Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Παρίσι: Εντερόκοκκοι και E.coli στον Σηκουάνα των Ολυμπιακών

Παρίσι: Εντερόκοκκοι και E.coli στον Σηκουάνα των Ολυμπιακών

Παραμένει άγνωστο αν το ποτάμι θα είναι αρκετά καθαρό για τα αγωνίσματα του τριάθλου και της κολύμβησης ανοιχτού νερού.

Ένας μήνας έχει απομείνει μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, όμως τα επίπεδα μικροβιακής ρύπανσης στον Σηκουάνα, όπου προγραμματίζεται να διεξαχθούν κάποια αγωνίσματα, παραμένουν πολύ πάνω από τα επιτρεπτά επίπεδα.

Οι μετρήσεις της περασμένης Κυριακής έδειξαν ότι οι συγκεντρώσεις κολοβακτηριδίων, όπως οι εντερόκοκκοι και η Escherichia coli, βρίσκονταν πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια και στα τέσσερα σημεία δειγματοληψίας, ανέφερε η δημαρχία του Παρισιού στην ιστοσελίδα της.

Στην γέφυρα Alexandre III, όπου προγραμματίζεται το αγώνισμα του τριάθλου, η συγκέντρωση E.coli ήταν σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από το όριο, ενώ οι εντερόκοκκοι έφτασαν τις 1.000 μονάδες σχηματισμού αποικίας (cfu) ανά 100 ml, νούμερο υπερδιπλάσιο με το όριο των 400 cfu/100 ml που θέτει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ο πρόεδρος  Μακρόν αποδέχτηκε την πρόταση της δημάρχου να βουτήξει μαζί της

Η ιστοσελίδα της δημαρχίας επισήμανε ότι η μικροβιακή ρύπανση τείνει να ανεβαίνει τις περιόδους έντονης βροχόπτωσης, όταν ένα μέρος από τα λύματα της πρωτεύουσας καταλήγει στον Σηκουάνα.

Πέρυσι, ορισμένες αθλητικές διοργανώσεις χρειάστηκε να ακυρωθούν λόγω υπέρβασης των ορίων ρύπανσης, όταν ένα πρόβλημα στο αποχετευτικό δίκτυο εμπόδισε την απορροή του νερού από καταιγίδες.

Το ίδιο φαίνεται πως συμβαίνει και τώρα. Οι βροχές των τελευταίων εβδομάδων αύξησαν τη ροή του ποταμού κατά έξι φορές σε σχέση με το κανονικό για την εποχή επίπεδο, αναφέρει η ανακοίνωση της δημαρχίας.

Οι δεσμεύσεις για έναν καθαρό Σηκουάνα ακόμα δεν έχουν γίνει πραγματικότητα (Reuters)

Παλιά υπόσχεση

Ήταν το 1988 όταν ο τότε δήμαρχος του Παρισιού Ζακ Σιράκ υποσχόταν ότι μια μέρα θα κολυμπούσε στον Σηκουάνα «παρουσία μαρτύρων». Η υπόσχεσή του όμως δεν έγινε πραγματικότητα.

Τώρα είναι η σειρά της νυν δημάρχου Αν Ινταλγκό, η οποία υποσχέθηκε να κολυμπήσει στον Σηκουάνα πριν από την έναρξη των Αγώνων. Αυτό τον μήνα όμως η βουτιά αναβλήθηκε για τις 30 Ιουνίου και δεν αποκλείεται να αναβληθεί ξανά.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποδέχτηκε την πρόταση της Ινταλγκό να βουτήξει μαζί της, όμως το σχέδιο ενέπνευσε πολίτες να υποσχεθούν ότι θα αφοδεύσουν στο ποτάμι πριν βγουν για κολύμπι ο πρόεδρος και η δήμαρχος βγουν για κολύμπι.

Τον Μάιο, η Ινταλγκό εγκαινίασε μια γιγάντια υπόγεια δεξαμενή που θα συγκρατεί το νερό σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης και θα προστατεύει το ποτάμι από τις πλημμύρες και τη ρύπανση.

Σε περίπτωση σφοδρής βροχόπτωσης, το νερό θα συλλέγεται αρχικά στη δεξαμενή και από εκεί θα διοχετεύεται σε μονάδα βιολογικού καθαρισμού μέσω σήραγγας που περνά κάτω από σταθμό τρένων.

Το νερό δεν θα απελευθερώνεται στον Σηκουάνα μέχρι να πέσουν τα επίπεδα ρύπων σε επιτρεπτά επίπεδα.

Στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων η ποιότητα του νερού θα ελέγχεται καθημερινά για να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια τα αγωνίσματα του τριάθλου και της κολύμβησης ανοιχτού νερού.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024