Huawei Harmony: Πώς η Κίνα χτίζει ένα μέλλον χωρίς Windows και Android
Περισσότερες από 900 εκατομμύρια συσκευές χρησιμοποιούν ήδη το HarmonyOS.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Σε ένα νέο κέντρο καινοτομίας στη νότια κινεζική πόλη του Σενζέν, ένα drone, ένα δίποδο ρομπότ, ένα αυτόματο μηχάνημα ταμείου και άλλες συσκευές δείχνουν το όραμα της Κίνας για το μέλλον του λογισμικού –ένα μέλλον βασισμένο στο λειτουργικό σύστημα της Huawei.
H συλλογή βρίσκεται στο Κέντρο Καινοτομίας Οικοσυστήματος Harmony, το οποίο δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση για να ενθαρρύνει τις αρχές, τις επιχειρήσεις και τους κατασκευαστές συσκευών να αναπτύξουν λογισμικό για το OpenHarmony, ένα λειτουργικό σύστημα που λάνσαρε η Huawei πριν από πέντε χρόνια, όταν οι ΗΠΑ της απαγόρευσαν να χρησιμοποιεί στις συσκευές της το Android της Google.
Όπως φαίνεται οι αμερικανικές κυρώσεις ενθάρρυναν το Πεκίνο να προωθήσει εγχώριες λύσεις.
Ο πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ δήλωσε πέρυσι στο πολιτικό γραφείο του Κομουνιστικού Κόμματος ότι η Κίνα πρέπει να αναλάβει τη δύσκολη αποστολή να αναπτύξει εγχώριες τεχνολογίες και λειτουργικά συστήματα «το ταχύτερο δυνατόν», καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν όλο και περισσότερο την εξαγωγή προηγμένων τσιπ προς τον ασιατικό γίγαντα.
Το OpenHarmony προωθείται τώρα ευρέως ως το «εθνικό λειτουργικό σύστημα», εν μέσω ανησυχίας ότι κι άλλες κινεζικές εταιρείες μπορούν να χάσουν την πρόσβαση στα Windows και το Android στα οποία βασίζονται τα προϊόντα τους.
«Η στρατηγική αυτή κίνηση πιθανώς θα διαβρώσει το μερίδιο που διατηρούν στην κινεζική αγορά τα Δυτικά λειτουργικά συστήματα όπως το Android και τα Windows, καθώς τα τοπικά προϊόντα κερδίζουν έδαφος» δήλωσε στo Reuters ο Σάνι Τσέουνγκ της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Jamestown Foundation.
Δεύτερη θέση μετά το Android
To πρώτο τρίμηνο του 2014, το HarmonyOS, η βερσιόν του OpenHarmony που αναπτύσσει η ίδια η Huaweu, ξεπέρασε το iOS της Apple ως το δεύτερο δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα για κινητά μετά το Android, ανέφερε η εταιρεία έρευνας Counterpoint.
Το Harmony δεν έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα εκτός Κίνας.
Η Huawei αναπτύσσει το HarmonyOS αλλά δεν έχει πλέον τον έλεγχο του OpenHarmony, καθώς παραχώρησε τον πηγαίο κώδικα του λογισμικού στην μη κερδοσκοπική εταιρεία OpenAtom Foundation.
Στα κυβερνητικά έγραφα πάντως, το HarmonyOS είναι συνώνυμο του OpenHarmony, ένδειξη ότι η κυβερνητική στρατηγική πατά στην εταιρεία.
H Ηuawei προχώρησε στα αποκαλυπτήρια του Harmony τον Αύγουστο του 2019, τρεις μήνες αφότου οι ΗΠΑ της επέβαλαν κυρώσεις με το επιχείρημα ότι οι συσκευές της θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το Πεκίνο για κατασκοπεία, μια κατηγορία που η εταιρεία αρνείται.
Έκτοτε η Κίνα ενίσχυσε τις προσπάθειες απεξάρτησης από ξένες τεχνολογίες, για παράδειγμα προωθώντας το κινεζικό αποθετήριο κώδικα Gitee στη θέση του Github της Microsoft.
Ta Windows απαγορεύονται από το 2014 στις κινεζικές κυβερνητικές υπηρεσίες, οι περισσότερες από τις οποίες τρέχουν σήμερα Linux.
Για την Microsoft πάντως η απώλεια δεν είναι μεγάλη, δεδομένου ότι η Κίνα αντιστοιχεί μόλις στο 1,5% των εσόδων της, όπως ανέφερε τον περασμένο μήνα η εταιρεία.
Ανοιχτός κώδικας
Το Harmony αναπτύχθηκε αρχικά με βάση το Android, φέτος όμως η Huawei λάνσαρε μια νέα βερσιόν του HarmonyOS που δεν υποστηρίζει πλέον εφαρμογές Android.
Η εταιρεία συνεχίζει να στηρίζει το μοντέλο ανοιχτού κώδικα, το οποίο μειώνει τα κόστη για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και είναι πιθανό να ενθαρρύνει την περαιτέρω διάδοση του Harmony.
Ήδη, περισσότερες από 900 εκατομμύρια συσκευές, όπως smartphone, έξυπνα ρολόγια και αυτοκίνητα, χρησιμοποιούν το HarmonyOS, για το οποίο αναπτύσσουν λογισμικό 2,4 εκατ. προγραμματιστές και εταιρείες, ανέφερε η Huawei τον περασμένο μήνα.
Πέρυσι, το OpenHarmony ήταν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο λειτουργικό σύστημα για έξυπνες συσκευές, με περισσότερες από 70 εταιρείες να το χρησιμοποιούν σε 460 συσκευές και προϊόντα λογισμικού , ανέφερε η Huawei στην ετήσια έκθεσή της.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις