Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ύδρα: Αυτοψία στην παραλία που βρέθηκαν οι κροτίδες - Αποκαλυπτική μαρτυρία για τους επιβάτες της «Περσεφόνης»

Ύδρα: Αυτοψία στην παραλία που βρέθηκαν οι κροτίδες – Αποκαλυπτική μαρτυρία για τους επιβάτες της «Περσεφόνης»

Όπως έχει αποκαλύψει το in, o εντοπισμός υπολειμμάτων κροτίδων στην παραλία στην Ύδρα δίνει μια νέα διάσταση στην υπόθεση της θαλαμηγού.

Αμείλικτα παραμένουν τα ερωτήματα για τη φωτιά στην Ύδρα το βράδυ της Παρασκευής 21 Ιουνίου, που κατέκαψε 300 στρέμματα πευκοδάσους στην περιοχή Μπίστι.

Χθες (27/6) οι εισαγγελικές Αρχές άσκησαν ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό σε βάρος των οκτώ ενήλικων τουριστών από το Καζακστάν, που επέβαιναν στη θαλαμηγό «Περσεφόνη», οι οποίοι ωστόσο έχουν επιστρέψει στη χώρα τους.

Ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος της θαλαμηγού, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι. Τα υπόλοιπα 11 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού αφέθηκαν ελεύθερα με εγγυοδοσία, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υπό τον όρο εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Όπως έχει αποκαλύψει το in, o εντοπισμός υπολειμμάτων τουλάχιστον 15 κροτίδων στην παραλία στην Ύδρα στον χώρο εκδήλωσης της καταστροφικής πυρκαγιάς, στη διάρκεια της δεύτερης συμπληρωματικής αυτοψίας, δίνει μια νέα διάσταση στην υπόθεση της θαλαμηγού στο όμορφο νησί του Σαρωνικού.

Στο «μικροσκόπιο», ωστόσο, έχουν μπει και οι χειρισμοί των Αρχών, με την κριτική που ασκείται να είναι έντονη, κυρίως για το γεγονός ότι στους επιβαίνοντες ολιγάρχες από το Καζακστάν επιτράπηκε να φύγουν άμεσα από την Ελλάδα, αμέσως μετά την άφιξη της θαλαμηγού στη Βουλιαγμένη, χωρίς να κληθούν για κατάθεση και χωρίς να γίνει έλεγχος στα κινητά τους τηλέφωνα.

Ερωτήματα υπάρχουν και ως προς το γιατί τα υπολείμματα κροτίδων στην παραλία δεν βρέθηκαν νωρίτερα, ενώ είχε προηγηθεί σχετική αυτοψία της Πυροσβεστικής, αλλά και για το γιατί δεν έγινε επιτόπια έρευνα στη θαλαμηγό, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είχαν χρησιμοποιηθεί εύφλεκτα υλικά, ενώ επιτράπηκε κιόλας να αποπλεύσει το σκάφος από το σημείο.

Τι έδειξε η αυτοψία στην παραλία της Ύδρας

Όπως έχει αποκαλύψει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και ενώ η θαλαμηγός βρισκόταν στην περιοχή δύο από τα μέλη της παρέας βγήκαν με φουσκωτό στην παραλία και προκάλεσαν την πυρκαγιά.

Η κάμερα της εκπομπής Live News ακολούθησε την πορεία της θαλαμηγού τη νύχτα που το πευκοδάσος της Ύδρας τυλίχθηκε στις φλόγες.

«Επέστρεψαν στην θαλαμηγό περίπου 40 λεπτά πριν ξεσπάσει η φωτιά. Φαινόταν σαν να είχε στηθεί κάποιο είδους πάρτι»

Τα νέα στοιχεία δείχνουν πως μέλη της παρέας βγήκαν στην παραλία με φουσκωτό και από εκεί άρχισαν να εκτοξεύουν βεγγαλικά. Στο σημείο, μέχρι και σήμερα, όπως φαίνεται, υπάρχουν μπουκάλια, αλλά και καμένα αντικείμενα.

Κάτοικοι του νησιού είναι πεπεισμένοι πως μετά τη φωτιά, όχι μόνο δεν έγινε η ενδελεχής έρευνα που θα έπρεπε, αλλά είναι πιθανό να μην έγινε καν έλεγχος για να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες πρόκλησης της πυρκαγιάς. Όλοι τους μιλούν για ένα σκηνικό ντροπής που εκθέτει ολόκληρη τη χώρα.

Τα στοιχεία που ενισχύουν τις εκτιμήσεις για τα βεγγαλικά

Τα υπολείμματα από κροτίδες, που βρέθηκαν στο σημείο κατά την αυτοψία, ήρθαν να ενισχύσουν τις εκτιμήσεις για την πρόκληση της φωτιάς από βεγγαλικά, τα οποία όμως δεν εκτοξεύτηκαν από τη θαλαμηγό, αλλά από άτομα που είχαν βγει στην ακτή.

Η Ύδρα παραμένει ανάστατη από τα όσα έγιναν, με κατοίκους του νησιού να μιλούν για τραγικά λάθη που ίσως να μην έγιναν τυχαία.

Ο πρώην αντιδήμαρχος της Ύδρας, Δημήτρης Ζαριώτης, δηλώνει: «Έχω κάποιες πληροφορίες από τον άνθρωπο που έφερε τους Καζάκους στην Ύδρα ότι βγήκαν για περίπου μιάμιση ώρα για βόλτα στο νησί».

Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος αναφέρει ότι απ’ όσο γνωρίζει δεν υπάρχει κάποιο μαγαζί στην Ύδρα, από όπου θα μπορούσαν να προμηθευτούν τα βεγγαλικά οι κροίσοι από το Καζακστάν.

Μαρτυρία για τους επιβάτες της «Περσεφόνης»

«Οι 8 επιβάτες της θαλαμηγού μεταφέρθηκαν με βαρκάκι στην Ύδρα προκειμένου να κάνουν μια βόλτα στο νησί. Ήταν αργά το απόγευμα. Η βόλτα τους κράτησε περίπου 1,5 ώρα. Ήταν 6 ενήλικες και 2 νεότερα άτομα στην ηλικία», αναφέρει στο MEGA κάτοικος της Ύδρας.

Σχετικά με την εξόρμηση των Καζάκων στο νησί περιγράφεται: «Όσο ήταν στην Ύδρα, δεν κάθισαν κάπου συγκεκριμένα. Κυρίως κινήθηκαν στα σοκάκια και “χάζευαν” στα μαγαζιά».

Και προστίθεται: «Επέστρεψαν στην θαλαμηγό περίπου 40 λεπτά πριν ξεσπάσει η φωτιά. Φαινόταν σαν να είχε στηθεί κάποιο είδους πάρτι αλλά εκείνη τη στιγμή δεν δώσαμε σημασία».

Τι κατέθεσε ο αξιωματικός που ερευνά τα αίτια φωτιάς

«Λόγω του επείγοντος, καθώς τα ανωτέρω άτομα αναχωρούσαν για την χώρα τους το Καζακστάν αεροπορικώς, εξετάσθηκαν προφορικά. Κατά τις ερωτήσεις μου αναφορικά με το αν εκείνοι, ή μέλη του πληρώματος χρησιμοποίησαν βεγγαλικά, ήταν αρνητικοί. Επιπρόσθετα μου ανέφεραν πως την ώρα κατά την οποία αντιλήφθηκαν την πυρκαγιά λόγω της έντονης οσμής καπνού, βρίσκονταν στο εσωτερικό σαλόνι της Θαλαμηγού βλέποντας αγώνα Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου», κατέθεσε ο αξιωματικός σχετικά με όσα υποστήριξαν οι επιβάτες της θαλαμηγού «Περσεφόνη».

«Ερωτηθείς σχετικά με τα αν υπήρχε κάποια ψυχαγωγική δραστηριότητα στη θαλαμηγό, η οποία να περιλαμβάνει χρήση βεγγαλικών, απάντησαν αρνητικά. Επίσης, μου ανέφεραν πως από την ώρα που επιβιβάστηκαν στην θαλαμηγό μέχρι την χρονική στιγμή που αντιλήφθηκαν την πυρκαγιά, δεν εξήλθαν της θαλαμηγού προς την στεριά με την χρήση της βοηθητικής βάρκας».

«Σε σχετική ερώτηση, αν πριν την έναρξη της φωτιάς διέκριναν πλησίον της θαλαμηγού άλλα παραπλέοντα σκάφη, απάντησαν πως δεν μπορούσαν να διακρίνουν από τα εσωτερικά γυάλινα ανοίγματα της θαλαμηγού, δεν είδαν άλλα παραπλέοντα σκάφη. Επίσης ερωτηθείς σχετικά, απάντησαν πως από τον εσωτερικό σαλόνι που βρίσκονταν δεν είδαν μέλη του πληρώματος να κάνουν χρήση βεγγαλικών».

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024