Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Σοκολάτα: Η Toblerone γεμίζει τα ράφια των σουπερμάρκετ στη Ρωσία

Σοκολάτα: Η Toblerone γεμίζει τα ράφια των σουπερμάρκετ στη Ρωσία

Η τριγωνική σοκολάτα υψηλής ποιότητας παρασκευάζεται στην Ελβετία και τη Σλοβακία

Οι Ρώσοι εξακολουθούν να απολαμβάνουν ξένης παραγωγής σοκολάτα Toblerone, σύμφωνα με έγγραφα εσωτερικών πωλήσεων που είδε το Reuters,  τα οποία καταδεικνύουν τις δυσκολίες της αμερικανικής Mondelez να ξεκόψει πλήρως από τη Ρωσία.

Αντιμετωπίζοντας τις συνεχείς πιέσεις από υπαλλήλους, ακτιβιστές και επενδυτές να εγκαταλείψει τη Ρωσία, η Mondelez σχεδίαζε να κάνει τις δραστηριότητές της εκεί «αυτόνομες με μια αυτάρκη αλυσίδα εφοδιασμού» μέχρι το τέλος του περασμένου έτους. Μάλιστα, τον περασμένο Φεβρουάριο είχε πει στο Reuters ότι τα προϊόντα στη Ρωσία κατασκευάζονταν και διανέμονταν τοπικά, «χωρίς εισαγωγές τελικών προϊόντων από την Ευρώπη στη Ρωσία ή εξαγωγές από τη Ρωσία στην Ευρώπη».

Η όρεξη για σοκολάτα

Ωστόσο, η σοκολάτα Toblerone υψηλής ποιότητας παρασκευάζεται στην Ελβετία και τη Σλοβακία και τα έγγραφα πωλήσεων που μελετήθηκαν από το Reuters δείχνουν ότι 100 τόνοι πουλήθηκαν στη Ρωσία τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, αν και οι όγκοι μειώθηκαν κατά 12% σε σχέση με πέρυσι. .

Οι συνεχιζόμενες πωλήσεις των τριγωνικών ράβδων σοκολάτας, ένα σχήμα που θυμίζει τις κορυφές των Ελβετικών Άλπεων, δείχνουν τις προκλήσεις της απομάκρυνσης της Ρωσίας από την υπόλοιπη επιχείρηση της Mondelez.

Τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας, δεν εμπίπτουν στο πλήθος των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες με στόχο την τιμωρία της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022. Έκτοτε, πολλές εταιρείες έχουν δεσμευτεί είτε να φύγουν από τη χώρα είτε να πουλήσουν ή να περιορίσουν τις ρωσικές δραστηριότητές τους.

Η Mondelez ανέφερε σε μια δήλωση ότι είναι πιθανό «τα επώνυμα προϊόντα να εισέρχονται στη Ρωσία μέσω τρίτων διανομέων ή μεσιτών», εισαγωγείς της γκρίζας αγοράς που θέλουν να κεφαλαιοποιήσουν τη ζήτηση για δυτικές μάρκες που υποχώρησαν μετά τον πόλεμο.

Η Ρωσία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα επέτρεπε τις εισαγωγές χωρίς την άδεια του κατόχου του εμπορικού σήματος.

Επιχειρήσεις δισ. δολαρίων

Η χώρα παραμένει σημαντικό μέρος της επιχείρησης της Mondelez. Τα έσοδα της εταιρείας στη Ρωσία αντιπροσώπευαν το 2,9%, ή περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια, από τις παγκόσμιες πωλήσεις 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.

Το Reuters βρήκε Toblerone σε ράφια καταστημάτων στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη με συσκευασίες που έλεγαν ότι κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο της Mondelez στη Βέρνη της Ελβετίας στις 23 Νοεμβρίου. Μια ράβδος 100 γραμμαρίων πωλούνταν προς 175,99 ρούβλια (2,02 δολάρια ΗΠΑ).

Για να εμποδίσει τρίτους διανομείς ή μεσίτες να πουλήσουν Toblerone στη Ρωσία, η Mondelez θα μπορούσε να καταθέσει αγωγές εναντίον τους και των λιανοπωλητών που τροφοδοτούν τη σοκολάτα στα ρωσικά δικαστήρια για παραβίαση εμπορικού σήματος, δήλωσε ο Peter Maggs, καθηγητής ερευνητής στο University of Illinois College of Law και ειδικός σε θέματα ρωσικής νομοθεσίας.

Κυνική παραδοχή

Προ μηνών πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της Mondelez είχε δηλώσει ότι οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται από ηθικής άποψης για το αν οι εταιρείες συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και ότι οι ίδιοι οι μέτοχοι της εταιρείας δεν είχαν πιέσει την εταιρεία παραγωγής σοκολάτας να εγκαταλείψει τη χώρα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Δεν νομίζω ότι [οι επενδυτές] νοιάζονται από ηθικής άποψης» δήλωσε ο Dirk Van de Put σε συνέντευξή του στους Financial Times, αλλά πρόσθεσε ότι «αν έχετε μια σημαντική ρωσική επιχείρηση, το πλήγμα για την εταιρεία θα ήταν τεράστιο και αυτό αποτελεί μια διαφορετική συζήτηση».

Η ρωσική επιχείρηση της Mondelez συνεισέφερε το 2,8% των παγκόσμιων εσόδων της το 2023, από 4% το 2022. «Δεν υπήρξε καμία απολύτως πίεση από τους μετόχους», δήλωσε ο Van de Put, προσθέτοντας ότι μια χούφτα funds στην Ευρώπη είχαν θέσει κάποια ερωτήματα σχετικά με την επιχείρηση, «αλλά δεν υπήρξε κανένα αίτημα για αποχώρηση από τη Ρωσία από κανέναν από τους επενδυτές μας».

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024