DBRS: Ανεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης για την Ελλάδα το 2024 – Τον κατεβάζει για το 2025
H DBRS βλέπει ταχύτερη αποκλιμάκωση του δείκτη της ανεργίας
- Τέλος χρόνου για τις φορολογικές εκκρεμότητες - Τι πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες τις επόμενες μέρες
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
- Πώς πέθανε στη Σύμη ο παρουσιαστής του BBC Μάικλ Μόσλεϊ - Απεφάνθη ο ιατροδικαστής
- Φέτος τα Χριστούγεννα σκέφτεστε να κάνετε δώρο έναν σκύλο – Πόσο καλή ιδέα είναι;
Στο 1,6% ανεβάζει την εκτίμηση της ανάπτυξης της Ελλάδας το 2024 η DBRS, ενώ τον μειώνει στο 2,2% για το 2025, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της για την παγκόσμια οικονομία. Επίσης, η DBRS βλέπει ταχύτερη αποκλιμάκωση του δείκτη της ανεργίας στο 10,1% φέτος και στο 9,2% το 2025.
Βελτιωμένες οι προοπτικές στην παγκόσμια οικονομία
Όπως επισήμανε στην ανάλυσή της η DBRS, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη για όλες σχεδόν τις μεγάλες οικονομίες έχουν γενικά βελτιωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες. Η διάμεση πρόβλεψη για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2024 έχει αναβαθμιστεί στο 2,4%. Η καναδική οικονομία αντιμετωπίζει περισσότερες προκλήσεις, αλλά οι προβλέψεις έχουν επίσης βελτιωθεί ελαφρώς στο 1%.
Οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες παρουσιάζουν αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης, αλλά οι μέσες προβλέψεις για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία έχουν βελτιωθεί σημαντικά από τον Μάρτιο. Οι προβλέψεις για την Κίνα έχουν επίσης βελτιωθεί κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 5%, ενώ οι προβλέψεις ανάπτυξης για την Ιαπωνία έχουν υποχωρήσει κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 0,4%.
Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, η εκλογική αβεβαιότητα σε βασικές οικονομίες και οι παρατεινόμενοι κίνδυνοι από τα εμπορικά ακίνητα θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω επιδείνωση των προοπτικών καθώς μπαίνουμε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αναφέρει η DBRS.
Ορισμένες κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τις πιστωτικές συνθήκες και άλλες είναι έτοιμες να μειώσουν τα επιτόκια εάν χρειαστεί. Ωστόσο, η δυναμική του πληθωρισμού μπορεί να εξακολουθήσει να οφείλεται εν μέρει στους περιορισμούς της προσφοράς, ιδίως όσον αφορά το κόστος στέγασης.
Η εικόνα της απασχόλησης παραμένει σταθερή, παρόλο που η ανάπτυξη μειώνεται
Η αύξηση του εργατικού δυναμικού έχει συμβάλει στην αύξηση της ανεργίας παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση της απασχόλησης στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες. Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παρέμεινε αρκετά ισχυρή, με αύξηση των θέσεων εργασίας κατά μέσο όρο 250.000 το μήνα (6 εκατ. κινητός μέσος όρος) ακόμη και όταν το ποσοστό ανεργίας έχει ανέβει στο 4%.
Η απασχόληση στον Καναδά έχει ακολουθήσει παρόμοια δυναμική, με τις ισχυρές μεταναστευτικές ροές να συμβάλλουν στην αύξηση της ζήτησης για στέγαση και υπηρεσίες. Τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται στη Βόρεια Ευρώπη, αλλά εξακολουθούν να μειώνονται στην Ιταλία, την Ισπανία και άλλα μέρη της Νότιας Ευρώπης.
Τα σχετικά υψηλά πραγματικά επιτόκια είναι πιθανό να συμβάλουν στη συνεχιζόμενη άμβλυνση των αγορών εργασίας, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις το επίπεδο ανεργίας θα παραμείνει κοντά ή κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους, εκτιμά η DBRS.
Τα σύννεφα… παραμονεύουν
Παρόλο που η ανάπτυξη επιβραδύνεται στη Βόρεια Αμερική, η ανάπτυξη στην Ευρώπη φαίνεται έτοιμη να επιταχυνθεί, εκτιμά η DBRS. Οι φόβοι της ύφεσης έχουν αμβλυνθεί, οι κύκλοι χαλάρωσης έχουν προχωρήσει αρκετά σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές, και η ΕΚΤ και η Τράπεζα του Καναδά ξεκίνησαν επίσης τη διαδικασία μείωσης των επιτοκίων νωρίτερα αυτό το μήνα.
Οι περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες προηγμένων οικονομιών (εκτός της Ιαπωνίας) ασκούν νομισματική πολιτική σε τουλάχιστον ελαφρώς περιοριστικά εδάφη, αλλά φαίνεται να αισθάνονται όλο και πιο άνετα επειδή οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ακόμα κι αν ο αποπληθωρισμός είναι πιο αργός από ό,τι περίμεναν ορισμένοι.
Εκτός από πρόσθετους κραδασμούς, οι πιέσεις στις τιμές είναι πιθανό να αμβλυνθούν, δίνοντας περιθώριο στις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν — ή να συνεχίσουν να μειώνουν — τα επιτόκια, εκτιμά η DBRS.
Αν και ορισμένες σημαντικές εκλογές είναι πλέον παρελθόν (π.χ. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ινδία), οι επερχόμενες πολιτικές ειδήσεις μπορεί να συνεχίσουν να δημιουργούν αβεβαιότητα. Η πρόσφατη πρόσκληση για γαλλικές κοινοβουλευτικές εκλογές εξέπληξε τις αγορές, δημιουργώντας κάποιες ανησυχίες σχετικά με πιθανές αλλαγές στην πολιτική και καθυστέρηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Τα πιθανά εκλογικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ παραμένουν αβέβαια σε πολλές βασικές πολιτείες και το αποτέλεσμα θα επηρεάσει σημαντικά τις προσδοκίες των καταναλωτών και των επιχειρήσεων σχετικά με τη φορολογία, την ενεργειακή πολιτική, την εμπορική πολιτική, τη διεθνή ασφάλεια και ενδεχομένως τη μετανάστευση.
Αν και είναι σπάνιο οι εκλογές από μόνες τους να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη, η αβεβαιότητα θα μπορούσε να έχει κάποιες επιβραδυντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των ΗΠΑ μέχρι τον Νοέμβριο και οι αποφάσεις πολιτικής στη συνέχεια θα μπορούσαν να αυξήσουν τις οικονομικές πιέσεις και τις πιέσεις στις τιμές, σύμφωνα με την DBRS.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις