Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική αλλαγή: Ποια είναι τα χρώματα ρούχων που απωθούν τη θερμότητα

Κλιματική αλλαγή: Ποια είναι τα χρώματα ρούχων που απωθούν τη θερμότητα

Όλοι έχουν μια γενικότερη εικόνα ποια χρώματα «τραβούν τον ήλιο» και ποια τον αντανακλούν, όμως αν θέλεις μια δουλειά να γίνει με λεπτομέρειες, θέλεις έναν Ιάπωνα. Τον βρήκαμε.

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι πάρα πολύ όμορφο, αρκεί να κάνεις διακοπές. Όμως ο δυνατός ήλιος ενέχει και το ρίσκο της θερμοπληξίας ή της κατατονίας από τη ζέστη. Όλοι γνωρίζουμε ότι το λευκό χρώμα είναι πιο δροσερό αντανακλώντας τον ήλιο και το μαύρο είναι καυτό. Ανάμεσά τους υπάρχουν όμως κάποιες δεκάδες χρώματα που έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους.

Μετά από συνεχόμενες ημέρες καύσωνα, η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη και καλό είναι να πάρουμε τα μέτρα μας. Οι διακοπές συνεπάγονται μπάνια, εξερευνήσεις και περπάτημα, οπότε πέφτοντας πάνω στην έρευνα του πολιτικού μηχανικού περιβαλλοντικών συστημάτων Toshiaki Ichinose, από το Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Μελετών της Ιαπωνίας, ο οποίος διεξήγαγε ένα πείραμα για να δει ποιο χρώμα ρούχων θα κρατήσει το σώμα σας πιο δροσερό στον καλοκαιρινό ήλιο.

Αλλά ας γυρίσουμε λίγο στη Φυσική του Γυμνασίου. Το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται τα αντικείμενα ως διαφορετικά χρώματα ανάλογα με τα μήκη κύματος του φωτός που αντανακλούν και απορροφούν. Τα αντικείμενα που βλέπουμε ως λευκά αντανακλούν σχεδόν όλα τα μήκη κύματος του φωτός και μαζί με αυτά και τη θερμική τους ενέργεια. Στο άλλο άκρο της κλίμακας, τα πράγματα που βλέπουμε ως μαύρα απορροφούν το φως σχεδόν κάθε μήκους κύματος και τη θερμική του ενέργεια.

Για το πείραμα ο Ichinose έθεσε εννέα κορμούς μανεκέν στον ιαπωνικό καλοκαιρινό ήλιο, ο καθένας ντυμένος με ένα πουκάμισο πόλο διαφορετικού χρώματος, και μετά από μόλις πέντε λεπτά έκθεσης έλεγξε τις επιφανειακές θερμοκρασίες των υφασμάτων.

Και να τα αποτελέσματα

Όπως αναμενόταν, το λευκό πόλο ήταν το πιο δροσερό, με θερμοκρασία περίπου 30 βαθμούς Κελσίου, περίπου ίδια με τη θερμοκρασία του αέρα κατά τη διάρκεια της δοκιμής, και ακολούθησε το κίτρινο με την ίδια θερμοκρασία’. Τα επόμενα πιο δροσερά πουκάμισα, κατά σειρά, ήταν το γκρι και το κόκκινο, το τελευταίο αποτέλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι το κόκκινο θεωρείται γενικά ως «ζεστό» χρώμα από άποψη ψυχολογικής επίδρασης.

Το μοβ κατέληξε ακριβώς στη μέση της ομάδας, με το επόμενο, το μπλε, να είναι και πάλι κάπως απροσδόκητο, αφού στον οπτικό σχεδιασμό θεωρείται «ψυχρό» χρώμα. Ακολούθησε το πράσινο, στη συνέχεια το κυπαρισσί και τέλος το μαύρο, με τα δύο τελευταία να έχουν και τα δύο επιφανειακές θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών Κελσίου, περισσότερο από 50% πιο καυτό από το λευκό πουκάμισο.

Παρόλο που το πείραμα διεξήχθη τον Ιούνιο του 2019, οι θεμελιώδεις νόμοι της επιστήμης εξακολουθούν να εισχύουν και σήμερα, ενώ ειδικά στις μεγαλουπόλεις με τον «ιδιοφυή» σχεδιασμό μπετό-γυαλί που απολαμβάνουμε από το 2000, η κατάσταση είναι πιο ανυπόφορη και αν μπορείτε να μείνετε έστω λίγο πιο δροσερά φορώντας τους πιο cool χρωματισμούς, ακόμα καλύτερα.

Ετοιμάστε την βαλίτσα με τα λευκά, τα γκρι και τα κίτρινα και να σας ευχηθούμε καλές διακοπές. Ως μπόνους, το λευκό και το ανοιχτό γκρι που ανήκουν στα «ουδέτερα» χρώματα φαντάζουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο πιο «ήρεμα» και πιο διακριτικά κάτι βολικό τόσο για την εργασία σας, όσο και για την ψυχική σας χαλάρωση στις διακοπές.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024