήφισμα, το Συμβούλιο στέλνει για άλλη μια φορά ένα σαφές μήνυμα στους Χούθι: Να σταματήσουν αμέσως αυτές τις επιθέσεις», δήλωσε.

Η ομάδα της Υεμένης εξαπολύει επιθέσεις σε ναυτιλιακές οδούς στην περιοχή από τον Νοέμβριο, σε μια προσπάθεια, όπως λέει, να υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους και να πιέσει το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμό του στη Γάζα.

02:12 Ο Σμότριχ θα υπαναχωρήσει από την απόφασή του να παρακρατήσει κονδύλια από την ΠΑ, φοβούμενος την κατάρρευσή της

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς πρόκειται να υπαναχωρήσει από την απόφασή του να παγώσει τη μεταφορά στη Ραμάλα των φορολογικών εσόδων που εισπράττει το Ισραήλ για την Παλαιστινιακή Αρχή. Επιπλέον, αναμένεται να ακυρώσει το πάγωμα της μεταφοράς εγγυήσεων σε ισραηλινές τράπεζες που συνεργάζονται με την ΠΑ. Η απόφαση αυτή έρχεται εν μέσω ανησυχίας στο Ισραήλ και στη διεθνή κοινότητα για την κατάρρευση της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η παρούσα είδηση που μεταφέρεται από τη Haaretz, εφόσον διαβαστεί μαζί με την κάτω είδηση από τους Times of Israel δίνουν συνδυαστικά μια λογική εξήγηση: Καθώς το Ισραήλ και προσωπικά ο Σμότριχ δέχονται πιέσεις να απελευθερώσουν τα κονδύλια στην Παλαιστινιακή Αρχή για να μην καταρρεύσει, η οποία παρουσιάζεται ως «το μικρότερο κακό», παρουσίασε τις κάτωθι κυρώσεις σε αξιωματούχους της Αρχής και την νομιμοποίηση των φυλακίων στη Δυτική Όχθη ως μια νίκη που επιτυγχάνεται χάρη στην επιμονή του.

Με αυτόν τον τρόπο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δίνει το στίγμα πως «συνεργάζεται» με τα θέλω των ΗΠΑ.

01:47 Ο Μπεζαλέλ Σμότριχ ισχυρίζεται ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη νομιμοποίηση φυλακίων, κυρώσεις κατά αξιωματούχων της ΠΑ

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ δηλώνει ότι το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε την πρότασή του για τη νομιμοποίηση πέντε φυλακίων στη Δυτική Όχθη και μια σειρά κυρώσεων κατά της Παλαιστινιακής Αρχής, σύμφωνα με δήλωση που μεταδόθηκε από εβραιόφωνα μέσα ενημέρωσης και αναμεταδίδουν οι Times of Israel.

Η φαινομενική ανακοίνωση έρχεται μετά τη διακοπή του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, όπως λέγεται, προκειμένου ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου να συμβουλευτεί τους συμβούλους του, εν μέσω ανησυχίας ότι η έγκριση των κινήσεων θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από την κυβέρνηση ή το γραφείο του Νετανιάχου.

Τα φυλάκια που φέρεται να πρόκειται να νομιμοποιηθούν είναι το Εβιάταρ στη βόρεια Δυτική Όχθη, το Σντε Εφραίμ και το Γκιβάτ Άσαφ στην κεντρική Δυτική Όχθη και το Χελέτζ και το Αντοραγίμ στο νότιο τμήμα της περιοχής. Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε επίσης τη δημοσίευση διαγωνισμών για χιλιάδες ακόμη κατοικίες σε οικισμούς, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Μεταξύ των μέτρων που πρότεινε ο Σμότριτς κατά της ΠΑ είναι η ακύρωση των θεωρήσεων εξόδου για τους αξιωματούχους της ΠΑ και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις τους και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων επιβολής από την ΠΑ στο Ισραήλ για ένα φυσικό πάρκο στην έρημο της Ιουδαίας, για το οποίο οι δεξιές ομάδες -συμπεριλαμβανομένης μιας που ίδρυσε ο υπουργός- υποστηρίζουν ότι έχει παρατηρηθεί ανεξέλεγκτη παλαιστινιακή οικοδομική δραστηριότητα που βλάπτει μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και το περιβάλλον.

01:30 Οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι αποκλείουν αυτοκινητόδρομο διαμαρτυρόμενοι στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία

Οι διαδηλωτές κάθισαν στον αυτοκινητόδρομο και ξάπλωσαν στο έδαφος, καθώς η αστυνομία τους σήκωσε και τους έσυρε μακριά. Οι έφιπποι αστυνομικοί επιτέθηκαν στο πλήθος. Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ και φώναζαν «Στη φυλακή! Όχι στο στρατό!». Το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε αυτή την εβδομάδα την κυβέρνηση να αρχίσει να επιστρατεύει τους υπερορθόδοξους άνδρες λέγοντας ότι το σύστημα των εξαιρέσεων από το στρατό είναι άνισο.

«Όλοι ήρθαμε εδώ για έναν στόχο, αντικατοπτρίζουμε τη θέση όλου του ορθόδοξου κοινού», δήλωσε ένας νεαρός άνδρας, ο οποίος προσδιορίστηκε μόνο με το μικρό του όνομα, Ozer. «Όλο το ορθόδοξο κοινό προτιμά να πάει στη φυλακή και όχι στο στρατό».

Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για τους περισσότερους Εβραίους άνδρες και γυναίκες στο Ισραήλ. Αλλά τα πολιτικά ισχυρά υπερορθόδοξα κόμματα έχουν κερδίσει απαλλαγές από τη στράτευση για τους οπαδούς τους που τους επιτρέπουν αντ’ αυτού να σπουδάζουν σε θρησκευτικά σεμινάρια.

Αυτή η μακροχρόνια ρύθμιση έχει καλλιεργήσει ευρεία δυσαρέσκεια στο ευρύτερο κοινό, ένα συναίσθημα που ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια του αιματηρού οκτάμηνου πολέμου στη Γάζα. Οι υπερορθόδοξοι θεωρούν ότι οι θρησκευτικές σπουδές πλήρους απασχόλησης αποτελούν μέρος της προστασίας του κράτους.

01:09 Διαδηλωτές στο Ισραήλ απαιτούν άμεσα εκλογές

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Δυτική Ιερουσαλήμ και συγκεντρώθηκαν στο σπίτι του πρωθυπουργού Νετανιάχου, ανάβοντας φωτιά στο δρόμο έξω από αυτό και ζητώντας την παραίτησή του.

«Μας εγκατέλειψαν – Εκλογές τώρα!» έγραφε μια πινακίδα που υψωνόταν πάνω από το πλήθος. Οι διαδηλωτές φώναζαν μέσω μεγαφώνων, κουνούσαν σημαίες και χτυπούσαν τύμπανα, ενώ αστυνομικοί στέκονταν στα οδοφράγματα.

Τέτοιες διαδηλώσεις γίνονται όλο και πιο συχνές καθώς ο πόλεμος στη Γάζα μαίνεται και οι μάχες με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο απειλούν να κλιμακωθούν. Αλλά δεν έχουν φθάσει στον πυρετό που επικρατούσε πριν από ένα χρόνο, όταν η κυβέρνηση Νετανιάχου προσπάθησε να αναθεωρήσει το σύστημα δικαιοσύνης του Ισραήλ.

Πολλοί από το πλήθος, το οποίο φαίνεται ότι αριθμούσε χιλιάδες, φώναζαν επίσης την υποστήριξή τους στην επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση περίπου 120 Ισραηλινών αιχμαλώτων στη Γάζα που κρατούνται από τη Χαμάς.

00:45 Ο ΠΟΥ απαιτεί περισσότερες εκκενώσεις για χιλιάδες τραυματίες στη Γάζα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την είδηση της εκκένωσης 21 καρκινοπαθών παιδιών, αλλά σημείωσε ότι «περισσότεροι από 10.000 ασθενείς εξακολουθούν να χρειάζονται ιατρική περίθαλψη εκτός της Λωρίδας».

«Από τους 13.872 ανθρώπους που έχουν υποβάλει αίτηση για ιατρική εκκένωση από τις 7 Οκτωβρίου, μόνο το 35% έχει εκκενωθεί», ανέφερε η Hanan Balkhy, περιφερειακή διευθύντρια για την Ανατολική Μεσόγειο, σε ανάρτησή της στο X.

«Πρέπει να δημιουργηθούν επειγόντως διάδρομοι ιατρικής εκκένωσης για τη διαρκή, οργανωμένη, ασφαλή και έγκαιρη διέλευση βαριά ασθενών από τη Γάζα μέσω όλων των δυνατών οδών».

Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα έχει σκοτώσει περισσότερους από 37.700 Παλαιστίνιους και έχει τραυματίσει άλλους 86.000, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.

00:24 Οι ΗΠΑ θα παραδώσουν τις βόμβες που είχαν παγώσει τον Απρίλιο για την επιχείρηση στη Ράφα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να παραδώσουν βόμβες που αποτελούσαν μέρος ενός φορτίου όπλων προς το Ισραήλ, το οποίο είχε ανασταλεί τον Απρίλιο λόγω ανησυχιών σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, αναφέρει το Axios, επικαλούμενο Αμερικανό και Ισραηλινό αξιωματούχο.

00:02 Νεκροί και τραυματίες στη νότια Γάζα μετά από ισραηλινή επίθεση

Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επίθεση στην παράκτια περιοχή αλ-Μαουάσι, βορειοδυτικά της πόλης Ράφα, μεταδίδει το Al Jazeera Arabic.

Την περασμένη εβδομάδα, μια ισραηλινή επίθεση κοντά στη βάση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στον καταυλισμό αλ-Μαουάσι – που έχει οριστεί από το Ισραήλ ως ασφαλής ζώνη -, η οποία σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους σκότωσε τουλάχιστον 25 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 50, περιλάμβανε δύο πλήγματα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

23:52 «Πέρα από τραγικό» – Ισραηλινές οργανώσεις δικαιωμάτων απαιτούν περισσότερες απομακρύνσεις ασθενών

Οι Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ισραήλ και η Gisha, μια ισραηλινή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπέβαλαν αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ για τη δημιουργία ενός «μόνιμου μηχανισμού» που θα επιτρέπει στους ανθρώπους που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη να απομακρύνονται από τη Γάζα.

Ο Άντι Λούστιγκμαν, δικηγόρος των Γιατρών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ισραήλ, δήλωσε ότι πριν από τις 7 Μαΐου – όταν ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε την εισβολή του στη Ράφα και πήρε τον έλεγχο του κύριου περάσματος – περίπου 50 Παλαιστίνιοι ασθενείς την ημέρα περνούσαν στην Αίγυπτο για ιατρική περίθαλψη στο εξωτερικό.

Το γεγονός ότι λιγότεροι από 70 άνθρωποι εγκατέλειψαν το έδαφος την Πέμπτη «μετά από δύο μήνες που το πέρασμα ήταν κλειστό είναι πέρα από τραγικό», δήλωσε η Τάνια Χάρι, εκτελεστική διευθύντρια της Gisha. «Η αίσθησή μας είναι ότι αυτό είναι απλά μη βιώσιμο από την άποψη της αντίδρασης», τόνισε.

Η ίδια κάλεσε τον ισραηλινό στρατό να ανοίξει εκ νέου το πέρασμα της Ράφα και να επιτρέψει στους ασθενείς να βγουν από το πέρασμα Ερέζ στο βόρειο τμήμα της επικράτειας, το οποίο αποτελούσε προηγουμένως το κύριο πέρασμα για τους Παλαιστίνιους που εισέρχονταν στο Ισραήλ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ θα πραγματοποιήσει ακρόαση επί της αίτησης τη Δευτέρα.

23:43 Ο Νετανιάχου διέκοψε τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας – Διαφώνησε με Σμότριχ

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέκοψε τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας εν μέσω διαφωνίας με τον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, ο οποίος προτρέπει να νομιμοποιηθεί το φυλάκιο Εβιάταρ στη Δυτική Όχθη, αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ.

