Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Τεχνητή νοημοσύνη: Η ευρωπαϊκή startup άμυνας στην οποία επενδύει η Silicon Valley

Τεχνητή νοημοσύνη: Η ευρωπαϊκή startup άμυνας στην οποία επενδύει η Silicon Valley

Η Helsing παρέχει εργαλεία για επεξεργασία τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων που παράγονται από αισθητήρες και οπλικά συστήματα

Η ευρωπαϊκή startup αμυντικής τεχνολογίας Helsing, η οποία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τα προϊόντα της βρίσκεται σε συζητήσεις για την άντληση 500 εκατ. δολαρίων από επενδυτές της Silicon Valley, συμπεριλαμβανομένων των Accel και Lightspeed Venture Partners, φτάνοντας σε αποτίμηση τα 4,5 δισ. δολάρια και τριπλασιάζοντας την αξίας της μέσα σε ένα χρόνο, καθώς οι παγκόσμιες συγκρούσεις πυροδοτούν ένα κύμα ιδιωτικών επενδύσεων σε στρατιωτικούς προμηθευτές.

Η Accel και η Lightspeed θα είναι νέοι επενδυτές στη Helsing αναφέρουν οι Financial Times, ενώ στο γύρο χρηματοδότησης είναι πιθανό να συμμετάσχει και η General Catalyst, η οποία έχει ήδη επενδύσει στην Helsing. Η συμφωνία θα καταστήσει τη Helsing με έδρα το Μόναχο μία από τις πιο πολύτιμες νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη, σε ένα ισχυρό μήνυμα για την αυξανόμενη όρεξη των παραδοσιακών επενδυτών για εταιρείες αμυντικής τεχνολογίας. Η Accel, που υπήρξε από τους πρώτους χρηματοδότες του Facebook και του Spotify, δεν έχει επενδύσει στο παρελθόν σε εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας.

Η τεχνητή νοημοσύνη στο πεδίο της μάχης

Η Helsing ιδρύθηκε το 2021 και ειδικεύεται σε λογισμικό βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη το οποίο χρησιμοποιείται για αμυντικές λειτουργίες. Χρησιμοποιεί AI για να επεξεργάζεται τεράστιες ποσότητες δεδομένων που παράγονται από αισθητήρες και οπλικά συστήματα για να προσφέρει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στο πεδίο της μάχης και να βοηθά τους στρατούς στη λήψη αποφάσεων. Το λογισμικό της εταιρείας χρησιμοποιείται επίσης για την ανάπτυξη δυνατοτήτων τεχνητής νοημοσύνης για μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Ο τελευταίος γύρος της Helsing, που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο, συγκέντρωσε 209 εκατ. ευρώ και αποτίμηση περίπου 1,5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των νέων κεφαλαίων που αντλήθηκαν. Ο νέος γύρος θα αποτιμούσε την εταιρεία στα 5 δισ. δολάρια, στα οποία θα περιλαμβάνονταν και τα νέα κεφάλαια. Αυτή η τιμή τοποθετεί τη Helsing στις τάξεις των πιο υψηλά αποτιμημένων ιδιωτικών τεχνολογικών εταιρειών της Ευρώπης μαζί με την Mistral με έδρα το Παρίσι, μια νεοφυή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που συγκέντρωσε 600 εκατ. ευρώ και αποτίμηση σχεδόν 6 δισ. ευρώ νωρίτερα αυτό το μήνα.

Τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών ήταν επί μακρόν επιφυλακτικά στο να επενδύουν σε εταιρείες αμυντικής τεχνολογίας, αλλά αυτό αλλάζει γρήγορα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, καθώς οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει αύξηση των αμυντικών δαπανών των εθνικών κρατών. Φέτος, το ΝΑΤΟ άρχισε να επενδύει με νέο του «ταμείο καινοτομίας» ύψους 1 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας. Ο διευθύνων σύμβουλος του ταμείου, Αντρέα Τραβερσόνε, δήλωσε στους Financial Times νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Ευρώπη «πλησιάζει πολύ γρήγορα» τις αμερικανικές επενδύσεις στην άμυνα και τις τεχνολογίες διπλής χρήσης.

Με ποιες εταιρείες συνεργάζεται

Ο πόλεμος στην Ουκρανία υπογράμμισε τον τρόπο με τον οποίο ο σύγχρονος πόλεμος μετατοπίζεται από τη χρήση παραδοσιακού υλικού, όπως άρματα μάχης, όπλα και πυρομαχικά, σε πιο καθορισμένες από το λογισμικό τεχνολογίες που επιτρέπουν στα στρατεύματα να ξεγελούν τον εχθρό, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.

Η Helsing έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με ορισμένους από τους καθιερωμένους αμυντικούς εργολάβους της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής Rheinmetall και της σουηδικής Saab, για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης σε υπάρχουσες πλατφόρμες, όπως τα μαχητικά αεροσκάφη.

Συνεργάζεται επίσης με την Airbus σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης που θα χρησιμοποιηθούν σε επανδρωμένα και μη επανδρωμένα συστήματα. Η εταιρεία έχει λάβει χρηματοδότηση από την επενδυτική εταιρεία Prima Materia του συνιδρυτή του Spotify, Ντάνιελ Εκ, η οποία στήριξε την Helsing το 2021 με 100 εκατ. ευρώ σε αποτίμηση λίγο πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Η Helsing θεωρείται από ορισμένους ως η απάντηση της Ευρώπης στην Anduril, τη νεοσύστατη εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία πρόκειται να κλείσει γύρο χρηματοδότησης ύψους 1,5 δισ. δολαρίων τον επόμενο μήνα.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024