Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Λιβάδια Ποσειδωνίας: Δέκα λόγοι να τα αγαπήσουμε και να τα προστατεύσουμε

Λιβάδια Ποσειδωνίας: Δέκα λόγοι να τα αγαπήσουμε και να τα προστατεύσουμε

Η Teleperformance στην Ελλάδα και η Aegean Rebreath ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία των Λιβαδιών Ποσειδωνίας, έναν θαυμαστό υποθαλάσσιο παράδεισο απαραίτητο για την ισορροπία του οικοσυστήματος της Μεσογείου

Αν στο άκουσμα της ονομασίας Posidonia Oceanica (Ποσειδωνία η Ωκεάνειος) δεν κάνετε κανέναν συνειρμό, έφτασε η ώρα να γνωρίσετε σε βάθος αυτόν τον υποθαλάσσιο θησαυρό που δυστυχώς απειλείται από δεκάδες ανθρώπινες παρεμβάσεις, με συχνότερη, την αλόγιστη αγκυροβόληση σκαφών αναψυχής.

Η Teleperformance στην Ελλάδα και η Aegean Rebreath ενώνουν τις δυνάμεις τους και μέσα από την καμπάνια «Posidonia Oceanica: Do Not Disturb» μας καλούν να γνωρίσουμε καλύτερα, να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε την ηρεμία των θαυμαστών λιβαδιών Ποσειδωνίας.

Παρακάτω παρουσιάζονται δέκα λόγοι που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τα λιβάδια Ποσειδωνίας και να θέλουμε να τα προστατεύσουμε.

  1. Τα λιβάδια Ποσειδωνίας προσφέρουν αμέτρητα οφέλη στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Έχουν καταφέρει να επιβιώσουν σε όλες τις κλιματικές συνθήκες από την εποχή των δεινοσαύρων μέχρι και σήμερα. Ίσως τελικά ο σύγχρονος άνθρωπος και η απερισκεψία του να αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για αυτόν τον πολύτιμο οικολογικό θησαυρό!
  2. Συμβάλλουν δραστικά στη δέσμευση άνθρακα, λειτουργώντας ως αποθήκες ή αλλιώς καταβόθρες άνθρακα (carbon sinks).
  3. Η οικονομική αποτίμηση των υπηρεσιών που προσφέρουν ανά εκτάριο λιβαδιού, υπερβαίνει σε πολύ μεγάλο ποσοστό την αντίστοιχη των κοραλλιογενών υφάλων και του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.
  4. Αν παρατηρήσουμε τον χάρτη της Μεσογείου, η Ποσειδωνία μοιάζει με μια λεπτή πράσινη κορδέλα που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της ακτογραμμής. Τα λιβάδια της είναι ορατά από ψηλά, ακόμα και από το διάστημα!
  5. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα δάση της ξηράς, έτσι και τα υποθαλάσσια δάση, παράγουν άφθονο οξυγόνο. Σύμφωνα με έρευνες, ένα τετραγωνικό μέτρο θαλάσσιου λιβαδιού παράγει έως και 14 λίτρα οξυγόνου την ημέρα. Παράλληλα, τα θαλάσσια λιβάδια έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες δέσμευσης άνθρακα (CO₂).
  6. Τα λιβάδια Ποσειδωνίας λειτουργούν σαν πνεύμονες της θάλασσας και συντελούν στην κατακράτηση των ιζημάτων στον βυθό, εξασφαλίζοντας υψηλή διαύγεια και καθαρότητα των νερών.
  7. Στη Μεσόγειο, περισσότερα από 50 είδη ψαριών ζουν στα λιβάδια Ποσειδωνίας, ενώ αποτελούν καταφύγιο και τόπο αναπαραγωγής για περισσότερα από 400 είδη φυτών και 1.000 είδη ζώων.
  8. Ακόμη και «νεκρή», η Ποσειδωνία δεν σταματά να προσφέρει. Τα φύλλα της, τα οποία στη συνέχεια ξεβράζονται στις ακτές, σχηματίζουν θημωνιές που προστατεύουν την ακτογραμμή και τις ακτές με αμμόλοφους από τη διάβρωση, παρέχοντας πηγή διατροφής σε πολλά χερσαία είδη, όπως τα ασπόνδυλα.
  9. Η ηλικία ορισμένων λιβαδιών υπολογίζεται ακόμα και στα 80.000 χρόνια. Πρόκειται ίσως για τον αρχαιότερο ζωντανό οργανισμό στον πλανήτη. Η καταστροφή ενός και μόνο τετραγωνικού μέτρου λιβαδιού, όπως για παράδειγμα από την άγκυρα ενός μεγάλου σκάφους αναψυχής, είναι μία ζημιά που θα απαιτήσει δεκαετίες ολόκληρες για να ανακάμψει με φυσικό τρόπο.
  10. Είναι ενδημικά φυτά της μεσογειακής λεκάνης, πράγμα που τα καθιστά μοναδικά! Δεν θα τα βρούμε πουθενά αλλού στον κόσμο!

H συγκεκριμένη δράση αποτελεί μέρος του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Teleperformance στην Ελλάδα και αντικατοπτρίζει με τον ιδανικότερο τρόπο τις αρχές και τις αξίες της για τον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον στο πλαίσιο του παγκόσμιας πρωτοβουλίας Citizen of the Planet (COTP).

Το πολύπλευρο και καλά μελετημένο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και δράσης για την προστασία των Λιβαδιών Ποσειδωνίας θα πραγματοποιηθεί αρχικά στον Δήμο Μαρκοπούλου – Μεσογαίας, με πρώτη περιοχή ενδιαφέροντος το Πόρτο Ράφτη. Για την πραγματοποίηση του προγράμματος συνεργάζονται εκτός από τη Δημοτική αρχή, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μαρκόπουλου και το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024