Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Η Βόρεια Κορέα εκτέλεσε άνδρα επειδή άκουγε K-pop

Η Βόρεια Κορέα εκτέλεσε άνδρα επειδή άκουγε K-pop

Η έκθεση του 2024 για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Βόρειας Κορέας που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας περιγράφει λεπτομερώς τη συνεχιζόμενη καταστολή των πολιτιστικών εισαγωγών.

Ένας 22χρονος Βορειοκορεάτης εκτελέστηκε δημοσίως επειδή παρακολουθούσε και μοιραζόταν ταινίες και μουσική της Νότιας Κορέας, υποστηρίζει μια νέα έκθεση, αναδεικνύοντας τις απεγνωσμένες προσπάθειες της Πιονγκγιάνγκ να ανακόψει τη ροή εξωτερικών πληροφοριών και πολιτισμού.

Η υπόθεση, η οποία περιγράφεται λεπτομερώς στην έκθεση 2024 για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Βόρειας Κορέας που δημοσιεύθηκε από το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας την Πέμπτη, συγκεντρώνει μαρτυρίες από 649 Βορειοκορεάτες αποστάτες.

Απαγορεύονται τα γυαλιά ηλίου

Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός ανώνυμου αποστάτη, ο νεαρός άνδρας από την επαρχία Χουανγκχάε της Νότιας Κορέας εκτελέστηκε δημόσια το 2022 επειδή άκουσε 70 νοτιοκορεατικά τραγούδια, παρακολούθησε τρεις ταινίες και τις διέδωσε, πέφτοντας θύμα ενός βορειοκορεατικού νόμου που υιοθετήθηκε το 2020 και απαγορεύει την «αντιδραστική ιδεολογία και κουλτούρα».

Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς τις εκτεταμένες προσπάθειες των βορειοκορεατικών αρχών να ελέγξουν τη ροή πληροφοριών προς τα έξω, στοχεύοντας ιδιαίτερα στη νεολαία.

Άλλες περιπτώσεις καταστολής περιλαμβάνουν τιμωρίες για «αντιδραστικές» πρακτικές όπως οι νύφες να φορούν λευκά φορέματα, οι γαμπροί να κουβαλούν τη νύφη, να φορούν γυαλιά ηλίου ή να πίνουν αλκοόλ από ποτήρια κρασιού – όλα αυτά θεωρούνται έθιμα της Νότιας Κορέας.

Παρά τα σκληρά αυτά μέτρα, η επιρροή της νοτιοκορεατικής κουλτούρας, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων τηλεοπτικών εκπομπών, φαίνεται ασταμάτητη

Δείτε το σχετικό βίντεο 

Η «κακοήθης» επιρροή της δυτικής κουλτούρας

Τα κινητά τηλέφωνα ελέγχονται επίσης συχνά για την ορθογραφία των ονομάτων επαφών, εκφράσεων και slang όρων που θεωρούνται ότι έχουν νοτιοκορεατική επιρροή, υποστηρίζει η έκθεση. Ενώ και οι δύο Κορέες μοιράζονται την ίδια γλώσσα, έχουν προκύψει λεπτές διαφορές μετά τη διαίρεση μετά τον κορεατικό πόλεμο του 1950-53.

Η απαγόρευση της K-pop αποτελεί μέρος μιας εκστρατείας για τη θωράκιση των Βορειοκορεατών από την «κακοήθη» επιρροή της δυτικής κουλτούρας που ξεκίνησε επί του πρώην ηγέτη, Κιμ Γιονγκ-ιλ και εντάθηκε επί του γιου του Κιμ Γιονγκ-ουν.

Το 2022, το χρηματοδοτούμενο από την αμερικανική κυβέρνηση Radio Free Asia δήλωσε ότι το καθεστώς επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις κατά της «καπιταλιστικής» μόδας και των χτενισμάτων, στοχεύοντας τα skinny jeans και τα μπλουζάκια που φέρουν ξένες λέξεις, καθώς και τα βαμμένα ή μακριά μαλλιά, όπως ανέφερε.

«Αγαπούν πραγματικά οτιδήποτε νοτιοκορεατικό»

Οι ειδικοί λένε ότι το να επιτραπεί στη νοτιοκορεατική λαϊκή κουλτούρα να διεισδύσει στη βορειοκορεατική κοινωνία θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την ιδεολογία που απαιτεί απόλυτη πίστη στην «αλάνθαστη» δυναστεία των Κιμ, η οποία κυβερνά τη χώρα από την ίδρυσή της το 1948.

Παρά τα σκληρά αυτά μέτρα, η επιρροή της νοτιοκορεατικής κουλτούρας, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων τηλεοπτικών εκπομπών, φαίνεται ασταμάτητη, σύμφωνα με έναν πρόσφατο βορειοκορεάτη αποστάτη.

«Η ταχύτητα με την οποία η νοτιοκορεατική κουλτούρα επηρεάζει τη Βόρεια Κορέα είναι γρήγορη. Οι νέοι ακολουθούν και αντιγράφουν τη νοτιοκορεατική κουλτούρα και αγαπούν πραγματικά οτιδήποτε νοτιοκορεατικό», δήλωσε στους δημοσιογράφους μια γυναίκα στις αρχές της δεκαετίας του 20 που αυτομόλησε από τη Βόρεια Κορέα σε μια ενημέρωση στη Σεούλ.

«Μεταξύ στενών φίλων, εραστών ή μελών της οικογένειας, μιλάμε»

Ακόμη και με τα σύνορα με την Κίνα να έχουν σφραγιστεί σε μεγάλο βαθμό μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, οι πληροφορίες εξακολουθούν να διαρρέουν και να διανέμονται μέσω ανεπίσημων δικτύων.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Βόρεια Κορέα έστειλε χιλιάδες μπαλόνια πάνω από τα σύνορα που περιείχαν απορρίμματα, σε αντίποινα για την εκτόξευση μπαλονιών από τον Νότο, το φορτίο των οποίων περιλαμβάνει φυλλάδια κατά της Πιονγκγιάνγκ, χαρτονομίσματα δολαρίων και στικάκια USB φορτωμένα με K-pop και K-dramas.

«Αφού παρακολουθούν κορεατικά δράματα, πολλοί νέοι αναρωτιούνται: «Γιατί πρέπει να ζούμε έτσι;» … Σκέφτηκα ότι προτιμώ να πεθάνω παρά να ζήσω στη Βόρεια Κορέα», δήλωσε αποστάτης στους δημοσιογράφους.

Η γυναίκα, η οποία δραπέτευσε από τη Βόρεια Κορέα με μια ξύλινη βάρκα τον περασμένο Οκτώβριο, έριξε επίσης φως στην κρυφή δυσαρέσκεια κατά του καθεστώτος.

«Φυσικά δεν μπορούμε να πούμε τίποτα κακό εναντίον του Κιμ Γιονγκ Ουν δημοσίως, αλλά μεταξύ στενών φίλων, εραστών ή μελών της οικογένειας, μιλάμε», υποστήριξε.

*Με στοιχεία από theguardian.com

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024