Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Το πρώτο ντιμπέιτ Μπάιντεν - Τραμπ: Κέρδισε τις εντυπώσεις ο πρώην, λόγω αδυναμιών του νυν προέδρου

Live: Το πρώτο ντιμπέιτ Μπάιντεν – Τραμπ: Κέρδισε τις εντυπώσεις ο πρώην, λόγω αδυναμιών του νυν προέδρου

Οι Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ «διασταύρωσαν τα ξίφη τους» στην πρώτη τους τηλεμαχία. Αναξιόπιστος ο ένας υποψήφιος, ο άλλος ακατάλληλος για λόγους υγείας.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τελείωσαν την πρώτη τους προσωπική αναμέτρηση με φόντο τις εκλογές του 2024 στο ντιμπέιτ του CNN στην Ατλάντα.

Μέχρι στιγμής η στήριξη προς τους δύο μονομάχους σε παναμερικανικό επίπεδο, διαμορφώνεται στο 49% προς τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, έναντι 47% που υποστηρίζει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Συμπεράσματα της τηλεμαχίας

Η τηλεμαχία είχε πολλές επιθέσεις επί προσωπικού και πολύ «name calling», χαρακτηρισμούς και υβριστικά επίθετα. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο στην αμερικανική πολιτική, αλλά εκτός του πολιτικού πολιτισμού που έχουμε συνηθίσει στην Ευρώπη. Ο Τραμπ είπε πολλά ψέματα, σε πάρα πολλά επίπεδα, όμως ο Μπάιντεν δεν τα εκμεταλλεύτηκε όπως έπρεπε. Του χρεώνεται πως έχασε τις ερωτήσεις για την άμβλωση που μπορούσε να χτυπήσει.

Είναι πολύ πιθανό πολλοί Δημοκρατικοί σήμερα να έχασαν από την πίστη τους στο αν ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να βγάλει άλλη μια τετραετία στον προεδρικό θώκο. Φάνηκε πραγματικά ευάλωτος και αναξιόπιστος για την «πιο σημαντική δουλειά στον κόσμο».

Στον αντίποδα ο Ντόναλντ Τραμπ έβγαλε ενέργεια ακόμα και αν ήταν αρκετά αναξιόπιστος σε επίπεδο επιχειρημάτων. Οι ψηφοφόροι είναι σε πολύ δύσκολη θέση, ο ένας στερείται αξιοπιστίας και ο έτερος στερείται…σφυγμού.

Σε πολλά κομμάτια του ντεμπέιτ, κέρδισε ο Μπάιντεν, όμως η «ξεψυχισμένη» φωνή, ο αποπροσανατολισμός και σημάδια διαλείψεων, όχι μόνο δεν του χάρισε μια νίκη επί των επιχειρημάτων, αλλά μπορεί να είναι το τελειωτικό χτύπημα στην υποψηφιότητα Μπάιντεν. Το συμπέρασμα είναι πως μόλις το «μυριστούν» οι Ρεπουμπλικανοί της καμπάνιας Τραμπ και βάλουν και λίγη ειρωνεία στην αντιμετώπισή τους, έναντι του Μπάιντεν, θα του στερήσουν κάθε πιθανότητα να επανεκλεγεί.

Αν θέλετε να παρακολουθήσετε τις ερωτήσεις και τα κυριότερα σημεία των απαντήσεων, δεν έχετε παρά να συνεχίσετε την ανάγνωση.

Δείτε Live

Δείτε τι ειπώθηκε στην τηλεμαχία

05:38 Ο τελικός λόγος του Τραμπ

Ο Τραμπ στάθηκε στην υποχώρηση στο Αφγανιστάν, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την επίθεση της Χαμάς και πως το Ιράν δεν θα είχε τις δυνατότητες να βοηθήσει οικονομικά τη Χαμάς. Λέει πως οι ξένοι ηγέτες δεν σέβονται τον Μπάιντεν και αν ήταν πρόεδρος δεν θα είχε συμβεί ποτέ αυτό στην Ουκρανία. Κατηγορεί τους μετανάστες για την καταστροφή των ΗΠΑ και πως θα κάνει την Αμερική Ξανά Μεγάλη.

05:36 Ο τελικός λόγος του Μπάιντεν

Ο Τζο Μπαίντεν υπερασπίζεται την οικονομική του πολιτική, όμως τονίζει πως πρέπει να φορολογηθούν επιπλέον οι πλούσιοι, κάτι που δεν πρόκειται να κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ. Συνεχίζει αναφέροντας το σχέδιό του για την υγεία και υπόσχεται πως θα κάνει όλα τα βήματα για την φαρμακευτική φροντίδα των ηλικιωμένων και την φροτνίδα των παιδιών.

05:34 Ο Τραμπ δείχνει πιο ζωντανός, ο Μπάιντεν πιο λογικός

Ο Τζο Μπάιντεν μιλά σιγά, έχει ένα μικρό βράχνιασμα και συνολικά δεν δείχνει τόσο δυναμικός. Στην αμερικανική πολιτική ιστορία ο ρωμαλέος πρόεδρος συνήθως είναι και ο νικητής πρόεδρος. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι λίγο πιο ζωντανός, όμως δεν «μιλάει» στο κοινό των αναποφάσιστων. Είχε δυνατές στιγμές, όμως κάποιες από τις ερωτήσεις του είναι δύσκολο να απαντηθούν ή τις απέφυγε τεχνηέντως.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει καθαρή σκέψη.

Μικρό διάλειμμα στην τηλεμαχία

05:29 Οτιδήποτε και να γίνει στην εκλογική αναμέτρηση θα την αποδεχτείτε κύριε Τραμπ;

«Θα καταδικάσετε την πολιτική βία;» ήταν η ερώτηση. Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως αν είναι δίκαιες οι εκλογές θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα. Ανέφερε πως οι εισβολείς του Καπιτωλίου ήταν λίγοι νεόι. Αναφέρει πως ο Σι, ο Πούτιν και ο Κιμ-Γιονγκ Ουν δεν σέβονται τον Μπάιντεν και πως ο Μπάιντεν θα οδηγήσει τον κόσμο στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Μπάιντεν υπερασπίζεται τον ρόλο των ΗΠΑ ως στρατιωτικής δύναμης και κατηγόρησε τον Τραμπ πως είπε στον Πούτιν «κάνε ο,τι θες με την Ουκρανία.»

Ο Τραμπ λέει πως «ο Πούτιν δεν θα πάρει ποτέ τίποτα από μένα. Με αυτόν ο Πούτιν θα πάρει την Ουκρανία», χρεώνει τα αποτελέσματα του πολέμου στον Μπάιντεν. Ξαναρωτάται και επαναλαμβάνει πως «αν είναι δίκαιες οι εκλογές θα αποδεχτώ το αποτέλεσμα. Αρκεί να μην είναι απάτη».

Ο Τζο Μπάιντεν τον αποκάλεσε «Κλαψιάρη» επανειλημμένα και πως «κάτι έσπασε μέσα σου όταν έχασες την προηγούμενη φορά».

05:24 Ερώτηση για την ηλικία τους

Ο Τζο Μπάιντεν λέει πως κάποτε ήμουν από τους νεώτερους στην πολιτική και ο Τραμπ είναι τρια χρόνια νεώτερος από εμένα. Ο Μπάιντεν απαριθμεί το έργο του, σε συνδυασμό με την ηλικία του. Αναφέρει πως ο Τραμπ αναφέρει τις ΗΠΑ ως μια αποτυχημένη χώρα. Ο υπόλοιπος κόσμος δεν μας βλέπει έτσι.

Ο Τραμπ αναφέρει την υγεία του και το πόσο εύρωστος νιώθει και πως έχει πάρει δύο βραβεία στο γκολφ, ανώ αναφέρει πως είναι σε τέλεια φόρμα. Χτυπάει τον Μπάιντεν αναφέροντας πως έκανε τεστ γνωσιακής λειτουργίας και είναι σε τέλεια φάση.

Ο Μπάιντεν προκάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ στο γκολφ.

05:18 Η κρίση των οπιοειδών

Ο Τζέικ Τάπερ ανέφερε πως οι θάνατοι εξαιτίας των οπιοειδών συνεχίζονται να αυξάνονται και με τους δύο ως προέδρους. Ο Ντόναλντ Τραμπ προτίμησε να μιλήσει για την Κίνα που κρατά μεγάλο μέρος του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ. Ανέφερε πως όλα πήγαιναν καλά μέχρι την πανδημία και φέραμε και το καλύτερο σκυλί στα σύνορα. Συνεχίζει να μιλά για την ασφάλεια στα σύνορα και τα ναρκωτικά που έρχονται από εκεί.

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στην φαιντανύλη η οποία «καταπολεμάται με μηχανήματα που την ανιχνεύουν στα σύνορα». Συνέχισε πως θα φέρει παντού αυτά τα μηχανήματα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε επανερχόμενος πως «ο Μπάιντεν το μόνο που ξέρει είναι να πληρώνει δισεκατομμύρια». Υποσχέθηκε πως θα απελευθερώσει τον αμερικανό δημοσιογράφο από τη Ρωσία πριν τις εκλογές ή μόλις εκλεγεί.

05:15 Κόστος παιδιού

Στην ερώτηση πως το κόστος μεγαλώματος ενός παιδιού περισσότερο από το μέσο ενοίκιο, ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε τον χρόνο να αναφέρει πως ο Τζο Μπάιντεν δεν απέλυσε ποτέ κανέναν. Η χώρα μας καταστρέφεται και εσύ δεν έχεις απολύσει έναν στρατιωτικό ή κάποιον στα σύνορα, που έχουν μπει 18 εκατομμύρια ξένοι και καταστρέφουν τη χώρα μας.

Ο Τζο Μπάιντεν απαντά πως είμαστε η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο και κανείς δεν τα βάζει με εμάς. Επανέρχεται πως ο Τραμπ είναι ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία. Ο Μπάιντεν απαντά για το σχέδιό του για το κόστος ανατροφής των παιδιών.

Ο Τραμπ ανταπαντά πως κανείς δεν έχει κόψει φόρους σαν εμάς. Θα πληρώνετε όλοι μεγαλύτερους φόρους. Κόβοντας τους φόρους δημιουργήσαμε περισσότερες θέσεις εργασίας.

Ο Μπάιντεν απαντά πως δεν θα αυξήσουμε τους φόρους για τους μικρομεσαίους. Ανέφερε πως οι φόροι θα αυξηθούν με τον Τραμπ 2.000$ μόνο από το κόστος τροφίμων. Κατηγορεί τον Τραμπ πως θα χρεωκοπήσει την χώρα.

05:10 Υγεία και κοινωνική ασφάλιση

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρει πως «εμείς θα κάνουμε τους πλούσιους να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιό τους». Αναφέρει πως οι πολιτικές του Τραμπ ήταν ενάντια στην κοινωνική ασφάλιση και το εθνικό σύστημα υγείας. Αλληλοκατηγορούνται ως ψεύτες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί τον Τζο Μπάιντεν πως καταστρέφει την υγεία γιατί έρχονται εκατομμύρια και εκατομμύρια μετανάστες που μένουν σε πολυτελή ξενοδοχεία και παίρνουν τα δικαιώματα των αμερικανών όσο αφορά την υγεία και παίρνουν δωρεάν ασφάλεια υγείας.

Ο Μπάιντεν ανέφερε μια ψηφοφορία ειδικών που ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ ως τον χειρότερο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ.

05:06 Η ερώτηση αφορά την κλιματική αλλαγή, αλλά πήγε αλλού

Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλησε να αναφερθεί στην απάντηση του Τζο Μπάιντεν ο οποίος ανέφερε πως ανασύστησε την αστυνομία στη χώρα, αναφέροντας πως όλη η αστυνομία ψηφίζει Ντόναντ Τζ. Τραμπ. Συνέχισε πως οι μετανάστες παίρνουν τις δουλειές των μαύρων και των ισπανόφωνων. Μετά συνέχισε για το περιβάλλον λέγοντας πως «Θέλω καθαρό νερό» και «καθαρό αέρα» και πως οι «στατιστικολόγοι μου μου έδωσαν τα στοιχεία πως είχαμε την πιο καθαρή ατμόσφαιρα και το καλύτερο νερό».

Ο Μπάιντεν είπε πως έχουμε ήδη κάνει σωστές πολιτικές για το κλίμα, αλλά ο Τραμπ μας έβγαλε από τις συνθήκες για το κλίμα. Συνέχισε σχετικά με την πρόοδο για το κλίμα, παραδεχόμενος πως οι ΗΠΑ είναι από τους μεγαλύτερους ρυπαντές και πως θα έχει μειώσει την ρύπανση στο μισό έως το 2030. Ξέφυγαν και οι δύο συνομιλητές για το ζήτημα των φαρμάκων κατηγορώντας ο ένας τον άλλο για την υγεία στις ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τους μετανάστες πως θα πάρουν τα σπίτια και τις δουλειές των αμερικανών.

05:00 Η συζήτηση μεταφέρθηκε πάλι στην οικονομία και τον πληθωρισμό

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί τον Μπάιντεν πως όχι μόνο πήρε μηδενικό πληθωρισμό, αλλά πως οι μετανάστες παίρνουν τις δουλειές από τις μειονότητες τους μαύρους και τους ισπανόφωνους.

Με την σειρά του ο Τζο Μπάιντεν είπε πως είχε μηδενικό πληθωρισμό, επειδή η «οικονομία είχε πέσει κάτω».

04:55 Διάλειμμα

Υπάρχει μόνο ένα άτομο που έχει καταδικαστεί για κακούργημα και τον κοιτάζω αυτή τη στιγμή

ήταν η ακριβής ατάκα του Τζο Μπάιντεν, ίσως να την χρησιμοποίησε πολύ νωρίς σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων

04:50 Η Alt Right διαλεκτική του Ντόναλντ Τραμπ είναι πασιφανής

O Τραμπ χρησιμοποιεί συνεχώς ψεύτικους ισχυρισμούς που δεν έχουν αποδειχθεί και δεν αποδεικνύονται. Όμως υποχρεώνει τον Τζο Μπάιντεν να ξεκινά συνεχώς λέγοντας «Είναι όλα ψέματα. Δεν έχει πει τίποτα αληθινό». Πετώντας συνεχώς λάσπη ο Τραμπ και υποχρεώνοντας τον Μπάιντεν να σχολιάζει πως «όλα είναι ψέματα», τον κάνει να φαίνεται σαν να επαναλαμβάνεται και να μην έχει επιχειρήματα. Ως τακιτκή μπορεί και να λειτουργήσει για κάποιους με ισχυρή προκατάληψη.

Η κουβέντα πήγε στο γεγονός πως ο Τραμπ έχει καταδικαστεί για αδίκημα. Ο Τραμπ απάντησε πως ο γιός του έχει καταδικαστεί για αδίκημα (Χάντερ Μπάιντεν).

Αρνήθηκε πως έχει κάνει σεξ με πορνοστάρ στην κατηγορία του Μπάιντεν πως «κοιμήθηκες με μια πορνοστάρ όταν η γυναίκα σου ήταν 9 μηνών έγκυος». Ο Τραμπ αποκάλεσε τον δικαστή «Δημοκρατικό». Το ντιμπέιτ βριθεί μεταπολιτικής λογικής, δεν έχει καμία σχέση με γεγονότα.

04:43 Ο Τραμπ ρωτήθηκε τι έχει να πει για την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο

Ανέφερε πως είχε την καλύτερη οικονομία που έχουν γνωρίσει ποτέ οι ΗΠΑ και τα καλύτερα σύνορα. Αποφεύγει την απάντηση. Όταν ρωτήθηκε ξανά απάντησε πως «η Νάνσι Πελόζι ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για την 6η Ιανουαρίου».

Ο Τζο Μπάιντεν τον κατηγορεί πως ποτέ «δεν είπε στους υποστηρικτές του να σταματήσουν και δεν έκανε το παραμικρό. Ο Ντόναλντ Τραμπ μάλιστα θέλει να τους δώσει χάρη».

04:39 Ερώτηση για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

Δεν διαφέρουν πολύ οι δύο υποψήφιοι, στις θέσεις τους, είναι και οι δύο υπέρ του Ισραήλ. Απλά ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε τον Τζο Μπάιντεν, «Παλαιστίνιο και μάλιστα αδύναμο Παλαιστίνιο». Ο Μπάιντεν υπερασπίστηκε την πολιτική του προς το Ισραήλ, λέγοντας πως μόνο τις βόμβες των 900 κιλών δεν έδωσε στο Ισραήλ «γιατί δεν λειτουργούν καλά σε κατοικημένες περιοχές».

Ο Τραμπ ξεφεύγοντας μιλάει για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ζητώντας από τις ευρωπαϊκές χώρες να πληρώσουν τα αντίστοιχα χρήματα που δίνουν οι ΗΠΑ.

04:36 Η κουβέντα στον πόλεμο της Ουκρανίας

Η Nτάνα Μπας ρωτάει τον Ντόναλντ Τραμπ αν είναι αποδεκτοί οι όροι του Πούτιν. Δηλαδή να κρατήσει η Ρωσία τις περιοχές που έχουν προσαρτηθεί και να μην μπει ποτέ η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει πως ο Πούτιν θα σεβαστεί έναν πρόεδρο δυναμικό, σε αντίθεση με τον Τραμπ. Αναφέρει πως η Ρωσία, όπως και η Χαμάς δεν θα εισέβαλαν επί προεδρίας του.

Δεν έχω ακούσει τόσες πολλές χαζομάρες μαζεμένες σε τόσο λίγο χρόνο λέει ο Μπάιντεν.

Και οι δύο μονομάχοι προτίμησαν πρώτα να μιλήσουν για τις εκατέρωθεν αποτυχίες στους πολέμους.

Σε επόμενη ερώτηση μετά από επιμονή της συντονίστριας ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως «δεν είναι αποδεκτοί οι όροι του Πούτιν. Όμως κάθε φορά που έρχεται ο Ζελένσκι εδώ φεύγει με 60 δισεκατομμύρια. Είναι ο καλύτερος πωλητής του κόσμου. Εγώ θέλω να σταματήσει ο πόλεμος».

Με την σειρά του ο Μπάιντεν είπε πως ο Πούτιν θέλει να ανασυστήσει την «Σοβιετική αυτοκρατορία». «Όσο πιο πολύ χώρο του δώσεις τόσο πιο πολύ χώρο θα πάρει. Δεν δίνουμε χρήματα στην Ουκρανία σε αυτή τη φάση, αλλά όπλα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

04:26 Είναι σχετικά χαμηλού επιπέδου το ντεμπέιτ γεμάτο εκατέρωθεν προσβολές

Πάντα υπήρχαν επιθέσεις επί προσωπικού στα ντιμπέιτ, όμως είναι πολύ δύσκολο να ακούσεις ένα επιχείρημα που να έχει βάση. Δυστυχώς «πρωταθλητής» στην παραπληροφόρηση και τις πληροφορίες χωρίς να στηρίζονται από στοιχεία είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.

04:25 Ερώτηση για το μεταναστευτικό

Ο πρόεδρος Μπάιντεν λέει πως ο Ντόναλντ Τραμπ έκλεινε παιδιά σε κλουβιά και τα χώρισε από τους γονείς τους. Λέει πως έκανε τα σύνορα πιο ασφαλή σε σχέση με τον Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει πως στην προεδρία του τα σύνορα ήταν πιο ασφαλή από ποτέ. Αναφέρει πως τα σύνορα είναι διάτρητα και οι πολιτικές του κάκιστες. Ο Τραμπ αναφέρει πως οι μετανάστες ζουν σε ξενοδοχεία 5 αστέρων στη Νέα Υόρκη. Αναφέρει πως οι βετεράνοι ήταν σε καλύτερη κατάσταση όταν ήταν πρόεδρος.

04:21 Ρωτώνται αν πρέπει να υπάρχει όριο στην χρονική περίοδο μιας άμβλωσης (σε 7 πολιτείες δεν υπάρχει)

Ο Μπάιντεν λέει πως υπάρχει χρονικό όριο όπου στο πρώτο τρίμηνο επιλέγει η γυναίκα, μετά στο δεύτερο τρίμηνο μπορεί να επιλέξει ο γιατρός και στο τρίτο τρίμηνο ο γιατρός με δικαστική επιτροπή για περιπτώσεις που κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

Ο Τραμπ αναφέρει πως ο Μπάιντεν «ζητάει να βγάζουν τα μωρά από την μήτρα των μητέρων τους στον ένατο μήνα και να δολοφονούν τα παιδιά μόλις βγαίνουν από την μήτρα».

Στον αντίλογο ο Τζο Μπάιντεν το αρνήθηκε.

04:18 Η άμβλωση τέθηκε στο τραπέζι

Σε ερώτηση που τέθηκε πρώτα στον Ντόναλντ Τραμπ η συζήτηση πήγε στην άμβλωση. Ο Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε πως οι δικαστές που διόρισε «σκότωσαν» την απόφαση Roe vs Wade. Λέει πως επιστρέψαμε τη δύναμη στο λαό και αποφασίζουν πλέον οι Πολιτείες. Ανέφερε πως οι Δημοκρατικοί θέλουν να σκοτώνονται τα παιδιά μετά τη γέννησή τους.

Από τη μεριά του ο Τζο Μπάιντεν λέει πως αγωνίζονται για τα δικαιώματα των γυναικών, για το δικαίωμα στην άμβλωση των γυναικών που πέφτουν θύματα βιασμού.

Ο Τραμπ λέει πως οι αμερικανίδες «πέφτουν θύματα βιασμού από τους μετανάστες που φέρνει ο Μπάιντεν», τις «σκοτώνουν και τις δολοφονούν». Δαιμονοποιεί τους μετανάστες ως συλλήβδην βιαστές.

04:13 Τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκαν για τα ελλείμματα τρισεκατομυρίων που άφησαν επί των διακυβερνήσεών τους

Οι δύο μονομάχοι αλληλοκατηγορούνται πως άφησαν τεράστιο χρέος στις ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ για την εκτεταμένη μείωση φόρων «που βοήθησαν περισσότερο τους ήδη πλούσιους». Από την μεριά του ανέφερε πως οι ΗΠΑ έπρεπε να στηρίξουν το σύστημα υγείας.

Ο Τραμπ κατηγορεί πως οι μετανάστες μπαίνουν στο εθνικό σύστημα υγείας των ΗΠΑ και στερούν πολλά κονδύλια από τους Αμερικανούς. Τονίζει πως οι μετανάστες στερούν χρήματα από τον σκληρά εργαζόμενο Αμερικανό.

04:08 Η οικονομία και η ακρίβεια αφορά την πρώτη ερώτηση

Ο Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε για την ακρίβεια και την αγοραστική δύναμη του μέσου Αμερικάνου. Απάντησε πως παρέλαβε «καμμένη γη» από την διακυβέρνηση Τραμπ και την κακή πορεία της οικονομίας ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επανέλαβε δύο φορές πως παρέλαβε χάος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει πως οι ΗΠΑ είχαν την καλύτερη οικονομία του κόσμου, η οποία χτυπήθηκε από την πανδημία. Έκανε λόγο πως η οικονομία έχει χτυπηθεί από τον πληθωρισμό και πως ο Τζο Μπάιντεν παρέλαβε μηδενικό πληθωρισμό.

04:07 Ο Μπάιντεν και ο Τραμπ δεν έδωσαν τα χέρια

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έδωσαν τα χέρια όταν μπήκαν στη σκηνή του ντιμπέιτ.

04:03 Οι παρουσιαστές εξηγούν τους κανόνες και καλούν τους δύο μονομάχους

04:02 Ο Μπάιντεν τρολάρει τον Τραμπ

Ο Μπάιντεν αστειεύεται με την υπόδειξη του Τραμπ ότι θα χρησιμοποιήσει ενισχυτικά απόδοσης σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν το ντιμπέιτ

Οι βοηθοί του Μπάιντεν άκουσαν τη θεωρία συνωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ ότι ο πρόεδρος θα πάρει κάποιου είδους ενισχυτικά απόδοσης για το αποψινό ντιμπέιτ – και τώρα ελπίζουν να συγκεντρώσουν κάποια χρήματα από αυτό.

03:57 Οι απαντήσεις των 120 δευτερολέπτων

Ο αμερικανικός λαός και όσοι παρακολουθούν τις θέσεις των δύο υποψηφίων, γνωρίζουν ήδη πολύ καλά τις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις τους στα περισσότερα θέματα. Στις απαντήσεις των 2 λεπτών, οι Μπάιντεν και Τραμπ θέλουν να πείσουν τον αναποφάσιστο ψηφοφόρο που αξιολογεί πιο υψηλά την ποιότητα της δικής του ζωής, εφόσον δεν τον αγγίζουν τα παγκόσμια ζητήματα, πως έχουν τα εχέγγυα να αυξήσουν την αγοραστική δύναμη και την ποιότητα ζωής των Αμερικανών.

03:53 Το ντιμπέιτ εμφανίζει ήδη υψηλή τηλεθέαση σε όλο τον κόσμο

Από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μέχρι την κλιματική αλλαγή, την οπλοκατοχή και τα μακελειά στα σχολεία, τα δικαιώματα της γυναίκας, τα ζητήματα της περίθαλψης, όλος ο κόσμος κοιτάει στις ΗΠΑ για μικρά δείγματα προς τα που θα κινηθεί ο κόσμος.

Λίγο λιγότερες από 300.000 θεατές παρακολουθούν το stream του CNN που βλέπετε ακριβώς από πάνω και κάποες δεκάδες εκατομμύρια τηλεθεατές είναι συντονισμένοι στο CNN.

03:42 Την «εξαφάνιση» της Μελάνια Τραμπ σχολιάζει το CNN

Η Μελάνια Τραμπ έχει «εξαφανιστεί» από όλη την διάρκεια της προεκλογικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που σχολιάζεται ποικιλοτρόπως από το πάνελ του CNN. Το αποδίδουν στην δωροδοκία προς την Στόρμι Ντάνιελς και την δίκη Τραμπ.

