Αλίς Μπαρμπ: Η Γαλλία, μετά τις εκλογές, κινδυνεύει να έχει ακροδεξιά κυβέρνηση
Η Αλίς Μπαρμπ μιλά στο in για τον κίνδυνο της ακροδεξιάς στη Γαλλία και σημειώνει τόσο τη χρηματοδότηση που έχουν όσο και την προετοιμασία που κάνουν
Η Αριστερά προσπαθεί να ενωθεί και να επιστρέψει δημιουργώντας ένα Λαϊκό Μέτωπο στη Γαλλία, απέναντι στον κίνδυνο επικράτησης της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν και του Τζορντάν Μπαρντελά. Ο κίνδυνος είναι ορατός και όπως επισημαίνει η Αλίς Μπαρμπ μιλώντας στο in, η Γαλλία μπορεί μετά τις εκλογές να έχει ακροδεξιά κυβέρνηση.
Η Μπαρμπ, πρόεδρος της Académie Des Futurs Leaders, στη Γαλλία (Ακαδημία Μελλοντικών Ηγετών), η οποία βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο της πρώτης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που οργάνωσαν το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας και το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ στις 17 και 18 Ιούνη, τονίζει τις προσπάθειες που κάνει η Αριστερά στη Γαλλία για να αποτρέψει μία νίκη Λεπέν – Μπαρντελά ενώ αναφέρεται και στη χρηματοδότηση της ακροδεξιάς στη Γαλλία, καθώς και τον κίνδυνο για την Ευρώπη.
Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου η ακροδεξιά είναι πολύ πιθανό να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές και να έχουμε μία συνύπαρξη μεταξύ του προέδρου και μιας κυβέρνησης που θα είναι ακροδεξιά
Καταγγέλει χρηματοδότηση της Άκρας Δεξιάς από την Ρωσία αλλά και δισεκατομυριούχους Γάλλους ενώ εμπλέκει και την Καθολική εκκλησία στο σχέδιο.
H Αριστερά υπό την πίεση της κοινωνίας των πολιτών υποχρεώθηκε να συγκροτήσει ένα κοινό μέτωπο στις βουλευτικές εκλογές για να αντιμετωπίσει τον ακροδεξιό κίνδυνο, λέει και παραδέχεται ότι οι Αριστεροί ψηφοφόροι δεν έβλεπαν μία ισχυρή ηγεσία, αξίες και προγράμματα, παρά μόνο διαιρέσεις.
Για την Αριστερά
«Αυτό λοιπόν που πρέπει να γνωρίζουμε για τη Γαλλία είναι ότι για αρκετά χρόνια η Αριστερά δεν υπήρχε. Ούτε η Δεξιά υπήρχε μετά την εκλογή του Μακρόν το 2017» όπως λέει.
Αναφέρεται στην πολιτική Μακρόν που όπως σημειώνει «έκανε την ακροδεξιά πολύ πιο ισχυρή» και υπογραμμίζει ότι «βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου η ακροδεξιά είναι πολύ πιθανό να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές και να έχουμε μία συνύπαρξη μεταξύ του προέδρου και μιας κυβέρνησης που θα είναι ακροδεξιά».
Η Μπαρμπ σημειώνει ότι ήταν πολύ δύσκολο για την Αριστερά να συγκροτήσει ένα κοινό μέτωπο καθώς ήταν διχασμένη, αφού έδωσαν και σκληρή μάχη τα κόμματα μεταξύ τους και στις Ευρωεκλογές.
Όπως σημειώνει ωστόσο «η κοινωνία των πολιτών τους ασκεί τεράστια πίεση. Οι άνθρωποι που ψηφίζουν Αριστερά στη Γαλλία, εξακολουθούν να υπάρχουν. Απλώς δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους, σε μία ισχυρή ηγεσία ή αξίες ή προγράμματα και έβλεπαν μόνο διαιρέσεις. Αυτό το κατάλαβαν όλα τα κόμματα. Και κατά κάποιο τρόπο οικοδομούν ένα κοινό έδαφος με την υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών».
Οι ακροδεξιοί έχουν τεράστια χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων από τη Ρωσία και από την Καθολική Εκκλησία, καθώς και από επιχειρηματίες και δισεκατομμυριούχους
Ο κίνδυνος της ακροδεξιάς
Η Μπαρμπ επισημαίνει ότι «αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε για την ακροδεξιά, είναι ότι η προετοιμάζεται εδώ και περίπου 40 χρόνια». Εκπαιδεύουν νέους ανθρώπους «έχουν τεράστια χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων από τη Ρωσία και από την Καθολική Εκκλησία, καθώς και από επιχειρηματίες και δισεκατομμυριούχους. Έχουν και ΜΜΕ. Έτσι, δεν είναι κάτι καινούργιο, χάρη στους διεθνείς ακροδεξιούς συνασπισμούς, υπό την ηγεσία ανθρώπων όπως ο Steve Bannon ή ο Viktor Orban» όπως υπογραμμίζει και προσθέτει ότι κάνουν χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όντας πολύ ισχυροί.
Για τη χρηματοδότηση της ακροδεξιάς
Η Μπαρμπ είναι από τους ανθρώπους που αγωνίζονται για την αποκάλυψη των οικονομικών πόρων της ακροδεξιάς και θεωρεί παράλογο να μην το συζητά ο κόσμος. «Πρόκειται για έναν μετα – πολιτικό αγώνα. Όλες αυτές οι οργανώσεις γύρω από αυτό».
Αναφέρεται σε επιχειρηματίες στη Γαλλία που είναι δωρητές σε ακροδεξιά σχολεία, σε ακροδεξιούς δημοσιογράφους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που προωθούν ακροδεξιές ιδέες, ενάντια στις αμβλώσεις, ενάντια στους μετανάστες.
«Και οι απειλές της ακροδεξιάς που έρχονται είναι πρώτα ότι θα κυνηγήσουν, εμάς τις γυναίκες. Θα επιτεθούν στο δικαίωμα στην άμβλωση, μετά θα επιτεθούν στις μειονότητες. Θα πάνε έτσι. Αμφισβητούν τη συμφωνία που έχουμε με την Αλγερία λέγοντας ότι όποιος έχει διπλή υπηκοότητα, γαλλική και αλγερινή θα πρέπει, να κρατήσει μόνο την αλγερινή υπηκοότητα και να επιστρέψει στην Αλγερία. Θα έχουμε μαζικές απελάσεις. Επιπλέον, το οικονομικό πρόγραμμα της Λεπέν είναι απολύτως ασυνάρτητο», όπως επισημαίνει.
Για την ταυτότητα των χορηγών
«Υπήρχε μια έκθεση από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας που κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα, με τίτλο «Η κορυφή του παγόβουνου», που δείχνει ότι στην Ευρώπη έχουν δαπανηθεί 700 εκατομμύρια ευρώ για εκστρατείες κατά των φύλων, που προέρχονται κυρίως από, τους υποστηρικτές του Πούτιν, τη Ρωσία» όπως λέει.
Αναφέρεται στον Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, έναν από τους ολιγάρχες του Πούτιν σε «ανθρώπους από το Βατικανό, που δεν εργάζονται στο Βατικανό, αλλά σε οργανώσεις γύρω από το Βατικανό» καθώς και σε δισεκατομμυριούχους, στη Γαλλία «όπως ο Pierre Edouard Stérin». Σημειώνει ακόμα τον Vincent Bolloré, ο οποίος όπως λέει «ελέγχει, μεγάλα μέσα ενημέρωσης, όπως τηλεοπτικά κανάλια, εφημερίδες, πολλά μέσα ενημέρωσης, και προωθεί ενεργά την ακροδεξιά».
