Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Επιτόκια: Οι τρεις αστάθμητοι παράγοντες που κρίνουν τις αποφάσεις της Λαγκάρντ

Επιτόκια: Οι τρεις αστάθμητοι παράγοντες που κρίνουν τις αποφάσεις της Λαγκάρντ

Τι φέρνει στον πληθωρισμό και τα επιτόκια η αυξημένη ζήτηση για μεγάλες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με φιλάθλους στην Ευρώπη

Euro 2024, Ολυμπιακοί Αγώνες και Τέιλορ Σουίφτ… Αγώνες κι συναυλίες μονοπωλούν το ενδιαφέρον του κλάδου φιλοξενίας στην Ευρώπη, με τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, εστιατορίων και μπαρ να περιμένουν με ανυπομονησία ένα γεμάτο καλοκαίρι και σημαντικά αυξημένα κέρδη. Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που είναι λιγότερο ενθουσιασμένοι: οι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν για τον επίμονο πληθωρισμό και προβληματίζονται για τα επιτόκια.

Η αυξημένη ζήτηση για μεγάλες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με φιλάθλους, eurofans και Swifties να συρρέουν μαζικά στην Ευρώπη, από κάθε γωνιά του πλανήτη, τροφοδοτεί ήδη μια άνοδο των τιμών για πολλά είδη υψηλής ζήτησης στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των δωματίων ξενοδοχείων και των αεροπορικών εισιτηρίων.

Για παράδειγμα το κόστος των ξενοδοχείων στην Πορτογαλία αυξήθηκε σχεδόν κατά το ένα πέμπτο από τον Απρίλιο έως τον Μάιο – ανεβάζοντας τον ετήσιο πληθωρισμό στον τομέα σχεδόν στο 14 %- καθώς η Σουίφτ έσπασε το ρεκόρ της περιοδείας της Eras στη Λισαβόνα με δύο συναυλίες τον Μάιο.

Τα ξενοδοχεία σε όλη τη Γερμανία έχουν υπερδιπλασιάσει τις τιμές για τις νύχτες που διεξάγονται οι αγώνες του Euro 2024 στις 10 πόλεις που φιλοξενούν το τουρνουά, ενώ τα μπαρ και τα εστιατόρια αναφέρουν αυξημένη ζήτηση από την έναρξη των αγώνων αυτόν τον μήνα.

Οι ανησυχίες για πληθωρισμό και επιτόκια

Ωστόσο, η άνοδος των τιμών στον τομέα της φιλοξενίας έρχεται καθώς τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας εξακολουθούν να ανησυχούν για τον επίμονο πληθωρισμό των υπηρεσιών, κάτι που αναμένεται να επιβραδύνει τον ρυθμό μείωσης του κόστους δανεισμού.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από σχεδόν πέντε χρόνια τον Ιούνιο, στο 3,75%, αφού ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε από το υψηλό του 10,6% που εκτινάχθηκε το 2022, σε 2,6% τον Μάιο, κοντά στο στόχο του 2%.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών στο μπλοκ του ενιαίου νομίσματος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός αφού επιταχύνθηκε στο 4,1% τον Μάιο, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό από τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι αυξήσεις στους μισθούς

Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι ότι η υψηλή αύξηση των μισθών της ευρωζώνης κατά 5% αυξάνει το κόστος και συνεπώς τις τιμές σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών υψηλής έντασης εργασίας, όπως ξενοδοχεία και αεροπορικές εταιρείες.

Επίσης, παρατηρείται μεταβολή στις προτεραιότητες των καταναλωτών: εκεί που ξόδευαν περισσότερα σε αγαθά κατά τη διάρκεια του lockdown της πανδημίας, πλέον επιλέγουν υπηρεσίες όπως εστιατόρια και διακοπές, ειδικά καθώς η αγοραστική τους δύναμη αποκαθίσταται από τους μισθούς που αυξάνονται ταχύτερα από τον πληθωρισμό.

Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ της ΕΚΤ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο σταθερός πληθωρισμός των υπηρεσιών ήταν ένας παράγοντας στο «δύσκολο τελευταίο μίλι» του αποπληθωρισμού, πράγμα που σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να παραμείνουν ευέλικτοι στις μελλοντικές τους αποφάσεις για τα επιτόκια.

Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στη Γαλλία και την Ισπανία την Παρασκευή δείχνουν ότι ενώ ο ονομαστικός ρυθμός πληθωρισμού υποχώρησε τον Ιούνιο λόγω της επιβράδυνσης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από τον κολλώδη πληθωρισμό των υπηρεσιών. Η ισπανική στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι «η ανοδική επιρροή της αναψυχής και του πολιτισμού ξεχωρίζει, με τις τιμές να αυξάνονται περισσότερο από τον Ιούνιο του περασμένου έτους».

Δυσοίωνες προβλέψεις

Αναλυτές της Goldman Sachs προέβλεψαν περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού των υπηρεσιών στην ευρωζώνη στο 4,2% τον Ιούνιο, όταν αυτά τα στοιχεία θα δημοσιευθούν την ερχόμενη Τρίτη, προβλέποντας ότι η Γερμανία θα μπορούσε «να επηρεαστεί περαιτέρω από την τουριστική εισροή του Euro 2024».

