Στις 10 Νοεμβρίου 2019, με την παρέμβαση του στρατού, ο αριστερός βολιβιανός πολιτικός Εβο Μοράλες ανατράπηκε. Το δεξιό καθεστώς της Ζανίν Ανιές, που ανέτρεψε τον νόμιμο πρόεδρο της Βολιβίας, αιματοκύλισε τη χώρα της Λατινικής Αμερικής και στην προσπάθεια εδραίωσης του ζήτησε επιτακτικά βοήθεια από «φίλες κυβερνήσεις» σε μια προσπάθεια να καταστείλει τις μαζικές κινητοποιήσεις που είχαν αρχίσει να εξαντλούν τα αποθέματα του οπλοστασίου του.

Έτσι, δύο ημέρες μετά το πραξικόπημα, στις 12 Νοεμβρίου, απογειώθηκε από το Παλομάρ της Αργεντινής και έφτασε στη Βολιβία ένα αεροσκάφος Lockheed C130 Hercules που μετέφερε παράνομα εξοπλισμό αφού δεν είχε δηλωθεί στις αρμόδιες αρχές της χώρας ούτε είχε λάβει έγκριση της Βουλής.

Η σφαγή στη Σενκάτα και η άγρια καταστολή

Η καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων στη Βολιβία εντάθηκε τις επόμενες ημέρες. Στις 15 Νοεμβρίου σκοτώθηκαν 12 διαδηλωτές και τραυματίστηκαν 125 στη Σακάμπα της Κοτσαμπάμπα όταν η αστυνομία επιτέθηκε εναντίον πορείας αγροτών για να τη διαλύσει. Λίγες ημέρες μετά, στις 19 Νοεμβρίου, έγινε παρόμοια σφαγή στη Σενκάτα, με 11 νεκρούς και 78 τραυματίες.

Επί πολλές ημέρες οι πολίτες της Βολιβίας που αντιδρούσαν στην ανατροπή Μοράλες βίωσαν άγρια καταστολή αλλά δεν κάμφθηκε το ηθικό τους.

Οι εκλογές του 2020 και η επικράτηση του Λουίς Άρτσε

Η αυτοκηρυχθείσα πρόεδρος Άνιες κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος προκήρυξε εκλογές και ο Μοράλες ανακοίνωσε, ύστερα από οκτάωρη συνάντηση στην Αργεντινή, ότι ο Λουίς Άρσε θα ήταν ο υποψήφιος του MAS για την προεδρία της χώρας, με υποψήφιο αντιπρόεδρο τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νταβίντ Τσοκεουάνκα.

Στις 18 Οκτωβρίου 2020 διεξήχθησαν πρόωρες γενικές εκλογές στη Βολιβία και ο Λουίς Άρτσε κέρδισε από τον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας πάνω από 50% των ψήφων και ορκίστηκε ο νέος πρόεδρος της Βολιβίας στις 8 Νοεμβρίου 2020.

Πριν τη συμπλήρωση πέντε χρόνων απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης του Λουίς Άρτσε βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βολιβία. Ο πρόεδρος της χώρας κατήγγειλε «παράτυπες κινητοποιήσεις μονάδων του βολιβιανού στρατού» σημειώνοντας πως «η δημοκρατία πρέπει να γίνει σεβαστή».