Μπαταρία ηλεκτροκίνησης που αναπτύχθηκε από βρετανική start-up φορτίστηκε από το 10 στο 80 τοις εκατό μέσα σε 4 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα στην πρώτη ζωντανή επίδειξη.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε concept σπορ αυτοκίνητο (εικόνα) που παρουσίασε η εταιρεία Nyobolt σε δοκιμαστική πόστα τ0υ Μπέντφορντ, αναφέρει το BBC.

Τέσσερα λεπτά φόρτισης ήταν αρκετά για να προσφέρουν στο αυτοκίνητο αυτονομία 200 χιλιομέτρων.

Συγκριτικά, ακόμα και με τους ταχύτερους φορτιστές, ένα Tesla χρειάζεται 15-20 λεπτά για να φορτίσει τη μπαταρία μέχρι το 80%. Σε αυτή την περίπτωση όμως η αυτονομία αυξάνεται κατά 320 χιλιόμετρα.

Η εξάλειψη του λεγόμενου «άγχους αυτονομίας» θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τη διάδοση της ηλεκτροκίνησης, αν και η έλλειψη δημόσιων υποδομών φόρτισης είναι επίσης ανασταλτικός παράγοντας.

O συνιδρυτής της Nyobolt δρ Σάι Σιβαφρέντι βάζει το αυτοκίνητο στην πρίζα (Nyobolt)

Η επίδειξη της Nyobolt πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων της βιομηχανίας με ταχυφορτιστή των 350 kW, ο οποίος είναι ήδη διαθέσιμος σε λιγοστούς δημόσιους σταθμούς φόρτισης στη Βρετανία.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι σε εργαστηριακές συνθήκες η μπαταρία φτάνει από το 0% το 100% μέσα σε έξι λεπτά, δεν κατάφερε όμως να πετύχει αυτή την επίδοση στη δοκιμή λόγω παραγόντων όπως ο ζεστός καιρός, το σύστημα ψύξης του  αυτοκινήτου και οι τεχνικές προδιαγραφές του φορτιστή, ο οποίος δεν αναπτύχθηκε από την Nyobolt.

Εκτός από υψηλή ταχύτητα φόρτισης, η νέα μπαταρία προσφέρει επίσης μεγάλη διάρκεια ζωής, καθώς διατηρεί το 80% της αρχικής χωρητικότητας έπειτα από 4.000 κύκλους φόρτισης, όπως συμβαίνει και με την μπαταρία των iPhone 15, ανέφερε η Nyobolt.

Η εταιρεία διευκρίνισε ότι δεν σκοπεύει να λανσάρει δικό της ηλεκτρικό αυτοκίνητο, θα διαθέσει όμως τη μπαταρία σε κατασκευαστές εντός ενός έτους, αρχικά σε μικρές ποσότητες.

Η Nyobolt δεν είναι η μόνη που προσπαθεί να μειώσει τους χρόνους φόρτισης. Πέρυσι, η ιαπωνική Toyota ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει μια μπαταρία στερεάς κατάστασης που θα φορτίζεται σε δέκα λεπτά και θα προσφέρει αυτονομία τουλάχιστον 1.200 χιλιομέτρων.