Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Νέα μπαταρία φορτίζεται σε λιγότερο από 5 λεπτά

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Νέα μπαταρία φορτίζεται σε λιγότερο από 5 λεπτά

Η βρετανική Nyobolt πραγματοποίησε ζωντανή επίδειξη της τεχνολογίας της, η οποία αναμένεται να φτάσει στην αγορά εντός ενός έτους.

Μπαταρία ηλεκτροκίνησης που αναπτύχθηκε από βρετανική start-up φορτίστηκε από το 10 στο 80 τοις εκατό μέσα σε 4 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα στην πρώτη ζωντανή επίδειξη.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε concept σπορ αυτοκίνητο (εικόνα) που παρουσίασε η εταιρεία Nyobolt σε δοκιμαστική πόστα τ0υ Μπέντφορντ, αναφέρει το BBC.

Τέσσερα λεπτά φόρτισης ήταν αρκετά για να προσφέρουν στο αυτοκίνητο αυτονομία 200 χιλιομέτρων.

Συγκριτικά, ακόμα και με τους ταχύτερους φορτιστές, ένα Tesla χρειάζεται 15-20 λεπτά για να φορτίσει τη μπαταρία μέχρι το 80%. Σε αυτή την περίπτωση όμως η αυτονομία αυξάνεται κατά 320 χιλιόμετρα.

Η εξάλειψη του λεγόμενου «άγχους αυτονομίας» θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τη διάδοση της ηλεκτροκίνησης, αν και η έλλειψη δημόσιων υποδομών φόρτισης είναι επίσης ανασταλτικός παράγοντας.

O συνιδρυτής της Nyobolt δρ Σάι Σιβαφρέντι βάζει το αυτοκίνητο στην πρίζα (Nyobolt)

Η επίδειξη της Nyobolt πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων της βιομηχανίας με ταχυφορτιστή των 350 kW, ο οποίος είναι ήδη διαθέσιμος σε λιγοστούς δημόσιους σταθμούς φόρτισης στη Βρετανία.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι σε εργαστηριακές συνθήκες η μπαταρία φτάνει από το 0% το 100% μέσα σε έξι λεπτά, δεν κατάφερε όμως να πετύχει αυτή την επίδοση στη δοκιμή λόγω παραγόντων όπως ο ζεστός καιρός, το σύστημα ψύξης του  αυτοκινήτου και οι τεχνικές προδιαγραφές του φορτιστή, ο οποίος δεν αναπτύχθηκε από την Nyobolt.

Εκτός από υψηλή ταχύτητα φόρτισης, η νέα μπαταρία προσφέρει επίσης μεγάλη διάρκεια ζωής, καθώς διατηρεί το 80% της αρχικής χωρητικότητας έπειτα από 4.000 κύκλους φόρτισης, όπως συμβαίνει και με την μπαταρία των iPhone 15, ανέφερε η Nyobolt.

Η εταιρεία διευκρίνισε ότι δεν σκοπεύει να λανσάρει δικό της ηλεκτρικό αυτοκίνητο, θα διαθέσει όμως τη μπαταρία σε κατασκευαστές εντός ενός έτους, αρχικά σε μικρές ποσότητες.

Η Nyobolt δεν είναι η μόνη που προσπαθεί να μειώσει τους χρόνους φόρτισης. Πέρυσι, η ιαπωνική Toyota ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει μια μπαταρία στερεάς κατάστασης που θα φορτίζεται σε δέκα λεπτά και θα προσφέρει αυτονομία τουλάχιστον 1.200 χιλιομέτρων.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024