Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Live: Συνεχείς επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα με drones και τανκς - 60.000 εκτοπίστηκαν σε μια μέρα

Live: Συνεχείς επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα με drones και τανκς – 60.000 εκτοπίστηκαν σε μια μέρα

Οι κάτοικοι στην πόλη της Γάζας «τρέχουν στους δρόμους τρομοκρατημένοι» με νεκρούς και τραυματίες να κείτονται στο έδαφος μετά την επίθεση του ισραηλινού στρατού

Συνεχίζεται για 266η μέρα το αιματοκύλισμα στη Γάζα, με τους Παλαιστίνιους να «τρέχουν στους δρόμους τρομοκρατημένοι» μετά την επίθεση του ισραηλινού στρατού στην ανατολική συνοικία Shujayea.

Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Γάζας αναφέρει ότι τρεις από τους γιατρούς της σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά και άλλοι 12 τραυματίστηκαν ενώ πραγματοποιούσαν προσπάθειες διάσωσης στον κεντρικό προσφυγικό καταυλισμό Bureij.

Σε μια έρευνα σε περισσότερες από 1.000 οικογένειες Παλαιστινίων που εκτοπίστηκαν από τη Ράφα καθώς το Ισραήλ ξεκίνησε την χερσαία εισβολή του στη νότια πόλη της Γάζας τον περασμένο μήνα, το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC) διαπίστωσε ότι:

  • Το 83 τοις εκατό ανέφερε ότι δεν είχε πρόσβαση σε τρόφιμα.
  • Το 57 τοις εκατό δεν είχε πρόσβαση σε καθαρό νερό.
  • Σχεδόν κανένας δεν είχε πρόσβαση σε αποχωρητήριο.
  • Το 52 τοις εκατό ανέφερε ότι δεν είχε πρόσβαση σε αξιοπρεπές καταφύγιο.
  • Εννέα άτομα κατά μέσο όρο μοιράζονταν ένα μόνο προσωρινό καταφύγιο.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

07:00 Παρούσα η Χαμάς 6 μήνες μετά την… ανάληψη ελέγχου από το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τον θάνατο τεσσάρων ισραηλινών στρατιωτών και πέντε άλλων που τραυματίστηκαν σε μάχες στη συνοικία Shujayea στη βόρεια Γάζα.

Αναφορές στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι πολλά ισραηλινά ελικόπτερα πετούσαν στην περιοχή για ν’ απομακρύνουν τους νεκρούς και τους τραυματίες.

Αυτή η εξέλιξη σημειώνεται αφότου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνεχίζει τις επιχειρήσεις στη γειτονιά Shujayea, τόσο από τον αέρα – με βόμβες που ρίχνουν ισραηλινά αεροπλάνα – όσο και στο έδαφος με στρατιώτες.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι δεν πλήττει πολίτες, και έχει δώσει εντολές εκκένωσης. Αλλά, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ρεπόρτερ του Al Jazeera, τουλάχιστον επτά άμαχοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Shujayea χθες Παρασκευή. Πρόκειται για πολίτες που έχουν εκτοπιστεί ξανά και ξανά από τις ισραηλινές δυνάμεις και που λένε ότι, απλώς, δεν που να πάνε.

Αυτή είναι μια από τις περιοχές στον βορρά που ο ισραηλινός στρατός είπε ότι είχε επιτύχει σχεδόν πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο πριν σχεδόν έξι μήνες.

Αλλά φαίνεται τώρα, στα τέλη Ιουνίου, ότι εξακολουθεί ν’ αντιμετωπίζει μαχητές της Χαμάς στο έδαφος της βόρειας Γάζας.

06:30 Αναθεωρημένοι όροι από τις ΗΠΑ για την επίτευξη συμφωνίας

Η Ουάσιγκτον πρότεινε αναθεωρημένους όρους σε μια προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων και την κατάπαυση του πυρός που υποστηρίζεται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ανέφεραν τρεις ανώνυμες πηγές στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Axios.

Οι τρεις πηγές δήλωσαν ότι οι αναθεωρήσεις των ΗΠΑ προτείνονται στους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου και επικεντρώνονται στο Αρθρο 8.

Το άρθρο 8 αφορά τις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς κατά το πρώτο στάδιο της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, προκειμένου να διασφαλιστεί το δεύτερο στάδιο.

«Οι ΗΠΑ εργάζονται πολύ σκληρά για να βρουν μια φόρμουλα που θα επιτρέψει την επίτευξη συμφωνίας», τόνισε μια από τις πηγές στο Axios. Μια άλλη πηγή πρόσθεσε ότι εάν η Χαμάς συμφωνήσει με τους νέους όρους «θα επιτρέψει σε [όλα τα μέρη] να κλείσουν τη συμφωνία».

Οι συνομιλίες για το σχέδιο εκεχειρίας, το οποίο οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι κατέθεσε το Ισραήλ, έχουν σταματήσει εδώ και εβδομάδες.

Ανώτεροι ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν στείλει αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με τη δέσμευσή τους για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, ενώ η Χαμάς έχει ζητήσει εγγυήσεις για τον τερματισμό των μαχών στη Γάζα.

06:00 Επίθεση του ακροδεξιού Μπεν-Γκβιρ στον Καναδά

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, δήλωσε ότι η επιβολή κυρώσεων από τον Καναδά σε ισραηλινούς εποίκους και οντότητες εν μέσω της κλιμακούμενης βίας κατά των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη συνιστά μια «ξεκάθαρα αντισημιτική απόφαση».

Ο υπερεθνικιστής Μπεν-Γκβιρ – γνωστός για τη ρητορική του μίσους κατά των Παλαιστινίων και την ακροδεξιά θρησκευτική προκλητικότητά του – σημείωσε σε μια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Καναδάς έχει ενταχθεί στις «τάξεις των χωρών που αποφάσισαν να παρενοχλήσουν τους εποίκους».

«Μια κυρίαρχη χώρα δεν θα δεχτεί υπαγορεύσεις από καμία χώρα», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε επτά εποίκους και πέντε οντότητες εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

«Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι για τη βία εξτρεμιστών εποίκων στη Δυτική Οχθη και καταδικάζουμε τέτοιες ενέργειες, όχι μόνο για τον σημαντικό αντίκτυπο που έχουν στις ζωές των Παλαιστινίων αλλά και για τις καταστροφικές συνέπειες στην προοπτική μιας διαρκούς ειρήνης», δήλωσε η καναδή υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Τζολί.

05:30 Νέα δημοσκόπηση-κόλαφος για τον Νετανιάχου

Δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Channel 12 του Ισραήλ δείχνει ότι περίπου τα δύο τρίτα των Ισραηλινών πιστεύουν πως ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική και να μην επιδιώξει την επανεκλογή του.

Μόνο το 27% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση συμφωνεί με μια νέα υποψηφιότητά του στις επόμενες εκλογές, ενώ το 66% πιστεύει ότι πρέπει να παραιτηθεί.

Ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων που στηρίζουν τα κόμματα του δεξιού θρησκευτικού μπλοκ του ισραηλινού πρωθυπουργού, μόνο το 53% θεωρεί ότι θα έπρεπε να είναι ξανά υποψήφιος.

Περίπου το 85% των ερωτηθέντων, επίσης, ζητά τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των αποτυχιών που επέτρεψαν στη Χαμάς να εισβάλει την 7η Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου υφίσταται έντονη κριτική από μέλη της ισραηλινής αντιπολίτευσης, ακροδεξιά μέλη του συνασπισμού του και το ισραηλινό κοινό σχετικά με τον χειρισμό του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα και τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός.

05:00 Σφοδρές μάχες μετά την ισραηλινή εισβολή στη Ναμπλούς

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι συνεχίζονται σφοδρές μάχες στην περιοχή της Ναμπλούς, μετά την εισβολή του ισραηλινού στρατού σ’ αυτήν την πόλη της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Οι Ταξιαρχίες Μαρτύρων Αλ-Ακσά στη Ναμπλούς ανέφεραν ότι οι μαχητές τους χρησιμοποιούσαν «πολυβόλα και εκρηκτικούς μηχανισμούς» κατά τη διάρκεια «σκληρών συγκρούσεων» με τις ισραηλινές δυνάμεις στη συνοικία al-Makhfiyeh.

Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν επίσης στο σπίτι του δημοσιογράφου Moaz Sharida στη Ναμπλούς, ενώ ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα δέχθηκαν επίθεση με βόμβες μολότοφ κατά την εισβολή τους στην πόλη Sebastia, βορειοδυτικά της Ναμπλούς.

Ο ισραηλινός στρατός έχει επίσης εισβάλει σε πολλές πόλεις στην περιοχή Τζενίν, συμπεριλαμβανομένων των al-Fandaqumiya, Silat ad-Dhahr και Qabatiya, όπου έχουν επίσης αναφερθεί συγκρούσεις με Παλαιστίνιους.

Μετάφραση: Ταξιαρχίες Μαρτύρων Αλ-Ακσά – Ναμπλούς: Οι μαχητές μας, με πολυβόλα και εκρηκτικούς μηχανισμούς, εμπλέκονται σε σφοδρές συγκρούσεις με τις σιωνιστικές δυνάμεις κατοχής που εισβάλλουν στη συνοικία al-Makhfiyeh στην πόλη Ναμπλούς

Μετάφραση: Μέρος των συγκρούσεων μεταξύ νεαρών και των αρχών στην πόλη Καμπατίγια της Τζενίν

04:30 Βίντεο με ενέδρες της Χαμάς κατά των ισραηλινών δυνάμεων

Σειρά από ενέδρες μαχητών της Χαμάς κατά των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, καταγράφει βίντεο που αναρτήθηκε στο Χ και επαλήθευσε, όπως ισχυρίζεται, το Al Jazeera Arabic.

Στο βίντεο φαίνονται μαχητές της Χαμάς να χρησιμοποιούν το δίκτυο των σηράγγων στη Γάζα, να προετοιμάζουν μεγάλες αντιαρματικές νάρκες και να τις κρύβουν σε τοποθεσίες για να στήσουν ενέδρα σε ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα και επίγειες δυνάμεις. Φλεγόμενο άρμα μάχης διακρίνεται σ’ ένα στιγμιότυπο.

Καταγράφει επίσης την εκτεταμένη χρήση βιντεοκάμερας για την παρακολούθηση των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα, απώλειες που προκλήθηκαν σε χερσαία στρατεύματά τους, καθώς και στρατιωτικό εξοπλισμό που ανακτήθηκε από μαχητές της Χαμάς.

Μετάφραση: Με την ονομασία «παγίδες θανάτου», οι Ταξιαρχίες Κασάμ μετέδωσαν στιγμιότυπα τα οποία, όπως ισχυρίζονται, καταγράφουν σειρά από ενέδρες που έχουν στήσει από τότε που ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στη Λωρίδα της Γάζας

04:00 Επιθέσεις σε «πολλούς» στόχους της Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες ώρες πραγματοποίησε επιθέσεις σε «πολλούς» στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Σε ανάρτησή του στο X, ανέφερε ότι μεταξύ των στόχων ήταν μια «στρατιωτική τοποθεσία της Χεζμπολάχ» στην περιοχή Ζιμπκίν, δύο «επιχειρησιακές υποδομές» στις περιοχές Κιάμ και Χούλα και μια «στρατιωτική δομή» της στην περιοχή Οντάισε.

03:30 «Καταστρέψαμε» 7 drones των Χούθι και όχημα ελέγχου

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι τις τελευταίες 24 ώρες κατέστρεψαν επτά drones που ανήκαν στους αντάρτες Χούθι στην επικράτεια της Υεμένης.

