Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Οι γαλάζιες «εκρήξεις» και τα αυστηρά μηνύματα του Μητσοτάκη

Οι γαλάζιες «εκρήξεις» και τα αυστηρά μηνύματα του Μητσοτάκη

Αιχμηροί διάλογοι, πολιτικά… τζαρτζαρίσματα, μομφές, επικρίσεις και παράπονα καταγράφηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες στην πιο μακρά και επεισοδιακή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ από το 2019

Δεν ήταν μόνο η πιο μακρά σε διάρκεια γαλάζια διαδικασία – σχεδόν πέντε ωρών. Ούτε ήταν απλώς μια θεσμική μάζωξη για την απαραίτητη, ύστερα από ένα κακό εκλογικό σκορ, αναπτέρωση του κομματικού ηθικού και αποσυμπίεση της εσωκομματικής γκρίνιας.

Στην πραγματικότητα ήταν η πιο επεισοδιακή, επί διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, από το 2019, συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ – μια «εξαντλητική αλλά πολύ ουσιαστική συζήτηση» όπως το έθεσε μάλλον ήπια ο ίδιος στους δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή του, παραδεχόμενος ότι άκουσε και εκείνος «πράγματα» που δεν γνώριζε.

Νωρίτερα καταγράφηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες ζωηροί διάλογοι έως πολιτικά… τζαρτζαρίσματα, διατυπώθηκαν μομφές, επικρίσεις και ερωτήματα. Συνολικά 37 βουλευτές ανέβηκαν στο βήμα της Ολομέλειας με την ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη εντός και εκτός της αίθουσας.

Οι αιχμές που ακούστηκαν τόσο από μικροφώνου όσο και χαμηλόφωνα στα πηγαδάκια επιβεβαιώνουν ότι η γαλάζια ομάδα εξακολουθεί να «βράζει» στον απόηχο τόσο της ευρωκάλπης όσο και του ανασχηματισμού στο κυβερνητικό σχήμα, απελευθερώνοντας για πρώτη φορά τόσο αιχμηρές τοποθετήσεις.

Η δυσαρέσκεια, με την οποία ήρθε αντιμέτωπος ο Μητσοτάκης, κατευθύνθηκε από κάθε «στρατόπεδο» της κυβερνητικής παράταξης (πρόσωπα με αναφορές στους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, υποστηρικτές της «φροντίδας» στο ακροατήριο της λαϊκής Δεξιάς κ.λπ.) καθώς και προς πάσα κατεύθυνση: τους υπουργούς και ευρύτερα τις αποστάσεις μεταξύ κυβέρνησης και βουλευτών, το πρωθυπουργικό περιβάλλον, τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, αλλά και κεντρικούς χειρισμούς (πολιτικούς και επικοινωνιακούς) της κυβέρνησης.

Ομολογία αδυναμιών

Εξού και ο Πρωθυπουργός επέλεξε να σηκώνει το γάντι στις… εκρήξεις. Για να δείξει αφενός ότι παραδέχεται λάθη σε διαχειριστικά και «τεχνικά» ζητήματα – ο ίδιος ομολόγησε «άστοχες κυβερνητικές δηλώσεις», «ανεπάρκειες» και «μερικές φορές αφωνία για ζητήματα τα οποία επέτρεψαν να μεγεθυνθεί μία μεθοδική προπαγάνδα της αντιπολίτευσης» φωτογραφίζοντας, κατά τις εκτιμήσεις, την υπόθεση της τραγωδίας στα Τέμπη – αφετέρου ότι οι κεντρικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης δεν αλλάζουν. Είναι κοινώς το θέμα της αποτελεσματικότητας και του συντονισμού εκείνα για τα οποία ο Μητσοτάκης ομολογεί «αδυναμίες» και όχι η κυβερνητική στρατηγική. «Δεν νομίζω» είπε «ότι πρέπει η αυτοκριτική να είναι αφορμή για αδιέξοδη εσωστρέφεια, ούτε πρέπει να είναι εμμονή σε προσωπικές επιδιώξεις».

Και εξαρχής, προτού δηλαδή λάβουν τον λόγο οι βουλευτές (τον χορό των τοποθετήσεων άνοιξε ο Νεοκλής Κρητικός από τη Λακωνία), θέλησε να προλάβει την αναμενόμενη κουβέντα για ταυτοτικά ζητήματα της ΝΔ, μέσα από την κριτική και τα αιτήματα που όντως υπήρξαν τελικά για επιστροφή στις ρίζες της ΝΔ ή για δεξιά στροφή. «Ποτέ δεν αρνηθήκαμε τις ρίζες μας. Αν όμως το δέντρο δεν ψηλώνει, τότε μάλλον οι ρίζες του έχουν ξεραθεί. Οταν τα κλαδιά του μεγαλώνουν, οι ρίζες δικαιώνουν τον ρόλο τους» ανέφερε, με ένα κατηγορηματικό «όχι» – ως καρφί στους επικριτές της διεύρυνσης – «σε αυτούς οι οποίοι θέλουν μία μικρή και φοβική Νέα Δημοκρατία».

Τρία σκληρά μπρα ντε φερ

Οσο κι αν ο Μητσοτάκης επέμεινε στην ανανέωση «σκέψεων» και του «δυναμικού» της παράταξης, και όσο κι αν μίλησε για «καθαρή ιδεολογική και πολιτική υπεροχή» της ΝΔ, βουλευτές δεν συγκράτησαν τις ισχυρές προειδοποιήσεις τους για «αποϊδεολογικοποίηση» της παράταξης. Αρκετοί πιάστηκαν από τις αρχηγικές αποστροφές ότι «ο δικός μας δρόμος οδηγεί μόνο μπροστά, μακριά από ξεπερασμένες ταμπέλες» και ότι είναι «ψευτοδιλήμματα τα περί δήθεν στροφής προς το Κέντρο, προς τα δεξιά, προς τα αριστερά» για να διατυπώσουν απορίες και ενστάσεις. Τρία ήταν τα μπρα ντε φερ με τον αρχηγό, οι ανταπαντήσεις δηλαδή του Μητσοτάκη σε όσα άκουγε.

Πρώτα με τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριο Σαλμά (που είχε ζητήσει επειγόντως σύγκληση της ΚΟ με επιστολή στον Μητσοτάκη), ο οποίος ήταν πιο οξύς από οποιονδήποτε άλλο με προσωπικό διάλογο με τον Πρωθυπουργό. «Είμαστε με τους πολλούς ή με τους λίγους, κύριε πρόεδρε;» είπε διερωτώμενος αν η κυβέρνηση χτύπησε τη φοροδιαφυγή στα πετρέλαια και συνδέοντάς την ουσιαστικά με ολιγοπώλια. «Δεν δέχομαι υπόνοιες, Μάριε, το 41% δεν το πήραμε επειδή είμαστε με τους λίγους» είπε εκνευρισμένος ο Πρωθυπουργός.
Εξαιρετικά αιχμηρός και ο Νικήτας Κακλαμάνης έκανε λόγο για «πολιτικό στρουθοκαμηλισμό» και, ανεβάζοντας τους τόνους μεταξύ άλλων απέναντι στην «αλαζονεία» των εξωκοινοβουλευτικών, μίλησε για «ιδεολογική μετάλλαξη» του πυρήνα της ΝΔ. «Μην ξανακούσω ότι δεν έχουμε ιδεολογικό στίγμα» σημείωσε ο Μητσοτάκης.

Η τρίτη παρέμβασή του ήρθε μετά την τοποθέτηση του Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος έφερε στη συζήτηση τον Εμανουέλ Μακρόν ενώ στις εξελίξεις στη Γαλλία αναφέρθηκαν και άλλοι βουλευτές, όπως ο Γιάννης Οικονόμου και ο Μίλτος Χρυσομάλλης. «Είναι απλουστευτικό και επικίνδυνο να θεωρούμε ότι οι πολίτες που ψήφισαν σχήματα με εθνολαϊκιστικό χαρακτήρα είναι ακροδεξιοί. Η Ακροδεξιά τελείωσε με την Χρυσή Αυγή. Δεν πρέπει να την αναστήσουμε, γιατί βολεύει σε κάποιους. Δείτε που οδηγήθηκε ο Μακρόν που επιδίωξε να εκμεταλλευτεί την ενίσχυση της ακροδεξιάς και την πολυδιάσπαση των παραδοσιακών κομμάτων. Κινδυνεύει να τον καταπιεί η ιστορία με απίστευτες συνέπειες για τη Γαλλία και για την Ευρώπη» είπε ο βουλευτής Ροδόπης. Ο Μητσοτάκης απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με το Μακρόν: «εμείς κερδίσαμε στις ευρωεκλογές με 15 μονάδες διαφορά, εκείνος έχασε με 15 μονάδες διαφορά», σημείωσε και εξήγησε ότι το δικό του «μπροστά» έχει να κάνει με τις μεταρρυθμίσεις «χωρίς να ξεχνάμε την ιδρυτική μας διακήρυξη».