Στον Σμότριχ, ο οποίος είναι αποφασισμένος να νομιμοποιήσει το φυλάκιο, ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε σύγκρουση με την Ουάσινγκτον, αναφέρουν τα δημοσιεύματα.

Καθώς οι υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου περιμένουν να συνεχιστεί η συζήτηση, ο Νετανιάχου, ο Σμότριτς και ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ συζητούν το θέμα σε ξεχωριστή αίθουσα, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα.

Ο Σμότριχ φέρεται επίσης να πρότεινε διάφορα μέτρα για την τιμωρία της Παλαιστινιακής Αρχής για τις διεθνείς νομικές της προσπάθειες κατά του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης των αδειών εισόδου VIP για ανώτερους αξιωματούχους της ΠΑ, της παρεμπόδισης των ανώτερων αξιωματούχων της ΠΑ που εμπλέκονται στις προσπάθειες να εγκαταλείψουν τη χώρα, της ζημίας των συμφερόντων των επιχειρηματιών της ΠΑ και της επιβολής μέτρων κατά της παράνομης δόμησης.

23:33 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν διάφορες επιχειρήσεις στην πόλη της Γάζας

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς έχει πραγματοποιήσει αρκετές επιθέσεις κατά του ισραηλινού στρατού σε όλη την πόλη της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε αιφνιδιαστική επίθεση, εκτοξεύοντας βλήματα πυροβολικού και πραγματοποιώντας αεροπορικές επιδρομές.

Μερικές από τις επιθέσεις που λένε ότι πραγματοποίησαν οι Ταξιαρχίες Κασάμ:

  • Χτύπησαν συγκέντρωση στρατιωτών με βλήμα RPG στη συνοικία Ταλ αλ-Χάουα, νότια της πόλης της Γάζας
  • Στόχευσαν ένα αρχηγείο διοίκησης του ισραηλινού στρατού στον άξονα Νετζαρίμ, νότια της πόλης της Γάζας, με πύραυλο μικρού βεληνεκούς 107
  • Χτύπησαν ισραηλινό στρατιωτικό όχημα με πύραυλο 105 Al-Yassin στη γειτονιά Σουτζάγια, ανατολικά της πόλης της Γάζας

23:24 Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ – Κινητοποίηση έξω από την κατοικία του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Ronen Zvulun

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Ronen Zvulun

Δείτε βίντεο:

23:14 Πολιτική Προστασία στη Γάζα: Τρεις εργαζόμενοι της σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Γάζας αναφέρει ότι οι εργαζόμενοί της χτυπήθηκαν από πυρά ισραηλινού πολεμικού αεροσκάφους ενώ εκτελούσαν «το ανθρωπιστικό τους έργο».

Η υπηρεσία «ανακοινώνει τον μαρτυρικό θάνατο τριών στελεχών της και τον τραυματισμό πολλών άλλων που εργάζονταν στο κέντρο Μπουρέιτζ», ανέφερε η οργάνωση στο Χ.

Η Μπουρέιτζ και οι υπηρεσίες πρώτης βοήθειας της Γάζας έχουν δεχθεί επανειλημμένα επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν νωρίτερα φέτος επίθεση για αρκετές εβδομάδες στην Μπουρέιτζ και σε αρκετούς άλλους κοντινούς προσφυγικούς καταυλισμούς στο κέντρο της Γάζας.

23:04 Αναφορά στα κράτη-μέλη που απειλούνται, περιέχουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Μέση Ανατολή μετά τα μηνύματα κατά της Κύπρου του ηγέτη της Χεζμπολάχ

Αναφορά στα κράτη-μέλη που απειλούνται, περιέχουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Μέση Ανατολή μετά τα μηνύματα που εξαπέλυσε σε βάρος της Κύπρου ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Ειδικότερα, επισημαίνεται: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο κάθε απειλή κατά των κρατών μελών της ΕΕ που συμβάλλουν στην κλιμάκωση και επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη της με τα κράτη μέλη της ΕΕ».

22:55 Οι ΗΠΑ μεσολαβούν ώστε ισραηλινά συστήματα Patriot να σταλούν στην Ουκρανία

Η μεταφορά έως και οκτώ συστοιχιών Patriot θα σηματοδοτήσει αλλαγή στις σχέσεις του Ισραήλ με τη Μόσχα, όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times. Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Ουκρανία βρίσκονται σε συνομιλίες για την προμήθεια στο Κίεβο έως και οκτώ συστημάτων αεράμυνας Patriot, βελτιώνοντας δραματικά την ικανότητά του να αντιμετωπίζει τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

22:45 Οι Χούθι ισχυρίζονται ότι επιτέθηκαν στο εμπορικό πλοίο Seajoy

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν στο εμπορικό πλοίο Seajoy στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Γιαχία Σαρί ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το πλοίο, Seajoy (που διαχειρίζεται η Eastern Mediterranean Maritime Ltd – EASTMED με έδρα τη Γλυφάδα), χτυπήθηκε από ένα «μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας και έναν αριθμό πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, παραβιάστηκε η «απαγόρευση» των Χούθι να επισκέπτονται πλοία «τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης από την εταιρεία στην οποία ανήκει το πλοίο», πρόσθεσε ο Σαρί.

Η τελευταία επίθεση, η οποία έλαβε χώρα δυτικά της πόλης – λιμάνι Χοντέιντα, πραγματοποιήθηκε με τη χρήση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στη θάλασσα, δήλωσε η United Kingdom Maritime Trade Operations. Το πλήρωμα και το πλοίο είναι ασφαλή και συνεχίζουν για το επόμενο λιμάνι που μπορούν να προσεγγίσουν.

Η Ambrey, ένας όμιλος διαχείρισης θαλάσσιων κινδύνων, δήλωσε νωρίτερα ότι ένα εμπορικό πλοίο ανέφερε ότι χτυπήθηκε από βλήμα καθώς κατευθυνόταν προς το λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας, το Νταμάμ.

Οι Χούθι έχουν βάλει στο στόχαστρο δεκάδες πλοία από τον Νοέμβριο σε μια εκστρατεία που, όπως λένε, έχει ως στόχο να δείξει την αλληλεγγύη του στους Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

22:36 Πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές σε Έιν Ζεϊτίμ, Μπίρια μετά τη ρίψη πυραύλων στον ισραηλινό βορρά

Εννέα πυροσβεστικές ομάδες δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές σε δύο τοποθεσίες μετά την εκτόξευση ρουκετών από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου στο βόρειο Ισραήλ, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες Πυροσβεστικής και Διάσωσης.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στις βόρειες κοινότητες Έιν Ζεϊτίμ και Μπίρια.

Δείτε βίντεο:

22:27 Η UNICEF λέει ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με το Ισραήλ για την ενίσχυση της υδροδότησης της Γάζας

Η UNICEF αναφέρει ότι το Ισραήλ συμφώνησε να αποκαταστήσει την παροχή ρεύματος σε ένα βασικό εργοστάσιο αφαλάτωσης στη νότια Γάζα.

«Η UNICEF επιβεβαιώνει ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την αποκατάσταση της τροφοδοτικής γραμμής μέσης τάσης για το εργοστάσιο αφαλάτωσης της νότιας Γάζας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζόναθαν Κρικξ.

Το νερό έχει γίνει σπάνιο αγαθό για τα 2,4 εκατομμύρια κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος πριν από σχεδόν εννέα μήνες.

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των εγκαταστάσεων αποχέτευσης και ύδρευσης της Γάζας έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές και μόνο μια περιοδική προμήθεια εμφιαλωμένου νερού έχει επιτραπεί από τότε που το Ισραήλ επέβαλε μια τιμωρητική πολιορκία στην περιοχή.

Το εργοστάσιο στη Χαν Γιουνίς, μόλις τροφοδοτηθεί ξανά με ηλεκτρική ενέργεια, θα πρέπει να παράγει αρκετό νερό για «να καλύψει αυτό που τα ανθρωπιστικά πρότυπα ορίζουν ως ελάχιστη πρόσληψη 15 λίτρων πόσιμου νερού την ημέρα ανά άτομο, για σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους ανθρώπους» στη νότια Γάζα, δήλωσε ο Κρικξ.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο και ανυπομονούμε να το δούμε να υλοποιείται», πρόσθεσε.

22:18 Περίπου 35.000 άτομα σε συναυλία στη μνήμη των θυμάτων του φεστιβάλ Supernova

Περίπου 35.000 άτομα, σύμφωνα με το Κανάλι 13, παρακολουθούν τη συναυλία «Θα Χορέψουμε Ξανά» στο πάρκο ΧαΓιαρκόν του Τελ Αβίβ που γίνεται στη μνήμη των θυμάτων στο μουσικό φεστιβάλ Supernova στις 7 Οκτωβρίου.

Η Ίρις Μπεν Λούλου, της οποίας ο γιος Ορέλ Αμπουχατζίρα δολοφονήθηκε στο φεστιβάλ στις 7 Οκτωβρίου, είπε στους συγκεντρωμένους: «Από τις 7 Οκτωβρίου, όλα ξέσπασαν και νιώθω ότι δεν υπάρχουν όρια, δεν υπάρχουν φραγμοί και όλα είναι ελεύθερα και μου επιτρέπεται να εκφράσω τον εαυτό μου και τον πόνο. Είναι πολύ συναρπαστικό που μας έδωσαν το δικαίωμα και την ευκαιρία. Είμαι σίγουρη ότι τα παιδιά μας είναι περήφανα».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

22:05 Ο Νετανιάχου λέει ότι το Ιράν μάχεται το Ισραήλ σε μια σειρά από μέτωπα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι ο στόχος της Τεχεράνης είναι «μια συνδυασμένη επίθεση στο έδαφος από διάφορα μέτωπα, εκτός από μια συνδυασμένη εκτόξευση πυραύλων».

«Το Ιράν μας πολεμά από επτά μέτωπα: φυσικά, τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ, τους Χούθι, τις πολιτοφυλακές του Ιράκ και της Συρίας, την Ιουδαία και τη Σαμάρεια (σ.σ. την κατεχόμενη Δυτική Όχθη) και το ίδιο το Ιράν», δήλωσε σε αντιπροσωπεία απόστρατων στρατηγών και ναυάρχων, όπως ανάρτησε το γραφείο του στο X.

«Το πρώτο μας καθήκον είναι να κόψουμε το χέρι – τη Χαμάς. Όποιος μας κάνει κάτι τέτοιο απλά δεν θα είναι εδώ. Δεν νομίζω ότι θα πάρει πολύ καιρό, αλλά θα τους ξεφορτωθούμε», τόνισε.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

21:56 «Μεταξύ τυρού και αχλαδιού» οι κορυφαίες θέσεις της ΕΕ – Τι συμφώνησαν για άμυνα, Μέση Ανατολή και Ουκρανία

Μία κρίσιμη σύνοδος κορυφής των 27 ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ έλαβε, τυπικά, τέλος, αλλά οι «καυτές» αποφάσεις για τους νέους επικεφαλής των κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών αναμένεται να ληφθούν στη διάρκεια του δείπνου.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

21:49 Το ΔΠΔ επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να υποβάλει νομικά επιχειρήματα για το αίτημα του Καρίμ Χαν για τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ

Οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) έκριναν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να υποβάλει νομικά επιχειρήματα στους δικαστές που εξετάζουν το αίτημα της εισαγγελίας για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

Τα έγγραφα του δικαστηρίου που δημοσιοποιήθηκαν έδειξαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, κράτος μέλος του ΔΠΔ, υπέβαλε αίτημα στο δικαστήριο νωρίτερα αυτό τον μήνα για να παράσχει γραπτές παρατηρήσεις σχετικά με το κατά πόσον «το δικαστήριο μπορεί να έχει δικαιοδοσία επί Ισραηλινών υπηκόων, υπό συνθήκες όπου η Παλαιστίνη δεν μπορεί να έχει ποινική δικαιοδοσία επί Ισραηλινών υπηκόων βάσει των Συμφωνιών του Όσλο».

Η ικανοποίηση του αιτήματος του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να καθυστερήσει την εκκρεμούσα απόφαση των δικαστών σχετικά με τα εντάλματα σύλληψης για τους Μπενιαμίν Νετανιάχου και Γιοάβ Γκάλαντ για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, όπως ζήτησε ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν τον Μάιο.

