Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στην Πάρνηθα: Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, μόνο διάσπαρτες εστίες

Φωτιά στην Πάρνηθα: Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, μόνο διάσπαρτες εστίες

Η φωτιά εκδηλώθηκε στο Κατσιμίδι, στην Πάρνηθα. Ήχησε το 112. Δύσκολο το έργο των εναέριων μέσων λόγω ισχυρότατων ανέμων - Η μάχη δεν τελείωσε, σε επιφυλακή όλη τη νύχτα

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η φωτιά που εκδηλώθηκε στην Πάρνηθα το μεσημέρι του Σαββάτου 29 Ιουνίου, ενώ σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία άρθηκαν όλες οι εκτροπές κυκλοφορίας που ήταν σε ισχύ, εκτός από αυτές στη λεωφόρο Τατοΐου στο ύψος της ταβέρνας «Λεωνίδας» και της ταβέρνας «Χάνι».

Η πυρκαγιά προκλήθηκε υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες στην περιοχή Κατσιμίδι – όπου είχε καεί και το 2021 – καίγοντας δασική έκταση και χαμηλή βλάστηση. Σημειώνεται ότι στην περιοχή πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι, ενώ ευτυχώς δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές.

Κικίλιας: Χωρίς ενεργό μέτωπο χάρη στην τεράστια κινητοποίηση

«Σε δυόμιση ώρες από την έναρξή της, η φωτιά στο Κατσιμίδι Πάρνηθας είναι χωρίς ενεργό μέτωπο, αλλά με διάσπαρτες εστίες, Επιχείρησαν 17 εναέρια μέσα, πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις, η περιφέρεια, ο στρατός, δασάρχες, η ΕΛ.ΑΣ. και, φυσικά, η διασική υπηρεσία. Ήταν συγκλονιστική η προσπάθεια», υπογράμμισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στις 18.20.

Όπως σημείωσε, χάρη στην τεράστια προσπάθεια η φωτιά είναι χωρίς ενεργό μέτωπο, «αλλά έχουμε δρόμο μπροστά μας», ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα παραμείνουν σε επιφυλακή για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης όλο το βράδυ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πυρκαγιά εντοπίστηκε από τα drones της Πυροσβεστικής, από τις περιοχές της Νέας Ερυθραίας, της Ροδόπολης και άλλων περιοχών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής, Γιώργου Πρωτοψάλτη στις 16:45, «αυτή τη στιγμή, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, οι οποίες πρόκειται να ενισχυθούν με 100 πυροσβέστες και 30 οχήματα από Θεσσαλία, Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία. Όλες οι δυνάμεις συντονίζονται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΟΣ».

Δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες

Επίσης, επιχειρούν 12 εναέρια μέσα, 4 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα. Στην περιοχή πνέουν ισχυρότατοι άνεμοι 50 χλμ. την ώρα, με ριπές που ξεπερνούν τα 100 χλμ. την ώρα, ενώ στην περιοχή υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης, κάτι που δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης, γι’ αυτό, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, «επιχειρούν κυρίως ελικόπτερα».

Προσέθεσε ότι στις 15:47 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την ενημέρωση για των κατοίκων στις πλησιέστερες περιοχές, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών, εφόσον χρειαστεί.

Παράλληλα, συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν ισχυρές δυνάμεις, «από εθελοντές πυροσβέστες, πλήθος εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Γενικότερα οι συνθήκες που επικρατούν, είναι δύσκολες και επικίνδυνες», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Να σημειωθεί, επίσης, πως από το πρωί του Σαββάτου έχουν εκδηλωθεί συνολικά 40 πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις.

Η φωτιά είναι ορατή από μεγάλο μέρος του λεκανοπεδίου της Αττικής και, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αφιδνών, Γ. Σιδηρόπουλο, που μίλησε στον Σκάι, έχει κατεύθυνση προς τα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοΐου, ενώ η εικόνα, λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα, ήταν καλύτερη στο σημείο από όπου ξεκίνησε η πυκραγιά, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης.

Γιαννόπουλος: Εξασθένηση των ανέμων από το απόγευμα

Θτικά είναι τα νέα, σύμφωνα με όσα είπε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, για τη μεγάλη φωτιά στην Πάρνηθα, καθώς τόνισε πως το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η εξασθένηση των ανέμων από τις 19.00-20.00 του Σαββάτου.

Αυτό θα βοηθήσει καθοριστικά στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων και, κυρίως, των εναέριων μέσων.

Δείτε βίντεο:

Ήχησε το 112

Η πυροσβεστική ενημερώθηκε για τη φωτιά περί τις 14:50. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ενεργούν 80 πυροσβέστες με τέσσερα πεζοπόρα τμήματα, 20 οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, οχτώ ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη. Στις 15:50 ήχησε το 112 καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Τι είπε ο ΑΔΜΗΕ στο in

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συντονιστική σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, με την συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων, Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων φορέων.

Μετά τις πληροφορίες για μαρτυρίες πολιτών, σύμφωνα με τις οποίες η φωτιά φέρεται να ξεκίνησε από έκρηξη σε πυλώνα, το in επικοινώνησε με τον ΑΔΜΗΕ, που ξεξαθάρισε πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο, ενώ σημείωσε πως και τα συστήματα ελέγχου ενέργειας του Διαχειριστή δεν έχουν δείξει κάποια βλάβη.

Εκτροπές στην κυκλοφορία

Να σημειωθεί ότι, λόγω της εκδήλωσης της φωτιάς στο Κατσιμίδι Πάρνηθας, διενεργούνται εκτροπές στην επαρχιακή οδό Μαλακάσας και Μερκουρίου, στην Ιπποκράτους και Λ. Τυρταίου, στην Τατοΐου και Χλόης και στη γέφυρα Βαρυμπόμπης.

Στις 15:55, από την Τροχαία ανακοινώθηκε ότι διενεργούνται επίσης εκτροπές στον κόμβο Μαλακάσας στο ύψος Σφενδαλη και στην επαρχιακή οδό Μαλακάσας και Ανεξαρτησίας, ενώ άρθηκε η εκτροπή στη γέφυρα Βαρυμπόμπης.

Υπενθυμίζεται ότι η Αττική σήμερα Σάββατο βρίσκεται σε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την πυρκαγιά:


Η φωτιά στην Πάρνηθα

Η φωτιά στην Πάρνηθα

Η φωτιά στην Πάρνηθα

Η φωτιά στην Πάρνηθα

Η φωτιά στην Πάρνηθα – Πηγή φωτογραφίας: Facebook

Η φωτιά στην Πάρνηθα – Πηγή φωτογραφίας: Facebook

Η φωτιά στην Πάρνηθα – Πηγή φωτογραφίας: Facebook

Η φωτιά στην Πάρνηθα – Πηγή φωτογραφίας: Facebook

Η φωτιά στην Πάρνηθα – Πηγή φωτογραφίας: Facebook

Η φωτιά στην Πάρνηθα – Πηγή φωτογραφίας: Facebook

Η φωτιά στην Πάρνηθα – Πηγή φωτογραφίας: Facebook

Δείτε ρεπορτάζ του MEGA:

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024