Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: «Κλείδωσαν» φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας για τα ανώτατα αξιώματα

ΕΕ: «Κλείδωσαν» φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας για τα ανώτατα αξιώματα

Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στα πρόσωπα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του Αντόνιο Κόστα και της Κάγια Κάλας

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Αντόνιο Κόστα και ο Κάγια Κάλας έχουν προταθεί για να ηγηθούν της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη πενταετία. Ο Αντόνιο Κόστα θεωρείται ήδη ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν για την πολιτική ηγεσία του μπλοκ για τα επόμενα πέντε χρόνια: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δεύτερη θητεία, ο Αντόνιο Κόστα ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη θέση του Σαρλ Μισέλ και η Κάγια Κάλας ως Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας στη θέση του Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι ηγέτες ενέκριναν επίσης την Πέμπτη τη Στρατηγική Ατζέντα, ένα έγγραφο με τις στοχεύσεις που προορίζεται να ακολουθήσουν οι τρεις διορισμένοι αντιπρόσωποι των ευρωπαίων ηγετών. Υπεθυμίζεται πως οι υποψηφιότητες της φον ντερ Λάιεν και της Κάλας πρέπει να επικυρωθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εν αντιθέσει ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, ο Αντόνιο Κόστα εκλέγεται αυτόματα από τους πρώην ομολόγους του και θα αναλάβει τα καθήκοντά του μετά τις 30 Νοεμβρίου που λήγει η θητεία του Σαρλ Μισέλ.

H επίσημη επιβεβαίωση

Με ένα τουίτ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ υπήρξε η επίσημη επιβεβαίωση της συμφωνίας για τα πρόσωπα της νέας πενταετίας. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι επισήμως υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν, ο Αντόνιο Κόστα είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Κάγια Κάλλας η υποψήφια για την θέση της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ. Πρώτα έκλεισαν Κόστα και Μισέλ και ακολούθησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Τζόρτζια Μελόνι καταψήφισε την Εσθονή υποψήφια και τον Πορτογάλο Κόστα, ενώ απείχε από την ψηφοφορία της φον ντερ Λάιεν, ενώ ο Βίκτορ Όρμπαν τάχθηκε κατά της Γερμανίδας πολιτικού, ήταν υπέρ του Πορτογάλου υποψηφίου και απείχε από την ψηφοφορία για την Κάλλας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χρειάζεται 361 ψήφους για να πάρει την έγκριση του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η «σύμπραξη» ΕΛΚ-Σοσιαλιστών-Renew της δίνουν 399 ψήφους με δυνατότητα για διαρροές με την ίδια πλέον να καλείται να πείσει τους ευρωβουλευτές ότι αξίζει να της δώσουν την δεύτερη θητεία.

Η ακρόασή της αναμένεται στην πρώτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο από 16-18 Ιουλίου. Την ίδια ώρα, πιθανές απώλειες να έχει το ECR της Τζόρτζια Μελόνι εάν το PiS εγκαταλείψει την πολιτική ομάδα της κάτι το οποίο θα μπορούσε να την «ρίξει» από την τρίτη στην πέμπτη θέση.

Διαφωνίες και εύκολες αποφάσεις

Οι διαπραγματευτές είχαν σφραγίσει προκαταβολικά την τριμερή συμφωνία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης την Τρίτη και κατέθεσαν την πρότασή τους το βράδυ της Πέμπτης. Μετά από συζήτηση μεταξύ όλων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, η συμφωνία έλαβε την επίσημη μορφή της.

Οι συνομιλίες μεταξύ των κεντρώων κομμάτων είχαν εξοργίσει όσους είχαν μείνει στο περιθώριο, με κυριότερη την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον του «σουρεαλιστικού» τρόπου με τον οποίο συγκεντρώθηκε το πακέτο των κορυφαίων θέσεων εργασίας. Η Μελόνι, ο οποίος κυβερνά την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, ζήτησε μεγαλύτερη ενσωμάτωση και βαθύτερες συζητήσεις. «Μου φαίνεται ότι, μέχρι στιγμής, υπάρχει απροθυμία να ληφθεί υπόψη το μήνυμα που έδωσαν οι πολίτες στην κάλπη», δήλωσε.

Ο Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας ήταν πιο καυστικός, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «ντροπιαστική». Αντιθέτως άλλοι αξιωματούχοι, όπως ο Γερμανός Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν, είχαν την πρόθεση να ολοκληρώσουν τη διαδικασία με γρήγορο και ήρεμο τρόπο.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024