Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Οι πολιτικές Τραμπ θα απογειώσουν τον πληθωρισμό - Τι λένε δεκαέξι νομπελίστες

Οι πολιτικές Τραμπ θα απογειώσουν τον πληθωρισμό – Τι λένε δεκαέξι νομπελίστες

Οι οικονομολόγοι λένε ότι τα οικονομικά σχέδια του Τραμπ θα αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό

Επικίνδυνη θεωρούν την οικονομική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ δεκαέξι νομπελίστες οικονομολόγοι, οι οποίοι υπογράφουν μία επιστολή με την οποία προειδοποιούν ότι η αμερικανική και η παγκόσμια οικονομία θα υποφέρει αν ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η από κοινού υπογεγραμμένη επιστολή, την οποία μετέδωσε πρώτο το Axios, αναφέρει ότι η οικονομική ατζέντα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ενός Δημοκρατικού, είναι «κατά πολύ ανώτερη» από εκείνη του Τραμπ, του πρώην Ρεπουμπλικανού προέδρου που διεκδικεί δεύτερη θητεία.

Τα οικονομικά σχέδια του Τραμπ

Οι οικονομολόγοι λένε ότι τα οικονομικά σχέδια του Τραμπ θα αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό, εν μέρει λόγω της υπόσχεσής του να επιβάλει αυστηρότερους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές, οι οποίοι, όπως λένε, θα αυξήσουν τις τιμές σε πολλά αγαθά που αγοράζουν οι Αμερικανοί καταναλωτές.

«Ενώ ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικές απόψεις για τις λεπτομέρειες των διαφόρων οικονομικών πολιτικών, όλοι συμφωνούμε ότι η οικονομική ατζέντα του Τζο Μπάιντεν είναι κατά πολύ ανώτερη από αυτή του Ντόναλντ Τραμπ», αναφέρουν οι οικονομολόγοι στην επιστολή τους.

Συμπλήρωσαν δε ότι «Πιστεύουμε ότι μια δεύτερη θητεία Τραμπ θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική θέση των ΗΠΑ στον κόσμο και αποσταθεροποιητική επίδραση στην εγχώρια οικονομία των ΗΠΑ.»

Την επιστολή υπογράφουν διακεκριμένοι οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών το 2001, και ο σερ Άνγκους Ντίτον, βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομικών το 2015.

Έρχονται δασμοί σε ξένες εισαγωγές

Ενώ ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία δύο χρόνια, πολλοί Αμερικανοί καταναλωτές εξακολουθούν να είναι δυσαρεστημένοι με τις υψηλότερες τιμές που πρέπει να πληρώσουν για τρόφιμα, φυσικό αέριο και άλλα αγαθά, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης.

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να επιβάλει δασμούς στις ξένες εισαγωγές και έως και τουλάχιστον 60% στα κινεζικά προϊόντα που έρχονται στις ΗΠΑ, ένα κόστος που οι οικονομολόγοι λένε ότι θα μετακυλιστεί στους Αμερικανούς καταναλωτές με τη μορφή αύξησης των τιμών.

Επικίνδυνη οικονομική ατζέντα

«Πολλοί Αμερικανοί ανησυχούν για τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει μειωθεί εντυπωσιακά γρήγορα. Υπάρχει δικαίως η ανησυχία ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναζωπυρώσει αυτόν τον πληθωρισμό, με τους δημοσιονομικά ανεύθυνους προϋπολογισμούς του», αναφέρεται στην επιστολή.

Το γραφείο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Ο Τζέιμς Σίνγκερ, εκπρόσωπος της εκστρατείας του Μπάιντεν, χαρακτήρισε την οικονομική ατζέντα του Τραμπ επικίνδυνη.

Η αμερικανική οικονομία θα αποτελέσει βασικό θέμα στο πρώτο προεδρικό ντιμπέιτ μεταξύ του Μπάιντεν και του Τραμπ την Πέμπτη. Ο Τραμπ κατηγορεί τον Μπάιντεν για τις υψηλές τιμές και τον πληθωρισμό, ενώ ο Μπάιντεν υποστηρίζει ότι οι εμπορικές πολιτικές του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων των δασμών, θα αυξήσουν τον πληθωρισμό.

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024