Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Σύνοδος Κορυφής: Μία ανάσα πριν την συμφωνία για τα κορυφαία αξιώματα οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Σύνοδος Κορυφής: Μία ανάσα πριν την συμφωνία για τα κορυφαία αξιώματα οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Στις Βρυξέλλες χαρακτηρίζουν θετική εξέλιξη τη συμφωνία των διαπραγματευτών - Το ζήτημα δεν έχει κλείσει

Mε την προσδοκία να μπει τέλος στην εκκρεμότητα για τα κορυφαία πόστα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς που θα ανοίξουν τον επόμενο πολιτικό κύκλο προσέρχονται στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ για την Σύνοδο Κορυφής της 27ης και 28ης Ιουνίου.

Στις Βρυξέλλες χαρακτηρίζουν θετική εξέλιξη τη συμφωνία των διαπραγματευτών, ΕΛΚ, Σοσιαλιστών και Renew (Φιλελεύθερων) για τα πρόσωπα κλειδιά των θεσμών καθώς επί της ουσίας όπως επισημαίνει ευρωπαϊκή πηγή οι έξι, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ντόναλτ Τουσκ, Μαρκ Ρούττε, Εμμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς και Πέδρο Σάντσες εκπροσωπούν 22 κράτη-μέλη και περίπου το 80% του πληθυσμού της ΕΕ.

Τα «αγκάθια»

Ωστόσο, ακόμη το ζήτημα δεν έχει κλείσει. Οι υποψηφιότητες, της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Αντόνιο Κόστα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, της Κάγια Κάλλας για τη θέση της ύπατης εκπροσώπου και της Ρομπέρτα Μέτσολα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα τεθούν στο τραπέζι των «27» ηγετών για ν α αποφανθούν όλοι μαζί εάν προχωρούν με αυτά τα ονόματα. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται ότι υπάρχει η ειδική πλειοψηφία που χρειάζεται, δηλαδή 15 από 27 κράτη-μέλη που εκπροσωπούν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ.

Βέβαια, από την άλλη πλευρά η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι δεν φαίνεται να έρχεται με… «ειρηνική» διάθεση. Αντιθέτως, φαίνεται ότι είναι έτοιμη να «δώσει μάχη», αφού στο άτυπο συμβούλιο ένιωσε ότι ήταν εκτός του παιχνιδιού των διαπραγματεύσεων. Εν τούτοις, δεν μπορεί να μπλοκάρει τις αποφάσεις η ίδια εφόσον συγκεντρώνονται τα απαραίτητα νούμερα με τους υπόλοιπους ηγέτες. Ακόμη και με τον Βίκτορ Όρμπαν που είναι αντίθετος στην υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ και πάλι δεν αρκούν για να μπλοκάρουν. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες η Τζόρτζια Μελόνι δεν αποκλείεται να ασκεί πίεση για να λάβει η Ιταλία ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν και πιθανόν αντιπροεδρία.

Στο άτυπο συμβούλιο της 17ης Ιουνίου, υπήρξε διαφωνία σε σχέση με την διάρκεια της θητείας του σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα. Σύμφωνα με τις συνθήκες, στα δυόμιση χρόνια χρειάζεται ανανέωση της θητείας του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και είτε συνεχίζει το ίδιο πρόσωπο είτε προτείνεται κάποιο άλλο.

Η πρόταση Πλένκοβιτς και η συμφωνία των διαπραγματευτών

Όπως ανέφεραν οι πληροφορίες, ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς πρότεινε το δεύτερο μισό της θητείας την προεδρία του Συμβουλίου να την αναλάβει το ΕΛΚ το οποίο είναι ο νικητής των ευρωεκλογών, ωστόσο αυτό αυτή δεν ήταν η κεντρική γραμμή του ΕΛΚ. Μετά από αυτή την πρόταση, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε να υπάρξει διαβεβαίωση ότι όλη την πενταετία θα είναι ο Αντόνιο Κόστα και δεν θα υπάρξει άλλο όνομα όταν φτάσει στα μισά η θητεία. Εν τέλει, οι έξι διαπραγματευτές συμφώνησαν εχθές να κινηθούν ακριβώς με βάση τις συνθήκες χωρίς επιπλέον συμφωνίες για το τι θα γίνει σε δυόμιση χρόνια.

Πάντως, ιδιαίτερη σημασία έχει και ο ρόλος του νυν προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με κύκλους των Βρυξελλών να σημειώνουν ότι η στάση του μέχρι στιγμής δε δείχνει ότι θέλει να κλείσει το ζήτημα σύντομα. Το πόσο κοντά ωστόσο βρίσκεται η ΕΕ στην οριστική συμφωνία για την νέα ηγεσία μένει να το δείξουν στην πράξη οι ηγέτες των κρατών-μελών.

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024