Ο Χαν ανακοίνωσε ότι το γραφείο του είχε «εύλογους λόγους» να πιστεύει ότι ο Νετανιάχου και ο Γκάλαντ φέρουν «ποινική ευθύνη» για «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

21:40 «Άρνηση γενοκτονίας» – Αμερικανίδα βουλευτής καταγγέλλει τον τρομακτικό απολογισμό νεκρών στη Γάζα

Η βουλευτής των ΗΠΑ, Ρασίντα Τλάιμπ κατήγγειλε μια προσπάθεια στη Βουλή των Αντιπροσώπων να εμποδίσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αναφέρει τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας.

«Έξι παιδιά, κύριε Πρόεδρε, έξι σκοτώνονται στη Γάζα κάθε μία ώρα. Αλλά οι Παλαιστίνιοι δεν είναι απλώς αριθμοί. Πίσω από αυτούς τους αριθμούς κρύβονται πραγματικοί άνθρωποι – μητέρες, πατέρες, γιοι, κόρες που τους έκλεψαν τη ζωή και διέλυσαν τις οικογένειές τους και δεν πρέπει να προσπαθούμε να το κρύψουμε», δήλωσε η Τλάιμπ από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Πού είναι η αμοιβαία μας ανθρωπιά σε αυτή την αίθουσα; Υπάρχει τόσος αντιπαλαιστινιακός ρατσισμός σε αυτή την αίθουσα που οι συνάδελφοί μου δεν θέλουν καν να αναγνωρίσουν ότι οι Παλαιστίνιοι υπάρχουν καθόλου, ούτε όταν είναι ζωντανοί και τώρα ούτε καν όταν είναι νεκροί», δήλωσε η Τλάιμπ, η πρώτη Παλαιστίνια – Αμερικανίδα που υπηρετεί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

«Είναι απολύτως αηδιαστικό. Πρόκειται για άρνηση γενοκτονίας».

21:30 Η αστυνομία διέλυσε βίαια μικρή αντιπολεμική διαμαρτυρία στη Χάιφα

Η ισραηλινή αστυνομία διέλυσε βίαια μια μικρή διαδήλωση κατά του πολέμου στη Χάιφα, όπου διαδήλωναν λιγότερα από 20 άτομα.

Τουλάχιστον δύο άτομα συνελήφθησαν. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν, μεταξύ άλλων, «σταματήστε τη γενοκτονία», «σταματήστε τη σφαγή» και «μια ελεύθερη, μη σιωνιστική Παλαιστίνη από το ποτάμι ως τη θάλασσα».

Δείτε βίντεο:

21:24 Σειρήνες ακούγονται στην Κερέμ Σαλόμ στα σύνορα της Γάζας

Σειρήνες που προειδοποιούν για ρουκέτες ακούγονται στην κοινότητα Κερέμ Σαλόμ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας (εκεί βρίσκεται και το ομώνυμο πέρασμα).

21:15 Η Χαμάς λέει ότι χτύπησε ισραηλινό τανκ στη Σουτζάγια της πόλης της Γάζας

Μάχες διεξάγονται στη Σουτζάγια στην πόλη της Γάζας μετά την αιφνιδιαστική επίθεση των IDF.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Κασάμ, αναφέρει ότι μαχητές χτύπησαν με εκρηκτικό μηχανισμό ένα ισραηλινό άρμα Merkava στην περιοχή.

Η Χαμάς δεν διευκρίνισε αν υπήρξαν θύματα από την επίθεση.

21:05 «Οι άνθρωποι τρέχουν πανικόβλητοι στους δρόμους» της πόλης της Γάζας

Ο κάτοικος της Σουτζάγια, Ομάρ Σούκαρ, δήλωσε ότι η βία ξεκίνησε καθώς οι άνθρωποι στην περιοχή μάζευαν πόσιμο νερό, το οποίο ήταν περιορισμένο λόγω της ισραηλινής πολιορκίας.

«Οι άνθρωποι γέμιζαν νερό στην περιοχή Σαμπούρα στη Σουτζάγια», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. «Το φορτηγό με το νερό είχε μόλις φτάσει όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί».

Το Ισραήλ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι απέσυρε τα στρατεύματά του από τον κατεστραμμένο ως επί το πλείστον βορρά, αφού ισχυρίστηκε ότι «διέλυσε» τη Χαμάς πριν από μήνες εκεί.

Στην πόλη της Γάζας, ένας μάρτυρας στη Σουτζάγια που αρνήθηκε να κατονομαστεί δήλωσε ότι η κατάσταση ήταν «πολύ δύσκολη και τρομακτική» καθώς ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα πλησίαζαν την περιοχή κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών και βομβαρδισμών.

20:56 Η Ισραηλινή γυναίκα που μπήκε στην Ιεριχώ έφυγε μόνη της, λέει ο στρατός

Μια ισραηλινή γυναίκα που εισήλθε σήμερα στην πόλη Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης έφυγε μόνη της, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Ο στρατός ερευνά το θέμα και τονίζει ότι η είσοδος Ισραηλινών στην περιοχή Α της Δυτικής Όχθης είναι παράνομη.

20:46 Περισσότερα για τη μεταφορά των καρκινοπαθών ασθενών στην Αίγυπτο

Όπως προαναφέραμε, είκοσι ένας ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο μεταφέρθηκαν σήμερα από την πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο, μέσω του ισραηλινού σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ιατρική πηγή από το νοσοκομείο αλ Αρίς, στο αιγυπτιακό Σινά.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

20:33 Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν νέα ισραηλινή επίθεση στη συνοικία Τούφα

Οι IDF συνεχίζουν τις επιθέσεις τους στις συνοικίες Σουτζάγια και Τούφα στην πόλη της Γάζας, όπως καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι.

Δείτε σχετική ανάρτηση από το Quds News Network:

20:24 Η εβραϊκή κοινότητα της Ρώμης ζητά από τη Μελόνι να τιμωρήσει τη νεολαία του κόμματός της για αντισημιτικά συνθήματα

Η Τζόρτζια Μελόνι δεν έχει ακόμη σχολιάσει την αποκάλυψη για ναζιστικούς χαιρετισμούς και νεοφασιστικά συνθήματα από μέλη της «Εθνικής Νεολαίας».

Η εβραϊκή κοινότητα της Ρώμης ζητά από την Ιταλίδα πρωθυπουργό να τιμωρήσει τη νεολαία του κόμματός της για τα αντισημιτικά συνθήματα που ακούστηκαν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:14 Σειρήνες ακούγονται στα βόρεια του Ισραήλ

Σειρήνες που προειδοποιούν για ρουκέτες ακούγονται στη Σαφέντ στο βόρειο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των Times of Israel, Μάνι Φαμπιάν μια σειρά από ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το Iron Dome.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

20:04 Η Τουρκία λέει ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα

Το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρει ότι πρέπει να αποφευχθεί οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε «μεγαλύτερη σύγκρουση».

«Προτεραιότητά μας είναι να τερματιστεί η σφαγή στη Γάζα και να εδραιωθεί μόνιμη ειρήνη στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ζεκί Ακτούρκ, αναφερόμενος στις «κατάπτυστες επιθέσεις» των ισραηλινών δυνάμεων «σε προσφυγικούς καταυλισμούς και σχολεία όπου εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι αναζητούν καταφύγιο».

«Είναι ανησυχητικό ότι οι επιθέσεις αυτές απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα. Κάθε βήμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη σύγκρουση πρέπει να αποφεύγεται», πρόσθεσε ο Ακτούρκ.

19:54 Διοικητής ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας: «Επίθεση στον εχθρό στο έδαφός του – αυτή είναι η έσχατη λύση»

Ο διοικητής της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, υποστράτηγος Τομέρ Μπαρ, δήλωσε σχετικά με έναν πιθανό πόλεμο στον βορρά ότι «η επίθεση στον εχθρό στο έδαφός του – αυτή είναι η έσχατη λύση».

Ο Μπαρ μίλησε σε τελετή αποφοίτησης μιας τάξης πιλότων. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η Χαμάς θα ηττηθεί σύντομα και απέναντι στη Χεζμπολάχ είμαστε έτοιμοι. Έχουμε τα μέσα και την ικανότητα».

19:43 Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν την καταστροφή χωριού στον νότιο Λίβανο λόγω επιθέσεων του Ισραήλ

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν μεγάλο μέρος του λιβανέζικου χωριού Άιτα ας-Σαμπ να έχει γίνει ερείπια μετά από μήνες ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.

Πηγή φωτογραφίας: Planet Labs Inc via Reuters

Οι εικόνες από τον ιδιωτικό φορέα εκμετάλλευσης δορυφόρων Planet Labs PBC, που ελήφθησαν στις 5 Ιουνίου και αναλύθηκαν από το Reuters, δείχνουν τουλάχιστον 64 κατεστραμμένες τοποθεσίες. Το χωριό Άιτα ας-Σαμπ ήταν μια γραμμή του μετώπου το 2006, όταν οι μαχητές της Χεζμπολάχ απέκρουσαν με επιτυχία τις ισραηλινές επιθέσεις κατά τη διάρκεια του γενικευμένου πολέμου, διάρκειας 34 ημερών.

«Υπάρχουν πολλές καταστροφές στο κέντρο του χωριού, όχι μόνο στα κτίρια που χτύπησαν και κατέστρεψαν, αλλά και σε εκείνα γύρω από αυτά», οι οποίες είναι ανεπανόρθωτες, δήλωσε ο δήμαρχος της, Μοχάμεντ Σρουρ.

Το Ισραήλ λέει ότι τα πυρά από τον Λίβανο έχουν σκοτώσει 18 στρατιώτες και 10 πολίτες. Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει περισσότερους από 300 μαχητές της Χεζμπολάχ και 87 αμάχους από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα και η Χεζμπολάχ υποστηρίζει τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις.

19:34 Μωρά ανάμεσα στους τραυματίες της επίθεσης του Ισραήλ στην πόλη της Γάζας – Σκληρές εικόνες

Ακόμη και μωρά είναι ανάμεσα στους τραυματίες της επίθεσης του Ισραήλ στην πόλη της Γάζας. Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι υπάρχουν και θύματα από την ξαφνική επίθεση στη Σουτζάγια, ενώ πολλοί εκτοπισμένοι αναγκάστηκαν και πάλι να φύγουν από τα καταφύγιά τους.

Προσοχή, σκληρές εικόνες:

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Dawoud Abu Alkas

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Dawoud Abu Alkas

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Dawoud Abu Alkas

19:20 Η Χαμάς καταγγέλλει ότι υπήρξαν θύματα κατά την επίθεση στη Σουτζάγια

Όπως προαναφέραμε, οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν αιφνιδιαστική επίθεση στη συνοικία Σουτζάγια της πόλης της Γάζας.

Σε ανακοίνωσή της, η Χαμάς ανέφερε ότι η επίθεση οδήγησε σε «έναν αριθμό μαρτύρων και ανάγκασε χιλιάδες Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν την πόλη υπό την πίεση των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών των ανυπεράσπιστων αμάχων».

«Πρόκειται για τη συνέχιση της γενοκτονίας της φασιστικής κατοχικής κυβέρνησης εναντίον του παλαιστινιακού λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας, με την πλήρη υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία είναι συνέταιρος σε αυτά τα εγκλήματα».

Η Χαμάς πρόσθεσε ότι οι επανειλημμένες επιθέσεις σε «πόλεις, στρατόπεδα και συνοικίες, καθώς και η σκόπιμη δολοφονία αμάχων και η καταστροφή των υποδομών» αποτελούν μέρος μιας «φασιστικής πολιτικής» για την αύξηση των δεινών των Παλαιστινίων.

«Επιβεβαιώνουμε ότι αυτά τα ισραηλινά εγκλήματα και αυτές οι ναζιστικές πολιτικές κατοχής θα αυξήσουν μόνο την αποφασιστικότητα του παλαιστινιακού λαού μας να παραμείνει ακλόνητος στη γη του και να αμφισβητήσει την κατοχή και τα σχέδιά της», δήλωσε η οργάνωση.

Η Χαμάς πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να «προκαλούν βαριές απώλειες» στον ισραηλινό στρατό μέχρι να σταματήσει η «επίθεση και να εκδιωχθεί από τη γη μας».

19:10 Ισραηλινοί έποικοι εισέβαλαν σε σπίτι Παλαιστίνιου στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ

Ισραηλινοί έποικοι, οι οποίοι συνοδεύονταν από ισραηλινές δυνάμεις, εισέβαλαν σε ένα σπίτι Παλαιστίνιου στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, διεκδικώντας ότι την ιδιοκτησία της περιουσίας.

18:56 Οι IDF επιβεβαιώνουν ότι σκότωσαν μέλος της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σκότωσε έναν μαχητή της Χεζμπολάχ από μια μονάδα υπεύθυνη για την εκτόξευση βλημάτων και drones στο Ισραήλ από τον Λίβανο.

Επιπλέον, ο στρατός δήλωσε ότι στρατιωτικά κτίρια και άλλοι στόχοι στον νότιο Λίβανο δέχθηκαν επιθέσεις από μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας και πυρά πυροβολικού.

Νωρίτερα την Πέμπτη, δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ πέρασαν από τον Λίβανο και εξερράγησαν στα βόρεια του Ισραήλ, κοντά στη Ρος Χανίκρα, χωρίς να υπάρξουν θύματα, πρόσθεσαν οι IDF.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

18:47 Οι γιατροί στη Γάζα κάνουν ακρωτηριασμούς χωρίς αναισθησία

Με τις ισραηλινές επιθέσεις να προκαλούν καθημερινά σοβαρούς τραυματισμούς σε δεκάδες Παλαιστίνιους στη Γάζα, υπάρχει συνεχής εισροή ασθενών που χρειάζονται ακρωτηριασμό. Ωστόσο, λόγω των περιορισμένων πόρων, ορισμένοι πρέπει να υποβληθούν σε σωτήριες επεμβάσεις χωρίς αναισθησία.

«Υπάρχουν στιγμές που η αναισθησία δεν είναι δυνατή, αλλά προκειμένου να σώσουμε τις ζωές των πολιτών, καταφεύγουμε στον ακρωτηριασμό και αυτό προκαλεί έντονο πόνο στους τραυματίες», δήλωσε στο AFP ο Μάχερ, χειρουργός στο αραβικό νοσοκομείο Αλ Αχλί.

«Κάθε μέρα γίνονται επιθέσεις που έχουν ως αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό ποδιών ή χεριών για παιδιά, ενήλικες και γυναίκες», είπε.

18:37 Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο μαχητή της μετά από ισραηλινή επίθεση

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο ενός μέλους της που σκοτώθηκε «στον δρόμο προς την Ιερουσαλήμ», όπως είναι ο όρος της για τους μαχητές που σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα.

Το όνομά του ήταν Αλί αλ-Ντιν από την πόλη Σόχμορ.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από αναφορές για ισραηλινό χτύπημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε μοτοσικλέτα στη Σόχμορ, στη Δυτική Μπεκάα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένα άτομο (βλέπε ανάρτηση στις 16:39)

Ο θάνατός του ανεβάζει τον απολογισμό των νεκρών μελών της Χεζμπολάχ από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας σε τουλάχιστον 350.

18:28 Ο Καναδάς επέβαλε κυρώσεις σε γνωστούς ηγέτες των Ισραηλινών εποίκων και σε οργανώσεις στη Δυτική Όχθη

Η κυβέρνηση του Καναδά επέβαλε κυρώσεις στο κίνημα Αμάνα, μια από τις γνωστότερες οργανώσεις Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη, και στη βετεράνο έποικο Ντανιέλα Βάις, στο πλαίσιο ενός νέου γύρου κυρώσεων σε ισραηλινά πρόσωπα και οντότητες «για τον ρόλο τους στη διευκόλυνση, υποστήριξη ή οικονομική συμβολή σε πράξεις βίας κατά Παλαιστίνιων αμάχων και των περιουσιών τους», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Καναδά.

Το κίνημα Λεχάβα και ο ιδρυτής του, Μπένζι Γκόπσταϊν συγκαταλέγονται επίσης μεταξύ εκείνων στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις.

Ο Καναδάς είναι η πρώτη κυβέρνηση που επιβάλλει κυρώσεις στην Αμάνα, την κύρια οργάνωση των εποίκων στη Δυτική Όχθη. Επικεφαλής του κινήματος είναι ο Ζε’έβ Χέβερ, πρώην μέλος της οργάνωσης Jewish Underground, μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που έδρασε στη Δυτική Όχθη τη δεκαετία του 1980. Η Αμάνα έχει εμπλακεί στην ίδρυση μεγάλου αριθμού οικισμών και μη εξουσιοδοτημένων φυλακίων μέσω της θυγατρικής της, Μπιγιανέι Μπαρ Αμάνα.

18:18 Το ισραηλινό πυροβολικό έβαλε στόχο κατοικίες στη Σουτζάγια στην πόλη της Γάζας

Η επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στην πόλη της Γάζας και συγκεκριμένα στη συνοικία Σουτζάγια στα ανατολικά συνεχίζεται.

Το ισραηλινό πυροβολικό ρίχνει κατά κατοικιών κοντά στο σχολείο Αλ Κάσταλ.

Δείτε σχετική ανάρτηση από το Quds News Network:

18:10 Η Νορβηγία επαναβεβαιώνει τη στήριξή της στην UNRWA

Η Νορβηγία δηλώνει ότι αντιτίθεται σθεναρά στην ισραηλινή μήνυση κατά της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), λέγοντας ότι οι κατηγορίες συμπίπτουν με «μια πολιτικά υποκινούμενη εκστρατεία με στόχο την αποδυνάμωση της υπηρεσίας».

«Αντιτιθέμεθα σθεναρά στην επίθεση εναντίον της UNRWA και του προσωπικού της, συμπεριλαμβανομένου του Νορβηγού διπλωμάτη που στο παρελθόν διετέλεσε αναπληρωτής γενικός επίτροπος της υπηρεσίας», ανέφερε σε δήλωσή του ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Η δήλωση έρχεται μετά την κατάθεση αγωγής από οικογένειες Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα κατά της UNRWA σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα.

18:06 Υπερορθόδοξοι Εβραίοι διαδηλωτές κατά της στρατιωτικής επιστράτευσης μπλόκαραν τη Λεωφόρο 4 στην Μπνέι Μπρακ

Δεκάδες διαδηλωτές Χαρεντί απέκλεισαν τη Διασταύρωση Coca-Cola στη Λεωφόρο 4 στην Μπνέι Μπρακ, διαμαρτυρόμενοι για τις προτάσεις επιστράτευσης υπερορθόδοξων Εβραίων ανδρών στον ισραηλινό στρατό.

Ορισμένοι διαδηλωτές καλούν σε βία, ενώ άλλοι ορκίζονται να πάνε στη φυλακή αντί να στρατολογηθούν ή να πεθάνουν αντί να συμβεί αυτό.

Η αστυνομία έφτασε στο σημείο για να τους απομακρύνει από τον δρόμο.

Σύμφωνα με το Ynet, τουλάχιστον 20 άτομα συνελήφθησαν.

Δείτε βίντεο:

17:56 AFP: 21 καρκινοπαθείς από τη Γάζα έφτασαν στην Αίγυπτο

Είκοσι ένας καρκινοπαθείς από τη Γάζα πέρασαν στην Αίγυπτο μέσω του περάσματος Καρέμ Αμπού Σάλεμ (Κερέμ Σαλόμ), αναφέρει το AFP, επικαλούμενο αιγυπτιακή ιατρική πηγή.

Οι ασθενείς θα συνεχίσουν το ταξίδι τους για να λάβουν θεραπεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε η ιατρική πηγή.

Είναι η πρώτη ομάδα ασθενών που απομακρύνεται από τη Γάζα από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν την παλαιστινιακή πλευρά του συνοριακού περάσματος της Ράφα στις αρχές Μαΐου. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας έχει προειδοποιήσει ότι 25.000 παιδιά στον θύλακα χρειάζονται απεγνωσμένα θεραπεία στο εξωτερικό.

17:47 Το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ θα συνεδριάσει απόψε το βράδυ

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, το κύριο όργανο λήψης αποφάσεων για τον πόλεμο μετά τη διάλυση του υπουργικού συμβουλίου πολέμου από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα συνεδριάσει απόψε, αναφέρουν οι Times of Israel, επικαλούμενοι αξιωματούχο του πρωθυπουργικού γραφείου.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται μετά την αιφνιδιαστική εισβολή του ισραηλινού στρατού στη συνοικία Σουτζάγια της Γάζας και ενώ οι εντάσεις ανεβαίνουν στα ύψη με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, την οποία ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ απείλησε να στείλει «πίσω στη λίθινη εποχή».

17:38 Ο εκτοπισμός είναι η νέα «κανονικότητα» για τους Παλαιστίνιους

Ο Χάνι Μαχμούντ μεταδίδει για το Al Jazeera από την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα:

«Η πλειονότητα των κατοίκων των συνοικιών Σουτζάγια και Τούφα της πόλης της Γάζας – που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της πόλης – είναι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι. Βρέθηκαν σε ένα άλλο δίλημμα, ωθούμενοι να μετακινηθούν δυτικά μετά την έκδοση από τον ισραηλινό στρατό αιφνίδιων διαταγών εκκένωσης, που το έκανε στέλνοντας μηνύματα και ρίχνοντας φυλλάδια. Οι εντολές αυτές ήρθαν περίπου 30 λεπτά μετά την έναρξη των επιχειρήσεων του στρατού στην περιοχή.

Οι άνθρωποι εξαναγκάζονται σε εσωτερικό εκτοπισμό ξανά και ξανά. Γίνεται μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας, μια νέα κανονικότητα.

Ορισμένες οικογένειες εξακολουθούν να είναι παγιδευμένες σε περιοχές υπό εντολή εκκένωσης, δεδομένης της πυκνής παρουσίας τετρακόπτερων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτήρησης και βαρέως πυροβολικού. Η επιχείρηση συνεχίζεται».

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

17:28 Βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων ζητά τη διάλυση της προβλήτας για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής που ηγείται της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Ρότζερς απέστειλε επιστολή στην κυβέρνηση Μπάιντεν με την οποία ζητά επισήμως να κλείσει την προβλήτα για την ανθρωπιστική βοήθεια στα ανοικτά των ακτών της Γάζας, χαρακτηρίζοντας την επιχείρηση αναποτελεσματική, επικίνδυνη και σπατάλη χρημάτων.

«Καλώ την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως αυτή την αποτυχημένη επιχείρηση πριν συμβεί περαιτέρω καταστροφή και να εξετάσει εναλλακτικά μέσα για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας από ξηράς και αέρος», γράφει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Ρότζερς σε επιστολή που είδε το Reuters.

Η επιστολή εστάλη στον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ενώ αν και ο ίδιος ο Ρότζερς είχε ταχθεί και στο παρελθόν κατά της προβλήτας, αυτή είναι η πρώτη φορά που το κάνει επισήμως.

Η αμερικάνικη προβλήτα που έχει δημιουργηθεί στη Γάζα.

17:19 «Ζούμε τις χειρότερες μέρες της ζωής μας»

Με ελάχιστη βοήθεια να εισέρχεται στη Γάζα και τις τιμές των τροφίμων να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, πολλοί Παλαιστίνιοι στον θύλακα ζουν με πενιχρές μερίδες που μερικές φορές λαμβάνουν από φιλανθρωπικές κουζίνες.

«Αν η φιλανθρωπική κουζίνα δεν ερχόταν εδώ για μια μέρα, θα αναρωτιόμασταν τι θα φάμε εκείνη την ημέρα», δήλωσε στο Reuters η Ουμ Φεϊσάλ Αμπού Νκέρα, μητέρα έξι παιδιών που μένει σε σχολικό καταφύγιο που λειτουργεί από τον ΟΗΕ στη Χαν Γιουνίς.

«Ζούμε τις χειρότερες μέρες της ζωής μας από άποψη πείνας και στέρησης», είπε.

«Σήμερα, ο γιος σου σε κοιτάζει και αιμορραγείς από μέσα σου, επειδή δεν μπορείς να του παράσχεις τα πιο βασικά του δικαιώματα και τις απλούστερες ανάγκες για τη ζωή του», πρόσθεσε.

Παλαιστίνια με ένα παιδί σπρώχνει καροτσάκι φορτωμένο με πράγματα καθώς φεύγει από το σπίτι της στη Σουτζάγια στην πόλη της Γάζας μετά από νέα ισραηλινή επίθεση.

17:10 Ο κρατικός ελεγκτής του Ισραήλ προειδοποιεί ότι δεν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης των κατοίκων του βορρά σε περίπτωση πολέμου λόγω διαφωνιών μεταξύ υπουργών

Ο κρατικός ελεγκτής Ματανιάχου Ένγκλμαν προειδοποιεί ότι το Ισραήλ δεν είναι έτοιμο να απομακρύνει τους αμάχους σε περίπτωση πολέμου στον βορρά λόγω διαφωνιών μεταξύ του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και του υπουργού Εσωτερικών Μοσέ Αρμπέλ.

Σε ανάρτησή του στο Χ, το γραφείο του Ένγκλμαν αναφέρει ότι έχει γράψει στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για να «βάλει τα πράγματα σε τάξη».

«Δεν υπάρχει χώρος για μια κατάσταση στην οποία υπάρχει έλλειψη συναίνεσης που διαρκεί τόσο πολύ καιρό. Χρειάζεται μια ενιαία και τακτική δράση από την κυβέρνηση», αναφέρεται στην ανάρτηση.

17:00 Συγκλονιστικές εικόνες από το νοσοκομείο Αλ Άκσα όπου έφτασαν τραυματίες μετά από επίθεση στη Νουσεϊράτ

Άμαχοι, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, είναι τραυματίες από επίθεση του Ισραήλ στη Νουσεϊράτ.

Οι εικόνες από το νοσοκομείο Αλ Άκσα είναι συγκλονιστικές αφού εκεί κατέφυγαν οι τραυματίες από τον προσφυγικό καταυλισμό.

Δείτε βίντεο:

16:48 Η Χεζμπολάχ λέει ότι εκτόξευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη με εκρηκτικά σε ισραηλινή ναυτική βάση κοντά στη Ρος Χανίκρα

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση αεροσκαφών με εκρηκτικά στη Δυτική Γαλιλαία πριν από λίγο.

Σε ανακοίνωσή της, η ένοπλη οργάνωση αναφέρει ότι στοχοθέτησε μια βάση του ισραηλινού ναυτικού κοντά στη Ρος Χανίκρα.

Σύμφωνα με τις IDF, τουλάχιστον ένα ύποπτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε τη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι σειρήνες που προειδοποιούν για διείσδυση μη επανδρωμένων αεροσκαφών είχαν ηχήσει στη Ρος Χανίκρα και σε αρκετές κοντινές πόλεις.

16:39 Ένας νεκρός μετά την επίθεση του Ισραήλ στη Δυτική Μπεκάα στον Λίβανο

Ένα άτομο σκοτώθηκε στην πόλη Σόχμορ της Δυτικής Μπεκάα του Λιβάνου μετά από χτύπημα μοτοσικλέτας από ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ασθενοφόρα να σπεύδουν στο σημείο, ενώ μια φωτογραφία δείχνει μια απανθρακωμένη μοτοσικλέτα.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

16:29 Η Γαλλία εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση στον Λίβανο, καλεί σε αυτοσυγκράτηση

Η Γαλλία είναι εξαιρετικά ανήσυχη για τη σοβαρότητα της κατάστασης στο Λίβανο, αναφέρει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι καλεί τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ είχε προειδοποιήσει νωρίτερα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσιγκτον ότι ο στρατός του Ισραήλ είναι ικανός να γυρίσει τον Λίβανο «πίσω στη λίθινη εποχή» σε οποιονδήποτε πόλεμο με τη Χεζμπολάχ, αλλά επέμεινε ότι η κυβέρνησή του προτιμά μια διπλωματική λύση στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου.

16:20 Ολοένα και αυξάνεται η ένταση στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου

Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επίθεση στο χωριό Αϊταρούν στην επαρχία Ναμπατιέ στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

16:10 Τα λιβανέζικα ΜΜΕ κάνουν λόγο για χτύπημα του Ισραήλ σε μοτοσικλέτα σε πόλη στα 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα

Τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον μοτοσικλέτας στην πόλη Σόχμορ, στην περιοχή της Δυτικής Μπεκάα.

Η Σόχμορ βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα από τα ισραηλινά σύνορα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

15:53 Ασκήσεις του ισραηλινού στρατού προσομοιώνουν μάχη κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε βίντεο και φωτογραφίες στην επίσημη ιστοσελίδα του, λέγοντας ότι δείχνουν μαχητές του να πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις που προσομοιώνουν σενάρια μάχης στη βόρεια συνοριακή περιοχή με το Λίβανο.

Οι ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα εκπαίδευσαν τους ισραηλινούς στρατιώτες για την «αντιμετώπιση διαφόρων απειλών με τη συνεργασία του πεζικού, των τεθωρακισμένων και των δυνάμεων πυρός», αναφέρει η ενημέρωση του στρατού.

Τα στρατεύματα εξασκήθηκαν επίσης σε σενάρια μάχης «σε ένα μπερδεμένο έδαφος που προσομοιώνει τη μάχη σε μια βόρεια διαδρομή, την πρόοδο κατά μήκος μιας ορεινής διαδρομής και τη χρήση σταδιακών πυρών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

15:40 Οι Παλαιστίνιοι που εγκαταλείπουν τη Shujayea «δεν ξέρουν πού να πάνε»

Πλάνα που επαληθεύτηκαν από τη μονάδα ελέγχου γεγονότων Sanad του Al Jazeera δείχνουν πλήθος ανθρώπων στην ανατολική Γάζα, πολλοί από τους οποίους μεταφέρουν τα υπάρχοντά τους σε σακίδια και καρότσια, να περπατούν προς τα δυτικά.

Ένας ηλικιωμένος άνδρας είπε ότι θα κατευθυνθεί προς το νοσοκομείο Al-Shifa. Πολλοί άλλοι δεν έχουν ιδέα πού θα πάνε.

«Βομβαρδιστήκαμε ξαφνικά και εντατικά από το Ισραήλ», δήλωσε ένας άνδρας που φεύγει από την περιοχή με τα πόδια. «Βγήκαμε έξω και δεν ξέρουμε πού να πάμε».

«Σήμερα είδαμε βομβαρδισμούς… και τραυματίες στο έδαφος», είπε μια γυναίκα που επίσης έφευγε πεζή. «Δεν ξέρω πού θα πάω με την οικογένειά μου».

15:24 «Σαν πάπιες στο σκοπευτήριο αισθάνονται οι στρατιώτες μας στη Ράφα»

Ο Avigdor Lieberman, επικεφαλής του υπερεθνικιστικού κόμματος Yisrael Beiteinu (Το Ισραήλ είναι το σπίτι μας) και πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, έκανε τα σχόλια αυτά επικρίνοντας τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλντ.

«Είμαστε χαμένοι και ανίκανοι να κερδίσουμε και η ισραηλινή αποτροπή είναι μηδενική», δήλωσε στην ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth. «Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση μεταξύ των στρατιωτών μας στη Ράφα, δεν καταλαβαίνουν τι θέλουν και αισθάνονται σαν πάπιες στο σκοπευτήριο».

«Η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να κερδίσει, ούτε στο νότο ούτε στο βορρά, και ο Γκαλάντ φέρει την ευθύνη αμέσως μετά τον Νετανιάχου», πρόσθεσε ο Λίμπερμαν.

15:07 Ισραηλινά άρματα μάχης εισέρχονται στη Shujayea στην πόλη της Γάζας

Τα ισραηλινά τανκς κινούνται στη συνοικία Shujayea της πόλης της Γάζας και διεξάγουν σφοδρές επιθέσεις καθώς οι άνθρωποι φεύγουν, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις στη Shujayea, η οποία επίσης υπέστη κύμα βομβαρδισμών κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθιστούν αδύνατη την πρόσβαση των διασωστών στους τραυματίες της περιοχής, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Υπηρεσία Πολιτικής Βοήθειας.

«Λιμοκτονούμε στην πόλη της Γάζας και μας κυνηγούν τανκς και αεροπλάνα χωρίς καμία ελπίδα ότι αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει ποτέ», δήλωσε στο Reuters ο Μοχάμεντ Τζαμάλ, ένας 25χρονος κάτοικος της πόλης της Γάζας.

14:53 Σφοδροί βομβαρδισμοί στην πόλη της Γάζας

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι 30 τραυματίστηκαν από ισραηλινά πλήγματα από αέρος και ξηράς στη συνοικία Shujaiyeh στην πόλη της Γάζας.

Δύο αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν σε πλήγμα στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα.

14:42 Ντοκιμαντέρ των ΓΧΣ για τη Γάζα

Οι ΓΧΣ που έχουν χάσει 6 εργαζόμενους στον πόλεμο της Γάζας, κυκλοφόρησαν ένα ντοκιμαντέρ για την υγειονομική περίθαλψη πριν και μετά την έναρξη του πολέμου.

Σε αυτό φαίνονται οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι Παλαιστίνιοι αλλά και οι δομές υγείας κατά την πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας πριν από τις 7 Οκτωβρίου, αλλά και η συντριβή που ακολούθησε.

Για χρόνια Παλαιστίνιοι της Γάζας σε ειρηνικές πορείες πλησίαζαν τα συνοριακά περάσματα διεκδικώντας ελεύθερη μετακίνηση, και ο ισραηλινός στρατός άνοιγε πυρ στοχεύοντας κυρίως τα πόδια τους με αποτέλεσμα εκατοντάδες θανάτους και χιλιάδες ακρωτηριασμούς.

Παρά το γεγονός ότι η Γάζα αντιμετώπιζε ελλείψεις λόγω της πολιορκίας, το σύστημα Υγείας της ήταν ιδιαίτερα εξελιγμένο και μπορούσε να προχωρά σε αποκαταστάσεις τραυμάτων και λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις.

Τώρα μετά από εννιά μήνες πολέμου τα νοσοκομεία έχουν καταστραφεί και οι υγειονομικοί αγωνίζονται με ελλιπή μέσα να ανταπεξέλθουν σε μία όλο και πιο κλιμακούμενη κρίση.

14:30 Λαβρόφ: «Tρομακτική η δήλωση του Ισραήλ ότι δεν υπάρχουν άμαχοι στη Γάζα»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε τρομακτική τη δήλωση Ισραηλινού αξιωματούχου ότι στη Γάζα δεν υπάρχουν άμαχοι και ότι όλοι είναι τρομοκράτες εκεί από την ηλικία των τριών ετών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στο 10ο διεθνές ακαδημαϊκό και εμπειρογνωμόνων φόρουμ Primakov Readings, ο Λαβρόφ επέστησε την προσοχή “στην τραγωδία που παρατηρείται στη Γάζα και στο έδαφος της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής”.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

14:23 «Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις – Χωρίς ορατό τέλος ο πόλεμος»

Ο Baskin, πρώην ισραηλινός διαπραγματευτής για τους ομήρους, (βλέπε περισσότερα στην ανάρτηση 13:53) δεν είναι αισιόδοξος για τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, λέγοντας ότι υπάρχει ένα «απρόσιτο χάσμα» μεταξύ των δύο πλευρών.

Επισημαίνει ότι η Χαμάς δεν είναι διατεθειμένη να συνάψει οποιαδήποτε συμφωνία που δεν θα τερματίζει πλήρως τον πόλεμο, ενώ ο Νετανιάχου είναι ανοιχτός μόνο σε μια «μερική συμφωνία» που θα έφερνε πίσω τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους κατά τη διάρκεια μιας προσωρινής εκεχειρίας.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έχει δώσει στους διαπραγματευτές το πράσινο φως για να κάνουν παραχωρήσεις πέραν αυτού, δήλωσε ο Baskin.

