Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Οι Αρχές θυμήθηκαν τους «εξαφανισμένους» πρώην υπουργούς Άμυνας - Διαγράφηκαν από το Κομμουνιστικό Κόμμα

Κίνα: Οι Αρχές θυμήθηκαν τους «εξαφανισμένους» πρώην υπουργούς Άμυνας – Διαγράφηκαν από το Κομμουνιστικό Κόμμα

Μετά την εξαφάνισή και την αποπομπή των δύο πρώην υπουργών Άμυνας, ήρθε η πρώτη επίσημη αναφορά από τις Αρχές στην Κίνα με τη διαγραφή τους από το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Μεγαλώνει η εκκαθάριση στις ανώτατες βαθμίδες του στρατού στην Κίνα που έχει ξεκινήσει τον τελευταίο χρόνο από τον Σι Τζινπίγκ, καθώς οι δύο πρώην υπουργοί Άμυνας, Λι Σανγκφού και Γουέι Φενγκέ διαγράφηκαν από το Κομμουνιστικό Κόμμα.

H υπόθεση του Λι παραπέμφθηκε σε στρατιωτικούς εισαγγελείς για την άσκηση ποινικής δίωξης, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγήσει σε δίκη που θα μπορούσε να του επιφέρει ισόβια κάθειρξη

Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, τόσο ο Λι, ο οποίος αποπέμφθηκε από τη θέση του το 2023 όσο και ο προκάτοχος του έχασαν τις θέσεις του στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διαφοράς.

Η διαγραφή του Λι, ο οποίος δεν είχε εμφανιστεί δημόσια για σχεδόν δύο μήνες πριν την καρατόμησή του τον περασμένο Οκτώβριο εν μέσω μιας σειράς ανακατατάξεων υψηλού επιπέδου που έχουν ταράξει τον μεγαλύτερο στρατό του κόσμου και του προκατόχου του για «σοβαρή παραβίαση της κομματικής πειθαρχίας και του νόμου» αναφέρθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua την Πέμπτη.

Η μυστηριώδης εξαφάνιση και η απομάκρυνση του Λι μόλις λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τροφοδότησε έντονες εικασίες, μετά και την αιφνιδιαστική απόλυση δύο κορυφαίων στρατηγών της Δύναμης PLA, της επίλεκτης μονάδας που επιβλέπει τους πυρηνικούς και βαλλιστικούς πυραύλους που διαθέτει η Κίνα, επίσης χωρίς εξήγηση.

Πρώτη επίσημη επιβεβαίωση από τις Αρχές στην Κίνα

Η ανακοίνωση της Πέμπτης είναι η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση από τις κινεζικές Αρχές ότι πίσω από τις εξαφανίσεις κρύβονται κατηγορίες για δωροδοκία. Όπως αναφέρει το Al Jazeera, οι διαγραφές τους από το κόμμα έρχονται σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών για μια σειρά θεμάτων, όπως  η Ταϊβάν και η αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Το Xinhua μετέδωσε ότι η υπόθεση του Λι παραπέμφθηκε σε στρατιωτικούς εισαγγελείς για την άσκηση ποινικής δίωξης, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγήσει σε δίκη που θα μπορούσε να του επιφέρει ισόβια κάθειρξη.

Η ανακοίνωση ακολούθησε μια συνεδρίαση του ισχυρού Πολιτικού Γραφείου του κόμματος με ανώτερους ηγέτες για να επανεξετάσει την κατάσταση του Λι. Αποφάνθηκαν ότι ο Λι «πρόδωσε την αρχική του αποστολή και έχασε το κομματικό πνεύμα και τις αρχές του», σύμφωνα με το CCTV.

Κίνα

Ο Λι φέρεται να έχει «μολύνει σοβαρά το πολιτικό περιβάλλον και το ήθος του στον τομέα του στρατιωτικού εξοπλισμού και να έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην υπόθεση του κόμματος, την εθνική άμυνα και την οικοδόμηση των ενόπλων δυνάμεων».

