Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Φίλησε μια γυναίκα πριν από 33 χρόνια: Μετά γύρισε τον κόσμο να τη βρει - Η συγκινητική ιστορία αγάπης δύο γυναικών

Φίλησε μια γυναίκα πριν από 33 χρόνια: Μετά γύρισε τον κόσμο να τη βρει – Η συγκινητική ιστορία αγάπης δύο γυναικών

Ήταν ένα κοινό ταξίδι που οδήγησε δύο άγνωστες γυναίκες να έρθουν πιο κοντά, να ερωτευτούν και να ζήσουν τελικά μαζί. Η συγκινητική ιστορία αγάπης της Marie-Claire και της Elaine.

Η Marie-Claire Martineau δεν μπορούσε να σταματήσει να σκέφτεται την Elaine Comeford. Ήταν τέλη του καλοκαιριού του 1991.

Η Marie-Claire επέστρεφε στη χώρα καταγωγής της, τη Γαλλία, μετά από μερικά χρόνια εργασίας στην Ιαπωνία και ένα ταξίδι σε όλη την Ευρώπη σιδηροδρομικώς.

Ήταν 29 ετών και αβέβαιη για το τι της επιφύλασσε το μέλλον, αβέβαιη για το πού θα μπορούσε να ζήσει, αβέβαιη για το τι θα μπορούσε να κάνει με τη ζωή της.

Οι στιγμές της με την Elaine γύριζαν στο κεφάλι της σαν ταινία. Αυτές οι πρώτες στιγμές μαζί της, βρίσκοντας η μία την άλλη στη Βουδαπέστη. Να μοιράζονται όνειρα και να έρχονται πιο κοντά στη Βιέννη.

Η Elaine ήταν απλώς μια φωνή στην άλλη άκρη ενός τηλεφώνου. Μια υπογραφή σε μια καρτ ποστάλ με μια σφραγίδα ταχυδρομείου στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.

Πέρασαν κάποιοι μήνες. Μια μέρα η Marie-Claire έλαβε ένα γράμμα από την Elaine που της εξηγούσε ότι έφευγε από το σπίτι των γονιών της στη Βοστώνη και θα μετακόμιζε στη Νέα Υόρκη.

«Τι είμαστε; Τι θα κάνουμε; Θα το συνεχίσουμε αυτό;» έγραφε το γράμμα της Elaine.

Σε όλη τη διάρκεια των ταξιδιών τους, η Marie-Claire και η Elaine ζούσαν τη στιγμή, απολαμβάνοντας το τώρα.

Η Marie-Claire διάβασε και ξαναδιάβασε τα λόγια της Elaine. Ακόμα το αισθανόταν αδύνατο.

Σε ένα από τα τηλεφωνήματά τους, η Elaine έθιξε το θέμα απευθείας. Μήπως η Marie-Claire θα μπορούσε να έρθει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής;

Η Marie-Claire έκανε μια παύση. Μετά είπε όχι. Κλείνοντας το τηλέφωνο σκέφτηκε ότι αυτό που είχε μοιραστεί με την Elaine ήταν απλώς ένα ειδύλλιο διακοπών.

Αλλά εκείνο το βράδυ δεν μπορούσε να κοιμηθεί. «Το σκέφτηκα και μου έλειπε τόσο πολύ» λέει η Marie-Claire στο CNN Travel. «Την επόμενη μέρα έκλεισα εισιτήρια και πέταξα στη Νέα Υόρκη για να τη δω».

Η πρώτη συνάντηση

Η ιστορία της Marie-Claire και της Elaine ξεκίνησε για πρώτη φορά σε ένα λεωφορείο στο Πεκίνο της Κίνας. Το λεωφορείο μετέφερε ταξιδιώτες στον σιδηροδρομικό σταθμό για να επιβιβαστούν στον Υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο.

Η Marie-Claire και η Elaine ήταν μεταξύ των δεκάδων ταξιδιωτών που είχαν εγγραφεί στην ίδια οργανωμένη εκδρομή. Σταμάτησαν στη Μογγολία για μία εβδομάδα και μετά πήραν το τρένο μέχρι τη Ρωσία, όπως θυμάται η Marie-Claire.

H Elaine έτυχε να επιβιβαστεί πρώτη στο λεωφορείο με την παρέα της. Όπως η Marie-Claire, η Elaine εργαζόταν στην Ιαπωνία για ένα διάστημα, διδάσκοντας αγγλικά. Στη συνέχεια βρέθηκε σε μια ενδιάμεση φάση να ταξιδεύει με φίλους από την ανατολική Ασία μέσω της Ευρώπης.

Η Elaine και οι φίλοι της κουβέντιαζαν με ενθουσιασμό στο λεωφορείο όταν εντόπισε για πρώτη φορά τη Marie-Claire. Χτυπήθηκε αμέσως από την άγνωστη γυναίκα.

«H Marie-Claire μπήκε στο λεωφορείο και περπάτησε στη μέση, προς τα πίσω. Σκέφτηκα ‘εντάξει, είναι κάποιος με τον οποίο ίσως θέλω να μιλήσω’». Η Marie-Claire ταξίδευε επίσης με μια φίλη της.

«Ήταν μια πρώην κοπέλα μου, στην πραγματικότητα, αν και εκείνη τη στιγμή ήταν πλατωνικό» εξηγεί η Marie-Claire.

Καθώς οι ταξιδιώτες αποβιβάστηκαν από το λεωφορείο και επιβιβάστηκαν στο τρένο έγιναν οι πρώτες συστάσεις. Η Elaine και η Marie-Claire μίλησαν μεταξύ τους για πρώτη φορά.

«Δεν θυμάμαι ακριβώς ποιες ήταν οι πρώτες συνομιλίες» λέει η Elaine. «Προφανώς κάπως να γνωριστούμε και ερωτήσεις όπως ‘από πού έρχεσαι;’. Και είμαι βέβαιη ότι κάποια στιγμή μιλήσαμε για την Ιαπωνία, επειδή είχαμε ζήσει και οι δύο εκεί».

Η Marie-Claire Martineau και η Elaine Comerford

Η Marie-Claire Martineau και η Elaine Comerford

Σε ολόκληρο το ταξίδι, οι ταξιδιώτες γνώριζαν ο ένας τον άλλο, κάνοντας παρέα και παίζοντας χαρτιά, όπως θυμάται η Elaine.

Μόλις έφτασαν στη Μογγολία, χωρίστηκαν στα δύο. Η Elaine έκανε ελιγμούς για να βεβαιωθεί πως θα καταλήξει με το γκρουπ της Marie-Claire.

Στη διάρκεια του ταξιδιού που εξερευνούσαν τη Μογγολία, η Marie-Claire και η Elaine ήρθαν πιο κοντά. «Αρχίσαμε να φλερτάρουμε» θυμάται η Marie-Claire.

Επιστρέφοντας στο τρένο, η σπίθα ανάμεσά τους έγινε αδύνατο να αγνοηθεί. «Ήμασταν στο τρένο, περνούσαμε από τη Σιβηρία όταν φιληθήκαμε για πρώτη φορά» αναφέρει η Elaine.

Η Elaine μοιραζόταν τον χώρο στο βαγόνι του τρένου με δύο από τους φίλους της. «Μετά η Marie-Claire ήρθε στην κουκέτα μου» θυμάται η Elaine.

«Φιληθήκαμε» σημειώνει η Marie-Claire.

Και οι δύο ήξεραν πως οδηγείται προς τα εκεί. Και από εκεί και πέρα οι δύο γυναίκες ήταν αχώριστες.

Ξέκλεβαν χρόνο για να είναι μαζί αν και δεν ήταν εύκολο.

«Είσαι σε ένα τρένο με πολλούς ανθρώπους. Έτσι ήταν πολύ δύσκολο να βρεις μια στιγμή μόνος. Ήταν κυριολεκτικά έξι μέρες σε ένα τρένο» θυμάται η Marie-Claire.