Το μικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») διευκρίνισε ότι τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs) και όχημα που αποτελούσε κινητό σταθμό ελέγχου συστημάτων του είδους αυτού καταστράφηκαν «σε περιοχές της Υεμένης ελεγχόμενες από τους Χούθι».

03:00 Τρεις γιατροί σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο αρχηγείο της πολιτικής άμυνας

Η Παλαιστινιακή Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας ανέφερε ότι τρεις από τους γιατρούς της σκοτώθηκαν σε νυχτερινή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά στο αρχηγείο της στο Νουσεϊράτ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

02:41 Ο Λίβανος καλεί τις χώρες να επιδείξουν αλληλεγγύη απέναντι στις απειλές του Ισραήλ

Αφού ορισμένες χώρες εξέδωσαν προειδοποιήσεις προς τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν ή να αποφύγουν τα ταξίδια στον Λίβανο εν μέσω της έντασης με το Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντουλάχ Μπου Χαμπίμπ τις κάλεσε να σταματήσουν να προκαλούν «ανησυχία στους πολίτες και τους επισκέπτες του Λιβάνου και αντ’ αυτού να επιδείξουν αλληλεγγύη».

Εν μέσω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, αρκετές χώρες, όπως η Γερμανία, ο Καναδάς, η Βόρεια Μακεδονία, η Ολλανδία, οι ΗΠΑ και άλλες, προέτρεψαν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν ή να αποφύγουν τα ταξίδια στο Λίβανο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της λιβανέζικης ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ, εγείροντας ανησυχίες για ενδεχόμενο πόλεμο πλήρους κλίμακας μετά την πρόσφατη έγκριση από το Τελ Αβίβ επιχειρησιακών σχεδίων για μια «ευρείας κλίμακας επίθεση» κατά του Λιβάνου.

02:22 Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου παρέλαβε και μοίρασε αλεύρι σε εκτοπισμένες οικογένειες

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) αναφέρει ότι παρέλαβε δύο φορτηγά με βοήθεια φορτωμένα με αλεύρι.

Σε συντονισμό με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η βοήθεια διανεμήθηκε σε περίπου 1.240 εκτοπισμένες οικογένειες στη Γάζα και στη βόρεια Γάζα, ανέφερε η ομάδα σε ανάρτησή της στο Χ.

02:02 Πόσες χιλιάδες βόμβες έχουν στείλει οι ΗΠΑ στο Ισραήλ;

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει στείλει στο Ισραήλ μεγάλο αριθμό πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 13.000 εξαιρετικά καταστροφικών βομβών των 900 κιλών και χιλιάδων πυραύλων Hellfire, από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, δήλωσαν αποκλειστικά στο Reuters δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για έναν επικαιροποιημένο κατάλογο των αποστολών όπλων.

Μεταξύ της έναρξης του πολέμου τον περασμένο Οκτώβριο και των τελευταίων ημερών, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεταφέρει τουλάχιστον 14.000 από τις βόμβες MK-84 των 900 κιλών, 6.500 βόμβες των 230 κιλών, 3.000 πυραύλους Hellfire ακριβείας καθοδηγούμενους από αέρος προς έδαφος, 1.000 βόμβες που καταστρέφουν καταφύγια, 2.600 βόμβες μικρής διαμέτρου που ρίχνονται από αέρος και άλλα πυρομαχικά, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι οποίοι δεν είχαν την εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημοσίως.

01:37 Οι μάχες μαίνονται στη βόρεια Γάζα καθώς Παλαιστίνιοι μαχητές στήνουν ενέδρα σε ισραηλινά στρατεύματα

Παλαιστίνιοι μαχητές ενεπλάκησαν με τις ισραηλινές δυνάμεις σε σφοδρές μάχες στη συνοικία Σουτζαγέα στη βόρεια Πόλη της Γάζα , μία ημέρα αφότου άρματα μάχης και στρατεύματα εισέβαλαν και έστειλαν δεκάδες χιλιάδες τρομοκρατημένους πολίτες σε φυγή.

Σε ανακοίνωσή τους την Παρασκευή, οι Ταξιαρχίες αλ-Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, ανέφεραν ότι ανατίναξαν ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά κτίριο κατοικιών στη Shujayea, σκοτώνοντας τέσσερις ισραηλινούς στρατιώτες και τραυματίζοντας άλλους πέντε.

Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε ήταν ένας μη πυροδοτημένος πύραυλος F-16 που ανακτήθηκε άθικτος μετά την εκτόξευσή του από ισραηλινό πολεμικό αεροσκάφος, ανέφερε.

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, δήλωσε ότι οι μαχητές της συνεχίζουν επίσης να εμπλέκονται σε «βίαιες συγκρούσεις», ενώ «προκαλούν θανάτους και τραυματισμούς» σε επιθέσεις με αντιαρματικούς πυραύλους και πυρά μικρών όπλων.

01:11 Δύο παιδιά σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση στην πόλη της Γάζας

Τουλάχιστον άλλα πέντε άτομα τραυματίστηκαν όταν ισραηλινά αεροσκάφη στόχευσαν κατοικία στη συνοικία Γιαρμούκ της Πόλης της Γάζας, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Πρόσθεσε ότι αρκετοί Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε μια ξεχωριστή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι στο κέντρο της Γάζας πριν από λίγο.

00:44 Ο Τραμπ επαναλαμβάνει τη χρήση της λέξης «Παλαιστίνιος» ως βρισιά

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε τον ηγέτη της πλειοψηφίας της αμερικανικής Γερουσίας Τσακ Σούμερ «Παλαιστίνιο» (σ.σ. είναι εβραίος το θρήσκευμα), μία ημέρα αφότου χρησιμοποίησε την ίδια λέξη για να προσβάλει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Έχει γίνει Παλαιστίνιος. Ήταν πολύ πιστός στο Ισραήλ και στον εβραϊκό λαό. Αλλά έγινε Παλαιστίνιος επειδή έχουν μερικές περισσότερες ψήφους ή κάτι τέτοιο», είπε ο Τραμπ για τον Σούμερ, ο οποίος είναι Εβραίος, σε προεκλογική συγκέντρωση στη Βιρτζίνια την Παρασκευή.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου προεδρικού ντιμπέιτ με τον Μπάιντεν στην Ατλάντα της Τζόρτζια την Πέμπτη, ο πρώην πρόεδρος Τραμπ είχε πει ότι ο Μπάιντεν είναι «ένας πολύ κακός Παλαιστίνιος» που δεν θέλει να βοηθήσει το Ισραήλ να «τελειώσει τη δουλειά» εναντίον της Χαμάς στον πόλεμο που διεξάγει στη Γάζα. Πρόσθεσε πως «όμως δεν θα τον ήθελαν ούτε οι Παλαιστίνιοι, τόσο κακός είναι»

Η Ayah Ziyadeh, διευθύντρια της οργάνωσης Αμερικανοί Μουσουλμάνοι για την Παλαιστίνη, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η χρήση του όρου «κακός Παλαιστίνιος» από τον Τραμπ ήταν «πολύ απροκάλυπτα ρατσιστική». «Η χρήση του Παλαιστίνιου ως χαρακτηρισμού δείχνει το βάθος του ρατσισμού που υπάρχει εδώ», δήλωσε η Ziyadeh.

00:25 Τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από την πόλη της Γάζας μόνο την Πέμπτη λέει ο ΟΗΕ

Οι ισραηλινές δυνάμεις εκτόπισαν τουλάχιστον 60.000 ανθρώπους από την πόλη της Γάζας την Πέμπτη, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ.

«Οι ανθρωπιστικοί εταίροι αναφέρουν νέους εκτοπισμούς … Χθες, ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους ανθρώπους που ζουν σε 28 οικιστικά τετράγωνα σε περιοχές ανατολικά της πόλης της Γάζας να εκκενώσουν αμέσως τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από την περιοχή αυτή, η οποία εκτείνεται σε πάνω από επτά τετραγωνικά χιλιόμετρα», δήλωσε ο Dujarric στους δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε ότι μια ολονύκτια στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή al-Mawasi της Ράφα είχε ως αποτέλεσμα πολλές απώλειες και τον εκτοπισμό τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων.

00:07 IDF: Εκρηκτικά drones και ρουκέτες «πέρασαν» από τον Λίβανο στο Ισραήλ

Τρία drones φορτωμένα με εκρηκτικά που εκτοξεύτηκαν από το Λίβανο έπληξαν περιοχές στη Δυτική Γαλιλαία νωρίτερα απόψε, λέει ο στρατός. Οι IDF λένε ότι εκτόξευσαν πυραύλους αναχαίτισης κατά των drones, αλλά δεν κατάφεραν να τα καταρρίψουν.

Επιπλέον, περίπου 25 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από το Λίβανο στη Δυτική Γαλιλαία και την περιοχή Kiryat Shmona σε ξεχωριστά πυρά, σύμφωνα με τις IDF. Ζημιές προκλήθηκαν σε ένα κτίριο στη Δυτική Γαλιλαία από μία από τις ρουκέτες, λέει ο στρατός. Οι ρουκέτες προκάλεσαν επίσης αρκετές πυρκαγιές στο βόρειο Ισραήλ.

Από τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί. Οι IDF λένε ότι βομβάρδισαν τις πηγές των πυρών με πυροβολικό.

23:57 Τέσσερις επιθέσεις των Χούθι, οι δύο στη Μεσόγειο

Η Ανσάρ Αλλάχ της Υεμένης, γνωστοί ως Χούθι, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε πλοίο με σημαία Λιβερίας στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο, σύμφωνα με ναυτιλιακό πρακτορείο δέχθηκε πέντε πυραύλους, ενώ δήλωσε επίσης ότι στόχευσε άλλα τρία πλοία, συμπεριλαμβανομένων δύο στη Μεσόγειο. Η μια από τις επιθέσεις, αυτή στο πετρελαιοφόρο WALER στη Μεσόγειο έγινε με τη συνδρομή της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ, ομάδας ομπρέλας που συμπεριλαμβάνει τις σιιτικές ένοπλες πολιτοφυλακές του Ιράκ.

Ο Yahya Saree, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, αναφέρει σε τηλεοπτική δήλωση ότι η ομάδα εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του DELONIX, ενός πετρελαιοφόρου, και ότι δέχθηκε «άμεσο χτύπημα».

Ωστόσο, το παρατηρητήριο του Ηνωμένου Βασιλείου Maritime Trade Operations (UKMTO) ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι το πλοίο, το οποίο αποτέλεσε στόχο 150 ναυτικά μίλια (172 μίλια) βορειοδυτικά του λιμανιού της Χοντέιντα στην Υεμένη, δεν ανέφερε ζημιές και κατευθυνόταν προς τα βόρεια.

Ο Saree αναφέρει επίσης ότι οι Χούθι επιτέθηκαν στο πλοίο IOANNIS στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και στο πετρελαιοφόρο WALER και το πλοίο JOHANNES MAERSK στη Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης ανέφερε ότι το JOHANNES MAERSK, το οποίο ανήκει στη MAERSKb.CO, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, έγινε στόχος επειδή ανήκει σε «μία από τις εταιρείες που υποστηρίζουν περισσότερο τη σιωνιστική οντότητα και την πιο που παραβιάζει την απόφαση απαγόρευσης πρόσβασης στα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης».

23:31 Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στο Μαρόκο και την Υεμένη σε ένδειξη αλληλεγγύης στη Γάζα

Στο Μαρόκο, οι διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε διάφορες πόλεις, όπως η Φεζ, η Μεκνες, η Ταγγέρη, η Κενίτρα, το Αγκαντίρ, το Μπερκάνε, η Ουτζντα και η Τζεράδα.

Οι διαδηλωτές κάλεσαν σε δράση για την υποστήριξη της παλαιστινιακής υπόθεσης και την παράδοση βοήθειας, λαμβάνοντας υπόψη τον τεράστιο πόνο και την ανθρωπιστική κρίση στον αποκλεισμένο θύλακα.

Στη Σαναά, την πρωτεύουσα της Υεμένης, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην καθιερωμένη διαδήλωση της Παρασκευής (κάθε Παρασκευής) και ύψωσε πανό με μηνύματα όπως «Δεν υπάρχει αξιοπρέπεια για τα έθνη χωρίς νίκη για τη Γάζα».

Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες επαρχίες, όπως οι Hodeidah, Hajjah, Saada, Taiz και Ad Dali.

23:06 Ισραηλινές δυνάμεις που σκοτώθηκαν στη Σουτζαγιέα φέρονται να παρασύρθηκαν σε παγιδευμένο σπίτι

Τέσσερις στρατιώτες που σκοτώθηκαν μέσα στη Σουτζαγιέα και άλλοι πέντε που τραυματίστηκαν σοβαρά. Μια ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών παρασύρθηκε μέσα σε ένα σπίτι που ήταν ήδη παγιδευμένο με εκρηκτικούς μηχανισμούς καθώς και με μη εκραγμένα πυρομαχικά, ανάμεσά τους μια βόμβα F-16 που δεν εξερράγη.

Μόλις οι στρατιώτες μπήκαν μέσα στο σπίτι, οι μηχανισμοί πυροδοτήθηκαν, με αποτέλεσμα τέσσερις στρατιώτες να σκοτωθούν, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ίσως να αφορά την είδηση που βγήκε στις 20:05 του live που αναφέρονταν αεροδιακομιδές από ισραηλινά ελικόπτερα.

22:48 Η Γερμανία καταδικάζει την έγκριση του Ισραήλ για περισσότερους παράνομους οικισμούς

«Η ισραηλινή πολιτική κατασκευής οικισμών στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τις προσπάθειες για μια λύση δύο κρατών», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο, όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

«Θεωρούμε ιδιαίτερα ανησυχητικό και κυνικό» το γεγονός ότι η απόφαση εισήχθη από τον ακροδεξιό υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ ως απάντηση στην αναγνώριση της Παλαιστίνης από μια σειρά χώρες, δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος. Η Γερμανία προμηθεύει το Ισραήλ με το 30% του οπλισμού του, ενώ δεν πείσθηκε να σταματήσει τις εξαγωγές εξαιτίας του πολέμου.

Ο τερματισμός της σύγκρουσης θα πρέπει να επιτευχθεί σε συνεργασία με την Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) και όχι εναντίον της, πρόσθεσε. Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε νωρίτερα τη νομιμοποίηση πέντε οικιστικών φυλακίων, μαζί με κυρώσεις σε αρκετούς αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής.

22:24 Η πλωτή προβλήτα της Γάζας απομακρύνθηκε ξανά – Μπορεί να «ξηλωθεί» μόνιμα

Η προβλήτα του αμερικανικού στρατού στα ανοικτά της Γάζας απομακρύνθηκε και πάλι λόγω των συνθηκών της θάλασσας, αναφέρει το Πεντάγωνο, προσθέτοντας ότι δεν είχε νόημα να επιστρέψει μέχρι να μεταφερθεί η βοήθεια από έναν κοντινό χώρο συγκέντρωσης στους ανθρώπους στη Γάζα.

Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ λέει στους δημοσιογράφους ότι ο στρατός θα παρακολουθεί τις καιρικές συνθήκες για να καθορίσει πότε θα πρέπει να επιστρέψει η προβλήτα, αλλά αναγνωρίζει ότι η περιοχή διαλογής είναι σχεδόν γεμάτη από αποθηκευμένη βοήθεια που περιμένει τη διανομή της από τα Ηνωμένα Έθνη.

«Αν δεν υπάρχει αρκετός χώρος στο χώρο της διαλογητηρίου, τότε δεν έχει νόημα να βάλουμε τους άνδρες και τις γυναίκες μας εκεί έξω, όταν δεν υπάρχει τίποτα να μετακινηθεί», προσθέτει η Σινγκ.

22:17 Οι IDF ισχυρίζονται ότι έπληξαν στόχο που ανήκε σε μονάδα αεράμυνας της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Μια εγκατάσταση που ανήκει στη μονάδα αεράμυνας της Χεζμπολάχ στην ορεινή περιοχή Jabal Safi στο Λίβανο χτυπήθηκε νωρίτερα σήμερα, λέει ο στρατός του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις IDF, η Χεζμπολάχ είχε εκτοξεύσει αντιαεροπορικούς πυραύλους εναντίον ισραηλινών αεροσκαφών από την τοποθεσία αυτή τους τελευταίους μήνες.

Το Jabal Safi βρίσκεται περίπου 21 χιλιόμετρα από τα ισραηλινά σύνορα, ακριβώς βόρεια της λιβανέζικης πόλης Nabatieh.

21:55 «Το Ισραήλ δεν επιδιώκει πόλεμο με τη Χεζμπολάχ, αλλά προετοιμάζεται για έναν και θα ξέρει τι να κάνει»

Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant λέει ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει πόλεμο με τη Χεζμπολάχ, αλλά προετοιμάζεται για έναν και θα ξέρει τι να κάνει αν η Χεζμπολάχ αποφασίσει να κλιμακώσει.

Μιλώντας σε στρατιώτες σε μια μπαταρία του συστήματος αεράμυνας Iron Dome στο βόρειο Ισραήλ, ο Gallant λέει ότι η χώρα αναπτύσσει δύο σημαντικές εναλλακτικές λύσεις για τον Λίβανο.

«(Έχουμε ως επιλογές) Τη στρατιωτική δύναμη και αυτό μπορεί να συμβεί γρήγορα. Από την άλλη πλευρά, η πολιτική εναλλακτική λύση προετοιμάζεται, είναι πάντα καλύτερη», λέει.

«Δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο, αλλά είμαστε έτοιμοι γι’ αυτόν. Και θα φτάσουμε σε μια διασταύρωση, θα είναι μια διασταύρωση Τ τόσο για τον εχθρό όσο και για εμάς. Εάν (η Χεζμπολάχ) επιλέξει να πάει σε πόλεμο, θα ξέρουμε τι να κάνουμε. Αν επιλέξει να πάει σε συμφωνία, θα απαντήσουμε σε αυτό το θέμα», λέει ο Γκαλάντ.

«Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο, ούτε για εσάς ούτε για τους κατοίκους του βορρά. Υπάρχει ένα πράγμα που μπορώ να σας πω και αυτό είναι ότι είναι πολύ πιο δύσκολο για τη Χεζμπολάχ και τον Λίβανο. Είναι εύκολο να μιλάς από το καταφύγιο και να κάνεις δηλώσεις», λέει, αναφερόμενος στον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

«Στο τέλος της ημέρας, έχουν σκοτωθεί πάνω από 450 τρομοκράτες. Η περιοχή πλήττεται σε πολύ σοβαρό επίπεδο. Ως εκ τούτου, αυτό το βάρος πέφτει στον εχθρό σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι σε εμάς», προσθέτει ο Gallant.

21:27 Ισραηλινός υπουργός λέει ότι η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους εμποδίζεται στην ΕΕ

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ λέει ότι η απόφαση για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους αποτράπηκε στη χθεσινή σύνοδο της ΕΕ μέσω «κοινής προσπάθειας και συνεργασίας, με την υποστήριξη των φίλων μας στην ΕΕ».

«Η ανακήρυξη ενός παλαιστινιακού κράτους μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου είναι μια ανταμοιβή για το Ιράν και τη Χαμάς και απόδειξη ότι οι δολοφονίες, οι βιασμοί, η βεβήλωση των σωμάτων και το κάψιμο των μωρών αποδίδουν», έγραψε ο Katz στο X.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να παρέχουμε στο Ισραήλ έναν «διπλωματικό σιδερένιο θόλο» μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι και να εξαλειφθεί η Χαμάς».

21:01 «Οι έποικοι δεν είχαν ποτέ τόση δύναμη»

Ο Yossi Mekelberg, συνεργάτης του Chatham House, λέει ότι όσο η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση είναι στην εξουσία, η κατάσταση για τους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη «θα γίνεται όλο και χειρότερη», καθώς η δύναμη των εποίκων αυξάνεται.

Αυτό περιλαμβάνει τη βία των εποίκων, η οποία «συνεχίζεται παρά τις κυρώσεις από διάφορες χώρες», δήλωσε ο Mekelberg στο Al Jazeera.

Οι ακροδεξιοί υπουργοί, είπε, χρησιμοποιούν «την ομίχλη του πολέμου» για να εγκρίνουν αποφάσεις επέκτασης των παράνομων οικισμών στη Δυτική Όχθη. «Είναι η πρώτη φορά στην ισραηλινή ιστορία που οι εκπρόσωποι των οικισμών και οι έποικοι έχουν τόσο μεγάλη δύναμη μέσα στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Mekelberg.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «εξαρτάται από αυτούς, ακόμη περισσότερο» μετά την αποχώρηση του πρώην υπουργού πολέμου Μπένι Γκαντζ από τον κυβερνητικό συνασπισμό πριν από λίγες εβδομάδες, πρόσθεσε. Στόχος τους, είπε ο Mekelberg, είναι να διασφαλίσουν μακροπρόθεσμα ότι «δεν θα υπάρχει παλαιστινιακό κράτος, οι εποικισμοί επεκτείνονται συνεχώς και τελικά, η ιδέα τους είναι να προσαρτήσουν τη Δυτική Όχθη».

Αυτό είναι κάτι στο οποίο η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαντήσει «με πεποίθηση», πρόσθεσε.

20:39 Τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών Ιράν και Γερμανίας

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπερμποκ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπηρεσιακό ομόλογό της του Ιράν, Αλί Μπαγκερί Κάνι.

«Η περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία και το Ιράν πρέπει επίσης να συμβάλει σε αυτό», είπε η Μπέρμποκστον Μπαγκερί Κάνι, σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν η φυλάκιση Γερμανών υπηκόων στο Ιράν.

20:22 Περισσότερα για την πυρκαγιά: Οι IDF εκκενώνουν στρατεύματα από βάση στη Δυτική Όχθη καθώς μεγάλη πυρκαγιά καταλαμβάνει την περιοχή

Οι IDF απομάκρυναν τους περισσότερους στρατιώτες από τη βάση της Περιφερειακής Ταξιαρχίας Etzion στη Δυτική Όχθη, καθώς μια μεγάλη πυρκαγιά καίει την περιοχή.

Η Πυροσβεστική και Διασωστική Υπηρεσία αναφέρει ότι η πυρκαγιά εξαπλώθηκε από την περιοχή του οικισμού Kfar Etzion στη στρατιωτική βάση, προσθέτοντας ότι δεν προκλήθηκε από εμπρησμό. Πυροσβέστες, στρατιώτες των IDF και αστυνομικοί εργάζονται για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Δεν υπάρχουν τραυματίες και οι IDF λένε ότι η περιφερειακή ταξιαρχία Etzion συνεχίζει να διεξάγει «επιχειρησιακή δραστηριότητα» ως συνήθως.

