Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Οι πλούσιοι Γάλλοι κάνουν μετεκλογικά σχέδια έκτακτης ανάγκης

Οι πλούσιοι Γάλλοι κάνουν μετεκλογικά σχέδια έκτακτης ανάγκης

«Η ερώτηση που μας κάνουν πιο συχνά είναι αν τα χρήματα είναι ασφαλή στη Γαλλία»

Οι πλούσιοι της Γαλλίας καταστρώνουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για μια ακροδεξιά ή αριστερή κυβέρνηση, απογοητευμένοι από την προοπτική φορολογικών αυξήσεων και την πιθανή επαναφορά ενός διχαστικού φόρου περιουσίας.

Αρκετοί δικηγόροι, φορολογικοί σύμβουλοι και διαχειριστές περιουσίας δήλωσαν ότι έχουν πλημμυρίσει από ερωτήματα – συμπεριλαμβανομένων των δοκιμαστικών ερευνών για μετεγκατάσταση στην Ιταλία, την Ελβετία και την Ισπανία – ενόψει των πρόωρων εκλογών σε δύο γύρους που προκήρυξε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το ακροδεξιό Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν και μια νέα αριστερή συμμαχία που ονομάζεται Nouveau Front Populaire (NFP) βρίσκονται στην πρώτη και τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις, υποσχόμενες και οι δύο ρήξεις με τις φιλικές προς τις επιχειρήσεις αρχές του Μακρόν και φορολογικές περικοπές.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι είχα τόσες πολλές κλήσεις από την αρχή της καριέρας μου», είπε ο Grégory Soudjoukdjian, συνιδρυτής της Rhétorès Finance, μιας εταιρείας συμβούλων περιουσίας στο Παρίσι. «Το πελατολόγιο υψηλού επιπέδου κάνει πολλές ερωτήσεις… Αυτό που είναι δύσκολο είναι να τους απαντήσουμε λεπτομερώς».

«Η ερώτηση που μας κάνουν πιο συχνά είναι εάν τα χρήματα είναι ασφαλή στη Γαλλία», πρόσθεσε.

Ο Soudjoukdjian και άλλοι σύμβουλοι είπαν ότι άτομα εξετάζουν εάν θα συνεχίσουν να έχουν συμβόλαια ασφάλισης ζωής σε περίπτωση σοβαρών καταστροφών στην αγορά, εάν οι εκλογές οδηγήσουν σε ευάλωτο κοινοβούλιο. Το πιο δημοφιλές αποταμιευτικό προϊόν της Γαλλίας, η ασφάλεια ζωής, προσφέρει φορολογικά πλεονεκτήματα μετά από οκτώ χρόνια, αλλά τα χρήματα μπορούν να αφαιρεθούν νωρίτερα ή σε περίπτωση θανάτου.

Ορισμένοι κάτοχοι τέτοιων επενδύσεων ανησυχούν ότι οι νόμοι στη Γαλλία θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιτρέψουν στο κράτος να παγώσει τις αναλήψεις σε περίπτωση κρίσης, είπαν σύμβουλοι.

Εάν το ακροδεξιό ή το αριστερό μπλοκ Nouveau Front Populaire (NFP) κέρδιζαν τον δεύτερο γύρο της 7ης Ιουλίου, θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση και να μοιραστούν την εξουσία με τον Μακρόν ως πρόεδρο. Και οι δύο έχουν δώσει γενναιόδωρες υποσχέσεις δαπανών και η αριστερά θα αυξήσει επίσης σημαντικά τους φόρους.

Η RN της Λεπέν προσπάθησε να καθησυχάσει τις επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων λέγοντας ότι θα εξακολουθήσει να έχει υπόψη της τη δημοσιονομική πειθαρχία και τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το έλλειμμα, αν και για το οικονομικό της πρόγραμμα δεν έχουν δοθεί πολλές λεπτομέρειες.

Αλλά η προοπτική του NFP, με μια ριζοσπαστική ατζέντα φόρου και δαπανών εμπνευσμένη από την ακροαριστερή La France Insoumise (επίσης γνωστή ως France Unbowed ή LFI), είναι η κύρια ανησυχία για τους πλούσιους της Γαλλίας.

«Από οικονομική και φορολογική σκοπιά, οι άνθρωποι ανησυχούν περισσότερο για την αριστερή συμμαχία επειδή το φορολογικό τους πρόγραμμα είναι πολύ επιθετικό», δήλωσε ο Vincent Lazimi, συνεργάτης στο δικηγορικό γραφείο Jeantet στο Παρίσι. «Οι άνθρωποι ανησυχούν για έναν φόρο περιουσίας, το τέλος του ενιαίου φόρου και πιθανή υψηλότερη φορολογία στους μισθούς, καθώς και για μια συνολική ατμόσφαιρα που δεν είναι υπέρ των επιχειρήσεων».

Μία από τις πρώτες μεταρρυθμίσεις του Μακρόν ήταν η αναθεώρηση του φόρου περιουσίας, ώστε να καλύπτει μόνο περιουσιακά στοιχεία και να αποκλείει τις επενδύσεις – μια κίνηση που η RN υποστήριξε ότι θέλει να μετατρέψει σε φορολογία περιουσιών για άτομα με περιουσιακά στοιχεία άνω του 1,3 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος όρισε επίσης έναν ενιαίο φορολογικό συντελεστή 30% για τα κέρδη κεφαλαίου, τα μερίσματα και τους τόκους – μια μακροχρόνια απαίτηση από επενδυτές και επιχειρηματίες.

Ο Λαζίμι είπε ότι οι πελάτες ρωτούσαν εάν θα έπρεπε να διανείμουν μερίσματα τώρα για να αποφύγουν μια πιθανή αύξηση του ενιαίου φόρου. Ωστόσο, νέοι φορολογικοί κανόνες θα μπορούσαν να επιβληθούν εκ των υστέρων, γεγονός που θα ακύρωνε οποιαδήποτε τέτοια προετοιμασία, πρόσθεσε.

Η Γαλλία ήταν ήδη η πιο φορολογημένη από τις 38 χώρες του ΟΟΣΑ το 2022 , με αναλογία φόρου προς ΑΕΠ 46,1%, έναντι του μέσου όρου του ΟΟΣΑ 34%.

Για να πληρώσει για δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετων δημόσιων δαπανών, το NFP θα επιδιώξει να αυξήσει τον φόρο περιουσίας και τον φόρο κληρονομιάς. Θα διεύρυνε επίσης το πεδίο των φόρων εξόδου για τους πλούσιους που μετακινούν τη φορολογική τους κατοικία ή τις επιχειρήσεις τους εκτός Γαλλίας και θα αυξήσει τον ανώτατο οριακό συντελεστή φόρου εισοδήματος στο 90%. Ορισμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και πιστώσεις για εταιρείες θα καταργηθούν εάν το NFP έρθει στην εξουσία.

«Το κύριο μέλημα είναι ο φόρος περιουσίας», είπε ένας δικηγόρος με έδρα το Παρίσι που συνεργάζεται με μερικές από τις πλουσιότερες οικογένειες της Γαλλίας.

Από τότε που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1982 υπό τον σοσιαλιστή πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν, ο φόρος — γνωστός ως impôt de solidarité sur la fortune — καταργήθηκε, αποκαταστάθηκε και μεταρρυθμίστηκε από διαδοχικές κυβερνήσεις.

«Οι πελάτες φοβούνται πολύ ότι μια αριστερή συμμαχία θα επέβαλε εφάπαξ φόρο περιουσίας», πρόσθεσε ο δικηγόρος, μια πολιτικά εντυπωσιακή χειρονομία που θα μπορούσε να εφαρμοστεί γρήγορα.

Ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ ξεκίνησε την προεδρία του το 2012 επιβάλλοντας έναν εισερχόμενο οριακό φορολογικό συντελεστή 75% σε εισοδήματα άνω του 1 εκατ. ευρώ ως μέρος μιας εκστρατείας κατά της «απρόσωπης χρηματοδότησης». Αργότερα χρειάστηκε να μειώσει τους τόνους αφού ανατράπηκε από το συνταγματικό δικαστήριο της Γαλλίας – ένα προηγούμενο που ορισμένοι σύμβουλοι είπαν ότι προσφέρει εγγυήσεις και τώρα.

