Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση φορτώνει το κόστος της κλιματικής κρίσης στους πολίτες

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση φορτώνει το κόστος της κλιματικής κρίσης στους πολίτες

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δημιουργεί παρατηρητήριο για την προώθηση και διάδοση της ιδιωτικής ασφάλισης για την προστασία από τις φυσικές καταστροφές

«Η διατύπωση θετικής άποψης για ένα σχέδιο νόμου που φορτώνει ευθύνες της πολιτείας στις τσέπες των πολιτών και καθιστά το κράτος ‘Πόντιο Πιλάτο’, με μόνο κριτήριο το δημοσιονομικό κόστος, είναι μέθοδος αντιλαϊκή, τεχνοκρατική, στυγνή και εν τέλει άδικη. Μία κοινωνία είναι πρώτα οι άνθρωποι και μετά οι αριθμοί», τόνισε ο υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Κλιματικής Κρίσης του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Πουλάς, κατά τη β’ ανάγνωση του νομοσχεδίου για την «Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και την κρατική αρωγή», στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ως ειδικός αγορητής του κόμματος.

Όπως σημείωσεε, «η αδυναμία του κράτους να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του για την αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων και για την αποκατάσταση των ζημιών δεν μπορεί να είναι το άλλοθι για να μεταθέσει την ευθύνη των αποζημιώσεων στους επιχειρηματίες αρχικά και στους πολίτες ενδεχομένως, αργότερα».

«Δεν συμμεριζόμαστε την δημιουργία ενός κράτους διαχειριστή συμφερόντων, που απεμπολεί τις ευθύνες του και τον σκοπό της ύπαρξής του»

«Γιατί είναι προφανές ότι αυτή είναι η στόχευσή σας, όπως προκύπτει και από την ακρόαση των φορέων, που επικαλέστηκαν την οικονομική αδυναμία της πολιτείας να καταβάλει τα δισ. των αποζημιώσεων, για να επιχειρηματολογήσουν υπέρ του σχεδίου νόμου», ανέφερε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση «εν προκειμένω δημιουργεί παρατηρητήριο για την προώθηση και διάδοση της ιδιωτικής ασφάλισης και χαρακτηρίζει την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής για την εξοικείωση της ελληνικής κοινωνίας με την ιδιωτική ασφάλιση ως εθνικό στόχο».

«Δεν μας πείθουν τα δημοσιονομικά σας επιχειρήματα»

«Την ίδια φιλοσοφία της προώθησης του ιδιωτικού τομέα συναντάμε και στα άρθρα περί στεγαστικής συνδρομής, όπου αφήνετε διάπλατη την πόρτα στο ΤΑΙΠΕΔ για την κατασκευή των κτιρίων για την αποκατάσταση των πληγέντων. Γιατί προσφεύγετε στο ΤΑΙΠΕΔ; Δεν υπάρχουν οι Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (ΚΤΥΠ ΑΕ), που είναι ο κατασκευαστικός κλάδος του Δημοσίου;», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Πουλάς.

Ως προς την κρατική αρωγή προς τους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες, υποστήριξε πως δεν αιτιολογείται στο νομοσχέδιο γιατί να επιχορηγούνται μόνο σε ποσοστό μέχρι 50% της επιχορήγησης που καθορίζεται για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Και εξήγησε ότι «η αποκατάσταση αφορά στη ζημία που έχει προκληθεί από τη φυσική καταστροφή και δεν πρέπει να συνδέεται με την ιδιότητα του κατ’ επάγγελμα αγρότη. Διότι το κόστος αποκατάστασης για τους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες θα είναι το ίδιο σε κάθε περίπτωση και ως εκ τούτου, για λόγους ισότητας και ίσης αντιμετώπισης ίδιων συνθηκών, πρέπει να επεκταθεί στο 100% της επιχορήγησης που θα καταβληθεί στους κατ’ επάγγελμα αγρότες».

«Αντί ενός νέου οργανισμού, που θα είναι σύγχρονος και ανάλογος με τις πραγματικές ανάγκες δασοπυρόσβεσης, που θα λαμβάνει υπόψη την εν τοις πράγμασι επιμήκυνση της αντιπυρικής περιόδου λόγω των κλιματικών συνθηκών και που θα ομογενοποιεί ένα πυροσβεστικό σώμα που αποτελείται από πυροσβέστες πολλών ταχυτήτων, εσείς επιλέγετε την οδό της ‘φυσικής εξόντωσης’ των υπαρχόντων πυροσβεστών και της διάλυσης της ιεραρχίας με πρόσχημα τις υπηρεσιακές ανάγκες», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ.

Για να καταλήξει πως «δεν μας πείθουν τα δημοσιονομικά σας επιχειρήματα, ούτε συμμεριζόμαστε την δημιουργία ενός κράτους διαχειριστή συμφερόντων, που απεμπολεί τις ευθύνες του και τον σκοπό της ύπαρξής του».

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024