20:05 Ελικόπτερα του Ισραηλινού στρατού σπεύδουν να απομακρύνουν στρατιώτες

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πολλαπλά περιστατικά στη Γάζα, όπου πολλά ισραηλινά ελικόπτερα εθεάθησαν να απομακρύνουν θύματα μεταξύ των στρατιωτών που έπεσαν σε αυτό που φαίνεται να είναι μια πολύπλοκη ενέδρα από τις οργανώσεις της Γάζας.

19:40 Το Ισραήλ λέει ότι τα βλήματα πέρασαν από το Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι εντοπίστηκαν βλήματα που πέρασαν από το Λίβανο προς την περιοχή της δυτικής Γαλιλαίας.

Στο Kfar Kila, ισραηλινοί στρατιώτες «εντόπισαν τρομοκράτες που δρούσαν μέσα σε στρατιωτική δομή της Χεζμπολάχ» και η αεροπορία «έπληξε γρήγορα τη δομή και τους τρομοκράτες», αναφέρεται.

Ο στρατός πρόσθεσε ότι μια δομή της Χεζμπολάχ χτυπήθηκε στην περιοχή Τσιχίν στο νότιο Λίβανο και ότι το πυροβολικό του στόχευσε την περιοχή Νακούρα για να απομακρύνει μια «απειλή».

19:15 Πυρκαγιά ξεσπά σε παράνομο ισραηλινό οικισμό

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στον παράνομο ισραηλινό οικισμό Kfar Etzion, νότια της Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ελικόπτερα προσπαθούν να σβήσουν την πυρκαγιά, η οποία σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έχει επεκταθεί σε μια στρατιωτική βάση.

19:00 Σύνοψη των σημαντικότερων εξελίξεων

  • Η Χαμάς χτύπησε την επέκταση των παράνομων οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
  • Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν και της Γερμανίας μίλησαν τηλεφωνικά για να συζητήσουν την αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή.
  • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέγραψε έξι άτομα και τρεις οντότητες ως υπεύθυνους για τη συμμετοχή στη χρηματοδότηση της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ και επέβαλε κυρώσεις σε βάρος τους.
  • Σωροί από σκουπίδια που σαπίζουν στη ζέστη συσσωρεύονται κοντά στα σημεία όπου έχουν καταφύγει εκτοπισμένοι στη Γάζα, δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ, εγείροντας φόβους για περαιτέρω εξάπλωση ασθενειών.
  • Επτά πτώματα έχουν ανασυρθεί από το πρωί στη συνοικία Σουτζαγέα της πόλης της Γάζας μετά από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, αναφέρει το Al Jazeera.

18:15 Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Σουτζαγέα

Συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ Παλαιστίνιων μαχητών και ισραηλινών δυνάμεων στη συνοικία Shujayea της πόλης της Γάζας, αναφέρει ανταποκριτής του Al Jazeera που βρίσκεται επί τόπου.

Οι ομάδες πολιτικής προστασίας δεν μπορούν να προσεγγίσουν τους τραυματίες στη γειτονιά λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών βομβαρδισμών, είπε.

17:30 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 8 άτομα στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους τέσσερα αδέλφια, κατά τη διάρκεια διαφόρων επιδρομών στις κατεχόμενες επαρχίες της Δυτικής Όχθης Τουλκαρέμ, Χεβρώνα και Ναμπλούς.

Στο Τουλκαρέμ, τα τέσσερα αδέλφια συνελήφθησαν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις έκαναν έφοδο στο σπίτι της οικογένειάς τους στην πόλη.

Στη Ναμπλούς, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν συλλήψεις τις πρώτες πρωινές ώρες στο χωριό Μπούρκα.

Τοπικές πηγές επιβεβαίωσαν στη Wafa ότι στρατιωτικά οχήματα εισέβαλαν στο χωριό και ελεύθεροι σκοπευτές από τις στέγες περικύκλωσαν το συγκεκριμένο σπίτι.

Στρατιώτες εισέβαλαν επίσης σε άλλα σπίτια του χωριού, συλλαμβάνοντας δύο κατοίκους.

16:40 Ισραηλινοί έποικοι προκάλεσαν ζημιές σε παλαιστινιακό σπίτι στη Ραμάλα

Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε παλαιστινιακή κατοικία στα περίχωρα της Turmus Aya, που βρίσκεται βορειοανατολικά της Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, προκαλώντας υλικές ζημιές πριν διαφύγουν από το σημείο, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Τοπικές πηγές δήλωσαν ότι μια ομάδα εποίκων εκτόξευσε πέτρες και άλλα αντικείμενα στο σπίτι προκαλώντας ζημιές σε παράθυρα, τζάμια και κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης που είναι εγκατεστημένες.

15:30 Επτά πτώματα ανασύρθηκαν στη Σουτζαγέα μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό

Επτά πτώματα έχουν ανασυρθεί από το πρωί στη συνοικία Σουτζαγέα της πόλης της Γάζας μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό, αναφέρει ανταποκριτής του Al Jazeera.

Σημειώνει ότι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν όταν ισραηλινός βομβαρδισμός είχε στόχο Παλαιστίνιους κοντά στην αγορά της συνοικίας.

14:40 Παλαιστίνιοι καταγράφουν τις πρώτες στιγμές μετά τον βομβαρδισμό ενός σπιτιού από τις ισραηλινές δυνάμεις

Ένας Παλαιστίνιος κατέγραψε τις πρώτες στιγμές αφότου οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα σπίτι κοντά στο σπίτι του στη συνοικία Shujayea της πόλης της Γάζας.

Το βίντεο δείχνει έντονο καπνό και ζημιές στο σπίτι τους. Το υλικό έχει επαληθευτεί από το Al Jazeera.

13:45 Οι ισραηλινές δυνάμεις κρατούν οκτώ άτομα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αδερφών, κατά τη διάρκεια πολλών επιδρομών στις κατεχόμενες επαρχίες Τουλκάρμ, Χεβρώνα και Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη χθες το βράδυ, ανέφερε η Wafa.

Τοπικές πηγές επιβεβαίωσαν στην Wafa ότι στρατιωτικά οχήματα εισέβαλαν στο χωριό, τοποθετώντας ελεύθερους σκοπευτές σε στέγες και περικυκλώνοντας ένα συγκεκριμένο σπίτι.

Στρατιώτες εισέβαλαν και σε άλλα σπίτια του χωριού, συλλαμβάνοντας δύο κατοίκους.

13:00 Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει την επιχείρηση Shujayea

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση στη συνοικία Shujayea.

«Τα στρατεύματα ξεκίνησαν τη στοχευμένη δραστηριότητά τους στην περιοχή Shujayea κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, άρχισαν να πραγματοποιούν στοχευμένες επιδρομές στην περιοχή», έγραψε ο στρατός στο Telegram σε μια ενημέρωση κατάστασης.

Πρόσθεσε ότι η αεροπορία έπληξε επίσης «δεκάδες υποδομές τρομοκρατών της Χαμάς» στην περιοχή.

12:30 Η νομιμοποίηση των φυλακίων είναι «ντε φάκτο προσάρτηση», λέει ο Ισραηλινός υπουργός

Ο Yair Golan, ηγέτης του Ισραηλινού Εργατικού Κόμματος, επικρίνει τις αναφορές ότι η κυβέρνηση ενέκρινε τη νομιμοποίηση πέντε φυλακίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Η κυβέρνηση του Ισραήλ προωθεί την de facto προσάρτηση εκατομμυρίων Παλαιστινίων στην επικράτειά μας», λέει.

«Αυτή η προσάρτηση θα βλάψει την ασφάλεια των πολιτών μας, το μέλλον των παιδιών μας και θα επιφέρει το τέλος του σιωνιστικού ονείρου».

12:20 Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται στη Shujayea

Οι μάχες συνεχίζονται μεταξύ Παλαιστινίων μαχητών και ισραηλινών δυνάμεων στη γειτονιά Shujayea της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με ανταποκριτή του Al Jazeera επί τόπου.

Ομάδες πολιτικής άμυνας δεν μπορούν να φτάσουν τους τραυματίες στη γειτονιά λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών βομβαρδισμών, είπε.

11:50 Περισσότερα από 625.000 παιδιά εκτός σχολείου για περισσότερους από οκτώ μήνες

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) αναφέρει ότι περισσότερα από 625.000 παιδιά στη Γάζα δεν έχουν πάει σχολείο για πάνω από οκτώ μήνες.

«Οι δραστηριότητες παιχνιδιού και μάθησης που παρέχονται από τις ομάδες της UNRWA είναι ζωτικής σημασίας για την προετοιμασία των παιδιών να επιστρέψουν στο σχολείο και να αποκαταστήσουν το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση».

10:55 Τουλάχιστον 11 νεκροί και 40 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Τα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων στο al-Mawasi σκότωσαν τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν περισσότερους από 40 ανθρώπους, δήλωσαν ιατρικές πηγές στο Al Jazeera.

Το Al-Mawasi, κοντά στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, φιλοξενεί εκτοπισμένους.

10:15 Οι ακροδεξιοί Ισραηλινοί πανηγυρίζουν τον ισχυρισμό ότι τα παράνομα στρατιωτικά φυλάκια θα νομιμοποιηθούν

Οι ακροδεξιοί Ισραηλινοί πολιτικοί πανηγυρίζουν τον ισχυρισμό του υπουργού Οικονομικών Bezalel Smotrich ότι το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε την προτεινόμενη νομιμοποίηση πέντε παράνομων «φυλακίων» σε παλαιστινιακή γη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Νωρίτερα, αναφέραμε ότι ο Smotrich είπε σε δήλωση της Πέμπτης ότι η κυβέρνηση θα υποστηρίξει την επισημοποίηση των παράνομων οικισμών στη Δυτική Όχθη, καθώς και τιμωρητικά μέτρα κατά της Παλαιστινιακής Αρχής ως απάντηση στη διπλωματία της στη διεθνή σκηνή που επικρίνει το Ισραήλ.

10:00 Τουλάχιστον 11 νεκροί τις τελευταίες ώρες

Ο συντονιστής των επιτόπιων νοσοκομείων στη Γάζα, Marwan Al-Hams, επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες τραυματίστηκαν τις τελευταίες ώρες εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Είπε ότι οι ιατρικές ομάδες παρέχουν υπηρεσίες με δυσκολία λόγω του συνεχιζόμενου κλεισίματος της συνοριακής διέλευσης της Ράφα από τις 7 Μαΐου.

9:40 Οι ΗΠΑ προσκαλούν Ισραηλινούς και Άραβες υπουργούς Εξωτερικών στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

Οι ΗΠΑ έχουν προσκαλέσει υπουργούς Εξωτερικών από αρκετές αραβικές χώρες και το Ισραήλ στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για την 75η επέτειο στην Ουάσιγκτον τον επόμενο μήνα, αναφέρουν οι Financial Times.

Η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Κατάρ, η Τυνησία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν είναι μεταξύ των Άραβων προσκεκλημένων.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προσκαλέσει υπουργούς Εξωτερικών από περισσότερες από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Νότιας Κορέας, εν μέρει σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν πιθανές εντάσεις σχετικά με την πρόσκλησή τους στο Ισραήλ, σύμφωνα με τους FT.

9:20 Οι ισραηλινές δυνάμεις σκοτώνουν τρία μέλη της παλαιστινιακής πολιτικής άμυνας

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τρία μέλη της πολιτικής άμυνας και τραυμάτισαν πολλά άλλα ενώ η ομάδα πολιτικής άμυνας βρισκόταν στο χώρο εργασίας τους στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat στην κεντρική Γάζα χθες το βράδυ.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024