Αυτό σημαίνει ότι «έχουμε κολλήσει», είπε.

«Οι οικογένειες των ομήρων είναι εξαιρετικά απογοητευμένες και λυπημένες. Είμαστε εννέα μήνες σε αυτόν τον πόλεμο τώρα και δεν διαφαίνεται τέλος».

14:15 Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα

Τουλάχιστον 37.765 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 86.429 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Από αυτούς, 47 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 52 τραυματίστηκαν κατά την τελευταία 24ωρη περίοδο αναφοράς, πρόσθεσε το υπουργείο.

14:04 Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη συνοικία Shujayea της πόλης της Γάζας

Η γειτονιά Shujayea της πόλης της Γάζας, όπου πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν νωρίτερα σε ισραηλινές επιθέσεις σε κατοικίες, συνέχισε να δέχεται σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Τα τελευταία πλήγματα έχουν σκοτώσει πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, προς τα ανατολικά της γειτονιάς, σύμφωνα με το Wafa.

Ο Tareq Abu Azzoum του Al Jazeera μεταδίδει ότι ορισμένα από τα θύματα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Al-Ahli Baptist για θεραπεία.

13:53 Πρώην διαπραγματευτής του Ισραήλ: Χρειαζόμαστε μία λύση «out of the box» για να τελειώσει ο πόλεμος

Ο Gershon Baskin, πρώην ισραηλινός διαπραγματευτής για την απελευθέρωση αιχμαλώτων και διευθυντής Μέσης Ανατολής της Διεθνούς Οργάνωσης Κοινοτήτων, πρότεινε στον ΟΗΕ να στείλει διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις στη Γάζα για να «προστατεύσουν τον παλαιστινιακό λαό και να αναγκάσουν τους Ισραηλινούς να αποσυρθούν».

«Πρέπει να σκεφτούμε έξω από το κουτί και να βρούμε λύσεις που θα επιτρέψουν να τελειώσει αυτός ο πόλεμος, να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί όμηροι στην πατρίδα τους και να ξεκινήσει μια διαδικασία ανοικοδόμησης της Γάζας», δήλωσε ο Baskin στο Al Jazeera από το Τελ Αβίβ. «Πρέπει να γίνει σε συνεργασία [με τους Παλαιστίνιους], αλλά πρέπει να τελειώσει γρήγορα αυτός ο πόλεμος».

Ο Baskin ζήτησε επίσης να ασκηθεί μεγαλύτερη διεθνής πίεση στο Ισραήλ για να ανοίξουν τα συνοριακά περάσματα και να διευκολυνθεί η ροή περισσότερης βοήθειας εντός της Γάζας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν καταστροφική πείνα.

«Αυτό πρέπει να γίνει και πρέπει να είναι αποτέλεσμα της διεθνούς πίεσης, διότι είναι αμφίβολο αν το Ισραήλ θα το κάνει μόνο του», είπε.

13:45 Σύνοψη σημαντικών εξελίξεων

  • Ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε σε πολλές κατοικίες στις συνοικίες Sabra και Shujayea της πόλης της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους, αναφέρει το Wafa. Οι IDF εξέδωσαν νέες εντολές εκκένωσης για αυτές τις περιοχές.
  • Ένα κορίτσι πέθανε από υποσιτισμό στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν. Ο τελευταίος θάνατος προστίθεται στη μακάβρια λίστα δεκάδων ακόμα παιδιών που έχουν υποστεί την ίδια μοίρα κατά τη διάρκεια του πολέμου, σύμφωνα με αξιωματούχο του τομέα της υγείας που επικαλείται το Reuters.
  • Ένας αξιωματικός σκοτώθηκε και 16 ακόμα ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε ενέδρα Παλαιστίνιων μαχητών της Δ. Όχθης σε μία από τις συχνές επιδρομές των IDF στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει 28 άτομα, μεταξύ των οποίων και μια φοιτήτρια, σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε βίαιες επιδρομές από χθες το βράδυ.
  • 21 παιδιά με καρκίνο έχουν απομακρυνθεί από τον θύλακα, αλλά υπάρχουν άλλα 25.000 που χρειάζονται επίσης θεραπεία στο εξωτερικό, αναφέρει το υπουργείο Υγείας της Γάζας.
  • Ο επικεφαλής ραβίνος του Ισραήλ κατηγόρησε το Ανώτατο Δικαστήριο για την απόφαση ότι οι φοιτητές της υπερορθόδοξης γιεσίβα, που εδώ και καιρό απαλλάσσονται από τη στρατιωτική θητεία, πρέπει να επιστρατευθούν, λέγοντας ότι οι δικαστές του δικαστηρίου «δεν καταλαβαίνουν» την κρίσιμη συμβολή των φοιτητών στο Ισραήλ.

13:33 Διευθυντής νοσοκομείου στο βόρειο Ισραήλ λέει στο προσωπικό να προετοιμαστεί για κλιμάκωση

Ο διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου της Γαλιλαίας Δρ Masad Barhoum είπε στο προσωπικό του νοσοκομείου την Πέμπτη ότι πρέπει να προετοιμαστούν για κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

«Το επίπεδο ετοιμότητας που απαιτείται από εμάς είναι υψηλό εδώ και σχεδόν εννέα μήνες, αν και τώρα φαίνεται ότι θα απαιτηθούν περισσότερα», έγραψε προς το προσωπικό.

Ο Barhoum πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στους διευθυντές να μην αφήνουν πάνω από το ένα τρίτο κάθε μονάδας να παίρνει ταυτόχρονα άδεια.

Είπε επίσης ότι το νοσοκομείο προετοιμάζεται για να λειτουργήσει «εκτός δικτύου» για διάρκεια αρκετών ημερών.

13:25 Οι ΗΠΑ ζητούν από τους πολίτες τους να «επανεξετάσουν σοβαρά» το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν στον Λίβανο

13:12 Νέες εντολές εκκένωσης από τον στρατό για την πόλη της Γάζας

Ο στρατός του Ισραήλ εξέδωσε άλλη μια από τις εντολές του προς τους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν από μια σειρά περιοχές που έχει αριθμήσει σε οικοδομικά τετράγωνα και τις έχει χαρακτηρίσει ως «ασφαλείς».

Η πραγματικότητα στη Λωρίδα της Γάζας είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές μέρος και αυτές οι εντολές εκκένωσης δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προειδοποίηση ότι θα αρχίσει σφοδρή επίθεση.

Χαρακτηριστικό του «μύθου» των ασφαλών περιοχών είναι ότι το Ισραήλ έχει διεξάγει αρκετές φορές και μάλιστα πρόσφατα επιθέσεις στο Μαουάσι που το έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα ως ασφαλές καταφύγιο.

13:00 Αγωνιώδεις προσπάθειες των Παλαιστινίων να επισκευάσουν τις δεξαμενές νερού

Οι επισκευαστές στη Γάζα κατακλύζονται από αιτήματα για να επιδιορθώσουν τις δεξαμενές νερού στις στέγες, που συχνά είναι διάτρητες από ισραηλινές σφαίρες ή θραύσματα βομβών.

«Πριν από τον πόλεμο… φτιάχναμε μόνο μία ή δύο δεξαμενές νερού κάθε μήνα, αλλά τώρα αναλαμβάνουμε δεκάδες λόγω των βομβαρδισμών των σπιτιών από την κατοχή [των ισραηλινών δυνάμεων]», δήλωσε στο AFP ο Μοχάμεντ Μπασίρ, επισκευαστής στην Ντέιρ ελ-Μπάλα.

«Οι περισσότερες δεξαμενές που παίρνουμε έχουν υποστεί ζημιές από τα πυρά μη επανδρωμένων αεροσκαφών», πρόσθεσε.

Οι δεξαμενές, οι οποίες γεμίζουν από φορτηγά νερού ή αντλούν νερό από οικιακά πηγάδια, είναι ζωτικής σημασίας για τις οικογένειες κατά τη διάρκεια του πολέμου, όταν μεγάλο μέρος της κύριας υποδομής νερού του θύλακα έχει καταστραφεί.

12:47 Ένα κορίτσι πέθανε από υποσιτισμό στη Γάζα

Επικαλούμενο αξιωματούχο του τομέα της υγείας, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρει ότι το κορίτσι πέθανε κατά τη διάρκεια της νύχτας στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν της Γάζας.

Είναι ανάμεσα στα δεκάδες παιδιά που πέθαναν από ασιτία ή αφυδάτωση κατά τη διάρκεια του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον άλλων τεσσάρων αυτή την εβδομάδα.

Πολλά άλλα θα μπορούσαν να έχουν την ίδια μοίρα, καθώς ένας στους πέντε Παλαιστίνιους στη Γάζα αντιμετωπίζει «καταστροφική επισιτιστική ανασφάλεια», σύμφωνα με το σύστημα παρακολούθησης της πείνας του ΟΗΕ.

12:39 Ο αρχιραββίνος του Ισραήλ αντιτίθεται στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τη στρατολόγηση των υπερορθόδοξων Εβραίων

Ο σεφαραδίτης αρχιραββίνος του Ισραήλ Yitzhak Yosef καυτηρίασε το Ανώτατο Δικαστήριο για την απόφασή του ότι οι φοιτητές των υπερορθόδοξων yeshiva, που επί μακρόν εξαιρούνταν από τη στρατιωτική θητεία, πρέπει τώρα να στρατεύονται.

Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα Haderech, ο Yosef δήλωσε: «Τα παιδιά της Τορά είναι η ύπαρξη του λαού του Ισραήλ, αλλά αυτοί [οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου] δεν το καταλαβαίνουν».

«Χάρη σε αυτό που επιβιώσαμε; Χάρη στο Ανώτατο Δικαστήριο; Όχι … μόνο χάρη στους ιερούς μελετητές της Τορά», πρόσθεσε. «Προστατεύουν όλους τους στρατιώτες και όλο το λαό του Ισραήλ».

Πολλοί υπερορθόδοξοι Εβραίοι παραιτούνται από την εργασία τους και βασίζονται στην κρατική χρηματοδότηση για να μελετούν την Τορά με πλήρη απασχόληση. Η απουσία τους από τον στρατό, από τον οποίο εξαιρούνται εδώ και καιρό, έχει προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ άλλων Ισραηλινών κατά τη διάρκεια του πολέμου, όταν εκατοντάδες χιλιάδες έφεδροι έχουν κληθεί να πολεμήσουν.

12:32 Περισσότερα για την επίθεση σε πλοίο στην Ερυθρά

Το Associated Press μεταφέρει περισσότερες λεπτομέρειες για το περιστατικό στην Ερυθρά Θάλασσα, για το οποίο αναφερθήκαμε εν συντομία νωρίτερα.

«Το πλοίο εξέπεμψε μια ραδιοφωνική κλήση στα ανοικτά των ακτών της πόλης-λιμάνι Χοντέιντα που ελέγχεται από τους Χούθι, λέγοντας ότι είχε πληγεί, δήλωσε η ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας Ambrey. Ένα πολεμικό πλοίο στην περιοχή απάντησε στην επίθεση, πρόσθεσε η Ambrey. Ούτε ο βρετανικός ούτε ο αμερικανικός στρατός ανέφεραν αμέσως την επίθεση. Οι Χούθι δεν ανέλαβαν αμέσως την ευθύνη.

Το Reuters μετέδωσε νωρίτερα ότι το εμπλεκόμενο πλοίο κατευθυνόταν προς την ανατολική πόλη Νταμάμ, στη Σαουδική Αραβία, και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές.

12:23 Γάζα: 21 παιδιά με καρκίνο θα λάβουν θεραπεία στο εξωτερικό

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι μια οργάνωση αρωγής παιδιών στις ΗΠΑ συνεργάστηκε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να συντονίσει την έξοδο από τον πολιορκημένο θύλακα 21 παιδιών με καρκίνο.

Περισσότερα από 25.000 παιδιά χρειάζονται θεραπεία στο εξωτερικό, πρόσθεσε.

Παιδιά αποχαιρετούν τους γονείς τους καθώς φεύγουν από τη Γάζα

12:05 Τον Αύγουστο θα επισκεφθεί τη Μόσχα ο Αμπάς

Το Reuters μεταδίδει ότι σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς μπορεί να επισκεφθεί τη Ρωσία τον Αύγουστο.

11:51 Χτύπημα σε εμπορικό πλοίο στην Υεμένη

Ένα εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα ανέφερε ότι χτυπήθηκε από βλήμα περίπου 84 ναυτικά μίλια από τη Χοντέιντα της Υεμένης, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ασφαλείας Ambrey.

Το πλοίο, το οποίο κατευθυνόταν προς την πόλη Νταμάμ της Σαουδικής Αραβίας, δεν ανέφερε ζημιές ή θύματα.

Οι Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και τις πολυπληθέστερες περιοχές της, έχουν εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν από τον Νοέμβριο, ενεργώντας, όπως λένε, προς υποστήριξη των Παλαιστινίων στη Γάζα.

11:39 Πρώην ισραηλινός αξιωματούχος: Η έλλειψη μεταπολεμικού σχεδίου για τη Γάζα θα μπορούσε να διατηρήσει τη Χαμάς στην εξουσία

Ο Eyal Hulata, πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, επέκρινε την ισραηλινή κυβέρνηση για την αποτυχία της να αναπτύξει ένα μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα μετά από σχεδόν εννέα μήνες μαχών.

«Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες, διότι το πραγματικό αποτέλεσμα είναι η σταδιακή επιστροφή της Χαμάς στον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας», δήλωσε ο Hulata στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς, παρόλο που ο στρατιωτικός εκπρόσωπος έχει πει ότι η πλήρης εξάλειψη της ομάδας είναι αδύνατη.

11:28 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 28 Παλαιστίνιους στις τελευταίες επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Η πλειονότητα των συλλήψεων από χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε στην επαρχία της Τζενίν, ενώ οι υπόλοιπες στις επαρχίες της Χεβρώνας, της Βηθλεέμ, της Ραμάλα, της Ναμπλούς και της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων, η οποία τηρεί καθημερινό απολογισμό.

Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν μια φοιτήτρια και πολλοί πρώην κρατούμενοι, ανέφερε.

Κατά τη διάρκεια των επιδρομών, οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν σε «βαρύτατους ξυλοδαρμούς» και απείλησαν τις οικογένειες των κρατουμένων, πρόσθεσε η ομάδα.

Από τις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει συνολικά 9.430 συλλήψεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε σχεδόν καθημερινές επιδρομές.

11:19 Ο χάρτης των συγκρούσεων Ισραήλ – Λιβάνου

Οι εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ φαίνεται να κλιμακώνονται καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα πλησιάζει τους εννέα μήνες.

Από τις 8 Οκτωβρίου, όταν η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επιθέσεις κατά του Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, το Ισραήλ της έχει επιτεθεί σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο, με περισσότερες από 6.000 επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων των 120 χιλιομέτρων.

Ισραήλ: 6.142 επιθέσεις, Χεζμπολάχ: 1.258 επιθέσεις, Νεκροί Ισραήλ: 21, Νεκροί Λίβανος: 543

11:10 Σε διαθεσιμότητα ισραηλινοί στρατιώτες γιατί συμμετείχαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz μαθαίνει ότι ο ισραηλινός στρατός έθεσε σε διαθεσιμότητα τέσσερις έφεδρους στρατιώτες μετά τις συλλήψεις τους κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τους τελευταίους μήνες.

Ένας από αυτούς τους στρατιώτες, ο Alon Gruzov, 35 ετών, ο οποίος υπηρετεί στην ταξιαρχία Nahal στο βορρά, δήλωσε στην εφημερίδα ότι συνελήφθη για λίγο τον Απρίλιο επειδή διαμαρτυρήθηκε «κατά της εγκληματικής αμέλειας που επιδεικνύεται για τους ομήρους» και αιφνιδιάστηκε τη Δευτέρα από τη διαταγή του διοικητή του λόχου του να τον απολύσει και να παγώσει τη στρατιωτική του θητεία.

Ο Yoni Nussbaum, δικηγόρος των αποστρατευμένων εφέδρων, δήλωσε στη Haaretz ότι «ο στρατός αποδέχεται το αίτημα της αστυνομίας να παγώσει την εφεδρική υπηρεσία χωρίς εξέταση ή ακρόαση των εφέδρων».

Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε στην εφημερίδα ότι «οι έφεδροι που φέρονται να κρατούνται προσωρινά από την ισραηλινή αστυνομία έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος της διαδικασίας στην υπόθεσή τους».

Σύμφωνα με την Haaretz, αυτή είναι η πρώτη φορά που ο στρατός απολύει εφέδρους αφού τους συνέλαβε ενώ συμμετείχαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

11:03 Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό σπιτιού κοντά στο Μπουρέιτζ της κεντρικής Γάζας

Οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν με πυροβολικό ένα σπίτι κοντά στον καταυλισμό Μπουρέιτζ στην κεντρική Γάζα, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο και τραυματίζοντας άλλα, αναφέρει το AJ.

Έρχεται μετά από μια σειρά από νυχτερινές επιθέσεις που αναφέραμε στη βόρεια Γάζα, από τις οποίες σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι.

10:53 Νέες δηλώσεις για κατάληψη της Γάζας από υπουργό του Νετανιάχου

Ο υπουργός του Λικούντ Αβί Ντίχτερ δήλωσε την Πέμπτη ότι η εξάλειψη της ικανότητας της Χαμάς να κυβερνά τη Γάζα απέχει πολύ από την ολοκλήρωσή της και ότι το Ισραήλ πρέπει να ελέγξει την περιοχή για να το πετύχει.

Μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο 103FM, ο πρώην επικεφαλής της Shin Bet δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας πρέπει να αποφασίσει την κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας.

«Αυτό σημαίνει επίσης να ελέγξουμε την ανθρωπιστική βοήθεια, όταν σήμερα αυτός που υπαγορεύει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα είναι η Χαμάς», δήλωσε ο Ντίχτερ.

«Πιστεύω ότι το υπουργικό συμβούλιο πρέπει επίσης να αποφασίσει τον διαχωρισμό της Γάζας από την Αίγυπτο», πρόσθεσε ο Ντίχτερ. «Όχι ένας φυσικός διαχωρισμός… αλλά ένας εννοιολογικός, όπως ακριβώς αυτός που ίσχυε πριν από το 2005. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να είναι η Γάζα συνδεδεμένη με την Αίγυπτο. Δεν ήταν συνδεδεμένη στις συμφωνίες του Όσλο. Η Ιορδανία και η Δυτική Όχθη είναι αποσυνδεδεμένες».

10:42 IDF: Αξιωματικός ο Ισραηλινός στρατιώτης που σκοτώθηκε στη Δ. Όχθη

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι ο λοχαγός Alon Sacgiu, 22 ετών, από τη Χαντέρα σκοτώθηκε σε επιχείρηση που διεξήχθη στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης.

Σύμφωνα με τον στρατό, άλλοι 16 στρατιώτες υπέστησαν ελαφρά έως μέτρια τραύματα στο περιστατικό που σκότωσε τον Sacgiu.

Μέλη της δύναμης χτυπήθηκαν από εκρηκτικό μηχανισμό θαμμένο περίπου ενάμιση μέτρο κάτω από τη γη, αναφέρει ο στρατός, προσθέτοντας ότι μια ομάδα διάσωσης χτυπήθηκε στη συνέχεια από δεύτερο εκρηκτικό μηχανισμό.

Ο στρατός πρόσθεσε ότι στρατιωτικές μπουλντόζες σάρωσαν την περιοχή πριν από την είσοδο των δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένου του δρόμου κάτω από τον οποίο ήταν θαμμένος ο εκρηκτικός μηχανισμός.

10:29 Γάζα: Οι αποστολές διάσωσης «μπορεί να σταματήσουν ανά πάσα στιγμή»

Η Πολιτική Προστασία στη Γάζα εξέδωσε ανακοίνωση, προειδοποιώντας ότι τα καύσιμα της τελειώνουν και οι αποστολές διάσωσης «μπορεί να σταματήσουν ανά πάσα στιγμή».

Είπε στο κανάλι της στο Telegram ότι τα σωστικά συνεργεία πραγματοποίησαν αρκετές αποστολές μόνο σήμερα το πρωί, που αφορούσαν την ανάσυρση πτωμάτων και επιζώντων από τέσσερα σπίτια που δέχθηκαν επίθεση στη συνοικία Sabra της πόλης της Γάζας, καθώς και από δύο ξεχωριστά σπίτια στην περιοχή Shujayea.

«Τα πληρώματά μας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον τεράστιο αριθμό των στόχων ενώ έχουν ξεμείνει από καύσιμα», ανέφερε η ανακοίνωσή της.

«Η κατάσταση του συστήματος υγείας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας είναι τραγική, καθώς η επίθεση συνεχίζεται».

10:20 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε σχολείο της Χαν Γιουνίς

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη του επιτέθηκαν στο σχολείο Al Hasna στη Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα.

Ο στρατός δεν είπε αν υπήρξαν θύματα από την επίθεση, αλλά ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν «όπλα ακριβείας».

«Το σχολείο χρησίμευε ως αρχηγείο της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», έγραψε ο στρατός σε ανάρτησή του στο Χ, χωρίς να παρέχει στοιχεία για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του.

10:13 Ο ισραηλινός στρατός προβαίνει σε συλλήψεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε τέσσερις Παλαιστίνιους στην επαρχία της Χεβρώνας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν επίσης τρία άτομα, συμπεριλαμβανομένης μιας φοιτήτριας, όταν εισέβαλαν στην πόλη Γιάτα, νότια της πόλης της Χεβρώνας, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων, ενώ ένας άλλος άνδρας συνελήφθη στην πόλη Ντούρα, νοτιοδυτικά της Χεβρώνας.

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε επίσης έναν άνδρα αφού τον πυροβόλησε στο πόδι στον προσφυγικό καταυλισμό Qalandiya και ένας άνδρας συνελήφθη στο χωριό Deir Ghassana, βορειοδυτικά της Ραμάλα.

10:04 Τουλάχιστον 9 νεκροί και πολλοί τραυματίες σε νυχτερινές ισραηλινές επιθέσεις

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον ομάδας ανθρώπων στην περιοχή Τζαμπάλια της βόρειας Γάζας, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ένα άτομο σκοτώθηκε επίσης σε ισραηλινή επίθεση στο σπίτι της οικογένειας Γουάντι στην περιοχή Μπέιτ Λαχίγια, επίσης στο βόρειο τμήμα της παλαιστινιακής επικράτειας.

Στην κοντινή πόλη της Γάζας, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν όταν ισραηλινά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε σπίτια στη συνοικία Σάμπρα. Άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται και πιστεύεται ότι είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια μετά την επίθεση, αναφέρει η Wafa. Μια ξεχωριστή επίθεση στο σπίτι της οικογένειας Al-Wahidi είχε ως αποτέλεσμα άγνωστο αριθμό θυμάτων στην ίδια γειτονιά.

Στη Χαν Γιουνίς, γυναίκες και παιδιά ήταν μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών από επίθεση σε σχολείο που στεγάζει εκτοπισμένους.

Αναφέρθηκαν επίσης ισραηλινά πλήγματα πυροβολικού στις περιοχές Zeitoun, Hawa και Sheikh Ijlin της πόλης της Γάζας, ενώ οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις στη νότια Ράφα κατεδάφισαν κτίρια κατοικιών στα δυτικά της πόλης.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει τα επακόλουθα μιας νυχτερινής επίθεσης στην Beit Lahiya.

09:56 Οι συνθήκες στη Γάζα είναι ιδανικές για να οδηγήσουν σε εμφάνιση χολέρας

Έκθεση του Associated Press (AP) περιγράφει λεπτομερώς τι σημαίνει για τους ανθρώπους στη Γάζα η καταστροφή των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης από το Ισραήλ.

