Ζελένσκι: Καταστρώνει «ολοκληρωμένο σχέδιο» για τον τερματισμό του πολέμου – Έρχεται το τέλος;
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι καταρτίζει ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο» για το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία, το οποίο θα υποστηριχθεί από το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου.
Διεργασίες στο διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία, ίσως υπάρχουν στην Ουκρανία καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι καταρτίζει ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο» για το πώς το Κίεβο πιστεύει ότι πρέπει να συμβεί κάτι τέτοιο.
«Δεν έχουμε πολύ χρόνο», είπε ο Ζελένσκι επισημαίνοντας το υψηλό ποσοστό απωλειών μεταξύ στρατιωτών και αμάχων.
Η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται δύο εβδομάδες αφότου ο Ζελένσκι φιλοξένησε μια μεγάλη διεθνή σύνοδο κορυφής στην Ελβετία νωρίτερα αυτό το μήνα, στην οποία η Ρωσία δεν προσκλήθηκε για να συγκεντρώσει υποστήριξη για τη θέση της Ουκρανίας.
Περισσότερες από 90 χώρες έστειλαν ηγέτες και ανώτερους αξιωματούχους στη διήμερη σύνοδο κορυφής και η συντριπτική πλειοψηφία συμφώνησε σε ένα τελικό ανακοινωθέν που τόνισε την ανάγκη να γίνει σεβαστή η «εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας σε οποιαδήποτε διευθέτηση.
Ωστόσο, ορισμένες χώρες-κλειδιά που συμμετείχαν, όπως η Ινδία, δεν συμφώνησαν και άλλες, όπως η σύμμαχος της Ρωσίας, η Κίνα, μποϊκόταραν τη σύνοδο κορυφής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη πρόσκληση της Μόσχας.
Το ειρηνευτικό σχέδιο του Πούτιν
Την προηγούμενη της συνόδου στις 14 Ιουνίου, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, εάν το Κίεβο συμφωνούσε να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του για είσοδο στο ΝΑΤΟ και να παραδώσει το σύνολο τεσσάρων επαρχιών που διεκδικεί η Μόσχα, αιτήματα που το Κίεβο απέρριψε γρήγορα ως ισοδύναμα με παράδοση.
«Τα ουκρανικά στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν πλήρως από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, τις περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζιας», είπε αρχικά ο Πούτιν.
«Μόλις το Κίεβο πει ότι είναι έτοιμο να το κάνει αυτό, αρχίσει πραγματικά να αποσύρει τα στρατεύματα και αποκηρύξει επίσημα τα σχέδιά του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα υπάρξει αμέσως – κυριολεκτικά, εκείνη τη στιγμή κατάπαυση του πυρός και θα αρχίσουμε συνομιλίες», προσέθεσε.
Μάλιστα, δήλωσε πως «δεν αποκλείει τη διατήρηση της ουκρανικής κυριαρχίας» στις νότιες περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια, «υπό την προϋπόθεση ότι η Ρωσία θα έχει μια ισχυρή χερσαία σύνδεση με την Κριμαία».
Ζελένσκι: «Να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου που θα υποστηριχθεί από την πλειοψηφία του κόσμου»
Πλέον σήμερα Παρασκευή κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο μαζί με την πρόεδρο της Σλοβενίας, Νατάσα Πιρτς Μούσαρ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως είναι «πολύ σημαντικό για εμάς να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου που θα υποστηριχθεί από την πλειοψηφία του κόσμου».
«Αυτή είναι η διπλωματική οδός στην οποία εργαζόμαστε», είπε χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχουν τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας και με βάση τις δημόσιες δηλώσεις του Ζελένσκι και του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, οι δύο πλευρές φαίνεται να απέχουν όσο ποτέ άλλοτε όσον αφορά τους όρους μιας πιθανής ειρηνευτικής διευθέτησης.
Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από το διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφός της -συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας που προσάρτησε η Μόσχα το 2014- προτού ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.
Η Μόσχα κατέχει σήμερα περίπου το 25% της Ουκρανίας και το 2022 ισχυρίστηκε ότι προσάρτησε άλλες τέσσερις περιοχές, καμία από τις οποίες δεν ελέγχει πλήρως.
Την Πέμπτη, στη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι θα υποβάλει ένα «λεπτομερές σχέδιο» σε λίγους μήνες για τον τερματισμό του πολέμου.
«Δεν έχουμε πολύ χρόνο», είπε, επισημαίνοντας το υψηλό ποσοστό απωλειών μεταξύ στρατιωτών και αμάχων.
Ένταση και απειλές κατά των ΗΠΑ
Η Ρωσία προειδοποίησε την Παρασκευή τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οι πτήσεις αναγνωριστικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε «άμεση» στρατιωτική σύγκρουση, διατυπώνοντας την απειλή αυτή λίγες ημέρες αφότου κατηγόρησε οργισμένη την Ουάσινγκτον για την πυραυλική επίθεση στην Κριμαία.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι «παρατήρησε αυξημένη συχνότητα πτήσεων αμερικανικών στρατηγικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από τα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας» που περιβάλλουν την Κριμαία.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «διεξάγουν αναγνώριση» και παρέχουν πληροφορίες για όπλα που προμηθεύει η Δύση στην Ουκρανία και τα οποία το Κίεβο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει για να πλήξει ρωσικούς στόχους, ανέφερε.
Τέτοιες πτήσεις «αυξάνουν τον κίνδυνο μιας άμεσης σύγκρουσης» μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας και ο στρατός έχει λάβει εντολή να προετοιμάσει μια «επιχειρησιακή απάντηση», πρόσθεσε το υπουργείο Άμυνας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιούν τακτικά πτήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, επιχειρήσεις που, όπως λένε, διεξάγονται σε ουδέτερο εναέριο χώρο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το AFP, η επίθεση της Ουκρανίας στο λιμάνι της Σεβαστούπολης που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή την Κυριακή προκάλεσε την οργή της Μόσχας, η οποία κατηγόρησε το Κίεβο ότι χρησιμοποίησε πυραύλους ATACMS που προμηθεύτηκαν από τις ΗΠΑ και ήταν εξοπλισμένοι με πυρομαχικά διασποράς.
Τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν καθώς θραύσματα πυραύλων έπεσαν πάνω από την πόλη, σε αυτό που το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «αιματηρό έγκλημα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις