Πάνω από 64.000 άτομα ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα
Σχεδόν 71% περισσότεροι από το 2022 ήταν εκείνοι που κατέθεσαν αίτηση ασύλου στη χώρα μας πέρυσι, ενώ σχεδόν διπλασιάστηκε και ο αριθμός των νεκρών στην ανατολική Μεσόγειο
Το τηλεγράφημα του ισπανικού πρακτορείου ειδήσεων EFE με ανταπόκριση από την Ελλάδα έδωσε μια εικόνα για τις αιτήσεις ασύλου στη χώρα μας με βάση στοιχεία ΜΚΟ.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι:
«Πάνω από 64.000 αιτήσεις ασύλου υποβλήθηκαν στην Ελλάδα το 2023, αριθμός αυξημένος κατά 71% σε σχέση με τις 37.362 που καταγράφηκαν πέρυσι. Αντίστοιχα, οι θάνατοι στην ανατολική Μεσόγειο αυξήθηκαν από 343 σε 799, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν δύο ΜΚΟ.
Ο υψηλός αριθμός νεκρών και αγνοουμένων, ο υψηλότερος από το 2015, οφείλεται κυρίως στη βύθιση του αλιευτικού σκάφους Adriana στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών στις 14 Ιουνίου 2023, εξήγησε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (GSR).
Υπολογίζεται ότι από 500 έως 700 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το ναυάγιο, υπενθυμίζει η ΜΚΟ, η οποία παρουσίασε έκθεση στην Αθήνα με στοιχεία που συλλέγονται από την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Σύμφωνα με το έγγραφο, το 24% των μεταναστών που έφτασαν στην Ελλάδα πέρυσι ήταν ανήλικοι.
Το 2022, οι αναφορές για παράνομες αναγκαστικές επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία από τις ελληνικές αρχές συνεχίστηκαν, ωθώντας τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των μεταναστών να ζητήσει «μια αμερόληπτη έρευνα», τονίζει η έκθεση.
Καταγγέλλει επίσης ότι υπάρχουν «σοβαρές ελλείψεις» στις συνθήκες διαβίωσης και υποδοχής μεταναστών στα νέα κέντρα πρόσβασης στα ελληνικά νησιά.
Από την άλλη, η ΜΚΟ Υποστήριξη Προσφύγων Aegean (RSA) παρουσίασε έκθεση για την υποδοχή των προσφύγων, σύμφωνα με την οποία η Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου εξέδωσε αποφάσεις σε πρώτο βαθμό για περίπου 52.000 αιτήσεις διεθνούς προστασίας.
Εξ αυτών, περισσότερες από 30.000 διεκπεραιώθηκαν λαμβάνοντας υπόψη την αξία του αιτήματος, το οποίο δεν συνεπάγεται εις βάθος αξιολόγηση, τονίζει η ΜΚΟ.
Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, περισσότερα από τα τρία τέταρτα των αιτήσεων έγιναν δεκτά, αυξάνοντας το ποσοστό της πρωτοβάθμιας αναγνώρισης ασύλου στο 76,6% το 2023 έναντι 62,3% το 2022.
Η πλειονότητα των απορρίψεων αφορά προδήλως αβάσιμες ή απαράδεκτες αιτήσεις, οι οποίες απορρίφθηκαν μέσω ταχείας διαδικασίας που βασίζεται «σχεδόν αποκλειστικά» στο κράτος καταγωγής των αιτούντων, σύμφωνα με τον επίσημο κατάλογο των «ασφαλών χωρών προέλευσης», διευκρινίζει η RSA.
Σε δεύτερο βαθμό, εγκρίθηκε σχεδόν το 15% των 12.626 αιτήσεων που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία.
Στο τέλος του περασμένου έτους εκκρεμούσαν 29.885 αιτήσεις σε πρώτο βαθμό και 2.845 σε δεύτερο βαθμό, σύμφωνα με την έκθεση, με βάση τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης και τα στοιχεία που έδωσε στη Βουλή της χώρας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις