Πραξικόπημα στη Βολιβία: Ποιος ήταν ο στόχος του στρατηγού Σουνίγκα
«Τα πράγματα θα αλλάξουν» δήλωσε ο στρατηγός Σουνίγκα - Τι μεσολάβησε μέχρι το πραξικόπημα στη Βολιβία
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
- Ανδρουλάκης: Να επενδύσουμε στη βιωσιμότητα, την αειφορία και στις συνέργειες μεταξύ του τουρισμού
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
Με επικεφαλή τον στρατηγό Σουνίγκα, ο οποίος ορκίστηκε να «αποκαταστήσει τη δημοκρατία», στρατιωτικές δυνάμεις με τεθωρακισμένα οχήματα περικύκλωσαν την Τετάρτη το κυβερνητικό μέγαρο της Βολιβίας, κάνοντας μία απόπειρα πραξικοπήματος, όπως την αποκάλεσε ο πρόεδρος της χώρας.
Σύμφωνα με το AP, μετά από λίγες ώρες, οι στρατιωτικές δυνάμεις υποχώρησαν και ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος συνελήφθη από τις αρχές. Μέσα σε λίγες ώρες, το έθνος των 12 εκατομμυρίων κατοίκων είδε ένα ραγδαία εξελισσόμενο σενάριο στο οποίο τα στρατεύματα φάνηκε να παίρνουν τον έλεγχο της κυβέρνησης του προέδρου Λουίς Άρτσε.
Η νέα στρατιωτική διοίκηση
Ο πρόεδρος Άρσε προχώρησε στον διορισμό νέας στρατιωτικής διοίκησης. Σύμφωνα με το telesur, η νέα διοίκηση αποτελείται από τον José Wilson Sánchez ως νέο στρατηγό των ενόπλων δυνάμεων, τον Gerardo Zavala, ως αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας και τον Renán Guardia Ramírez, διοικητή του Ναυτικού της Βολιβίας.
Μετά τον ορισμό της νέας διοίκησης, ο νέος αρχηγός του στρατού είπε «Διατάζω όλους όσοι έχουν κινητοποιηθεί να επιστρέψουν στις μονάδες τους», και πρόσθεσε «Κανείς δεν θέλει τις εικόνες που βλέπουμε στους δρόμους.»
Κατόπιν αυτής της εντολής, μέσα σε λίγες ώρες οι στρατιώτες υποχώρησαν, μαζί με μια σειρά στρατιωτικών οχημάτων, τερματίζοντας την εξέγερση μετά από μόλις τρεις ώρες. Εκατοντάδες υποστηρικτές του Άρσε έσπευσαν στη συνέχεια στην πλατεία έξω από το παλάτι, ανεμίζοντας βολιβιανές σημαίες, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και ζητωκραυγάζοντας.
Ο στόχος του Σουνίγκα και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων
«Ποιος ήταν ο στόχος αυτής της ομάδας; Ο στόχος ήταν η ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης αρχής», δήλωσε ο del Castillo στους δημοσιογράφους ανακοινώνοντας τις συλλήψεις. Η προφανής απόπειρα πραξικοπήματος έγινε ενώ η χώρα αντιμετώπιζε μήνες εντάσεων και πολιτικών αγώνων μεταξύ του Άρτσε και του άλλοτε συμμάχου του, του πρώην αριστερού προέδρου Έβο Μοράλες, για τον έλεγχο του κυβερνώντος κόμματος. Έγινε επίσης εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης.
Οι συγκρούσεις έχουν παραλύσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Για παράδειγμα, οι σύμμαχοι του Μοράλες στο Κογκρέσο ματαίωναν συστηματικά τις προσπάθειες του Άρτσε να αναλάβει χρέος για να ανακουφιστεί μέρος της πίεσης.
«Ο στρατός επεδίωκε την αποκατάσταση της δημοκρατίας»
Ο Zúñiga αναφέρθηκε σε αυτή την παράλυση κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι ο στρατός είχε κουραστεί από τις εσωτερικές διαμάχες και επεδίωκε «να αποκαταστήσει τη δημοκρατία.»
«Ακούμε την κραυγή του λαού επειδή για πολλά χρόνια μια ελίτ είχε πάρει τον έλεγχο της χώρας», είπε, προσθέτοντας ότι οι πολιτικοί «καταστρέφουν τη χώρα: δείτε σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε, σε ποια κρίση μας έχουν αφήσει.» Πρόσθεσε ότι «Οι ένοπλες δυνάμεις σκοπεύουν να αποκαταστήσουν τη δημοκρατία, να την κάνουν πραγματική δημοκρατία», είπε.
Γιατί απέτυχε το πραξικόπημα
Η ραγδαία εξελισσόμενη κρίση ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα, καθώς οι δρόμοι της Λα Παζ άρχισαν να γεμίζουν με στρατιώτες. Ο Άρσε έγραψε στο Twitter ότι η ανάπτυξη των στρατευμάτων ήταν παράτυπη και σύντομα ο ίδιος και άλλα πολιτικά πρόσωπα προειδοποίησαν για απόπειρα πραξικοπήματος.
Ωστόσο, η προφανής απόπειρα καθαίρεσης του εν ενεργεία προέδρου φαινόταν να στερείται ουσιαστικής υποστήριξης και ακόμη και οι αντίπαλοι του Άρτσε έκλεισαν τις γραμμές τους για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και να αποκηρύξουν την εξέγερση.
Ο Σουνίγκα «δείχνει» τον πρόεδρο για το πραξικόπημα
Ο Σουνίγκα ισχυρίστηκε σε σχόλια προς τους δημοσιογράφους πριν από τη σύλληψή του ότι ο ίδιος ο Arce είπε στον στρατηγό να εισβάλει στο παλάτι σε μια πολιτική κίνηση. «Ο πρόεδρος μου είπε: ‘Η κατάσταση είναι πολύ μπερδεμένη, πολύ κρίσιμη. Είναι απαραίτητο να προετοιμάσω κάτι για να αυξήσω τη δημοτικότητά μου», ανέφερε ο Σουνίγκα τον Βολιβιανό ηγέτη.
Ακόμη, ρώτησε τον Arce αν θα έπρεπε να «βγάλει τα τεθωρακισμένα οχήματα;» και ο Arce απάντησε: «Βγάλτε τα». Ο υπουργός Δικαιοσύνης Iván Lima αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του Zúñiga, λέγοντας ότι ο στρατηγός λέει ψέματα και προσπαθεί να δικαιολογήσει τις πράξεις του για τις οποίες είπε ότι θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη.
Οι εισαγγελείς αναμένεται να επιβάλλουν τη μέγιστη ποινή φυλάκισης 15 έως 20 ετών στον στρατηγό Ζουνίγκα, δήλωσε ο Λίμα μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X, «επειδή επιτέθηκε στη δημοκρατία και το Σύνταγμα».
Τι είπε ο Άρσε στον στρατηγό Σουνίγκα
Καθώς η κρίση εκτυλισσόταν την Τετάρτη, ο Άρτσε αντιμετώπισε τον Σουνίγκα στον διάδρομο του παλατιού, όπως φαίνεται σε βίντεο της βολιβιανής τηλεόρασης. «Είμαι ο αρχηγός σας και σας διατάζω να αποσύρετε τους στρατιώτες σας και δεν θα επιτρέψω αυτή την ανυπακοή», είπε ο Άρσε.
Περιτριγυρισμένος από υπουργούς, πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ, σταθεροί στην Κάζα Γκράντε, για να αντιμετωπίσουμε κάθε απόπειρα πραξικοπήματος. Χρειαζόμαστε τον βολιβιανό λαό να οργανωθεί.»
Εντείνονται οι διαμαρτυρίες στη Βολιβία
Στη Βολιβία έχουν ενταθεί οι διαμαρτυρίες τους τελευταίους μήνες για την κατακόρυφη πτώση της οικονομίας της, η οποία από μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ηπείρου πριν από δύο δεκαετίες μετατράπηκε σε μία από τις πιο πληγείσες από την κρίση. Ο Άρτσε και ο Μοράλες μάχονται για το μέλλον του διασπασμένου Κινήματος για τον Σοσιαλισμό της Βολιβίας, γνωστού με το ισπανικό ακρωνύμιο MAS, ενόψει των εκλογών του 2025.
Μετά το χάος της Τετάρτης, οι αναφορές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν τους Βολιβιανούς να αποθηκεύουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στα σούπερ μάρκετ, ανησυχώντας για το τι θα επακολουθήσει.
Αλλά απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του έξω από το προεδρικό μέγαρο, ο αντιπρόεδρος της χώρας, Νταβίντ Τσοκεχουάνκα, υποσχέθηκε: «Ποτέ ξανά ο βολιβιανός λαός δεν θα επιτρέψει απόπειρες πραξικοπήματος».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις