Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γιόγκα: Βοηθάει και την ψυχική υγεία;

Γιόγκα: Βοηθάει και την ψυχική υγεία;

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται στη γιόγκα, απολαμβάνοντας πολλαπλά οφέλη για το σώμα. Τι ρόλο παίζει, όμως, στην ψυχική μας υγεία;

«Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία οι ψυχολογικές πιέσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Το άγχος της καθημερινότητας και οι ψυχικές διαταραχές διαγράφουν σημαντική άνοδο. Για τους περισσότερους ανθρώπους οι μέρες κυλούν χωρίς καν να πάρουν μία ανάσα», λέει η Μιχαέλλα Νιώτη, Yoga & Pilates Instructor, fitness group instructor, αθλήτρια καράτε/ζίου ζίτσου. Πράγματι, βιώνουμε μια απαιτητική εποχή, η οποία κατακλύζεται από τα social media, άχρηστες πληροφορίες, συνεχή εργασία και καθόλου προσωπικό χρόνο. Η Μιχαέλλα το επιβεβαιώνει με τον δικό της τρόπο. «Οι περισσότεροι εργάζονται αδιάκοπα, τρέχουν να προλάβουν τις δραστηριότητες των παιδιών και τις υποχρεώσεις και σχεδόν ποτέ δεν ασχολούνται ουσιαστικά με τη φροντίδα του εαυτού τους. Σ’ αυτό τον ελάχιστο προσωπικό χρόνο που βρίσκουν, η εύκολη λύση είναι να σκρολάρουν στα social media, πράγμα το οποίο επιτείνει την ψυχολογική επιβάρυνση. Περισσότερο από ποτέ, ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να εκτονώνει όλο αυτό το στρες που τον “καταπίνει” καθημερινά. Περισσότερο από ποτέ ο άνθρωπος έχει ανάγκη τη γιόγκα».

Η γιόγκα είναι μια πολυεπίπεδη πρακτική που κάνει καλό στην ψυχή μας

Τα σωματικά οφέλη της γιόγκα είναι λίγο-πολύ γνωστά στον κόσμο: Αποσυμφόρηση των αρθρώσεων, ελαστικότητα, ευκινησία, ισορροπία, δύναμη, ανακούφιση από πόνους, μείωση παχυσαρκίας, αναζωογόνηση των οργάνων, βελτίωση της κατάστασης ασθενειών, όπως η υπέρταση, δυσκοιλιότητα, οι διαταραχές ύπνου κ.α. Ωστόσο, στα social media προβάλλονται, κυρίως, οι εντυπωσιακές πόζες και τα ακροβατικά κόλπα, χωρίς να αναδεικνύονται τα εκπληκτικά αποτελέσματα της γιόγκα στην ψυχολογία μας. «Όσο πολυεπίπεδο είναι ένα μάθημα γιόγκα, τόσο πολυεπίπεδη είναι και η επίδρασή του», επισημαίνει η δασκάλα, περιγράφοντας γλαφυρά τη λειτουργία μιας πρακτικής.

«Ένα μάθημα γιόγκα απαιτεί ίση συμμετοχή σώματος και νου. Αυτό μας φέρνει σε μία κατάσταση παρατήρησης και προσοχής του ίδιου μας του εαυτού. Σ’ αυτή την παρατήρηση-ενδοσκόπηση, ακούμε το σώμα μας να μας μιλά. Μας μιλά μέσω του πόνου, μας μιλά μέσω της δυσκαμψίας των αρθρώσεων, μας μιλά όμως και μέσω της δυσφορίας σε ψυχολογικό επίπεδο».

Ο νους και το σώμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα στη γιόγκα. Έτσι, αποκαλύπτονται ερεθίσματα και συναισθήματα, θετικά και αρνητικά, σε όλο τους το μεγαλείο, γιατί δίνουμε στον εαυτό μας το χώρο και το χρόνο να ασχοληθούμε μαζί του.

Η Μιχαέλλα Νιώτη εξηγεί: «Καθώς μένουμε σε μια στάση που συχνά έχει πόνο, μένουμε στο τώρα και στο τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή. Με την αναπνοή, την ηρεμία και την παρατήρηση, ο πόνος αρχίζει να μαλακώνει και σταδιακά μειώνεται και εξαλείφεται. Αυτή η πρακτική υιοθετείται και στη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα, λειτουργώντας ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Αντιλαμβανόμαστε την τάξη που λείπει από το νου και το σώμα μας. Δίνουμε χώρο και χρόνο σε συναισθήματα όπως φόβος, ενοχές, θλίψη, εμπόδια που δεν είχαμε σκεφτεί έως τώρα, ίσως και ποτέ, ή συνειδητά και ασυνείδητα απωθούσαμε».

Ακούγοντας τη Μιχαέλλα, συνειδητοποιώ ότι, και μόνο η παρατήρηση όλων αυτών των δύσκολων συναισθημάτων είναι αρκετή για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία της εξάλειψής τους. «Όπως ακριβώς γίνεται στην ψυχοθεραπεία. Βλέπουμε πτυχές του εαυτού μας που δεν είχαμε δει ποτέ. Εκπαιδευόμαστε στο να διαχειριζόμαστε τα αρνητικά που όλοι έχουμε μέσα μας».

Ένα καταφύγιο συνάντησης με τον εαυτό μας

Καταγράφοντας όσα επισημαίνει η Μιχαέλλα Νιώτη, μεταξύ των θετικών επιπτώσεων της γιόγκα στην ψυχική υγεία συγκαταλέγονται η μείωση του στρες και της κατάθλιψης, η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, της διαχείρισης του προσωπικού χρόνου και της μετατόπισης των προτεραιοτήτων μας. «Με τον καιρό, και όσο συνεχίζουμε με συνέπεια την πρακτική της γιόγκα, δημιουργούμε περισσότερο ποιοτικό χρόνο για τον εαυτό μας, βελτιώνονται οι σχέσεις μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και φυσικά δίνουμε περισσότερη αξία στην ξεκούραση, τη χαλάρωση και την παύση. Σε αυτήν τη διαδρομή, μαθαίνουμε να παρατηρούμε οτιδήποτε έρχεται στη ζωή μας και να το αντιμετωπίζουμε με περισσότερη αντοχή, χωρίς να ταυτιζόμαστε. Τέλος, και πολύ σημαντικό, μέσα από τη γιόγκα γνωρίζουμε τον εαυτό μας καλύτερα, μαθαίνουμε να τον συγχωρούμε και να τον αγαπάμε όπως ακριβώς είναι».

Αυτή είναι η μαγεία της γιόγκα. Ξεπερνάει τα όρια του φθαρτού σώματος, αγγίζοντας και εκπαιδεύοντας το νου, το πνεύμα και την ψυχή. Αξίζει να δοκιμάσετε μια πρακτική γιόγκα και ίσως ανακαλύψετε ένα νέο καταφύγιο παύσης, χαλάρωσης και ενδυνάμωσης μέσα σε μια καθημερινότητα που συνεχώς σας προσπερνάει.

Πηγή: Vita

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024