Ο Αντρέ Χάακ, αντιδήμαρχος της Κολωνίας, επικαλέστηκε μια μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι αλλοδαποί οπαδοί που παρακολουθούσαν το πρόσφατο ευρωπαϊκό τουρνουά μπάσκετ στην πόλη ξόδευαν 750 ευρώ την ημέρα κατά μέσο όρο και προέβλεψε ότι αυτό θα ξεπερνούσε όσους θα παρακολουθούσαν το ποδόσφαιρο. «Οι τιμές για τα ξενοδοχεία έχουν υπερδιπλασιαστεί τις ημέρες των αγώνων», είπε.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η περιοδεία της Τέιλορ Σουίφτ που ξεκίνησε στο Εδιμβούργο αυτόν τον μήνα, θα ενισχύσει τις ήδη υψηλές πιέσεις τιμών στον τομέα των υπηρεσιών με ετήσια αύξηση 12% σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο για μια νύχτα σε ξενοδοχείο τον Μάιο και 11% ετήσια αύξηση για εισιτήρια συναυλιών. Συνολικά 720.000 θαυμαστές πρόκειται να πάνε στις οκτώ sold-out συναυλίες της στο Wembley Stadium του Λονδίνου.

Προβληματισμός στην BoE

Η πιθανότητα έξαρσης του πληθωρισμού των υπηρεσιών θα μπορούσε να προβληματίσει την BoE και να καθυστερήσει τις μειώσεις στα επιτόκια.

Παρόλο που ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε στο στόχο του 2% τον Μάιο, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παρέμεινε ανησυχητικά υψηλός στο 5,7%.

Ωστόσο, ενώ οι συναυλίες της Τέιλορ Σουίφτ και το Euro μπορεί να τραβούν τα βλέμματα, οι οικονομολόγοι λένε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να δώσουν λιγότερη προσοχή στον αντίκτυπο αυτών των έκτακτων γεγονότων και να επικεντρωθούν στη μεσοπρόθεσμη τάση αποπληθωρισμού.

Ο Χάακ μάλιστα, αμφιβάλλει για το κατά πόσο ανάλογα γεγονότα θα έχουν μόνιμο αντίκτυπο στην οικονομία της Κολωνίας. «Έχουμε πολλές μεγάλες εκδηλώσεις εδώ κάθε χρόνο και ακόμη και σε μια κανονική μέρα τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια είναι αρκετά γεμάτα», είπε.

Ο Rob Wood, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ηνωμένο Βασίλειο στην Pantheon Macroeconomics, ανέφερε στους FT ότι η ισχύς της εγχώριας ζήτησης ξενοδοχείων ήταν ευρέως διαδεδομένη σε όλες τις περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, «άρα, αμφιβάλλουμε ότι οι τιμές των ξενοδοχείων οδηγήθηκαν από ένα μεμονωμένο γεγονός όπως μια συναυλία».

Η Τέιλορ Σουίφτ

Η Σουίφτ εμφανίστηκε τέσσερις φορές στο Παρίσι τον Μάιο, ωστόσο αυτό φάνηκε να έχει μικρή επίδραση στον ετήσιο πληθωρισμό των ξενοδοχείων στη Γαλλία, ο οποίος εξακολουθούσε να επιβραδύνεται στο χαμηλό τριετίας του 0,4% τον περασμένο μήνα.

«Πιστεύω ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει αυτά τα γεγονότα σε κάποιο βαθμό στις αποφάσεις της για τα επιτόκια», δήλωσε ο Tomasz Wieladek, αναλυτή της επενδυτικής T Rowe Price.

Πέρυσι, αφότου η τραγουδίστρια Beyoncé ξεκίνησε το ευρωπαϊκό σκέλος της περιοδείας της στη Στοκχόλμη, ένας οικονομολόγος της Danske Bank είπε ότι προκάλεσε υψηλότερο πληθωρισμό στη χώρα.

Ο George Moran, οικονομολόγος στην ιαπωνική τράπεζα Nomura, εξέτασε τον αντίκτυπο της Beyoncé στον σουηδικό πληθωρισμό πέρυσι και είπε ότι «η μόνη στατιστική επίδραση σε ένα ευρύ φάσμα μεταβλητών ήταν ο πληθωρισμός των εστιατορίων και των ξενοδοχείων». Υπογράμμισε επίσης, ότι τα φετινά γεγονότα σε όλη την Ευρώπη «μπορεί να προκαλέσουν μια μικρή άνοδο στον πληθωρισμό των υπηρεσιών, που είναι το πιο ανησυχητικό για την ΕΚΤ αυτή τη στιγμή, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι προσωρινό και όχι αρκετά μεγάλο για να εκνευρίσει» την κεντρική τράπεζα.

Αλλά και Φίλιπ Λέιν, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είχε στο μυαλό του την ποπ σταρ όταν μίλησε σε εκδήλωση τη Δευτέρα. Δημοσιογράφος τον ρώτησε για τον κίνδυνο να ενταθεί ο επίμονος πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών, ειδικά με την Ευρώπη να οδεύει σε ένα ιδιαίτερα πολυάσχολο καλοκαίρι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Euro 2024 στη Γερμανία.

«Λοιπόν, αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον», είπε στην εκδήλωση. «Καταφέρατε να τα πείτε όλα αυτά χωρίς να πείτε την Taylor Swift».

Ο αντίκτυπος στις ΗΠΑ

Οι οικονομολόγοι στις Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι το Eras είναι ένα οικονομικό tour de force. Καθώς οι καταναλωτές ξεχύθηκαν σε συναυλίες, γεύματα, διακοπές και άλλες ψυχαγωγικές εμπειρίες που έχασαν κατά τη διάρκεια του lockdown πανδημίας, μια εταιρεία υπολόγισε ότι η περιοδεία θα μπορούσε να αποφέρει 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο στη Βόρεια Αμερική από τις δαπάνες για εισιτήρια, εμπορεύματα και ταξίδια.

Πηγή: ot.gr

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024