Ωστόσο, το να ερωτευόμαστε η μία την άλλη καθώς το τρένο διέσχιζε με ταχύτητα την ύπαιθρο της Σιβηρίας ήταν συναρπαστικό. «Το τρένο ήταν διασκεδαστικό» σημειώνει η Elaine.

Κάθε φορά που το τρένο έφτανε σε έναν σταθμό, οι ταξιδιώτες άνοιγαν τα παράθυρα και αγόραζαν φαγητό και ποτά από ντόπιους πωλητές.

Σε έναν σταθμό, η Elaine και μια από τις φίλες της κατέβηκαν για να αγοράσουν κάτι.

Όταν το τρένο έφτασε στη Μόσχα, οι ντόπιοι συνάντησαν τους ταξιωδιώτες στον σταθμό, προσφέροντας δωμάτια για διαμονή. Ήταν μια παλιά έκδοση του Airbnb σημειώνει η Marie-Claire.

H Elaine, η Marie-Claire και οι φίλοι τους επέλεξαν όλοι το ίδιο κατάλυμα – ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα όπου ο οικοδεσπότης μπορούσε να φιλοξενήσει οκτώ άτομα.

Τα τρυφερά αγγίγματα

Η Marie-Claire και η Elaine πήραν στρώματα η μία δίπλα στην άλλη.

«Ξαπλώσαμε δίπλα δίπλα. Άλλα όταν έχεις ένα δωμάτιο γεμάτο στρώματα δεν μπορείς να κάνεις πολλά» θυμάται η Marie-Claire.

Μέχρι τότε ήξεραν ότι είχαν αυτό το ειδύλλιο που εκκολαπτόταν σημειώνει η Elaine.

Οι δύο γυναίκες δεν αποκάλυψαν τα αισθήματά τους σε κανέναν άλλο.

«Θα δειπνούσαμε σε ένα εστιατόριο και θα συναντιόμασταν στο μπάνιο για να φιληθούμε» θυμάται η Marie-Claire.

«Είμαι σίγουρη ότι ήταν τόσο προφανές» σημειώνει η Elaine γελώντας με την ανάμνηση.

Διατήρησαν τη σύνδεσή τους διακριτικά επειδή η Marie-Claire ταξίδευε με την πρώην κοπέλα της.

«Κανείς δεν ήξερε ότι ήμουν γκέι»

Και ήταν το 1991. «Ήταν μια διαφορετική εποχή τότε» όπως το θέτει η Elaine.

«Οι σχέσεις του ιδίου φύλου δεν ήταν τόσο αποδεκτές. Τους φίλους μου δεν θα τους ένοιαζε. Αλλά ήταν πολύ δύσκολο να κάνεις coming out τότε».

Πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής η Elaine το είχε αποκαλύψει μόνο στους στενούς της φίλους.

«Δεν ξέρω αν κάποιος στην οικογένειά μου γνώριζε τότε».

Η Marie-Claire δεν είχε επίσης αποκαλύψει τη σεξουαλικότητά της. «Κανείς δεν ήξερε ότι ήμουν γκέι» σημειώνει.

Μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού τους στη Μόσχα, οι ταξιδιώτες ακολούθησαν το πρόγραμμά τους. Κάποιοι γύρισαν σπίτι.

Η Elaine και η φίλη της Diane κατευθύνθηκαν στη Γερμανία ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκαν την Τουρκία και την Ελλάδα.

Η Marie-Claire επέστρεψε για λίγο στη Γαλλία και ενώθηκε ξανά μαζί τους στη Βουδαπέστη. Μέχρι τότε η Elaine είχε πει στην Diane για τη σχέση της με τη Marie-Claire.

«Η Diane ήξερε σε αυτό το σημείο. Έτσι ταξιδέψαμε λίγο μαζί. Και μετά η Diane γύρισε σπίτι. Και η Marie-Claire και εγώ πήγαμε στη Βιέννη».

Στην Αυστρία, η Marie-Claire και η Elaine ήταν μόνες μαζί για πρώτη φορά. Ήταν συναρπαστικό και τρομακτικό.

«Ήταν η πρώτη φορά που θα ήμασταν μόνο οι δυο μας. Ήταν συναρπαστικό να μπορέσουμε επιτέλους να έχουμε λίγο χρόνο για τον εαυτό μας. Αλλά ήμασταν και νευρικές».

Στη Βιέννη, η Marie-Claire και η Elaine ήρθαν ακόμα πιο κοντά. Και οι δύο ένιωθαν να ερωτεύονται. Όμως δεν υπήρχε μακροπρόθεσμο πλάνο.

«Ήταν πολύ στη στιγμή. Ξέρεις ‘ας συναντηθούμε, ας διασκεδάσουμε και ας ταξιδέψουμε’» σημειώνει η Elaine.

Έτσι η Elaine επέστρεψε στις ΗΠΑ και η Marie-Claire στη Γαλλία. Τότε ξεκίνησε η περίοδος των επιστολών και των τηλεφωνημάτων.

Και μετά ήρθε η αυθόρμητη απόφαση της Marie-Claire να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για να βρει την Elaine. Έκλεισε την πτήση της έχοντας ένα χαρτί με τη διεύθυνση στην τσέπη της.

Η Elaine είπε στη Marie-Claire να τη συναντήσει στο Μανχάταν όπου δούλευε τότε.

Το ταξίδι στη Νέα Υόρκη

Όταν προσγειώθηκε η Marie-Claire δυσκολεύτηκε να τηλεφωνήσει στην Elaine που δεν ήταν εξοικειωμένη με το σύστημα κωδικών περιοχής στις ΗΠΑ. Κατέληξε να αποφασίσει να ταξιδέψει στη διεύθυνση στο Queens με την ελπίδα ότι θα την έβρισκε εκεί.

Στο μεταξύ η Elaine αναρωτήθηκε τι είχε συμβεί.

«Τρεις ώρες αργότερα κατέληξε στην πόρτα» σημειώνει η Elaine. «Είχε καταφέρει με κάποιο τρόπο να φτάσει από το αεροδρόμιο στο Midtown και μετά κατάφερε να μπει στο τρένο και να βρει τη διεύθυνση στο Queens».

Σε μια εποχή πριν από το Google Maps αυτό ήταν αρκετά εντυπωσιακό.

«Και έτσι μετακόμισα με την Elaine. Απλώς έμεινα» σημειώνει η Marie-Claire.

Δεν είχε πάρει σχεδόν τίποτα μαζί της, αλλά η Marie-Claire είχε συνηθίσει να ζει με όσα πράγματα χωράνε στο backpack της.

Έκτοτε η Marie-Claire και η Elaine εγκαταστάθηκαν στη Νέα Υόρκη μαζί. Τους άρεσε να ζουν μαζί. Και καθώς περνούσε ο καιρός, η Marie-Claire προσπαθούσε να βρει έναν τρόπο να μείνει μόνιμα στις ΗΠΑ.

Οι δύο γυναίκες άρχισαν να συνεργάζονται και ίδρυσαν μαζί μια εταιρεία. Με τον καιρό η Marie-Claire πήρε και βίζα εργασίας.

Όταν η Marie-Claire τηλεφώνησε στους γονείς της στη Γαλλία και τους είπε ότι δεν είχε σχέδια να επιστρέψει, δεν προσπάθησαν να τη μεταπείσουν.

Η Γερμανίδα μητέρα της και ο Γάλλος πατέρας της πάντα την ενθάρρυναν να ταξιδέψει στον κόσμο και να αγκαλιάσει την περιπέτεια.

Δεν ένιωθε ωστόσο άνετα να τους πει ότι έμενε στη Νέα Υόρκη επειδή είχε ερωτευτεί μια γυναίκα. Αν και με τον καιρό οι γονείς της συνειδητοποίησαν ότι οι δυο τους ήταν μαζί.