Η Joanne Perry, γιατρός που εργάζεται στη νότια Γάζα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), δήλωσε στο AP ότι οι περισσότεροι ασθενείς που βλέπει έχουν ήδη ασθένειες ή λοιμώξεις που προκαλούνται από την κακή αποχέτευση. Η ψώρα, οι γαστρεντερικές ασθένειες και τα εξανθήματα είναι κοινά και η Perry φοβάται ότι η χολέρα θα μπορούσε να είναι στον ορίζοντα.

«Οι συνθήκες συνωστισμού, η έλλειψη νερού, η ζέστη, οι κακές συνθήκες υγιεινής – αυτές είναι οι προϋποθέσεις της χολέρας», δήλωσε η Perry στο AP.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι από τον Οκτώβριο έχουν αναφερθεί 485.000 κρούσματα διάρροιας.

Τα στοιχεία του ΠΟΥ έδειξαν επίσης ότι μια επιδημία ηπατίτιδας Α, η οποία μεταδίδεται μέσω της κατανάλωσης νερού ή τροφίμων μολυσμένων με περιττώματα, είχε οδηγήσει σε 81.700 αναφερόμενα κρούσματα ίκτερου, από τις αρχές Ιουνίου.

09:45 Ισραηλινοί διαδηλωτές αποκλείουν δύο βασικές οδικές αρτηρίες

Ισραηλινοί διαδηλωτές απέκλεισαν την παράκτια διαδρομή 2 της χώρας που συνδέει το Τελ Αβίβ με τη Χάιφα, φωνάζοντας «η χώρα καίγεται», για να απαιτήσουν εκλογές.

Ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kann δήλωσε ότι η διαδρομή 2 αποκλείστηκε και από τις δύο κατευθύνσεις στη γέφυρα Habonim στο βόρειο τμήμα της χώρας. Οι διαδηλωτές απέκλεισαν επίσης εν μέρει τη διαδρομή 79 προς τα δυτικά στην Κάτω Γαλιλαία, σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης Yedioth Ahronoth.

Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων ανέφεραν ότι οι αποκλεισμοί των δρόμων ήταν «μόνο η αρχή» και υποσχέθηκαν στην κυβέρνηση ότι οι διαδηλώσεις δεν θα σταματήσουν «μέχρι να επιστρέψει η εντολή στον λαό».

«Αρκετά με την κυβέρνηση της καταστροφής, μόνο οι εκλογές θα σβήσουν τη φωτιά», είπαν.

09:38 Τουλάχιστον τρεις νεκροί από ισραηλινή επίθεση σε σπίτι στην πόλη της Γάζας

Σε ισραηλινή στρατιωτική επίθεση σε σπίτι στην πόλη της Γάζας σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκε σοβαρά άλλος ένας, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα, είχαμε αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε το σπίτι που ανήκε στην οικογένεια Hassanein στη συνοικία Shujayea της βόρειας πόλης.

Τα σωστικά συνεργεία έσωσαν επίσης έξι ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί σε ένα κοντινό σπίτι, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για αγνοούμενους που έχουν θαφτεί κάτω από τα ερείπια.

09:29 Νεκρός Ισραηλινός στρατιώτης μετά την ενέδρα στην Τζενίν

Ένας ισραηλινός στρατιώτης έχασε τη ζωή του και άλλοι 17 τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη στην κατεχόμενη πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, μεταδίδει το Al Jazeera Arabic.

Νωρίτερα, αναφέραμε ότι Παλαιστίνιοι μαχητές είχαν στήσει ενέδρα στις ισραηλινές δυνάμεις εν μέσω έντονων συγκρούσεων στην Τζενίν.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν επίσης τρεις Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν έναν ακόμη μετά την έφοδο στην περιοχή με μπουλντόζες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα Apache

09:22 Περιτριγυρισμένες από σκουπίδια και τρωκτικά οι σκηνές εκτοπισμένων στη Γάζα

Λύματα και σκουπίδια συνθέτουν το σκηνικό γύρω από τις σκηνές που στοιβάζονται χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Ο Αμπού Σαντί Αφάνα, 62 ετών, δήλωσε στο AP ότι μικρά έντομα κολλάνε στο δέρμα του όταν προσπαθεί να κοιμηθεί και αισθάνεται σαν να τρώνε το πρόσωπό του.

«Δεν υπάρχει κανείς να μας παρέχει σκηνή, φαγητό ή νερό και επιπλέον ζούμε μέσα σε σκουπίδια», είπε.

Ο Anwar al-Hurkali, ο οποίος ζει με την οικογένειά του σε έναν καταυλισμό με σκηνές στην κεντρική πόλη Deir al-Balah της Γάζας, είπε ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί από φόβο για τους σκορπιούς και τα τρωκτικά. Δεν αφήνει τα παιδιά του να βγουν από τη σκηνή τους, είπε, ανησυχώντας ότι θα αρρωστήσουν από τη ρύπανση και τα κουνούπια.

Τα σκουπίδια συσσωρεύονται σε όλη τη Γάζα μετά την κατάληψη από το Ισραήλ του ελέγχου των δύο κύριων χερσαίων χώρων της επικράτειας, ανατολικά των πόλεων Χαν Γιουνίς και Γάζας, για τη δημιουργία της λεγόμενης νεκρής ζώνης.

Πηγή φωτογραφίας: AP

09:16 «Αποτελεσματικοί» παραμένουν οι μαχητές της Χαμάς στη Ράφα

Οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν σε νέες περιοχές της κεντρικής και νότιας Γάζας την Τετάρτη, με τεθωρακισμένα οχήματα να τοποθετούνται γεωγραφικά σε θέσεις βορειοδυτικά του προσφυγικού καταυλισμού Νουσεϊράτ, ενώ τεθωρακισμένα εντοπίστηκαν επίσης σε νέες περιοχές της κεντρικής και δυτικής Ράφα, αναφέρουν παρατηρητήρια πολέμου.

Στη Ράφα, οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να συναντούν «σημαντική αντίσταση» από Παλαιστίνιους μαχητές από διάφορες ένοπλες ομάδες, οι« οποίοι πραγματοποίησαν επιθέσεις σε διάφορες περιοχές της νότιας πόλης την Τετάρτη, μεταξύ άλλων στις συνοικίες Σαμπούρ και Ταλ ας Σουλτάν, ανέφεραν το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Πρόγραμμα Κρίσιμων Απειλών (CTP).

Στην τελευταία τους έκθεση για το πεδίο της μάχης, οι δύο αμυντικές δεξαμενές σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ δήλωσαν ότι το βιντεοσκοπημένο υλικό της Χαμάς από μια επίθεση εναντίον ενός ισραηλινού άρματος με τη χρήση σήραγγας και αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού (IED) αποδεικνύει ότι οι μαχητές της οργάνωσης στη Ράφα «παραμένουν συνεκτικοί και αποτελεσματικοί».

Οι παρατηρητές δήλωσαν ότι η ανάλυσή τους ήταν σύμφωνη με μια πρόσφατη ισραηλινή στρατιωτική έκθεση ότι είχε «μόνο κάπως υποβαθμίσει» δύο από τα τέσσερα τάγματα της Χαμάς που συμμετείχαν στη μάχη για τη Ράφα.

Τέσσερις ξεχωριστές παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες πραγματοποίησαν επίσης επιθέσεις με ρουκέτες στο Ισραήλ την Τετάρτη, σύμφωνα με την έκθεση.

09:10 Οι Παλαιστίνιοι αγοράζουν «αλμυρό, μολυσμένο» νερό μετά την καταστροφή υποδομών

Οι Παλαιστίνιοι σχηματίζουν ουρές για να αγοράσουν ακατάλληλο νερό, αφού το Ισραήλ κατέστρεψε και τις πέντε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων της Γάζας, καθώς και εγκαταστάσεις αφαλάτωσης νερού, αντλιοστάσια λυμάτων, πηγάδια και δεξαμενές, αναφέρει το AP.

Ο Adel Dalloul, ένας 21χρονος που ζει σε μια σκηνή κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, λέει ότι ανακάλυψε ότι το νερό που είχε φέρει από έναν πωλητή ήταν μολυσμένο, αφού το ήπιε.

«Βρήκαμε σκουλήκια στο νερό. Είχα πιει από αυτό», δήλωσε ο Dalloul στο AP. «Ήταν αλμυρό, μολυσμένο και γεμάτο μικρόβια».

«Είχα γαστρεντερικά προβλήματα και διάρροια και το στομάχι μου πονάει μέχρι αυτή τη στιγμή», είπε.

Το Ισραήλ όχι μόνο έχει καταστρέψει τις εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης της Γάζας, αλλά έχει επίσης σκοτώσει εργαζόμενους που προσπάθησαν να τις φτιάξουν.

Αυτόν τον μήνα, μια ισραηλινή επίθεση στην πόλη της Γάζας σκότωσε πέντε κυβερνητικούς υπαλλήλους που επισκεύαζαν πηγάδια νερού, δήλωσαν αξιωματούχοι της πόλης.

09:05 Τρεις νεκροί και έντεκα τραυματίες την Πέμπτη σε ισραηλινό πλήγμα νότια της Δαμασκού

Τα ξημερώματα της Πέμπτης το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση νότια της Δαμασκού με αποτέλεσμα τρεις νεκρούς και έντεκα τραυματίες.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων υποστηρίζει ότι το χτύπημα είχε στόχο μια εγκατάσταση που χρησιμοποιείται από τη Χεζμπολάχ και τις ιρανικές πολιτοφυλακές κοντά στην πόλη Σαγίντα Ζαϊνάμπ.

08:56 Ισραηλινοί στρατιώτες περηφανεύονται για τον βασανισμό Παλαιστινίων

Με αφορμή τη διεθνή ημέρα του ΟΗΕ για την υποστήριξη των θυμάτων βασανιστηρίων, μια παλαιστινιακή ομάδα για τα δικαιώματα των κρατουμένων κατηγόρησε τις ισραηλινές δυνάμεις ότι ασκούν τις «σκληρότερες μορφές βασανιστηρίων» σε ανθρώπους που κρατούνται στη Γάζα και καυχιούνται για την κακοποίησή τους.

Η Addameer, μια ομάδα για τα δικαιώματα των κρατουμένων με έδρα τη Ραμάλα, προχώρησε σε μια σειρά αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες περιέχουν βίντεο από ισραηλινούς στρατιώτες που «μοιράζονται ανοιχτά τα βασανιστήρια των Παλαιστινίων κρατουμένων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καυχηθούν για τις πράξεις τους».

«Λόγω της έλλειψης λογοδοσίας για τα εγκλήματα του κατοχικού κράτους όλα αυτά τα χρόνια, οι στρατιώτες καταγράφουν σκόπιμα τις πράξεις βασανισμού τους εναντίον Παλαιστίνιων κρατουμένων και δημοσιεύουν αυτά τα βίντεο και τις φωτογραφίες στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», ανέφερε η ομάδα δικαιωμάτων.

Η ομάδα προειδοποιεί ότι οι σκηνές που απεικονίζονται στα βίντεο είναι σκληρού περιεχομένου.

08:45 Οι ΗΠΑ έχουν δώσει 6,5 δισ. από την αρχή του πολέμου στο Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει στο Ισραήλ στρατιωτική βοήθεια ύψους περίπου 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, αναφέρει η Washington Post.

Το ήμισυ της βοήθειας μεταφέρθηκε τον Μάιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο σημειώνει ότι τα ποσά αυτά προέκυψαν στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα μεταξύ της ισραηλινής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, και των Αμερικανών ομολόγων τους στην Ουάσιγκτον.

Η Post ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, Αμερικανοί και Ισραηλινοί εκπρόσωποι συζήτησαν τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για τους ομήρους, καθώς και πιθανά σενάρια για την «επόμενη μέρα» του πολέμου.

Ο Γκάλαντ αναφέρεται ότι η ανοικοδόμηση της διακυβέρνησης στη Γάζα θα είναι «μια μακρά και πολύπλοκη διαδικασία που εξαρτάται από πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς κοινότητας, η οποία πρέπει να συμμετέχει και όχι μόνο να ασκεί κριτική».

08:33 Ένα 24ωρο αιματηρών, βίαιων επιθέσεων

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Για όσα έχουν προηγηθεί διαβάστε εδώ 

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024