Η Προεδρία της Δημοκρατίας

Απέναντι σε τοποθετήσεις για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Μητσοτάκης δεν τοποθετήθηκε. Ο βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης επανέλαβε όσα έχει πει δημόσια ότι ο επόμενος Πρόεδρος πρέπει να προέρχεται από τη ΝΔ, ενώ αντίστοιχο θέμα άνοιξαν κατά πληροφορίες ο Χαράλαμπος Αθανασίου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης.

Πολλοί ήταν εκείνοι που εμμέσως αναφέρθηκαν στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου από τη στιγμή που «κάρφωσαν» τους «πανηγυρισμούς» συνεργατών του Πρωθυπουργού (του Ακη Σκέρτσου και του Αλέξη Πατέλη συγκεκριμένα, αλλά χωρίς να κατονομάσουν κάποιον) μετά την ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου εκτίμησε ότι το θέμα έπαιξε μεγάλο ρόλο στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης αναφέρθηκε σε εκείνους που «βγήκαν στο πάρτι για τα ομόφυλα ζευγάρια», ο επίσης σαμαρικός βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσσης σχολίασε σκωπτικά ότι γελούσε όταν άκουγε «υπουργούς να προβλέπουν ποσοστά της τάξης του 35% στις ευρωεκλογές» κ.λπ.

Ξεσπάθωσαν κατά υπουργών

Ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια ή ακριβέστερα οι επικοινωνιακοί χειρισμοί, το Αγροτικό, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ήταν τα κυρίαρχα θέματα που έθιξαν οι βουλευτές – πέραν της πολιτικοϊδεολογικής κατεύθυνσης της ΝΔ.

Και για άλλη μία φορά, η Κοινοβουλευτική Ομάδα… ξεσπάθωσε κατά υπουργών, κατηγορώντας τους για αυτάρεσκες συμπεριφορές και για απόσταση από την κομματική βάση. Ο Πλεύρης άφησε σαφείς αιχμές κυρίως για υπουργούς αλλά και για βουλευτές που κρύβονται στα δύσκολα («υπάρχουν μέλη της κυβέρνησης που δεν βγήκαν ποτέ για τα Τέμπη μέχρι σήμερα (…) κάποιοι προστατεύουν την εικόνα τους» είπε). Για την ύπαρξη αυτού του είδους αφωνίας συμφώνησε πάντως ο Μητσοτάκης, ο οποίος προσπάθησε κατά τ’ άλλα να εκπέμψει ένα πειστικό σινιάλο κατά της εσωστρέφειας, μιλώντας για το «χρέος» της κυβέρνησης να δίνει «λύσεις στις ανάγκες των πολιτών» με «λιγότερα λάθη και περισσότερη προσπάθεια, χειροπιαστά αποτελέσματα αντί για λόγια» απέναντι σε μια αντιπολίτευση που, όπως είπε, διαχειρίζεται αδιέξοδα και αρχηγικές φιλοδοξίες.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Must in

Τρίποντο «ανάσα» για την Χόστελ Κίελ (4-1) – «Πάρτι» για Μάιντζ (1-3) και Βέρντερ (4-1)

Νίκη τεράστιας βαθμολογικής σημασίας για την Χόστελ Κίελ με 4-1 επί της Άουγκσμπουργκ, άνετες νίκες για Μάιντζ (1-3) και Βέρντερ Βρέμης (4-1) επί των Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Ουνιόν Βερολίνου αντίστοιχα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο