Bactrocera dorsalis: Πού εντοπίστηκε ο επιβλαβής οργανισμός καραντίνας
Το έντομο Bactrocera dorsalis θεωρείται πολύ επικίνδυνος εχθρός των καλλιεργειών καθώς έχει πολύ μεγάλο εύρος ξενιστών
- Πώς αμοίβονται οι αργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
- Η Ουγγαρία δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας - Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
- Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπαινίχθηκε έναν από τους όρους λήξης του πολέμου με την Ουκρανία
- Η Κριστίνα Αγκιλέρα κάνει επίδειξη στήθους καθώς κλείνει τα 44 της με topless «κοστούμι γενεθλίων»
Σε περιοχή της Αθήνας εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας ο επιβλαβής οργανισμός καραντίνας Bactrocera dorsalis (έντομο), το οποίο παρουσιάζει υψηλή επικινδυνότητα λόγω του πολύ μεγάλου εύρους των καλλιεργειών που μπορεί να προσβάλει.
Το έντομο Bactrocera dorsalis έχει πολύ μεγάλο εύρος ξενιστών μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα πορτοκάλια, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, τα αχλάδια, τα μήλα, οι ντομάτες και οι πιπεριές, καθώς επίσης και εισαγόμενα ήδη όπως μπανάνες και μάνγκο.
Το εύρημα αφορά στη σύλληψη ενήλικου αρσενικού ατόμου σε παγίδα που έχει τοποθετηθεί στο πλαίσιο του ετήσιου εθνικού προγράμματος επισκοπήσεων για επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας.
Ο επιβλαβής οργανισμός καραντίνας έχει ήδη διαπιστωθεί στην Ευρώπη (Ιταλία, Γαλλία)
Το εν λόγω έντομο είναι μία μύγα των φρούτων συγγενική προς τον δάκο της ελιάς και τη μύγα της Μεσογείου.
Που έχει εντοπιστεί
Το έντομο απαντάται σε πολλές περιοχές της Ασίας και της Αφρικής, σε περιοχές της Ωκεανίας, ενώ έχει αναφερθεί και στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη διαπιστώθηκε στην Ιταλία το 2018 και στη Γαλλία το 2019, σε παγίδες επισκοπήσεων.
Κάθε έτος καταγράφονται στην Ευρώπη πολλές απορρίψεις σε εισαγόμενα φορτία φρούτων λόγω της παρουσίας του εντόμου σε αυτά.
Βιολογία του Bactrocera dorsalis
Το έντομο εναποθέτει τα αβγά του στη σάρκα των καρπών. Η εκκόλαψη των προνυμφών γίνεται σε 1 με 3 ημέρες μετά την απόθεση των αβγών και ανάλογα με τις συνθήκες η ανάπτυξή τους διαρκεί από 9 έως 35 ημέρες, τρεφόμενες σε βάρος της σάρκας των καρπών.
Η ανάπτυξη του εντόμου επιβραδύνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και σταματά κάτω από τους 13ο C. Νυμφώνεται εντός του εδάφους και τα ενήλικα εμφανίζονται 1 με 2 εβδομάδες αργότερα.
Πώς μοιάζει
Οι προνύμφες του εντόμου μοιάζουν με αυτές της μύγας της Μεσογείου και του δάκου. Είναι λευκές, άποδες, ακέφαλες, μήκους έως 10 χιλιοστά.
Τα ενήλικα του εντόμου έχουν μήκος σώματος περίπου 8 χιλιοστών. Ο θώρακας είναι μαύρου χρωματισμού και φέρει πλευρικές κίτρινες λωρίδες, ενώ το οπίσθιο τμήμα του θώρακα είναι εξ ολοκλήρου κίτρινου χρωματισμού.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα από την προσβολή του Bactrocera dorsalis μοιάζουν πολύ με αυτά που προκαλεί η μύγα της Μεσογείου σε καλλιέργειες της χώρας μας. Πιο συγκεκριμένα, στους προσβεβλημένους καρπούς παρατηρείται αρχικά μεταχρωματισμός γύρω από τις οπές ωοτοκίας και μετέπειτα στους καρπούς μπορεί να εμφανιστεί σήψη και ενδεχομένως ευδιάκριτες οπές από την έξοδο των προνυμφών.
Σε καρπούς με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα συναντάται πολλές φορές η εκροή σακχάρων, τα οποία στερεοποιούνται γύρω από το νύγμα ωοτοκίας.
Μετακίνηση και διασπορά
Ο σπουδαιότερος τρόπος διασποράς του εν λόγω εντόμου είναι μέσω της μεταφοράς φρούτων τόσο με το εμπόριο όσο και με τους απλούς ταξιδιώτες. Με τον παραπάνω τρόπο το έντομο μπορεί να διασπαρεί σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, κυρίως ως αβγό ή προνύμφη εντός των καρπών.
Επίσης, ο συγκεκριμένος εχθρός μπορεί να διασπαρεί και ως νύμφη μέσα σε έδαφος ή καλλιεργητικό υπόστρωμα, καθώς και με την πτήση ενήλικων ατόμων.
Καλούνται οι επιχειρήσεις εμπορίας φρούτων (σούπερ μάρκετ, επιχειρήσεις δημοτικής λαχαναγοράς κλπ) σε περίπτωση διαπίστωσης οποιασδήποτε ύποπτης προσβολής φρούτων ή άλλων καρπών, ιδίως όταν πρόκειται για προϊόντα προελεύσεων Ιταλίας, Γαλλίας ή χωρών της Ασίας ή της Αφρικής, να ενημερώνουν άμεσα την φυτοϋγειονομική υπηρεσία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις