Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Σελήνη: Ασφαλή έφτασαν στην Κίνα τα πρώτα δείγματα από την αθέατη πλευρά

Σελήνη: Ασφαλή έφτασαν στην Κίνα τα πρώτα δείγματα από την αθέατη πλευρά

Η πλευρά του φεγγαριού που δεν βλέπουμε ποτέ από τη Γη ίσως έχει διαφορετική σύσταση.

Η πρώτη αποστολή που συνέλεξε δείγματα εδάφους από την ανεξερεύνητη αθέατη πλευρά της Σελήνης επέστρεψε με 2 κιλά κιλά σκόνης και πετρωμάτων, ανακοίνωσε η Κίνα την Παρασκευή, τρεις ημέρες αφότου η κάψουλα με τον θησαυρό έπεσε με αλεξίπτωτο στην έρημο της Εσωτερικής Μογγολίας.

Τα δείγματα παραδόθηκαν στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών σε πανηγυρική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο Xinhua.

«Σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς, η αποστολή Chang’e-6 συνέλεξε 1.935,2 γραμμάρια σεληνιακών δειγμάτων» ανακοίνωσε σύμφωνα με την South China Morning Post η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος.

Αυτό σημαίνει ότι το σκάφος Chang’e-6, πέτυχε πλήρως τον στόχο να συλλέξει μέχρι 2 κιλά υλικού, δήλωσε ο βασικός αρχιτέκτονας της αποστολής Χου Χάο.

Μέχρι σήμερα η Κίνα δεν είχε διευκρινίσει αν η κάψουλα περιείχε υλικό και σε ποια κατάσταση.

Το Chang’e-6, βαφτισμένο προς τιμήν της κινεζικής θεότητας της Σελήνης, προσσεληνώθηκε στις 2 Ιουνίου στη Λεκάνη Άιτκεν κοντά στο νότιο πόλο του φεγγααριού, έναν αρχαίο κρατήρα πρόσκρουσης με διάμετρο 2.500 χιλιιομέτρων.

Η προηγούμενη αποστολή της σειράς Chang’e συνέλεξε το 2020 δείγματα από τη πλευρά της Σελήνης που κοιτάζει προς τη Γη –τα πρώτα έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα.

Το διάστημα 1969-1972, έξι αμερικανικές αποστολές Apollo συνέλεξαν και έφεραν στη Γη 382 κιλά δειγμάτων από την ορατή πλευρά. Ακόμα 170 γραμμάρια συνέλεξε η σοβιετκή αποστολή Luna 24 το 1976.

Η αθέατη πλευρά του φεγγαριού (γνωστή εσφαλμένα και ως «σκοτεινή πλευρά», παρόλο που εκτίθεται στο φως του Ήλιου) είναι πιο ομοιόμορφη και πιο αρχαία, συγκριτικά με την ορατή πλευρά όπου κυριαρχούν οι πεδιάδες στερεοποιημένης λάβας.

Ο λόγος που η Γη βλέπει πάντα την ίδια πλευρά της Σελήνης είναι ότι το φεγγάρι χρειάζεται ακριβώς τον ίδιο χρόνο για να συμπληρώσει μια περιφορά γύρω από τη Γη και για να ολοκληρώσει μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό του.

Τα δείγματα που έφερε στη Γη το Chang’e-6 «μπορεί να έχουν διαφορετική χημική σύσταση» από αυτά που συνέλεξε στην ορατή πλευρά το Chang’e-5, δήλωσε ο Λι Τσουνλάι, αναπληρωτής σχεδιαστής της αποστολής.

«Με άλλα λόγια, από τα δείγματα που είχαν συλλεχθεί στο παρελθόν γνωρίζουμε μόνο για το ήμισυ της Σελήνης» είπε.

Και επισήμανε ότι, μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετώνμ το υλικό του Chang’e-5 έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα σε περισσότερες από 100 επιστημονικές εργασίες που δημοσιεύονται σε κορυφαίες εκδόσεις όπως τα περιοδικά Science και Nature, επισήμανε.

H ορατή πλευρά της Σελήνης, αριστερά, είναι εντελώς διαφορετική από την αθέατη (NASA)

Διεθνής συνεργασία

Η επιτυχία του κινεζικού προγράμματος σεληνιακής εξερεύνησης, το οποίο ανταγωνίζεται στενά τις ΗΠΑ, είναι πιθανό να προσελκύσει συνεργασίες με περισσότερους ξένους επιστήμονες και κυβερνήσεις, επισημαίνει το Reuters.

Η ανάκτηση δειγμάτων από την αθέατη πλευρά έρχεται την ώρα που η εξερεύνηση των σεληνιακών πόρων και η στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος γίνονται όλο και πιο πιεστικά γεωπολιτικά ζητήματα.

Ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχία για το κινεζικό πρόγραμμα σεληνιακής εξερεύνησης σε ένα πλαίσιο «διαστημικής κούρσας» μεταξύ των δύο υπερδυνάμεωβν.

Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA, αντίθετα, συνεργάστηκε με την Κίνα σε ένα από τα επιστημονικά φορτία του Chang’e-6.

Εκπρόσωποι της ESA θα επισκεφθούν την κινεζική Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος τον Οκτώβριο για τη συνέχιση της συνεργασίας τους, δήλωσε ο Νιλ Μέλβιλ-Κένι, μηχανικός της ευρωπαϊκής υπηρεσίας.

«Γνωρίζουμε ότι [η αθέατη πλευρά] είναι πραγματικά διαφορετικό μέρος. Αποτελείται από διαφορετικά υλικά και έχει διαφορετική ιστορία […] Είναι θεμελιώδους επιστημονικής σημασίας το να φέρουμε αυτά τα δείγματα» είπε.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024