Για την απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει εκλογές
«Όταν ο Μακρόν αποφάσισε να διαλύσει το κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, όλοι όσοι είναι υπέρ του σκέφτηκαν, «ω, Θεέ μου, είναι ιδιοφυία. Έχει σχέδιο». 24 ώρες, οι άνθρωποι, οι υπουργοί και όλοι, λέγανε, είναι τρελός» όπως αναφέρει.
Σύμφωνα με την Μπαρμπ ο Μακρόν «δεν πιστεύει ότι η αριστερά είναι ικανή να ενωθεί και νομίζει ότι αυτός είναι ο ίδιος, ο ήρωας Ναπολέων, εναντίον της ακροδεξιάς. Το πρόβλημα είναι ότι η ακροδεξιά είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις. Και είναι πολύ πιθανό σε τρεις εβδομάδες η χώρα μου να γίνει ακροδεξιά».
Γιατί ενισχύεται η ακροδεξιά στην Ευρώπη
«Όταν αυτοί οι τύποι παίρνουν την εξουσία, μένουν και κάνουν τα πάντα για να μείνουν» τονίζει η Μπαρμπ.
«Η ακροδεξιά είναι πολύ δημοφιλής. Είναι καλοί. Είναι πολύ καλοί στην επικοινωνία. Ο Jordan Bardella έχει 1,6 εκατομμύρια followers στο TikTok και 25 εκατομμύρια αλληλεπιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι νέοι τον αγαπούν. Ξέρει πώς να τους μιλάει» όπως τονίζει.
Σημειώνει ως μειονέκτημα το γεγονός ότι κανείς εκτός από τους πολιτικούς δεν μιλά για την ακροδεξιά. «Όταν έρχεσαι σε πλούσιους τύπους, σε φιλάνθρωπους, οργανώσεις, σε εταιρείες, ιδρύματα και τους λες ότι υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος εδώ, για όλους μας, λένε, «ξέρετε, είναι πολύ πολιτικό. Δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε αυτό. Επιπλέον, δεν πρόκειται να κερδίσουν. Είναι αδύνατον». Και υπήρχε αυτός ο φόβος να αντιμετωπιστεί ο ελέφαντας στο δωμάτιο που είναι η ακροδεξιά. Από αυτό που βλέπω τώρα, γιατί στη Γαλλία είχαμε κορυφαίους influencers, ότι αυτοί πήραν θέση αυτή την εβδομάδα. Κορυφαίοι influencers. Αυτό είναι πολύ καλό. Ποδοσφαιριστές, όπως ο Κιλιάν Εμπαπέ, μίλησαν στα MME κατά της ακροδεξιάς. Οπότε, εγώ αισθάνομαι ότι υπάρχει ένα κάλεσμα αφύπνισης» όπως λέει.
«Αν έχουμε το AfD και τη Λεπέν στην Ευρώπη, είμαστε καταδικασμένοι. Αλλά μέχρι στιγμής το AfD δεν παίρνει την εξουσία στη Γερμανία. Αλλά η Λεπέν έρχεται στην εξουσία στη Γαλλία. Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρώπη, όλοι οι θεσμοί, η διπλωματία, η ειρήνη, ο συντονισμός με άλλες χώρες, πολλά πράγματα μπορούν να εκραγούν» σημειώνει.
- ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν παρασημοφορεί τη Ρεπουμπλικανή Λιζ Τσέινι, πολέμια του Τραμπ
- Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ζητά να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων
- Βόρεια Μακεδονία: Ανασύρθηκαν 3 πτώματα γυναικών μετά από πτώση αυτοκινήτου στον Αξιό
- Συρία: Το Ισραήλ βομβαρδίζει εγκαταστάσεις του στρατού κοντά στο Χαλέπι
- Νότια Κορέα: Πράκτορες επιχειρούν να συλλάβουν τον παυθέντα πρόεδρο και εμποδίζονται από τον στρατό
- Βερολίνο: Δυο αστυνομικοί τραυματίζονται από την έκρηξη «άγνωστου αντικειμένου»