«Ως ανώτερος κομματικός και στρατιωτικός ηγέτης, ο Λι Σανγκφού πρόδωσε την αρχική του αποστολή και έχασε τις αρχές του κομματικού πνεύματος», ανέφερε το CCTV, προσθέτοντας ότι οι πράξεις του «πρόδωσαν την εμπιστοσύνη και την ευθύνη που του είχε ανατεθεί» από την ανώτατη ηγεσία του κόμματος και του στρατού.

«Η φύση του παραπτώματός του είναι εξαιρετικά σοβαρή, ο αντίκτυπος είναι εξαιρετικά επιβλαβής και οι συνέπειες είναι ιδιαίτερα σοβαρές», προσέθεσε.

Στους δύο στρατηγούς έχουν αφαιρεθεί οι στρατιωτικοί βαθμοί τους.

Τόσο ο Λι όσο και ο Γουέι ήταν πρώην μέλη της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής (CMC), ενός ισχυρού οργάνου με επικεφαλής τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, που διοικεί ουσιαστικά τις ένοπλες δυνάμεις.

Εσωτερική έρευνα

Ο Λι τέθηκε υπό εσωτερική έρευνα του στρατού για «σοβαρές παραβιάσεις της κομματικής πειθαρχίας και του νόμου» στις 31 Αυγούστου του περασμένου έτους, σύμφωνα με το CCTV, δύο ημέρες αφότου εθεάθη για τελευταία φορά δημόσια σε ένα φόρουμ για την ασφάλεια στο Πεκίνο.

Η έρευνα της Επιτροπής για την Επιθεώρηση Πειθαρχίας της CMC διαπίστωσε ότι ο Λι φέρεται να είχε «παραβιάσει σοβαρά» τους πολιτικούς και οργανωτικούς κανόνες, να αντιστάθηκε στην έρευνα, να επεδίωξε «προσωπικά οφέλη» για τον εαυτό του και άλλους και να έλαβε «τεράστια χρηματικά ποσά» ως δωροδοκία, καθώς και να δωροδοκούσε άλλους.

Ο Γουέι, προκάτοχος του Λι ως υπουργός Άμυνας από το 2018 έως το 2023, κατηγορήθηκε επίσης για σοβαρές παραβιάσεις της πολιτικής και οργανωτικής πειθαρχίας, αντίσταση κατά της έρευνας, δωροδοκία, καθώς και για «κατάρρευση της πίστης και απώλεια της αφοσίωσης», σύμφωνα με το CCTV.

Οι ισχυρισμοί που εκτίθενται στις αναφορές του CCTV φαίνεται να παραπέμπουν σε διαφθορά στην προμήθεια και ανάπτυξη του στρατιωτικού εξοπλισμού της Κίνας, πιθανότατα στη δύναμη πυραύλων, η οποία αποτέλεσε βασικό στοιχείο στις προσπάθειες του Σι να «εκσυγχρονίσει» την PLA και να τη μετατρέψει σε μια «παγκόσμιας κλάσης» πολεμική δύναμη.

Πριν γίνει υπουργός Άμυνας, ο Λι ήταν επικεφαλής του Τμήματος Ανάπτυξης Εξοπλισμού της PLA για πέντε χρόνια, ενώ ο Γουέι ήταν ο πρώτος διοικητής της Δύναμης Πυραύλων όταν αυτή αναβαθμίστηκε στα τέλη του 2015.

Σύμφωνα με το CNN, από το περασμένο καλοκαίρι, περισσότεροι από 12 υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί και στελέχη της αεροναυπηγικής στην Κίνα έχουν αποπεμφθεί από τους δημόσιους ρόλους τους.

Ο Σι έχει καταστήσει την εκρίζωση της διαφθοράς και της απιστίας χαρακτηριστικό γνώρισμα της διακυβέρνησής του από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2012 και οι εκκαθαρίσεις υποδηλώνουν ότι η εκστρατεία αυτή απέχει πολύ από το να τελειώσει εντός του στρατού.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024