Ωστόσο, η κίνηση του Ολάντ προκάλεσε μια φυγή κεφαλαίων και μια μικρή έξοδο τραπεζιτών στο Λονδίνο.

«Τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να παρακινήσει τους ανθρώπους να ξανασκεφτούν τη Γαλλία ως μια φιλόξενη χώρα για τις επιχειρήσεις», είπε η Xenia Legendre, φορολογική εταίρος στο Hogan Lovells στο Παρίσι, σχετικά με τις προτάσεις από την αριστερά και την ακροδεξιά.

Ορισμένα πλούσια άτομα αρχίζουν τώρα να εξερευνούν τη μετεγκατάσταση από τη Γαλλία σε πιο ευνοϊκές από φορολογική άποψη δικαιοδοσίες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, του ιστορικού φορολογικού παραδείσου της Ελβετίας και της Ισπανίας, είπαν σύμβουλοι.

«Μετά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών, είχαμε μερικούς Γάλλους πελάτες που ρωτούσαν για το ιταλικό φορολογικό καθεστώς», δήλωσε ο Claudio Gristanti, επικεφαλής φορολογικού τμήματος για την Ιταλία στη δικηγορική εταιρεία Osborne Clarke.

Οι πλούσιοι αλλοδαποί στην Ιταλία μπορούν να πληρώσουν ένα πάγιο τέλος 100.000 ευρώ ετησίως για να απαλλάξουν το ξένο εισόδημα από τον ιταλικό φόρο. Είναι μια δημοφιλής επιλογή μεταξύ εκείνων που εγκαταλείπουν το Ηνωμένο Βασίλειο ως απάντηση στην επικείμενη κατάργηση του καθεστώτος «μη οικισμού».

Αλλά για να πληροί τις προϋποθέσεις ως φορολογικός κάτοικος Ιταλίας για το 2024, ένα άτομο πρέπει να είναι φυσικά παρόν στην ιταλική επικράτεια για το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού έτους — περισσότερες από 183 ημέρες. Έτσι, ένα άτομο που περιμένει μέχρι το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών για να αρχίσει να μετακομίζει στην Ιταλία, θα πρέπει να περιμένει μέχρι το 2025 για να γίνει φορολογικός κάτοικος Ιταλίας.

Ο δικηγόρος με έδρα το Παρίσι είπε ότι αρκετοί από τους πελάτες του αντισταθμίζουν τα στοιχήματά τους θέτοντας τις βάσεις για να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι Ιταλίας φέτος. «Έχω μερικούς πελάτες που έχουν κάνει κράτηση δωματίων σε ξενοδοχεία στην Ιταλία και σκοπεύουν να μείνουν εκεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου και μετά μπορούν να αποφασίσουν τι θα κάνουν», είπε.

Άλλοι συνέστησαν να περιμένουν, υποδηλώνοντας ότι ήταν απίθανο η αριστερή συμμαχία να αποκτήσει αρκετή επιρροή στο κοινοβούλιο για να προωθήσει τις αυξήσεις των φόρων της και είναι λιγότερο πιθανό από ό,τι το RN να καταλήξει στην εξουσία .

Κάποιοι προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση μπορεί επίσης να είναι ιδιαίτερα προσεκτική σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές καταστολές σε ένα κλίμα τεταμένων δημόσιων οικονομικών και ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να παρασυρθούν.

«Η μετεγκατάσταση είναι ένα περίπλοκο θέμα», δήλωσε η Sandrine Genet, συνιδρυτής και επικεφαλής του συμβούλου πλούτου Carat Capital στο Παρίσι. Ενώ η Ιταλία είχε πράγματι γίνει μια «νέα μορφή Ελ Ντοράντο», η βιαστική έξοδος θα μπορούσε να είναι προβληματική, πρόσθεσε. «Δεν έχει να κάνει μόνο με το πού πηγαίνεις, αλλά όταν πηγαίνεις, πρέπει πραγματικά να πας — παίρνεις τα παιδιά σου, πρέπει να πουλήσεις περιουσία».

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024