Tο φυσικό κάλλος και η Ιστορία του πρώτου από τα βορειοανατολικά νομού της χώρας βρίσκονται εδώ και μάλιστα όλα σε υπερθετικό βαθμό. Ολόκληρη η περιοχή του Έβρου, με το ποτάμι να αποτελεί φυσικό σύνορο Ελλάδας-Τουρκίας, διαθέτει μοναδική βιοποικιλότητα, αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, πολιτιστική παράδοση, τους Υγρότοπους Ramsar, τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000, πολυάριθμα φυσικά αξιοθέατα που η φήμη τους ξεπερνά τα σύνορα, όπως το Δέλτα του Έβρου και τα Θρακικά Μετέωρα. Οι άψογες τουριστικές υποδομές συνυπολογίζονται στους λόγους επίσκεψης στον Έβρο.

Τι να δείτε στον Έβρο το καλοκαίρι

Αλεξανδρούπολη

Το σήμα-κατατεθέν, ο Φάρος της, το ναυτικό σύμβολο της πόλης, το σπουδαίο λιμάνι της σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης (τηλ.: 2551 036663), το Μουσείο Χλωρίδας και Πανίδας (τηλ.: 25510 26200, museum nder.gr.). Το μουσείο περιλαμβάνει εκθέματα από το Δέλτα Έβρου, αποτελούν ενδιαφέροντα σημεία στην περιήγησή σας. Σημαντικό είναι να επι- σκεφθείτε, κοντά στο χωριό Κίρκη, το υπαίθριο ιερό των Θρακών, καθώς και τα Παλαιά Σπίτια που διακρίνονται για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους και συνδυάζουν ευρωπαϊκά και ανατολίτικα στοιχεία. Να σημειώσουμε πως ο δήμος Αλεξανδρούπολης αποτελεί τουριστικό δέλεαρ με πολλές επιλογές όπως ο θαλάσσιος τουρισμός, ο ιαματικός και βεβαίως ο οικοτουρισμός.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Μάκρη

Το παραλιακό χωριό με γραφικό λιμανάκι και τη «σπηλιά του Κύκλωπα» στον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο. Στα 8χλμ. θα συναντήσετε και έναν ακόμη σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο, εκείνο της Μεσημβρίας Ζώνης – από τις σημαντικότερες αποικίες της Σαμοθράκης (τηλ.: 25510 96214).

Διδυμότειχο

Χτισμένο στη συμβολή των ποταμών Έβρου και Ερυθροπόταμου, 2,5χλμ. από την Τουρκία θα ήταν παράλειψή σας εάν δεν επισκεφθείτε το Μεγάλο Τζαμί, το παλαιότερο σε ευρωπαϊκό έδαφος μουσουλμανικό τέμενος, καθώς επίσης τα οθωμανικά λουτρά του Φεριντούν Αχμέτ Μπέη και του Ορούτς Πασά (Λουτρά του Έρωτα) – μοναδικά στον ελλαδικό χώρο (τηλ.: 2553 350602, 2553 024424, info@didymoteicho.gr).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει εκεί το κάστρο του Πυθίου όπως και η Αρχαία Πλωτινόπολη, στο λόφο της Αγίας Πέτρας. Η Πλωτινόπολη είναι μία ρωμαϊκή πόλη που ιδρύθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραϊανό, ο οποίος έδωσε στην πόλη το όνομα της γυναίκας του, Πλωτίνης.

Ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου του Διδυμότειχου

Λουτρός

Το κεφαλοχώρι χτισμένο κοντά στη θέση της αρχαίας Τραϊανούπολης, όπου υπάρχει αρχαιολογικός χώρος. Ένας ακόμη, εκείνος του Δορίσκου. Εκεί βρίσκονται και οι ιαματικές πηγές της Τραϊανούπολης με θερμοκρασία νερού 54°C.

Δέλτα του Έβρου

Στον παράδεισο -για τους φυσιοδίφες και όχι μόνο- που λέγεται Δέλτα του Έβρου αναπαράγονται 77 συνολικά ζώων και ανάμεσά τους 3 σπάνια είδη ερωδιού, ενώ παραμένουν και τον χειμώνα περισσότερα από 145 είδη πτηνών και φυσικά είναι προστατευόμενη περιοχή, αφού έχει χαρακτηριστεί ως υδροβιότοπος από το 1971. (Το Δημοτικό Τουριστικό Κέντρο των Φερών συνεργάζεται με τοπικούς ξεναγούς, γι αυτό επικοινωνήστε ώστε να κλείσετε θέση στο τηλ.: 2555 24310).

Στο Δέλτα του Έβρου

Φέρες

Εάν βρεθείτε εκείτον 15Αύγουστο η επίσκεψή σας στη Μονή Βή- ρας με την εκκλησία της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας, θεωρείται επιβε- βλημένη, αφού έχει καθιερωθεί ως το Παγκόσμιο Προσκύνημα των Θρακών.

Η Μονή που παραπέμπει σε φρούριο με τείχη, πύργους και πύλη είναι φημισμένη και για τον εικονογραφικό διάκοσμό της ο οποίος αποτελεί δείγμα της υψηλής τέχνης του 12ου αιώνα της Σχολής της Κωνσταντινούπολης (imalexandroupolis.blogspot.com).

Σε μια νυχτερινή σας βόλτα θα εντυπωσιαστείτε από το φωτισμένο και μεγαλοπρεπέστατο Βυζαντινό Υδραγωγείο, ενώ εκεί κοντά και η περίφημη «Μεγάλη Βρύση» (Κοτζά τσεσμές) όπου θα απολαύσετε το χωνευτικό νερό της.

Ορεστιάδα

Την ίδρυσαν το 1923 πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, την Ανδριανούπολη και το Καραγάτς. Aξιόλογο το Μουσείο Λαογραφίας και Ιστορίας (info@musorest.gr) με εκθέ- ματα από την καθημερινή ζωή και το περίφημο θρακικό παραδοσιακό δωμάτιο. Επικοινωνήστε με το μουσείο πριν από την επίσκεψή σας (τηλ.: 25520 28080).

Κοντά στο χωριό φυλάκιο της Ορεστιάδας

Σουφλί

Το Σουφλί βρίσκεται μόλις 500μ. από τον Έβρο και στο Μουσείο Μετάξης θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε την ιστορία του μεταξιού, μέσα από τη βιομηχανία που αναπτύχθηκε τον 19ο αιώνα στην περιοχή (τηλ.: 25540 23700) αλλά θα αποκτήσετε και μια πλήρη εικόνα των τυπικών αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών των αστικών «αρχοντόσπιτων» του Σουφλίου.

Τι να κάνετε

Το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί περιλαμβάνει ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στην Τραϊανούπολη, εκτός από την ομορφιά της περιοχής θα απολαύσετε τις ιαματικές θερμοπηγές της, καθώς παρατηρήσεις πουλιών και περιηγή- σεις στο δάσος (Τ/ 25510 61000). Στη Νίψα και στον Προφήτη Ηλία Λουτρού, στον Ν. Έβρο, θα βρείτε δύο από τους πιο σημαντικούς χώρους αναψυχής με αιωνόβια πλατάνια και πεντακάθαρα τρεχούμενα νερά .

Οι παραλίες του Έβρου

Η παραλία της Νέας Χιλής δυτικά, μόλις 3χλμ. από την Αλεξανδρούπολη. Η παραλία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα απέχει μόλις 2χλμ. από τις ιαματικές πηγές Τραϊανούπολης. Η παραλία της Μεσημβρίας, στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Έβρου, είναι ένα από τα καλοκαιρινά θέρετρα της περιοχής, μπροστά από τα ερείπια της αρχαίας Μεσημβρίας.

Η παραλία της Μάκρης διαθέτει τουριστικές υποδομές και οργανωμένη παραλία με ρηχά νερά, ιδανικά και για μικρά παιδιά. Η παραλία των Δικέλλων βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τα Δίκελλα, έναν από τους οικισμούς του Δ. Αλεξανδρούπολης. Η παραλία διαθέτει beach bar και αναψυκτήρια αλλά και όσοι επιθυμούν να απολαύσουν ήσυχα το μπάνιο τους με την οικογένειά τους έχουν τη δυνατότητα, μια που η παραλία εκτείνεται σε μεγάλο μήκος. Η παραλία Κόκκινα Βράχια βρέχεται από τα γαλάζια νερά του Β. Αιγαίου και οι μικροί γραφικοί ορμίσκοι είναι σημαντικός προορισμός για όσους αγαπούν να ανεβάζουν την.αδρεναλίνη τους.

Που να φάτε

Μεσημβρία (Αλεξανδρούπολη), τηλ.: 2551 096553, Λενιώ (Φέρες) τηλ.: 25550 88088, Μάσα Σούρα (Αλεξανδρούπολη) τηλ.: 2551 036052.

INFO

Μετάβαση

Στον Έβρο μπορείτε να μεταβείτε αεροπορικώς (κρατικός αερολιμένας Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος» (τηλ.: 25510 89305, 25510 89335). Η πρόσβαση στον Αερολιμένα γίνεται μέσω της Εθνικής οδού Ε90 που συνδέει την Ελλάδα με την Τουρκία και μέσω της Εγνατίας Οδού. Επίσης, το ΚΤΕΛ είναι ένας ακόμα τρόπος μετάβασης (Πρακτορείο Αλεξανδρούπολης, τηλ.: 25510 26479

Πηγή: Diakopes