Ειδικότητα με εξετάσεις για το 20% των νέων γιατρών
Μαίνεται η κόντρα για τη διαγωνιστική διαδικασία που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας - Για «απαράδεκτη απόφαση» κάνουν λόγο οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του κλάδου
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Έκρηξη έχει προκαλέσει στο ιατρικό προσωπικό απόφαση του υπουργείου Υγείας που ενδέχεται να ανοίξει στο άμεσο μέλλον μια παράλληλη δίοδο… ταχείας κυκλοφορίας σε συγκεκριμένους αποφοίτους των Ιατρικών Σχολών της χώρας, ώστε να ξεκινούν ειδικότητα χωρίς αναμονή. Σύμφωνα με αυτήν, ειδική επιτροπή θα επιλέγει, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, τους άριστους για το 20% των θέσεων κάθε εκπαιδευτικού κέντρου για τις ειδικότητες ή τις εξειδικεύσεις που έχουν αναμονή για διορισμό μεγαλύτερη του ενός έτους.
Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι πως το σχέδιο έχει γίνει γνωστό ήδη από τον περασμένο Μάιο, όμως τότε οι έντονες αντιδράσεις των εκπροσώπων του κλάδου οδήγησαν την ηγεσία της οδού Αριστοτέλους σε σχετικές διαβεβαιώσεις ότι η απόφαση θα αποσυρθεί. Παρ’ όλα αυτά και ενώ ο Ιούνιος εκπνέει σε μερικά 24ωρα, το θέμα εκκρεμεί.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η Εθνική Επιτροπή Επιλογής για Εναρξη Ειδικότητας στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) – η οποία απαρτίζεται από 14 μέλη, κυρίως καθηγητές Ιατρικών Σχολών, δύο διευθυντές κλινικών ΕΣΥ και τον πρόεδρο του Συμβουλίου – θα έχει ως έργο τη διεξαγωγή και τη βαθμολόγηση σχετικού διαγωνισμού που θα επαναλαμβάνεται κάθε τέσσερις μήνες (Ιανουάριο, Απρίλιο, Ιούλιο και Οκτώβριο).
Επιπρόσθετα, η επιλογή των υποψηφίων θα γίνεται έπειτα από την αξιολόγηση των εξής κριτηρίων: τον βαθμό του πτυχίου (σε ποσοστό 50%) και την ατομική βαθμολογία (επίσης σε ποσοστό 50%) που προκύπτει από διαγωνισμό, ενώ θα συνυπολογίζονται και οι επιλογές που έχουν δηλώσει οι απόφοιτοι. Και αυτό διότι κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώνει τρεις ειδικότητες και δύο εκπαιδευτικά κέντρα, ενώ αντίστοιχα κάθε υποψήφιος για εξειδίκευση μπορεί επίσης να δηλώνει δύο εκπαιδευτικά κέντρα.
Παρεξήγηση
Πηγές του υπουργείου Υγείας, εντούτοις, σημειώνουν στα «ΝΕΑ» πως ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει συνιστά στην πραγματικότητα μια παρεξήγηση. Και αυτό διότι η πολυσυζητημένη απόφαση αφορά τη συγκρότηση ειδικής ομάδας του ΚΕΣΥ για την εξέταση του συγκεκριμένου θέματος και την εισήγηση επ’ αυτού. Συνεπώς, έως ότου κατατεθεί η σχετική γνωμοδότηση, δεν θα υπάρξουν ειλημμένες αποφάσεις. Και προσθέτουν πως σε κάθε περίπτωση το σύστημα ένταξης στην ειδικότητα ουδέποτε έχει μεταβληθεί, παρότι έχουν αλλάξει οι ανάγκες της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι των γιατρών είχαν εξαρχής εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους σχετικά με τις προθέσεις του ΚΕΣΥ και του υπουργείου Υγείας, επιμένοντας πως με τον τρόπο αυτόν υποβαθμίζεται το πτυχίο Ιατρικής, καθώς εφεξής δεν θα αποτελεί ικανή προϋπόθεση για έναρξη ειδικότητας, ενώ παράλληλα δημιουργούνται γιατροί «δύο ταχυτήτων». Το θέμα μάλιστα είχε θίξει τον περασμένο Μάιο και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία κατά τη διάρκεια συνάντησής της με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, λαμβάνοντας διαβεβαιώσεις πως η απόφαση δεν θα εφαρμοστεί.
Χαριστική βολή
Οπως όμως σημειώνει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, οι σχετικές υποσχέσεις δεν έχουν τηρηθεί, δεδομένου πως τις ίδιες προθέσεις είχε επαναλάβει η ηγεσία της οδού Αριστοτέλους και στην Ενωση. Και προσθέτει με νόημα πως «ήδη οι ασφυκτικές συνθήκες εργασίας και οι χαμηλές απολαβές διώχνουν τους νέους επιστήμονες στο εξωτερικό. Τέτοιου τύπου αποφάσεις θα δώσουν τη χαριστική βολή».
«Η απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης για τοποθέτηση φραγμών στην έναρξη ειδικότητας με παραβίαση της σειράς αναμονής μέσω ποσόστωσης και «εξετάσεων» πρέπει να σημάνει συναγερμό για τους νέους γιατρούς. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι ανάλογο. Οπως και στο παρελθόν παρόμοιες αποφάσεις έμειναν στα χαρτιά, έτσι και τώρα η προσπάθεια της κυβέρνησης θα πέσει στο κενό» είναι η τοποθέτηση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ). Σε αυτό το τεταμένο κλίμα, οι νοσοκομειακοί γιατροί προχωρούν σήμερα σε στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι και σε κινητοποίηση στις 10 το πρωί στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).
Μάλιστα, σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ανακοίνωσή της προς τον πρόεδρο του ΚΕΣΥ η ΕΙΝΑΠ αναφέρει: «Ως εμπνευστής της γνωστής απαράδεκτης ρύθμισης για την έναρξη ειδικότητας και εξειδίκευσης των νέων γιατρών, οφείλετε να παρευρίσκεστε στο ΚΕΣΥ, για να εξηγήσετε στους συναδέλφους σας γιατί αποφασίσατε να καταστρέψετε το ΕΣΥ διώχνοντας τους νέους ειδικευόμενους από τη χώρα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις