Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Σύγχυση με «χαμένο» κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας των Τεμπών - Απαντήσεις ζητούν τα κόμματα

Σύγχυση με «χαμένο» κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας των Τεμπών – Απαντήσεις ζητούν τα κόμματα

Το κοντέινερ θα μεταφερθεί από την Θεσσαλονίκη στο Κουλούρι, έπειτα από αίτημα του εφέτη-ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση της τραγωδίας στα Τέμπη - Τι αποκαλύπτουν στο in για την έρευνα των Αρχών

Εντολή προς στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Πιερίας και Λάρισας, ώστε να μεταφερθεί ένα κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας που ενεπλάκη στην πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών στον ειδικό χώρο που φυλάσσονται τα συντρίμμια της πολύνεκρης τραγωδίας, έδωσε ο εφέτης ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση.

Όπως αναφέρει στο έγγραφό του ο δικαστικός λειτουργός, το κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας – το οποίο ήταν έμφορτο κατά τη στιγμή του δυστυχήματος – θα πρέπει να μεταφερθεί στο Κουλούρι Λάρισας από την ιδιωτική επιχείρηση στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, όπου και εντοπίστηκε.

Ο εφέτης – ανακριτής απαιτεί τη μεταφορά του συγκεκριμένου κοντέινερ, καθώς οι συγγενείς των θυμάτων ζήτησαν να οριστούν ειδικοί μεταλλουργοί εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα εξετάσουν τα κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας, αλλά και την επιβατική.

Απαντήσεις ζητά ο Κασσελάκης

Στο ζήτημα της επιστροφής του κοντέινερ στο χώρο όπου βρίσκονται και τα υπόλοιπα βαγόνια και ευρήματα από τα Τέμπη, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης.

Ο κ. Κασσελάκης τόνισε ότι τα πειστήρια του εγκλήματος βρίσκονται διασκορπισμένα ακόμα και τώρα σε οικόπεδα ιδιωτών και όχι στα χέρια των ανακριτικών αρχών.

«16 μήνες μετά το έγκλημα των Τεμπών, τη μονταζιέρα και το μπάζωμα βρέθηκε το κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας, σε οικόπεδο ιδιώτη!» πρόσθεσε.

Παράλληλα, διατύπωσε κάποια ερωτήματα, ζητώντας απαντήσεις από την κυβέρνηση. «Πώς αλήθεια μεταφέρθηκε; Ποιος έδωσε την εντολή; Επιτέλους δώστε απαντήσεις! Μας οφείλετε την αλήθεια, ανόθευτη και αμοντάριστη» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Επίκαιρη ερώτηση καταθέτει το ΠΑΣΟΚ

Θέση πήρε και το ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση του «χαμένου» κοντέινερ, ανακοινώνοντας πως θα καταθέσει άμεσα επίκαιρη ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς ζητώντας απαντήσεις.

«Η σημερινή αποκάλυψη ότι εντοπίστηκε σε οικόπεδο ιδιώτη κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας, 16 μήνες μετά την τραγωδία των Τεμπών, εκθέτει βαρύτατα τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος», υπογραμμίζει.

Και προσθέτει ότι «το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα καταθέσει άμεσα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου επίκαιρη ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς ζητώντας απαντήσεις».

«Η μέχρι στιγμής σιωπή της κυβέρνησης είναι ένοχη και προστίθεται σε μια αλυσίδα γεγονότων που στόχο είχαν τη συγκάλυψη», σημειώνει χαρακτηριστικά το ΠΑΣΟΚ.

ΚΚΕ: Έκθετη η κυβέρνηση με την είδηση για το «χαμένο κοντέινερ»

Η σημερινή είδηση για τον εντοπισμό του «χαμένου κοντέινερ» της εμπορικής αμαξοστοιχίας «εκθέτει την κυβέρνηση και αναδεικνύει ότι κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών, όχι απλά έχουν αγνοηθεί, αλλά έχουν συνειδητά αποσιωπηθεί», υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

Σημειώνει, μάλιστα, πως αυτή η τελευταία εξέλιξη «επιβεβαιώνει την εκτίμηση του ΚΚΕ, που περιέχεται στο πόρισμα που κατέθεσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, ότι δίπλα σε αυτό καθ’ αυτό το έγκλημα των Τεμπών, υπάρχει και το έγκλημα της συγκάλυψης, που πρέπει εξίσου να διερευνηθεί».

«Κι όλα αυτά», καταλήγει χαρακτηριστικά, «λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη για την παραλίγο σύγκρουση επιβατικού με εμπορικό τρένο που μετέφερε πυρομαχικά στην Ουκρανία, αποδεικνύοντας ότι το ‘πάμε κι όπου βγει’ εξακολουθεί να αποτελεί τον κανόνα στις μεταφορές.

Νέα Αριστερά: Η κυβέρνηση να πάψει να υποτιμά τους συγγενείς

«Το έγκλημα των Τεμπών όπως φαίνεται ακολουθείται από ένα άλλο έγκλημα, αυτό της συγκάλυψης», σημειώνει και η Νέα Αριστερά.

Επισημαίνει ειδικότερα ότι «σε οικόπεδο ιδιώτη στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε το κοντέινερ του εμπορικού τρένου ενάμιση χρόνο μετά, χωρίς να γνωρίζουμε το ποιος έδωσε την εντολή της μεταφοράς του, πότε και γιατί. Πρόκειται για κοντέινερ που ήταν έμφορτο όταν έγινε η πρόσκρουση και από τη μια στιγμή στην άλλη εξαφανίστηκε».

Όπως υποστηρίζει, «πρόκειται για μια σκανδαλώδη αποκάλυψη, την ώρα μάλιστα που οι συγγενείς των θυμάτων έχουν ζητήσει να οριστούν ειδικοί μεταλλουργοί εμπειρογνώμονες για να εξεταστούν τα κοντέινερ της εμπορικής και επιβατικής αμαξοστοιχίας. Κάτι που φυσικά ενάμιση χρόνο τώρα οι ελεγκτικοί κρατικοί μηχανισμοί δεν έχουν καν σκεφτεί».

Η Νέα Αριστερά καταλήγει, υπογραμμίζοντας πως «κάποιος πρέπει να δώσει επιτέλους εξηγήσεις για όλα αυτά που συμβαίνουν και η κυβέρνηση να πάψει να υποτιμά τα αιτήματα των συγγενών των θυμάτων».

«Έχει ερευνηθεί από την αρχή»

Την ίδια ώρα, ειδικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση τονίζουν στο in ότι το συγκεκριμένο κοντέινερ δεν το αναζητούν οι Αρχές, καθώς έχει ερευνηθεί λίγες ημέρες μετά την πολύνεκρη τραγωδία.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει το in, το συγκεκριμένο κοντέινερ εξετάστηκε από τους πραγματογνώμονες στις 8 Μαρτίου, όπου το ερεύνησαν, το φωτογράφησαν και το επέστρεψαν στους κατόχους του.

Φωτογραφία ντοκουμέντο του κατεστραμμένου κοντέινερ από τις 8/3 στη Λάρισα

«Οι διορισμένοι πραγματογνώμονες θεώρησαν σημαντικά για τη σύγκρουση τα πρώτα τρία βαγόνια, δηλαδή τις επίπεδες πλατφόρμες με τις λαμαρίνες, ενώ κράτησαν και την τέταρτη πλατφόρμα στον φυλασσόμενο χώρο στο Κουλούρι, καθώς και τις δύο ηλεκτρομηχανές της εμπορικής» σημείωσε στο in ένας από τους πραγματογνώμονες των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας.

Ειδικότερα, το άσπρο χτυπημένο κοντέινερ (που φέρει ίχνη σύγκρουσης και μπλε μπογιά από το χτύπημα με την πίσω ηλεκτρομηχανή), παρέμεινε σε ιδιωτικό χώρο καθότι ήταν κατεστραμμένο και άχρηστο πλέον για εμπορική χρήση.

Όπως σημειώνει ο πραγματογνώμονας, το συγκεκριμένο κοντέινερ βρισκόταν αρκετά μακριά από το σημείο της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών και «δεν είχε στοιχεία να δώσει στην έρευνα».

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024