Όσο για την Elaine, αποφάσισε όταν μετακόμισε η Marie-Claire ότι θα το έλεγε στους γονείς της ότι είναι μαζί. Μοιράστηκε επίσης τα νέα με το εκτεταμένο δίκτυο φίλων της στη Νέα Υόρκη.

«Σύντομα γνώρισε πολλούς φίλους μου στην πόλη και κάποια στιγμή γνώρισε την οικογένειά μου» θυμάται η Elaine.

Οι φίλοι που ταξίδευαν μαζί τους χάρηκαν ιδιαίτερα για τις δύο γυναίκες και παραδέχτηκαν ότι υποψιάζονταν τι συνέβαινε.

Τα επόμενα χρόνια, η Marie-Claire και η Elaine συνεργάστηκαν και δημιούργησαν την εταιρεία Maison Internationale.

Ο γάμος και ο ερχομός του παιδιού

Ήταν χαρούμενες με την κοινή τους ζωή. «Δεν σκεφτήκαμε ποτέ να παντρευτούμε» σημειώνει η Elaine. Και για παρόμοιους λόγους δεν πίστευαν ποτέ ότι θα έκαναν μαζί ένα παιδί.

Καθώς τα χρόνια περνούσαν, η κοινωνία άρχιζε να αλλάζει. Η υιοθεσία ενός παιδιού ως ομόφυλο ζευγάρι έγινε μια πιθανότητα.

Το καλοκαίρι του 2006, η Elaine και η Marie-Claire έκαναν διακοπές στη Μασαχουσέτη γιορτάζοντας τα 15 χρόνια από την πρώτη τους γνωριμία.

«Και δεχτήκαμε την κλήση στην επέτειό μας ότι γεννήθηκε ένα αγοράκι και ότι η μητέρα μας είχε επιλέξει. Οδηγήσαμε το επόμενο πρωί για να τον συναντήσουμε» σημειώνει η Marie-Claire.

Η Marie-Claire και η Elaine καλωσόρισαν τον γιο τους Marcello εκείνη τη χρονιά.

Η Marie-Claire Martineau και η Elaine Comerford με τον γιο τους

Η Marie-Claire Martineau και η Elaine Comerford με τον γιο τους

Αγάπησαν το γεγονός πως έγιναν γονείς και δεσμεύτηκαν να μεταδώσουν την αγάπη τους για τα ταξίδια στον Marcello, πηγαίνοντάς τον σε έναν διαφορετικό προορισμό κάθε χρόνο.

Το 2015 ο γάμος των ομοφυλοφίλων έγινε νόμιμος σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ και οι δύο γυναίκες αποφάσισαν να παντρευτούν.

«Δεν ήταν προτεραιότητα για εμάς» σημειώνει η Elaine.

Ο γάμος τους έγινε στο νησί Anna Maria της Φλόριντα, σε μια λαμπρή αμμώδη παραλία με περίπου 70 καλεσμένους.

«Ήταν διασκεδαστικό και συναισθηματικό, αλλά κυρίως διασκεδαστικό» σημειώνει η Elaine.

Σήμερα η Elaine και η Marie-Claire μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ Νέας Υόρκης και Φλόριντα. Ο γιος τους είναι τώρα 18 και πρόσφατα αποφοίτησε από το σχολείο. Η οικογένεια εξακολουθεί να λατρεύει τα ταξίδια.

Έχουν περάσει 32 χρόνια από τότε που η Elaine και η Marie-Claire μοιράστηκαν το φιλί στο τρένο που ξεκίνησε τον έρωτά τους.

«Πιστεύω ότι ήταν γραφτό να γίνει» σημειώνει η Marie-Claire. «Πιστεύω πολύ στις προηγούμενες ζωές και αυτές οι τυχαίες συναντήσεις συμβαίνουν. Πιθανότατα να γνωριζόμασταν στην προηγούμενη ζωή μας και ξαναβρήκαμε η μία την άλλη».

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024