Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Βόρεια Μακεδονία: Σεβόμαστε την Συμφωνία των Πρεσπών, λέει το ΥΠΕΞ

Βόρεια Μακεδονία: Σεβόμαστε την Συμφωνία των Πρεσπών, λέει το ΥΠΕΞ

Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στην υλοποίηση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, τονίζει η Βόρεια Μακεδονία μέσω του ΥΠΕΞ της.

Η Βόρεια Μακεδονία, σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της, αναφέρει ότι «σέβεται πλήρως τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει από τις διεθνείς συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Επιπλέον, το ΥΠΕΞ της γείτονος χώρας υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή του ότι «η εφαρμογή της [Συμφωνίας των Πρεσπών] αποτελεί υποχρέωση και για τα δύο μέρη».

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης»

«Ταυτόχρονα, επαναβεβαιώνουμε την ετοιμότητά μας να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που προσφέρει η Συμφωνία των Πρεσπών για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στην υλοποίηση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, ολοκληρώνοντας και αναβαθμίζοντας με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει για την ένταξη στην ΕΕ, ως κορυφαία προτεραιότητά μας στην εξωτερική πολιτική», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση αυτή του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Θυμίζουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σήμερα (28/6) μήνυμα στη νέα πολιτική ηγεσία την Βόρειας Μακεδονίας, θέτοντας στη Σύνοδο Κορυφής των 27 θέμα παραβίασης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ μέσω νέων αντιδράσεων.

Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την ηγεσία της γείτονος ψώρας ότι «επιστρέφει σε ενέργειες του παρελθόντος που υποδηλώνουν αλυτρωτική διάθεση και πλήρη άγνοια της ιστορίας».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι εάν η γείτονα χώρα επιμείνει στην ίδια κατεύθυνση, τότε θ’ ακυρώσει επί του πρακτέου την ευρωπαϊκή πορεία της. Θα πρέπει όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους, προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νέα προειδοποίηση Μητσοτάκη στη Βόρεια Μακεδονία: Θα πρέπει όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ:

«Η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας συνεχίζει να παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Επιπλέον, επιστρέφει σε ενέργειες του παρελθόντος που υποδηλώνουν αλυτρωτική διάθεση και πλήρη άγνοια της ιστορίας.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έθεσε ήδη αναλυτικά υπ’ όψιν των ομολόγων του στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων τις σχετικές παραβιάσεις και θα συνεχίσει να το πράττει.

Επιπλέον, το θέμα τίθεται σε διεθνές επίπεδο εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης. Η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας απομακρύνεται καθημερινά όλο και περισσότερο από τις σχέσεις καλής γειτονιάς που αποτελούν τον πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου».

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024