03:30 Είναι η πρώτη αναμέτρηση μεταξύ ενός πρώην προέδρου και ενός εν ενεργεία Προέδρου

Αυτό συνέβη καθώς σχεδόν καθ’ ολοκληρία κάθε αμερικανός πρόεδρος κατάφερνε να εκλεγεί για δύο θητείες που είναι και το ανώτατο όριο στις ΗΠΑ. Οπότε δεν υπήρχε περιθώριο να έχει δικαίωμα τρίτης επανεκλογής ένας πρώην πρόεδρος.

03:20 Άμβλωση: Βίοι αντίθετοι

Ο Ντόναλντ Τραμπ, τοποθετώντας συντηρητικούς δικαστές πριν χάσει τις εκλογές του 2020 «ναρκοθέτησε» τον δρόμο ώστε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να ανατρέψει τον νόμο Roe vs Wade με τον οποίο επιτρέπονταν η άμβλωση. Ο Τζο Μπάιντεν υποχρέωσε να μπορούν να αποσταλούν ταχυδρομικά χάπια της άμβλωσης σε κάθε ενδιαφερόμενη. Σε τουλάχιστον 14 πολιτείες των ΗΠΑ τη δεδομένη στιγμή υπάρχει καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων, ακόμα και προς θύματα βιασμού ή αιμομιξίας. Κυρίως σε πολιτείες με πλειονότητα τους Ευαγγελιστές ή φανατικούς χριστιανούς άλλων δογμάτων.

Δεν μπορεί να ανατραπεί κάτι από αυτά, όμως αν βγει ο Μπάιντεν θα συνεχίσει την ταχυδρομική αποστολή χαπιών της άμβλωσης από πολιτείες που επιτρέπεται σε πολιτείες που δεν επιτρέπεται, νόμιμα. Σε αντίθετη περίπτωση η θέση της γυναίκας στις ΗΠΑ αναμένεται να χειροτερέψει τάχιστα.

03:15 Θέματα που διχάζουν: Οπλοκατοχή

Οι αμβλώσεις και η οπλοκατοχή είναι ζητήματα που δημιουργούν υψηλή πόλωση και ο κάθε υποψήφιος θα «μιλήσει στο κοινό του», ώστε να μην έχει διαρροές ψηφοφόρων που πιθανώς να σκέφτονταν να απέχουν από την ψηφοφορία. Ο Τζο Μπάιντεν δεν επιθυμεί να χτυπήσει την οπλοκατοχή, όμως θέλει κανονιστικές διατάξεις (όπως γεμιστήρες με λίγες σφαίρες και απαγόρευση των τυφεκίων εφόδου που χρησιμοποιούνται συχνά σε επιθέσεις εναντίον πολιτών),  ο Ντόναλντ Τραμπ είναι σαφώς υπέρ την οπλοκατοχής για όλους τους Αμερικανούς πολίτες, χωρίς όρια σε γεμιστήρες και υπέρ των αυτόματων τυφεκίων εφόδου.

03:11 Το Μεταναστευτικό στην ατζέντα

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει σκληρότερη στάση προς τους μετανάστες και ο Τζο Μπάιντεν κινήθηκε αντίστοιχα για να μην αποτελέσει λόγο «αιμορραγίας» ψήφων. Μπορεί όμως να το πληρώσει με διαρροή από τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα επαναφέρει την «υπέροχη» ταξιδιωτική απαγόρευση που είχε επιβάλει σε άτομα από διάφορες μουσουλμανικές χώρες με μεγάλη πλειοψηφία για να «κρατήσει τους ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες έξω από τη χώρα μας» μετά την ανατροπή της απαγόρευσης από τον Μπάιντεν το 2021. Ο Μπάιντεν έχει δημιουργήσει ρίξεις με τον Αραβικό κόσμο, όχι όμως με τις μοναρχίες του Αραβικού κόσμου.

03:07 Οι δύο ομάδες έπαιξαν κορώνα-γράμματα την θέση και ποιος θα έχει τον τελευταίο λόγο

Οι θέσεις τους στο βάθρο καθορίστηκαν με ρίψη κέρματος. Το νόμισμα έπεσε στην επιλογή της εκστρατείας του Μπάιντεν – για την ιστορία γράμματα – πράγμα που σήμαινε ότι η εκστρατεία του μπορούσε να επιλέξει αν ήθελε να επιλέξει τη θέση του προέδρου στο βήμα ή τη σειρά των τελικών δηλώσεων.

Η εκστρατεία του Μπάιντεν επέλεξε να επιλέξει τη δεξιά θέση στο βήμα, πράγμα που σημαίνει ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα βρίσκεται στη δεξιά πλευρά των οθονών των τηλεθεατών και ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του θα βρίσκεται στα αριστερά των τηλεθεατών.

