Παραλείψτε αυτό το είδος σούσι αν θέλετε να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση
Τρώτε ωμό ψάρι, πράγμα που σημαίνει ότι το αγαπημένο σας γεύμα από έξω θα μπορούσε να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση.
Σπάνια θα συναντήσετε κάποιον που του αρέσει «λίγο» το σούσι. Αν είστε λάτρης του σούσι, το αγαπάτε πραγματικά. Ίσως είστε ο τύπος του rainbow roll, που σημαίνει ότι μπορείτε να δοκιμάσετε σχεδόν κάθε είδος ψαριού που έχει το εστιατόριο σε απόθεμα εκείνη την ημέρα, ή σας αρέσει να επιμένετε σε ένα δοκιμασμένο και αγαπημένο, όπως το nigiri τόνου.
Τα χέλια είναι επίσης πιο πιθανό να φέρουν παράσιτα από άλλα είδη ψαριών, αλλά επειδή τα ωμά χέλια γλυκού νερού είναι τοξικά για τον άνθρωπο, τα χέλια (unagi) σερβίρονται μαγειρεμένα στα εστιατόρια σούσι. Αυτό μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, καθώς η θερμότητα σκοτώνει τα βακτήρια
Παρόλα αυτά, ως λάτρης του σούσι, μια μικρή ανησυχία μπορεί να σας διακατέχει πριν φάτε ένα δίσκο με ρολά αβοκάντο σολομού: Τρώτε ωμό ψάρι, πράγμα που σημαίνει ότι το αγαπημένο σας γεύμα από έξω θα μπορούσε να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση.
Αυτός ο τύπος σούσι σας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για τροφική δηλητηρίαση
Σύμφωνα με τον Sam Martin, ειδικό σε θέματα ασφάλειας τροφίμων, η ποσότητα των επιβλαβών βακτηρίων που ζουν στα ωμά ψάρια εξαρτάται κυρίως από τον τρόπο με τον οποίο τα ψάρια εκτράφηκαν και διατηρήθηκαν, παρά από το είδος του ψαριού που καταναλώνετε.
«Τα πιο συνηθισμένα βακτήρια που σχετίζονται με τα ωμά ψάρια είναι η λιστέρια η μονοκυτταρογόνος, το δονάκιο και η σαλμονέλα», είπε. «Η συχνότητα εμφάνισης αυτών των βακτηρίων εξαρτάται λιγότερο από το είδος και περισσότερο από το νερό στο οποίο ζούσε το ψάρι και τον τρόπο επεξεργασίας και αποθήκευσης μετά την αλίευσή του. Η αποθήκευση των ψαριών κάτω από τους 40°F θα καθυστερήσει την ανάπτυξη οποιωνδήποτε βακτηρίων που προκαλούν ανησυχία».
Σίγουρα μπορείτε να ρωτήσετε τον σερβιτόρο σας πώς εκτράφηκαν, αποθηκεύτηκαν και επεξεργάστηκαν τα ψάρια του μενού, αλλά μπορεί να μην γνωρίζει την απάντηση. Έτσι, ελλείψει αυτών των πληροφοριών, ο Martin προτείνει να αποφεύγετε τον ωμό σολομό.
Μόνο ο σολομός;
Ο σολομός ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο παρασίτων σε σχέση με άλλα ψάρια. Ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μεγαλύτερος όταν τρώτε ωμό ή ατελώς μαγειρεμένο σολομό, όπως αυτός που βρίσκεται στο σούσι. Ο ωμός σολομός μπορεί επίσης να μεταφέρει πιο κοινά επιβλαβή βακτήρια όπως η σαλμονέλα, το Vibrio vulnificus και το E. coli.
Τα χέλια είναι επίσης πιο πιθανό να φέρουν παράσιτα από άλλα είδη ψαριών, αλλά επειδή τα ωμά χέλια γλυκού νερού είναι τοξικά για τον άνθρωπο, τα χέλια (unagi) σερβίρονται μαγειρεμένα στα εστιατόρια σούσι. Αυτό μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, καθώς η θερμότητα σκοτώνει τα βακτήρια.
Ο τόνος ενέχει επίσης κίνδυνο όταν σερβίρεται ωμός, αλλά είναι λιγότερο πιθανό να περιέχει παράσιτα από ό,τι ο σολομός.
*Με πληροφορίες από: Huffpost | Kεντρική φωτογραφία θέματος:
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις