Πίσω από τις κάμερες, σαν λιοντάρι στο κλουβί
Η εθνική μοναξιά του γάλλου προέδρου δεν μπορεί να κρυφτεί παρά τις προσπάθειές του να φανεί χαλαρός και χαμογελαστός
- Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ 19χρονος που εμπλέκεται στη δολοφονία του 5χρονου στο Μαρκόπουλο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
«Σαν λιοντάρι στο κλουβί»: έτσι περιγράφουν τον Εμανουέλ Μακρόν, στη Monde, όσοι τον έχουν συναντήσει τις τελευταίες μέρες. Στις φωτογραφίες, βέβαια, που τον δείχνουν να υποδέχεται, χθες το μεσημέρι, τον Βίκτορ Oρμπαν στο Ελιζέ, ο γάλλος πρόεδρος φαίνεται χαμογελαστός, χαλαρός, άνετος.
Ο ούγγρος εθνολαϊκιστής πρωθυπουργός τον επισκέφθηκε για ένα γεύμα εργασίας, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μια ευκαιρία, όπως ανακοινώθηκε, «να προετοιμάσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», που συνέρχεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, «και τη μελλοντική ουγγρική προεδρία» της ΕΕ, από την 1η Ιουλίου και μέχρι το τέλος του έτους. Ακριβώς όμως όπως τα χαμόγελα δεν στάθηκαν ικανά να κρύψουν την τεταμένη σχέση ανάμεσα σε δύο πολιτικούς τόσο διαφορετικούς όσο ο φιλευρωπαίος Μακρόν και ο φιλορώσος Oρμπαν, έτσι και η χαλαρή στάση σώματος του γάλλου προέδρου δεν κατάφερνε να κρύψει την (εθνική) μοναξιά του: ποτέ άλλοτε δεν προκαλούσε τόση απόρριψη ο Μακρόν, ακόμα και στο ίδιο του το στρατόπεδο.
Οι βουλευτές του δεν δείχνουν καν το πρόσωπό του στις προεκλογικές τους αφίσες – ξέρουν πως αν το έκαναν, οι ελπίδες τους να επανεκλεγούν στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 30ής Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου θα γίνονταν ακόμα λιγότερες.
Οι δημοσκοπήσεις θέλουν τη δημοτικότητα του Μακρόν στο 27%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2018 και την κρίση των Κίτρινων Γιλέκων. Η απόφαση που έλαβε, μαζί με μερικούς μυστικοσυμβούλους του, να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση, ως αντίδραση στη νίκη της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης (RN) στις ευρωεκλογές, προκάλεσε, όπως αναγνώρισε ο πρώην πρωθυπουργός του Εντουάρ Φιλίπ μιλώντας στους Financial Times, «έκπληξη, σοκ, κάποιες φορές οργή».
Η μακρονική συμμαχία διαθέτει κάπου 250 βουλευτές σήμερα, από αυτούς, οι δημοσκόποι προβλέπουν ότι δεν θα καταφέρουν να επανεκλεγούν ούτε καν οι μισοί. Οποιοσδήποτε σχετίζεται με τον Μακρόν μπαίνει στο στόχαστρο. Ο γάλλος πρόεδρος «δεν είχε άδικο, οι Γάλλοι θέλουν ένα νέο δημοκρατικό ραντεβού», λέει ο επικοινωνιολόγος Γκασπάρ Γκαντζέρ. «Το πρόβλημά τους όμως, δεν είναι η Εθνοσυνέλευση, είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας».
Μέρα παρά μέρα
Ο Φιλίπ το επιβεβαίωσε στους FT, είχε ζητήσει από τον Μακρόν να μείνει εκτός προεκλογικής εκστρατείας. Και ο ίδιος, άλλωστε, είχε δεσμευτεί να αφήσει τον πρωθυπουργό του, τον Γκαμπριέλ Ατάλ, να ηγηθεί της μάχης. Εντούτοις, από τις 9 Ιουνίου και εξής, ο Μακρόν μιλάει μέρα παρά μέρα. Στο podcast που ηχογράφησε στις 21 Ιουνίου, πέρασε μία ώρα και 45 λεπτά υπερασπιζόμενος τη λογική της επιλογής του και στηλιτεύοντας τα προγράμματα των αντιπάλων του, των «άκρων», όπως λέει αναφερόμενος στην RN, που μοιάζει να βρίσκεται πια στις πύλες της εξουσίας, αλλά και στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), τη συμμαχία των αριστερών κομμάτων.
Στα μάτια του, οδηγούν αμφότερα «στον εμφύλιο πόλεμο». Μια υπερβολική δραματοποίηση της κατάστασης; «No comment», απάντησαν από το προεκλογικό του αρχηγείο, ανεπισήμως ωστόσο οι προεδρικές παρεμβάσεις κρίνονται εκεί όλο και πιο αδέξιες. O Στεφάν Φουκς, μάλιστα, ο αντιπρόεδρος του ομίλου επικοινωνίας Havas, θύμισε εκείνο τον διάλογο του 1988 ανάμεσα στον τότε πρόεδρο, Φρανσουά Μιτεράν, και τον σύμβουλο επικοινωνίας του, Ζακ Πιλάν. Ο Μιτεράν ήθελε να βγει να μιλήσει στην τηλεόραση.
«Μάλιστα, και για να πείτε τι;», τον ρώτησε ο σύμβουλός του. «Οι Γάλλοι έχουν ανάγκη να με ακούνε», του απάντησε εκείνος. «Oταν δεν έχει κανείς κάτι να πει, πρέπει να το μάθουν όλοι;», τον ρώτησε δηκτικά ο Πιλάν. Κατόπιν αυτού, ο Μιτεράν εγκατέλειψε, σύμφωνα πάντα με τον Φουκς, το σχέδιό του.
Τα νέα γκάλοπ
Νέα δημοσκόπηση της Ifop, που κυκλοφόρησε χθες ενόψει του πρώτου κοινοβουλευτικού γύρου, θέλει την RN στο 36%, έναντι 28,5% υπέρ του NFP και 21% υπέρ της μακρονικής συμμαχίας.
Στο τελευταίο βαρόμετρο των Odoxa-Mascaret, πάλι, ο Ραφαέλ Γκλiκσμάν, ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής λίστας στις ευρωεκλογές, εμφανίζεται να κάνει μια εντυπωσιακή άνοδο 13 μονάδων και να κατατάσσεται πλέον ως ο τέταρτος δημοφιλέστερος πολιτικός (με 33%), πίσω από τον Εντουάρ Φιλίπ (40%), τη Μαρίν Λεπέν (36%) και τον υποψήφιο πρωθυπουργό της, τον Ζορντάν Μπαρντελά (36%) – ενώ ο Ζαν-Λικ Μελανσόν κάνει βουτιά 6% και πέφτει στην 21η θέση, με 14%. «Εμανουέλ Μακρόν και Ζαν-Λικ Μελανσόν, τα σκιάχτρα στα αντίστοιχα στρατόπεδα», σχολίασε κατόπιν αυτού η Monde, και τα είπε όλα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις