Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Τεχνολογία: Πρόσωπα από ζωντανό δέρμα κάνουν τα ρομπότ πιο ανθρώπινα

Τεχνολογία: Πρόσωπα από ζωντανό δέρμα κάνουν τα ρομπότ πιο ανθρώπινα

Από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας που πρότειναν τα ανθρωποειδή/cyborgs με ανθρώπινο δέρμα έχουν περάσει περίπου 40 χρόνια. Πλέον είναι πραγματικότητα.

Ιάπωνες επιστήμονες βρήκαν έναν τρόπο να συνδέουν ζωντανό δέρμα σε πρόσωπα ρομπότ, για ρεαλιστικά χαμόγελα και εκφράσεις του προσώπου. Η ανακάλυψη προήλθε από την αντιγραφή της δομής των ιστών στους ανθρώπους, σύμφωνα με την ομάδα του Πανεπιστημίου του Τόκιο.

Το πρωτότυπο μπορεί να μοιάζει περισσότερο με ζελεδάκια ή με crush dummy. Αλλά οι ερευνητές λένε ότι ανοίγει το δρόμο για την κατασκευή πειστικά ρεαλιστικών, κινούμενων ανθρωποειδών με αυτοθεραπευόμενο δέρμα που δεν θα τρυπά ή θα σχίζεται εύκολα.

Ακριβώς όπως στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας

Το τεχνητό δέρμα κατασκευάζεται στο εργαστήριο, χρησιμοποιώντας ζωντανά κύτταρα. Όχι μόνο είναι μαλακό, όπως το πραγματικό δέρμα, αλλά μπορεί να αυτοεπισκευαστεί αν κοπεί, λένε οι επιστήμονες. Ωστόσο, οι προηγούμενες προσπάθειες για την προσκόλλησή του αποδείχθηκαν δύσκολες. Η ομάδα προσπάθησε να χρησιμοποιήσει μίνι γάντζους ως άγκυρες – αλλά αυτοί κατέστρεφαν το δέρμα καθώς το ρομπότ κινούνταν.

Στους ανθρώπους, το δέρμα συνδέεται με τις υποκείμενες δομές με συνδέσμους, μικροσκοπικές ίνες από εύκαμπτο κολλαγόνο και ελαστίνη. Για να αντιγράψουν αυτή την ιδιότητα, οι ερευνητές άνοιξαν πολλές μικρές τρύπες στο ρομπότ και εφάρμοσαν ένα τζελ που περιείχε κολλαγόνο και στη συνέχεια το στρώμα του τεχνητού δέρματος από πάνω. Το τζελ βουλώνει τις τρύπες και δένει το δέρμα με το ρομπότ.

Οι διαφορές μεταξύ του ανθρώπινου δέρματος στα αριστερά και του τεχνητού δέρματος.

Εφαρμογές στην γήρανση του δέρματος, τα καλλυντικά και την πλαστική χειρουργική

«Μιμούμενοι τις ανθρώπινες δομές του δέρματος και των συνδέσμων και χρησιμοποιώντας ειδικά κατασκευασμένες οπές σε σχήμα V σε στερεά υλικά, βρήκαμε έναν τρόπο να συνδέσουμε το δέρμα με πολύπλοκες δομές», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Shoji Takeuchi.

«Η φυσική ευκαμψία του δέρματος και η ισχυρή μέθοδος πρόσφυσης σημαίνουν ότι το δέρμα μπορεί να κινείται μαζί με τα μηχανικά εξαρτήματα του ρομπότ, χωρίς να σκίζεται ή να ξεφλουδίζει». Τα τελευταία αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Cell Reports Physical Science. Θα χρειαστούν πολλά ακόμη χρόνια δοκιμών για να γίνει η τεχνολογία καθημερινή πραγματικότητα, λένε οι ερευνητές.

«Μια άλλη σημαντική πρόκληση είναι η δημιουργία εκφράσεων που μοιάζουν με ανθρώπινες εκφράσεις με την ενσωμάτωση εξελιγμένων ενεργοποιητών ή μυών στο εσωτερικό του ρομπότ», δήλωσε ο καθηγητής Takeuchi. Αλλά το έργο μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο στην έρευνα για τη γήρανση του δέρματος, τα καλλυντικά και τις χειρουργικές επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της πλαστικής χειρουργικής.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024