Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o

Πανικός στους Δημοκρατικούς μετά την πανωλεθρία του Τζο Μπάιντεν στο ντιμπέιτ με τον Τραμπ

Στελέχη των Δημοκρατικών ζητάνε την αντικατάσταση του Τζο Μπάιντεν από τη θέση του υποψήφιου προέδρου, μετά την τραγελαφική παρουσία του στο ντιμπέιτ απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ

Τα βέλη προς τον Τζο Μπάιντεν, μετά την οδυνηρή ήττα που υπέστη κατά γενική ομολογία στο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ, ήρθαν εξ οικείων.

«O Tζο Μπάιντεν είναι ένας καλός άνθρωπος και ένας καλός πρόεδρος. Τώρα όμως πρέπει να αποχωρήσει από την εκλογική κούρσα». Με αυτόν τον τίτλο ξεκινά ο «πολύς» Τόμας Φρίντμαν, opinion editor των Νew York Times, μια ιερεμιάδα για τη θλιβερή παρουσία του νυν προέδρου και εκ νέου διεκδικητή της προεδρίας των ΗΠΑ, στη χθεσινή τηλεοπτική αναμέτρηση με τον  Ντόναλντ Τραμπ.  Aφού δηλώνει «φίλος του Τζο Μπάιντεν», ο πολυβραβευμένος αρθρογράφος και συγγραφέας, παραδέχεται ότι έκλαψε βλέποντάς τον στο CNN και ότι ήταν η πιο οδυνηρή στιγμή που έχει ζήσει ποτέ σε αμερικανική προεκλογική εκστρατεία.

Ο πανικός στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών αποτυπώνεται στις αντικρουόμενες δηλώσεις των στελεχών τους μετά την εμφάνιση-πανωλεθρία του Μπάιντεν.

Όπως γράφει σε ανάλυσή του ο ανταποκριτής των N.Y. Times στον Λευκό Οίκο Πίτερ Μπέικερ , πληθαίνουν οι φωνές εντός των Δημοκρατικών που ζητάνε αντικατάσταση του Μπάιντεν από κάποιον νεότερο και πιο ικανό υποψήφιο, κάτι που όμως είναι δύσκολο να συμβεί την τελευταία στιγμή.

Kρεσέντο εκκλήσεων για αποχώρηση του Μπάιντεν

«Ο Μπάιντεν προσπαθούσε με το ζόρι να προφέρει τις ατάκες του, αποτυγχάνοντας να αντιπαρατεθεί  σε έναν οξυδερκή αλλά ανέντιμο αντίπαλο», υπογραμμίζει ο αναλυτής. Συμφωνώντας να εμφανιστεί στο ντιμπέιτ, μάλιστα σχεδόν δύο μήνες πριν λάβει επισήμως το χρίσμα του υποψήφιου, ο Μπάιντεν ήλπιζε να χτίσει ένα «μομέντουμ» για την προεκλογική του εκστρατεία και καθησυχάσει τις ανησυχίες των εκλογέων για το προχωρημένο της ηλικίας του. Τελικά κατάφερε το ακριβώς αντίθετο: Μετέτρεψε την ηλικία του σε κεντρικό θέμα συζήτησης.

 «Ο Τζο είχε βαθιά κοιτάσματα αγάπης ανάμεσα στους Δημοκρατικούς. Αυτά τα κοιτάσματα έχουν πια στερέψει»

«Ο Μπάιντεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ένα κρεσέντο εκκλήσεων να αποχωρήσει», δήλωσε ένας βετεράνος στρατηγικός σύμβουλος των Δημοκρατικών που έχει υποστηρίξει σταθερά και δημοσίως τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ. «Ο Τζο είχε βαθιά κοιτάσματα αγάπης ανάμεσα στους Δημοκρατικούς. Αυτά τα κοιτάσματα έχουν πια στερέψει», υπογραμμίζει.

«Τα κόμματα υπάρχουν για να κερδίζουν», προσθέτει ο στρατηγικός σύμβουλος. «Αυτός ο άνθρωπος που βρέθηκε στην ίδια σκηνή με τον Τραμπ, δεν μπορεί να κερδίσει. Ο φόβος για τον Τραμπ κατέπνιξε την κριτική στον Μπάιντεν. Τώρα ο ίδιος φόβος θα τροφοδοτήσει τις εκκλήσεις για την παραίτησή του», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Οι Δημοκρατικοί αναρωτιούνται: «’Εχουμε χρόνο να βρούμε άλλον;»

Ο Μάρκ Μπιούελ, εξέχων χορηγός του Τζο Μπάιντεν και του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε μετά το ντιμπέιτ ότι ο πρόεδρος πρέπει να σκεφτεί σοβαρά αν είναι το καλύτερο πρόσωπο για την προεδρική υποψηφιότητα. «Έχουμε χρόνο για να βάλουμε κάποιον άλλον εκεί μέσα;», αναρωτήθηκε.

Πρόσθεσε ότι δεν καλεί ακόμη τον Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί, αλλά ότι «η ηγεσία των Δημοκρατικών έχει την ευθύνη να πάει στον Λευκό Οίκο και να δείξει ξεκάθαρα τι σκέφτεται η Αμερική, γιατί εδώ διακυβεύεται η δημοκρατία και είμαστε όλοι ανήσυχοι».

Ψεύτης με αυτοπεποίθηση ο Ντόναλντ Τραμπ

Σύμφωνα με τον αναλυτή των ΝΥ Τimes, ο 78χρονος Ντόναλντ Τραμπ, φάνηκε να τα βγάζει πέρα στο ντιμπέιτ χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα, αραδιάζοντας το ένα ψέμα μετά το άλλο, χωρίς αποτελεσματικό αντίλογο. Εμφανίστηκε σίγουρος, αποφεύγοντας την υπερβολικά αυταρχική συμπεριφορά που τον είχε βλάψει κατά τη διάρκεια του πρώτου ντιμπέιτ με τον  Μπάιντεν το 2020, αφήνοντας τον αντίπαλό του να «πνιγεί» στις δικές του ανεπάρκειες.

«Ενώ ο κ. Τραμπ κατά καιρούς φλυαρούσε, με δαιδαλώδεις, δυσνόητες και εντελώς αναληθείς δηλώσεις, το έκανε με δυναμισμό και αυτοποπεποίθηση, ικανές να καλύψουν τα λάθη του. Κατάφερε μάλιστα να παραμείνει στην «επίθεση», ακόμα και σε θέματα που κανονικά θα τον έφερναν σε μειονεκτική θέση, όπως τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου του 2021 (σ.σ. με την «έφοδο» των φανατικών Τραμπιστών στο Καπιτώλιο) και η άμβλωση».

»Ο κ. Μπάιντεν το μεγαλύτερο διάστημα βρισκόταν σε άμυνα, και είτε δεν χρησιμοποιούσε τις ατάκες που του είχε προετοιμάσει το επιτελείο του, είτε τις ψιθύριζε με τέτοιον τρόπο που  μετά βίας ακούγονταν», σημειώνει ο ανταποκριτής της αμερικανικής εφημερίδας.

Τζο Μπάιντεν: «Είναι δύσκολο να συζητάς με έναν ψεύτη»

Μιλώντας με δημοσιογράφους μετά το ντιμπέιτ, ο  Μπάιντεν ανέφερε ως δικαιολογία ότι είχε πονόλαιμο. Δήλωσε όμως ικανοποιημένος για την εμφάνισή του στο ντιμπέιτ. «Νομίζω ότι τα πήγαμε καλά». Ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες των Δημοκρατικών για την απόδοσή του και τις εκκλήσεις να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την κούρσα, είπε: «Όχι. Είναι δύσκολο να συζητάς με έναν ψεύτη».

Ανένδοτοι οι σύμβουλοι του Μπάιντεν: Δεν πρόκειται να αποχωρήσει

Οι σύμβουλοι του Μπάιντεν είχαν στο παρελθόν διαψεύσει κατηγορηματικά τις φημολογίες περί αποχώρησης του προέδρου από την προεκλογική κούρσα. Μάλιστα έχουν απορρίψει κάθε τέτοια συζήτηση ως αβάσιμη,  μολονότι ο Μπάιντεν εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να υστερεί σημαντικά του Τραμπ, σε πολιτείες-κλειδιά για τη νίκη στις προεδρικές εκλογές. Σύμβουλοι και σύμμαχοι του Μπάιντεν έχουν επανειλημμένα αμφισβητήσει τις δημοσκοπήσεις και έχουν επισημάνει ότι οι προβλέψεις για ήττες των Δημοκρατικών στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις αποδείχθηκαν υπερβολικές. Ένας από τους λόγους που επικαλέστηκαν για τη διεξαγωγή του πρόωρου ντιμπέιτ ήταν για να καταστήσουν σαφές στο εκλογικό σώμα ότι οι επιλογές του είναι μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ, και ότι δεν θα προταθεί κανένας άλλος υποψήφιος.

KAMALAHARRIS

Η Καμάλα Χάρις επί του damage control

«Φίλοι μου, τα γεγονότα είναι ότι αν ο Τζο Μπάιντεν επρόκειτο να αποχωρήσει, θα το είχε κάνει εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε η Σάιμον Σάντερς, πρώην βοηθός της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις. «Δεν είναι απλώς η γνώμη μου. Έτσι έχουν τα πράγματα. Οπότε όχι, δεν θα κάνει στην άκρη αύριο το πρωί. Είναι ο υποψήφιος, και υπάρχουν πολλοί Δημοκρατικοί  που υποψιάζομαι ότι θα βγουν να τον υπερασπιστούν τις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε.

Το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν, έστειλε αμέσως μετά το ντιμπέιτ την Καμάλα Χάρις στο CNN για να μιλήσει εκ μέρους του προέδρου: «Ήταν μια αργή αρχή, αυτό είναι προφανές σε όλους», είπε. Επέμεινε όμως ο ότι ο Μπάιντεν μπορεί να φέρει εις πέρας τα καθήκοντα του προέδρου και το αποδεικνύει καθημερινά.

Οι φημολογούμενοι αντικαταστάτες διαψεύδουν

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ είναι ένα από τα ονόματα που αναφέρθηκαν, μαζί με της Καμάλα Χάρις, ως πιθανοί αντικαταστάτες του Μπάιντεν. Ο ίδιος απέρριψε  τις συζητήσεις περί αλλαγής υποψηφίου. «Ποτέ δεν θα γύριζα την πλάτη μου στο έργο του Προέδρου Μπάιντεν και δεν γνωρίζω κανέναν Δημοκρατικό στο κόμμα μου που θα το έκανε, ειδικά μετά από τα αποψινά», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά το ντιμπέιτ.

#swapJoeout: Επιχείρηση «αντικαταστήστε τον Τζο»

H  διάψευση από τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια δεν σταμάτησε τις φημολογίες. «Παιδιά, οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να προτείνουν κάποιον άλλο – πριν να είναι πολύ αργά», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Άντριου Γιανγκ, ο οποίος είχε θέσει υποψηφιότητα  για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2020, προσθέτοντας το hashtag #swapJoeout.

Η πρώην γερουσιαστής Κλερ Μακ Κάσκιλ, Δημοκρατική του Μιζούρι, έκανε λόγο για «κρίση», λέγοντας ότι το τηλέφωνό της βουϊζει συνεχώς, με γερουσιαστές, χορηγούς, στελέχη και  ταραγμένους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών,  που πιέζουν για να  ληφθούν άμεσα αποφάσεις.

«Ο Τζο Μπάιντεν ένα πράγμα έπρεπε να κάνει και δεν το έκανε», δήλωσε στο MSNBC, μετά το ντιμπέιτ. «Έπρεπε να καθησυχάσει την Αμερική ότι είναι ικανός για να φέρει εις πέρας αυτή τη δουλειά στην ηλικία του, και σε αυτό απέτυχε σε αυτό απόψε».

