Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Κόκκινο στην κυβέρνηση από την Επιτροπή GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης

Κόκκινο στην κυβέρνηση από την Επιτροπή GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης

Εδώ και δύο χρόνια δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως ουδεμία σύσταση της Επιτροπής GRECO για τη διαφθορά σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης και ΕΛ.ΑΣ.

Δεν έχουν τέλος τα χαστούκια στην κυβέρνηση, καθώς δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση της Επιτροπής GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης (πρόκειται για την επιτροπή που συμμετέχουν τα κράτη της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της Διαφθοράς) και αποδεικνύεται ότι από τις 17 συστάσεις που είχε κάνει η Επιτροπή στην Ελλάδα από το 2022, δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως ούτε μία.

Δημοσιοποίηση

Πιο συγκεκριμένα, έντεκα συστάσεις δεν έχουν εφαρμοστεί καθόλου, ενώ άλλες 6 έχουν εφαρμοστεί μερικώς. Σύμφωνα με την Επιτροπή, «θα πρέπει να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες από την Ελλάδα στους επόμενους 18 μήνες», καθώς η καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής των συστάσεων είναι στις 30 Σεπτεμβρίου του 2025. Τα σημεία στα οποία η χώρα μας δεν στάθηκε στο ύψος των απαιτήσεων της Επιτροπής έχουν να κάνουν με θέματα διαφάνειας, σύγκρουσης συμφερόντων, εκσυγχρονισμό της ΕΛ.ΑΣ. κλπ.

Πιο συγκεκριμένα η Επιτροπή στην Έκθεση της σημειώνει ότι «πρόσφατα εισήχθησαν επίσης τροποποιήσεις στη νομοθεσία για να δημοσιοποιούνται τα ονόματα, τα καθήκοντα και οι αμοιβές των συνεργατών (σ.σ. αναφέρεται σε συμβούλους της κυβέρνησης, του κράτους κλπ.). «Ωστόσο», συνεχίζει η έκθεση, «τα στοιχεία αυτά δεν είναι δημόσια όσον αφορά τους ειδικούς συμβούλους».

Σημαντική είναι επίσης η επισήμανση που αφορά την Εθνική Αρχή Διαφάνειας στο κομμάτι που αφορά τη διαχείριση ατόμων με υψηλά εκτελεστικά καθήκοντα (ΑΥΕΚ για συντομία) που αναλαμβάνουν διάφορες σημαντικές υποθέσεις για το κράτος.

Η Επιτροπή αναφέρεται στην ανάγκη εκπαίδευσης των στελεχών της Αρχής σχετικά με τη διαχείριση κινδύνων διαφθοράς και δηλώνει πως δεν έχει επίσημη ενημέρωση από την ελληνική πλευρά αν τα ΑΥΕΚ στελέχη έχουν παρακολουθήσει τέτοιου είδους εκπαίδευση. Υπό το ίδιο πρίσμα άλλη επισήμανση έχει να κάνει με το πλαίσιο σύγκρουσης συμφερόντων σε ΑΥΕΚ στελέχη (συμπεριλαμβανομένων των συνεργατών και των ειδικών συμβούλων του κράτους). Σε κάθε περίπτωση η GRECO αναφέρει ότι η σύστασή της που αφορά το παραπάνω πλαίσιο «δεν έχει εφαρμοστεί».

Για την ΕΛ.ΑΣ.

Ενδιαφέρον έχουν και όσα γράφονται στην έκθεση για τη λειτουργία της Αστυνομίας. Μεγάλο ζητούμενο για την Επιτροπή είναι η καταπολέμηση της Διαφθοράς στις υπηρεσίες του νόμου και είχε συστήσει τη «διεξαγωγή συνολικής αξιολόγησης κινδύνου των επιρρεπών στη διαφθορά περιοχών και δραστηριοτήτων στην αστυνομία».

Όπως τονίζεται «Η GRECO θλίβεται για την έλλειψη στοχευμένης δράσης για την εκπλήρωση της σύστασης» και πως «δεν έχουν υποβληθεί πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη μιας προληπτικής στρατηγικής προσαρμοσμένης στις ιδιαιτερότητες της ΕΛ.ΑΣ.».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή είχε συστήσει τη δημιουργία ενός μηχανισμού παροχής εμπιστευτικής συμβουλευτικής στους αστυνομικούς σε θέματα «ηθικής και ακεραιότητας». Και η εν λόγω σύσταση έχει αγνοηθεί προς το παρόν τουλάχιστον, από τις ελληνικές αρχές. Το ίδιο, όμως, ισχύει και για τη σύσταση της Επιτροπής σχετικά με την ενίσχυση των «ελέγχων ακεραιότητας κατά την πρόσληψη προσωπικού, καθώς και σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της αστυνομικής σταδιοδρομίας». Ούτε η εν λόγω σύσταση έχει εφαρμοστεί από τις ελληνικές αρχές.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024