Σάββατο 29 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Βολιβία: Όταν ο Εβο Μοράλες ανατράπηκε από τη Ζανίν Ανιές

Βολιβία: Όταν ο Εβο Μοράλες ανατράπηκε από τη Ζανίν Ανιές

Το καθεστώς Ανιές ανέτρεψε τον νόμιμο πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες τον Νοέμβριο του 2019 και αιματοκύλισε τη Βολιβία.

Στις 10 Νοεμβρίου 2019, με την παρέμβαση του στρατού, ο αριστερός βολιβιανός πολιτικός Εβο Μοράλες ανατράπηκε. Το δεξιό καθεστώς της Ζανίν Ανιές, που ανέτρεψε τον νόμιμο πρόεδρο της Βολιβίας, αιματοκύλισε τη χώρα της Λατινικής Αμερικής και στην προσπάθεια εδραίωσης του ζήτησε επιτακτικά βοήθεια από «φίλες κυβερνήσεις» σε μια προσπάθεια να καταστείλει τις μαζικές κινητοποιήσεις που είχαν αρχίσει να εξαντλούν τα αποθέματα του οπλοστασίου του.

Έτσι, δύο ημέρες μετά το πραξικόπημα, στις 12 Νοεμβρίου, απογειώθηκε από το Παλομάρ της Αργεντινής και έφτασε στη Βολιβία ένα αεροσκάφος Lockheed C130 Hercules που μετέφερε παράνομα εξοπλισμό αφού δεν είχε δηλωθεί στις αρμόδιες αρχές της χώρας ούτε είχε λάβει έγκριση της Βουλής.

Η σφαγή στη Σενκάτα και η άγρια καταστολή

Η καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων στη Βολιβία εντάθηκε τις επόμενες ημέρες. Στις 15 Νοεμβρίου σκοτώθηκαν 12 διαδηλωτές και τραυματίστηκαν 125 στη Σακάμπα της Κοτσαμπάμπα όταν η αστυνομία επιτέθηκε εναντίον πορείας αγροτών για να τη διαλύσει. Λίγες ημέρες μετά, στις 19 Νοεμβρίου, έγινε παρόμοια σφαγή στη Σενκάτα, με 11 νεκρούς και 78 τραυματίες.

Επί πολλές ημέρες οι πολίτες της Βολιβίας που αντιδρούσαν στην ανατροπή Μοράλες βίωσαν άγρια καταστολή αλλά δεν κάμφθηκε το ηθικό τους.

Οι εκλογές του 2020 και η επικράτηση του Λουίς Άρτσε

Η αυτοκηρυχθείσα πρόεδρος Άνιες κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος προκήρυξε εκλογές και ο Μοράλες ανακοίνωσε, ύστερα από οκτάωρη συνάντηση στην Αργεντινή, ότι ο Λουίς Άρσε θα ήταν ο υποψήφιος του MAS για την προεδρία της χώρας, με υποψήφιο αντιπρόεδρο τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νταβίντ Τσοκεουάνκα.

Στις 18 Οκτωβρίου 2020 διεξήχθησαν πρόωρες γενικές εκλογές στη Βολιβία και ο Λουίς Άρτσε κέρδισε από τον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας πάνω από 50% των ψήφων και ορκίστηκε ο νέος πρόεδρος της Βολιβίας στις 8 Νοεμβρίου 2020.

Πριν τη συμπλήρωση πέντε χρόνων απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης του Λουίς Άρτσε βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βολιβία. Ο πρόεδρος της χώρας κατήγγειλε «παράτυπες κινητοποιήσεις μονάδων του βολιβιανού στρατού» σημειώνοντας πως «η δημοκρατία πρέπει να γίνει σεβαστή».

Sports in

Ουνιόν Χάουζ- Παναθηναϊκός 0-14: Ο αντίπαλος δεν ήταν ούτε για… προπόνηση

Ο Παναθηναϊκός έβαλε 14 τέρματα στην πρώτη του φιλική αναμέτρηση απέναντι στην Ουνιόν Χάουζ ,στο ντεμπούτο του Ντιέγκο Αλόνσο στον πράσινο πάγκο. Ο αντίπαλος ωστόσο δεν ήταν και τίποτα το ιδιαίτερο για να βγουν συμπεράσματα…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024