Οι στοιχηματικές δείχνουν αντικατάσταση Μπάιντεν

H κρίση επεκτάθηκε πέρα από το στρατόπεδο της πολιτικής.  Οι πιθανότητες του Τζο Μπάιντεν να κερδίσει το χρίσμα για την υποψηφιότητα του προέδρου υποχώρησαν σημαντικά μέσα σε λίγες ώρες στο PredictIt.org,  ιστοσελίδα στοιχημάτων που δέχεται στοιχήματα για πολιτικά γεγονότα. Οι πιθανότητές του να είναι υποψήφιος του κόμματος έπεσαν στα 60 σεντς, μειωμένες κατά 26 σεντς, πράγμα που σημαίνει ότι οι παίκτες του στοιχήματος ουσιαστικά πίστευαν ότι υπήρχε μόνο 60% πιθανότητα να είναι υποψήφιος, παρόλο που σάρωσε στις προκριματικές εκλογές, δεν έχει εσωτερικό αντίπαλο και ελέγχει τον κομματικό μηχανισμό.

Μήπως είναι αργά;

Κανένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν έχει εγκαταλείψει την κούρσα τόσο αργά στον προεκλογικό κύκλο και οι απόψεις για το τι θα συνέβαινε αν το έκανε διίστανται, υπογραμμμίζουν οι ΝΥ Τimes. Το βράδυ της Πέμπτης, οι Δημοκρατικοί φαντάζονταν σενάρια στα οποία οι γηραιότεροι του κόμματος, όπως ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ της Νέας Υόρκης, η πρώην πρόεδρος Νάνσι Πελόζι της Καλιφόρνια και ο εκπρόσωπος Τζέιμς Ε. Κλάιμπερν της Νότιας Καρολίνας, θα παρενέβαιναν μιλώντας στον Τζο Μπάιντεν.

Δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι κάποιος από αυτούς θα συμφωνούσε να το κάνει. Άλλοι Δημοκρατικοί δήλωσαν ότι φοβούνται ότι είναι πολύ αργά, σημειώνοντας ότι ο  Μπάιντεν είναι ένας περήφανος, πεισματάρης άνθρωπος που επιμένει εδώ και καιρό ότι είναι ο πλέον κατάλληλος για να νικήσει τον Τραμπ και δεν θα άκουγε κανέναν άλλονμ εκτός ίσως από τη σύζυγό του Τζιλ Μπάιντεν. Οι Δημοκρατικοί έχουν εκνευριστεί που δεν υπάρχει προφανής διάδοχος, αβέβαιοι αν  η Tαμάλα  Χάρις, ο Γκάβιν  Νιούσομ ή οποιαδήποτε άλλη κομματική προσωπικότητα θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην πρόκληση.

Υπαρξιακό το πρόβλημα του Μπάιντεν

Οι εν ενεργεία πρόεδροι συχνά σκοντάφτουν στο πρώτο ντιμπέιτ της προεκλογικής περιόδου, όταν τείνουν να είναι είτε σκουριασμένοι είτε με υπερβολική αυτοπεποίθηση, αλλά σε πολλές περιπτώσεις το αντισταθμίζουν με καλύτερες επόμενες εμφανίσεις. Τα προβλήματα του Μπάιντεν έφεραν στο μυαλό το πρώτο ντιμπέιτ του Ρόναλντ Ρίγκαν το 1984, όταν έδωσε την εντύπωση ότι είναι γέρος και τα έχει λίγο χαμένα. Έσωσε όμως την εκστρατεία του στο επόμενο ντιμπέιτ με ένα εύστοχο αστείο ότι δεν θα εκμεταλλευτεί τη νεότητα και την απειρία του αντιπάλου του.

Το πρόβλημα για τον Μπάιντεν είναι ότι κανένα άλλο ντιμπέιτ δεν έχει προγραμματιστεί μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει καμία προφανή ευκαιρία να ανακάμψει για μήνες. Και όπως είπε ο βετεράνος στρατηγικός σύμβουλος των Δημοκρατικών, αυτό δεν είναι σαν την ήττα του Μπαράκ Ομπάμα από τον Μιτ Ρόμνεϊ το 2012, η οποία ήταν μια τακτική οπισθοδρόμηση. «Αυτό είναι υπαρξιακό», δήλωσε ο στρατηγικός σύμβουλος.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024