Στη συνέχεια, η εκστρατεία του Τραμπ επέλεξε ο πρώην πρόεδρος να κάνει την τελευταία τελική δήλωση, πράγμα που σημαίνει ότι ο Μπάιντεν θα μιλήσει πρώτος στο τέλος του ντιμπέιτ.

03:01 Οι συντονιστές του ντιμπέιτ

Ο Τζέικ Τάπερ και η Ντάνα Μπας, συμπαρουσιαστές της εκπομπής του CNN «State of the Union», θα συντονίσουν την 90λεπτη αναμέτρηση. Η Μπας είναι η επικεφαλής πολιτική ανταποκρίτρια του CNN, η οποία παρουσιάζει επίσης την εκπομπή «Inside Politics with Dana Bash». Ο Τάπερ είναι ο επικεφαλής ανταποκριτής του CNN στην Ουάσινγκτον, ο οποίος επίσης παρουσιάζει το «The Lead with Jake Tapper».

Έχουν συνολικά 50 χρόνια εμπειρία στο πολιτικό ρεπορτάζ.

02:58 Χωρίς ζωντανό ακροατήριο ή βοήθεια

Το ντιμπέιτ του CNN θα έχει δύο διαφημιστικά διαλείμματα και δεν θα έχει ζωντανό ακροατήριο. Κατά τη διάρκεια των διαφημιστικών διαλειμμάτων, οι υποψήφιοι δεν θα μπορούν να επικοινωνούν με το προεκλογικό τους προσωπικό.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι σόουμαν, ζει από το κοινό του και πρέπει να δημιουργήσει την συνθήκη στο μυαλό του, να έχει το ένστικτο και την εξάσκηση τι «θα πουλήσει» στον κόσμο. Ο Τζο Μπάιντεν που κατά καιρούς μπερδεύεται, έχει το μειονέκτημα πως δεν θα μπορεί να επικοινωνήσει με το προσωπικό της εκστρατείας του, σε περίπτωση που χάσει την ψυχραιμία του και κάνει τυχόν λάθος.

02:50 Οι κανόνες της τηλεμαχίας

Οι υποψήφιοι τον Μάιο συμφώνησαν με τους κανόνες του ντιμπέιτ, οι οποίοι περιλαμβάνουν την εμφάνιση στο βήμα, τη σίγαση των μικροφώνων καθ’ όλη τη διάρκεια του ντιμπέιτ, εκτός από τη στιγμή που είναι η σειρά του υποψηφίου να μιλήσει και τον αποκλεισμό των σκηνικών ή των προκατασκευασμένων σημειώσεων στη σκηνή. Οι υποψήφιοι θα έχουν ένα στυλό, ένα σημειωματάριο και ένα μπουκάλι νερό.

Ο κανόνας της σίγασης των μικροφώνων -για να μην «πατάει» ο ένας στον άλλο τη στιγμή που μιλάνε -όπως γνωρίζουμε μπορεί να βλάψει την υψηλή θεαματικότητα, μειώνοντας τις πιθανότητες μιας κυνομαχίας. Όπως με το ντιμπέιτ της προηγούμενης τετραετίας και το «Will you shut up man» του Μπάιντεν στον Τραμπ, ατάκα η οποία τον έφτιαξε δημοσκοπικά.

02:47 Η θέση των ΗΠΑ στον κόσμο

Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να αποκαθιστά τις γέφυρες που έκαψε ο Ντόναλντ Τραμπ και θα τηρήσει τις αμερικανικές δεσμεύσεις προς το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία. Ο Τραμπ, εν τω μεταξύ, έχει πει ότι θα ενθαρρύνει τη Ρωσία να κάνει «ό,τι διάολο θέλει» στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που δεν εκπληρώνουν ορισμένες υποχρεώσεις χρηματοδότησης του 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες.

Σε ορισμένες από τις πρώτες του ενέργειες ως πρόεδρος, ο Μπάιντεν εργάστηκε για να επιστρέψουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην παρουσία που είχαν στην παγκόσμια σκηνή πριν γίνει πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ. Κυρίως στην επιστροφή των ΗΠΑ σε διεθνείς συνθήκες. Ως πρόεδρος, ο Ντόναλντ Τραμπ υποτίμησε συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ και απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από κρίσιμες διεθνείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν και των κλιματικών συμφωνιών του Παρισιού.

02:42 Απομένουν περίπου 70 λεπτά μέχρι την εκκίνηση της τηλεμαχίας μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024