Τεχνητή Νοημοσύνη: O Μπιλ Γκέιτς «βλέπει» έκρηξη στην χρήση καθαρής ενέργειας για AI
Ο Μπιλ Γκέιτς υπερασπίστηκε την ταχεία αύξηση της χρήσης ενέργειας που προκαλείται από την Τεχνητή Νοημοσύνη
- Αφαιρούν τα αντικλεπτικά και αρπάζουν τα ρούχα στα καταστήματα - Βίντεο ντοκουμέντο
- Σύλληψη Ικάρων έξω από την Αγία Σοφία – Ύψωσαν την ελληνική σημαία
- Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για τον ιό mpox - 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα
- Χιονοθύελλα φέρνει χάος στα Βαλκάνια - Κροατία, Βοσνία, Σλοβενία δοκιμάζονται από την κακοκαιρία
Ο συνιδρυτής της Microsoft υποστηρίζει ότι η επένδυση της Big Tech σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που διψούν για ενέργεια προκαλεί έκρηξη στην καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τους FT.
Ο Μπιλ Γκέιτς υπερασπίστηκε την ταχεία αύξηση της χρήσης ενέργειας που προκαλείται από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, υποστηρίζοντας ότι η τεχνολογία θα αντισταθμίσει τελικά τη μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
«Μην το παρακάνετε»
Μιλώντας στο Λονδίνο, ο Γκέιτς προέτρεψε τους περιβαλλοντολόγους και τις κυβερνήσεις να «μην το παρακάνουν» στις ανησυχίες σχετικά με τις τεράστιες ποσότητες ενέργειας που απαιτούνται για τη λειτουργία νέων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, καθώς οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Microsoft αγωνίζονται να επενδύσουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε τεράστια νέα κέντρα δεδομένων.
Τα κέντρα δεδομένων θα οδηγήσουν σε αύξηση της παγκόσμιας χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ 2-6%, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος.
«Το ερώτημα είναι, θα επιταχύνει η τεχνητή νοημοσύνη μια μείωση άνω του 6%; Και η απάντηση είναι: σίγουρα», δήλωσε ο Γκέιτς, ο συνιδρυτής της Microsoft, ο οποίος υπήρξε παραγωγικός επενδυτής σε εταιρείες που αναπτύσσουν βιώσιμες τεχνολογίες ενέργειας και μείωσης του άνθρακα.
Τον Μάιο, η Microsoft παραδέχτηκε ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είχαν αυξηθεί σχεδόν κατά το ένα τρίτο από το 2020, σε μεγάλο βαθμό λόγω της κατασκευής κέντρων δεδομένων.
Ο Γκέιτς, ο οποίος αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της Microsoft το 2020 αλλά παραμένει σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου Σάτια Ναντέλα, δήλωσε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας θα πληρώσουν ένα «πράσινο ασφάλιστρο» – ή υψηλότερη τιμή – για καθαρή ενέργεια καθώς αναζητούν νέες πηγές ενέργειας, γεγονός που συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ανάπτυξή της.
«Οι εταιρείες τεχνολογίας είναι οι άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ένα ασφάλιστρο και να βοηθήσουν στην εκκίνηση της ικανότητας πράσινης ενέργειας», δήλωσε στη σύνοδο κορυφής Breakthrough Energy στο Λονδίνο την Πέμπτη.
Ο όμιλος Breakthrough Energy – ο οποίος ιδρύθηκε από τον Γκέιτς και περιλαμβάνει επίσης τους Jeff Bezos, Masayoshi Son και Jack Ma ως επενδυτές – έχει επενδύσει σε περισσότερες από 100 εταιρείες που αναπτύσσουν βιώσιμη ενέργεια και άλλες τεχνολογίες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η εκδήλωση στο Λονδίνο περιελάμβανε ομιλητές όπως ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι και ο Τζον Ποντέστα, ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ για το κλίμα.
Tεχνητή Νοημοσύνη και προκλήσεις
Μεγάλοι τεχνολογικοί όμιλοι, όπως η Microsoft, η Amazon και η Google, έχουν περιγράψει σχέδια για τη δαπάνη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή της υπολογιστικής υποδομής που απαιτείται για τη λειτουργία συστημάτων AI σε χώρες σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, οι περιορισμοί στη διαθεσιμότητα ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν ήδη πρόκληση για τις εταιρείες που επιδιώκουν να αναπτύξουν τη νέα τεχνολογία.
Μια έκθεση του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ τον Απρίλιο ανέφερε ότι η AI «αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος μοχλός αύξησης του φορτίου που σχετίζεται με τα κέντρα δεδομένων των ΗΠΑ στο εγγύς μέλλον».
Ενώ εταιρείες όπως η Amazon και η Microsoft έχουν υπογράψει μακροπρόθεσμες συμφωνίες αγοράς ενέργειας με γεννήτριες αιολικής και ηλιακής ενέργειας, οι συμφωνίες αυτές «συνήθως δεν ταιριάζουν με τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ώρα με την ώρα με τους τοπικούς πόρους», ανέφερε η αμερικανική υπηρεσία. Αυτό σήμαινε ότι δεν υπήρχε «καμία εγγύηση ότι όλες οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την ηλεκτρική ενέργεια αντισταθμίζονται» από τις συμφωνίες.
Τα data centers διψούν για ενέργεια
Τον Μάιο, το Ινστιτούτο Έρευνας Ηλεκτρικής Ενέργειας δήλωσε ότι τα κέντρα δεδομένων θα μπορούσαν να καταναλώσουν έως και το 9% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ έως το 2030, περισσότερο από το διπλάσιο από αυτό που χρησιμοποιούν σήμερα.
Παρά το γεγονός ότι υποστήριξε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας οδηγούν στην ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας, είπε ότι μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του ήταν «να πάρει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια» που απαιτείται για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση, ενώ παράλληλα καθαρίζει τεράστιους τομείς, όπως το τσιμέντο και ο χάλυβας.
«Η ποσότητα πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που χρειαζόμαστε για τη μετάβαση δεν πρόκειται να εμφανιστεί τόσο γρήγορα όσο χρειαζόμαστε», είπε.
Εξαιτίας αυτού, ο παγκόσμιος στόχος της επίτευξης καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050 ήταν πιθανό να χαθεί, υποστηρίζοντας ότι «άλλα 10 ή 15 χρόνια μπορεί να είναι πιο ρεαλιστικά».
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις