Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
ΠΑΣΟΚ: Δεν μειώνουν το ΦΠΑ στο λάδι γιατί δεν μπορούν να υπολογίσουν το δημοσιονομικό κόστος

ΠΑΣΟΚ: Δεν μειώνουν το ΦΠΑ στο λάδι γιατί δεν μπορούν να υπολογίσουν το δημοσιονομικό κόστος

Ο υπεύθυνος του Κ.Τ.Ε. Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για «πλήρη ανικανότητα»

Για «πλήρη ανικανότητα της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την ακρίβεια και έλλειψη επαφής της με την πραγματικότητα, που επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά», έκανε λόγο ο υπεύθυνος του Κ.Τ.Ε. Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Νικητιάδης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Δωδεκανήσου, με θέμα «Μείωση ΦΠΑ στο ελαιόλαδο».

Όπως τόνισε, «ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση δεν έχει τρόπο να γνωρίζει τα δημοσιονομικά έσοδα από το ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, αυτοαναιρώντας έτσι το βασικό της επιχείρημα πως η μείωση του συγκεκριμένου φόρου θα έχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος» και προσέθεσε πως «η κυβέρνηση παραδέχθηκε την αδυναμία της στους ελέγχους, καθώς όπως είπε ο κ. Δήμας σε περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ ‘σε λίγους μήνες θα αυξηθούν οι τιμές και πιθανότατα σε κάποιες περιπτώσεις να είναι ακόμη και αισχροκέρδεια’».

«Αν εφαρμοστεί στη χώρα μας η μείωση του ΦΠΑ και δεν πέσουν οι τιμές στο ράφι όπως διατείνεστε, τότε επιβεβαιώνεται και την ανικανότητά σας να κάνετε ελέγχους»

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κ. Νικητιάδης αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία του ελαιολάδου για τον Έλληνα από οικονομικής, διατροφικής, ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής άποψης. Επισήμανε, μάλιστα, πως «όταν ανέλαβε την κυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία, η μέση λιανική τιμή ελαιόλαδου ήταν 6,14€/L και από τότε έως τώρα η τιμή του έχει αυξηθεί κατά 126,5% και ο καταναλωτής το αγοράζει με μέση αρχική τιμή 15 €/L».

ΠΑΣΟΚ: «Απλά μαθηματικά, αν θέλει η κυβέρνηση να βρει το κόστος»

Ο Γιώργος Νικητιάδης σημείωσε πως «είναι απλά μαθηματικά για να μπορέσει αν θέλει η κυβέρνηση να βρει το δημοσιονομικό κόστος της μείωσης του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο», ενώ υπογράμμισε πως «η Νέα Δημοκρατία έλεγε προεκλογικά στο πρόγραμμά της ότι θα μειώσει τους συντελεστές ΦΠΑ τουλάχιστον 1% σε όλα τα προϊόντα. Όσο την είδατε εσείς άλλο τόσο την είδε και ο Έλληνας καταναλωτής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην καταπολεμήσει την ακρίβεια», υπογράμμισε και αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ισπανίας, που μηδένισε το ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, ο επικεφαλής του Κ.Τ.Ε. Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ είπε πως «η ευρωπαϊκή επιτροπή, αναθέτοντας σε ειδικό ινστιτούτο τη μελέτη της μείωσης του ΦΠΑ στην Ισπανία, αποφάνθηκε ότι έχει άμεσα αποτελέσματα στην τελική τιμή του προϊόντος. Η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας με μεγάλη της μελέτη αποφαίνεται ότι η μείωση ή ο μηδενισμός του ΦΠΑ έχει άμεση αντανάκλαση στην τελική τιμή των προϊόντων. Αν εφαρμοστεί στη χώρα μας η μείωση του ΦΠΑ και δεν πέσουν οι τιμές στο ράφι όπως διατείνεστε, τότε επιβεβαιώνεται και την ανικανότητά σας να κάνετε ελέγχους», προσέθεσε.

Κλείνοντας, ο κ. Νικητιάδης κάλεσε την κυβέρνηση να τολμήσει και να προχωρήσει πιλοτικά στη μείωση του ΦΠΑ έστω τουλάχιστον στο ελαιόλαδο, άλλα όπως είπε «η Νέα Δημοκρατία δεν θα το πράξει, καθώς θα αποδειχθεί ότι θα επέλθει και μείωση της τιμής στο ράφι και έτσι θα αναγκαστεί να παραδεχθεί το λάθος της και να το εφαρμόσει και σε άλλα προϊόντα».

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024