Με τους περιβαλλοντολόγους να επισημαίνουν πως διανύουμε μία κρίσιμη εποχή για το μέλλον του πλανήτη, οι περισσότεροι έχουμε μπει στη διαδικασία να αναρωτηθούμε πώς θα αποκτήσουμε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Και παρότι πρόκειται για μία αλλαγή που ίσως φαντάζει μεγάλη στο μυαλό μας, στην πραγματικότητα είναι πιο εύκολη από όσο πιστεύουμε.

Διότι, δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τη ζωή μας εν μία νυκτί, αλλά να αναβαθμίσουμε σταδιακά τις συνήθειες μας, τον τρόπο που επιλέγουμε μέχρι σήμερα να κάνουμε τα πράγματα, έως ότου διαμορφώσουμε μία καθημερινότητα η οποία θα σέβεται τον περιβάλλον. Γιατί, λοιπόν, να μην ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια από τον καθαρισμό του προσωπικού μας χώρου;

Ακριβώς επειδή πρόκειται μία διαδικασία που απαιτεί χημικά προϊόντα τα οποία επιβαρύνουν το περιβάλλον, υπάρχουν τρόποι να τη βελτιώσουμε, έτσι ώστε να γίνει πιο φιλική προς τον πλανήτη και εμείς να καταφέρουμε να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα. Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα tips για έναν sustainable καθαρισμό σπιτιού.

Επενδύουμε σε πιο ήπια και φιλικά καθαριστικά υλικά

Για να ακολουθήσουμε μία πιο βιώσιμη «ιεροτελεστία» καθαρισμού του σπιτιού, το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να αντικαταστήσουμε είναι τα καθαριστικά υλικά που χρησιμοποιούμε. Αξιοποιώντας προϊόντα που υπάρχουν ήδη στο σπίτι μας, όπως το λευκό ξύδι που είναι ένα δραστικό φυσικό απολυμαντικό, ιδανικό για το μπάνιο, τα δάπεδα, τα τζάμια και τους καθρέφτες, τη μαγειρική σόδα που καταπολεμά τα άλατα του νεροχύτη και της μπανιέρας, ο χυμός λεμονιού που θα κάνει τους πάγκους της κουζίνας να μοσχοβολούν φρεσκάδα, θα φτιάξουμε σπιτικά, ήπια καθαριστικά σπιτιού που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Επαναχρησιμοποιούμε αντικείμενα ως εργαλεία καθαρισμού

Την επόμενη φορά που θα πετάξουμε μία χρησιμοποιημένη οδοντόβουρτσα στον κάδο απορριμμάτων για να την αντικαταστήσουμε με μία καινούργια, καλύτερα να το ξανασκεφτούμε, καθώς πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στον καθαρισμό του μπάνιου και της κουζίνας μας. Το ίδιο ισχύει και για τα microfiber υφάσματα ή για τα παλιά μας t-shirt, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξανά και ξανά ως πανάκια καθαρισμού επιφανειών, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μειώσουμε σημαντικά τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό του σπιτιού, αλλά και τα απορρίμματα που παράγουμε.

Επιλέγουμε ένα λιγότερο επιβλαβές απορρυπαντικών ρούχων

Το απορρυπαντικό ρούχων δεν χρειάζεται να έχει έντονο χρώμα ή άρωμα για να καθαρίσει τα ρούχα μας. Ακριβώς για αυτό, αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε μία πιο βιώσιμη φροντίδα για τα ρούχα μας, καλό είναι να προτιμήσουμε απορρυπαντικά ρούχων που δεν περιλαμβάνουν τεχνητά αρώματα, διοξάνιο, φορμαλδεΰδη, φωσφορικά άλατα, καθώς πρόκειται για ουσίες που προκαλούν αλλεργίες και ερεθισμούς στην επιδερμίδα, ενώ δεν βιοδιασπώνται. Εκτός από τα φυσικά απορρυπαντικά, είναι σημαντικό να επιλέξουμε προγράμματα πλυσίματος που δεν υπερβαίνουν τους 30 βαθμούς, διότι είναι αυτά που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια για το πλύσιμο των ρούχων.

Δημιουργούμε homemade αποσμητικά χώρου από αγνά υλικά

Η δημιουργία των δικών μας αποσμητικών χώρου είναι ένας απλός και φυσικός τρόπος για να διατηρήσουμε μία ευχάριστη ατμόσφαιρα στο σπίτι μας, αποφεύγοντας τις χημικές ουσίες που βρίσκονται στα εμπορικά προϊόντα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να βάλουμε μία μικρή ποσότητα νερό σε ένα βαποριζατέρ, να το εμπλουτίσουμε με λίγες σταγόνες από το αγαπημένο μας αιθέριο έλαιο και να ψεκάσουμε με το μείγμα τον χώρο που θέλουμε. Βέβαια, μία άλλη επιλογή είναι να σιγοβράσουμε μπαχαρικά, όπως κανέλα και γαρίφαλο σε νερό και να τα αφήσουμε να απελευθερώσουνε ένα ζεστό, γλυκό άρωμα.

Εξοικονομούμε νερό από τον καθαρισμό του σπιτιού

Φυσικά, ένα κομμάτι στο οποίο χρειάζεται να δώσουμε μεγάλη σημασία κατά τον καθαρισμό του σπιτιού μας είναι η εξοικονόμηση νερού, καθώς πολλές φορές τείνουμε να σπαταλάμε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που απαιτεί ο χώρος μας, ειδικότερα η βεράντα ή το μπαλκόνι μας, τα οποία συνήθως καθαρίζουμε με το λάστιχο. Με έναν κουβά ή μία λεκάνη θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την ποσότητα νερού που χρησιμοποιούμε, ενώ και θα γλιτώσουμε αρκετά λίτρα νερό, τα οποία θα ξοδεύαμε άδικα.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, όχι μόνο θα απολαμβάνουμε μία καθαρή και ευχάριστη ατμόσφαιρα στο σπίτι μας, αλλά θα συμβάλουμε και στην προστασία του πλανήτη με τον πιο απλό και εύκολο τρόπο.